Duminică, 28 Mai 2023 22:45
Bucurie duhovnicească în Duminica a VII-a după Paşti a fost pentru credincioşii din localitatea Dedoviţa Nouă, cunoscută şi sub numele de Satu Nou, din Comuna Şimian, care au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
Duminică, 28 Mai 2023 08:35

În ziua de 27 mai, în ziua prăznuirii Sf. Mc. Iuliu Veteranul, zeci de pelerini au poposit în câmpia Blahniței pentru a lua parte la hramul mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare. Înființarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008.

Vineri, 26 Mai 2023 16:24

În amintirea rugăciunilor şi minunilor făcute de Sfântul Nicodim pe plaiurile Mehedințiului, pe vremea când erau bântuite de ciumă, drept-slăvitorii creştini se adună an de an la Ciumarca satului Godeanu. Anul acesta, pe 26 mai, rugăciunea a fost cu atât mai puternică cu cât pe dealul Chiciora din comuna Godeanu au slujit în sobor doi arhierei, preoţi şi diaconi.

Vineri, 26 Mai 2023 07:43

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi în Duminica a VII-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), pe 28 mai, Sfânta Liturghie în biserica din Parohia Satul Nou, protopopiatul Drobeta.

Joi, 25 Mai 2023 22:35

În ziua de joi, 25 mai 2023, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

Marți, 23 Mai 2023 17:25

În fiecare an, de Ciumarcă, credincioşii din zona de munte a Mehedinţiului se adună ca la o adevărată nedee. Ciumarca este o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei.

Marți, 23 Mai 2023 17:20

În ziua de joi, 25 mai 2023, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, ceremonia religioasă dedicată acestei zile va fi săvârșită de ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Luni, 22 Mai 2023 09:25

Pe 21 mai, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Cârjei, care şi-a serbat hramul. Împreună cu ierarhul locului a slujit un sobor de ieromonahi, preoţi și diaconi.

Vineri, 19 Mai 2023 23:37

Pe 21 mai, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Cârjei, care îşi serbează hramul. Împreună cu ierarhul locului va sluji un sobor de ieromonahi şi de preoţi.

Luni, 15 Mai 2023 09:04

Duminică, 14 mai, numeroși credincioși din Drobeta Turnu Severin și mai cu seamă din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Maioreasa au participat la Sfânta Liturghie arhierească, ce a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 15 Mai 2023 08:48

Sâmbătă , 13 mai 2023, părintele Mihail Ilea, preot pensionar,  de la Parohia Gruia a fost prohodit la Biserica din localitatea Gruia, județul Mehedinți.

Sâmbătă, 13 Mai 2023 17:51

Pe 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic îşi va serba hramul. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la strană vor fi date de grupul psaltic „Sfântul M. Mc. Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Vineri, 12 Mai 2023 16:44

Duminică, 14 mai, toată suflarea creștinească din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Maioreasa este invitată să participe la Sfânta Liturghie arhierească, ce va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 08 Mai 2023 13:24

Astăzi, 8 mai 2023 , când Sfânta noastră Biserică sărbătoreşte pe Sf Evanghelist Ioan Teologul, ocrotitorul Manastirii Godeanu, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, s-a bucurat de vizita Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 07 Mai 2023 16:00

În Duminica a IV-a după Paști, începând cu ora 9.00, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Vineri, 05 Mai 2023 10:31

În Duminica a IV-a după Paşti, pe 7 mai, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Marți, 02 Mai 2023 22:41

Mănăstirea Lainici îmbrăcă în fiecare an pe data de 3 mai, haină de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahicesc, ale cărui sfinte moaşte se găsesc aici la loc de cinste. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La ceremonia euharistică va lua parte și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Vineri, 28 Aprilie 2023 22:45

Arhiepiscopia Râmnicului cinstește în mod deosebit Ocrotitorul și ctitorul Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Râmnicu-Vâlcea, în perioada 27-30 aprilie 2023, la Sărbătoarea Aducerii în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

Marți, 25 Aprilie 2023 22:41

Pe 25 aprilie 2023 s-au împlinit 19 ani de când Preasfințitul Părinte Nicodim a fost instalat în scaunul de Episcop al Severinului şi Strehaiei. Astfel, la Centrul Eparhial, a avut loc o slujbă de Tedeum pentru a marca cei 19 ani de când a fost întronizat ca Episcop al reînființatei Episcopii a Severinului și Strehaiei.

Vineri, 21 Aprilie 2023 18:18

Aflate la ediția a XV-a, Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului se vor desfășura anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în perioada 23-29 aprilie.

Vineri, 21 Aprilie 2023 15:55

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului , au săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în sobor la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului. Numeroşi pelerini au trecut pragul mănăstirii vineri, 21 aprilie 2023 pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârşită cei doi arhierei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Joi, 20 Aprilie 2023 17:29

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

La ceremoniile prilejuite de hramul Catedralei Episcopale au participat un număr de nouă arhierei.

Drept-slăvitorii creştini severineni şi din localitățile învecinate au venit în număr mare să se roage la ceas de cucernică prăznuire alături de Arhipăstorul lor sufletesc, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, și să primească arhierești binecuvântări de la cei nouă ierarhi ce au slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie.

La slujba euharistică au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, preoți, personalități ale vieţii culturale severinene iubitori de spiritualitate şi cultură.

Programul manifestărilor de joi, 20 aprilie 2023, a început la ora 8.30 cu primirea și înveşmântarea ierarhilor la Centrul Eparhial. La ora 9.00 a avut loc procesiunea cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală. La ora 9.30 a început  Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi sub protia Înaltpreasfinţitului IRINEU, Mitropolitul Olteniei.

Din sobor au mai făcut parte: Preasfinţitul LUCIAN - Episcopul Caranșebeșului, Preasfinţitul NICODIM - Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfinţitul GALACTION – Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul VISARION - Episcopul Tulcii, Preasfinţitul NESTOR - Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfinţitul IERONIM – Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul BENEDICT BISTRIŢEANUL - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi Preasfinţitul GHERONTIE HUNEDOREANUL - Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Alături de soborul celor nouă Ierarhi a slujit și un număr mare de preoți și diaconi, în mare parte invitați din diferite părți ale țării noastre și nu numai.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos: „Hristos a Înviat! Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, praznicul de bază și fundamental în Biserica noastră Ortodoxă, a cuprins cu razele sale strălucitoare întreaga suflare omenească și nu numai, a depășit chiar lumea pământească şi a mers în lumea cerească.

Mântuitorul Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu a Înviat cu adevărat și Învierea lui este începutul mântuirii noastre, este ridicarea noastră și așezarea în iubirea Tatălui Ceresc. Mântuitorul ne-a ridicat din stricăciune și moarte ca să ne așeze iarăși în Raiul duhovnicesc și ceresc, acolo unde nu este întristare și suspin.

Firea noastră omenească cea cuprinsă în Adam cel dintâi a suferit moarte și stricăciune pentru că s-a sălăşluit în ea răul. Adam căzând în păcat a adus firea sa și întregul neamul omenesc în robie. Așa se face că toți cei care s-au născut din Adam până la Mântuitorul Isus Hristos mergeau în întuneric la loc de osândă. Deci era necesar ca Fiul lui Dumnezeu să refacă din nou această frământătură pe care El a alcătuit-o cu înțelepciune și a pecetluit-o cu chipul Său. A fixat în ea această capacitate de îndumnezeire, pentru că omul avea Chipul lui Dumnezeu și urma ca să ajungă la asemănarea cu Dumnezeu. Aceste caracteristici sunt aşezate în interiorul nostru, sunt fixate în firea noastră omenească şi omul a dorit din totdeauna să ajungă în apropierea şi în comuniunea Creatorului său. Pentru că Dumnezeu ne-a făcut pentru El şi după căderea omului în păcat S-a arătat „neliniştit” până ce omul avea să se odihnească întru El.”

După Sfânta Liturghie soborul slujitor a pornit în procesiune cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Catedrala Episcopală la Centrul Eparhial.

Miercuri, 19 Aprilie 2023 21:54

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, vor oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului.

Numeroşi pelerini trec pragul mănăstirii vineri, 21 aprilie 2023, pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită cei doi arhierei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În această zi la Sfânta Mănăstire se săvârșeşte și sfinţirea aghiasmei mici după rânduiala specială din Săptămâna Luminată. Slujba aghiasmei va fi oficiată de slujitorii sfintei Mănăstiri și apoi împărțită credincioșilor după slujba Sfintei Liturghii.

De asemenea, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de soborul de slujitori ai acestui sfânt lăcaş.

Marți, 18 Aprilie 2023 17:50

În cea de-a treia zi de Paști, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a fost prezent în mijlocul comunității de credincioși din orașul Strehaia, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala "Sfânta Cuvioasă Parascheva", având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Luni, 17 Aprilie 2023 20:52

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene un prilej de aleasă bucurie duhovnicească. Anul acesta, hramul Catedralei va fi marcat prin oficierea mai multor slujbe religioase.

Luni, 17 Aprilie 2023 19:38

Zi de bucurie a fost în cea de-a doua zi de Paști pentru comunitatea credincioșilor Parohiei Tufări din Orșova, care au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Mehedințene, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

A devenit deja tradiție ca în a doua zi de Paști ierarhul să slujească Sfânta Liturghie la Parohia Tufări, dând curs invitației părintelui paroh Cătălin-Alexandru Zorilă, paroh al acestei comunităţi, precum și invitației părintelui Mihai Zorilă, vicarul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

La slujba euharistică a luat parte și un ales sobor de preoți și diaconi ce a slujit alături de ierarhul mehedințean.

Slujba a fost înfrumusețată de cântările praznicale din cadrul Sfintei Liturghii prin glasurile protopsalților din grupul Psaltic „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din  Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre ispitele ce sunt aduse de diavol asupra omului care se roagă, prin gânduri rele și deșarte. În continuare, Preasfinția Sa le-a mai vorbit celor prezenți despre frumusețea vârstei înaintate și bucuria celor ce au nepoți și strănepoți.

La final Preasfințitul Părinte Nicodim i-a mulțumit părintelui paroh Cătălin Zorilă și părintelui Mihai Zorilă pentru frumoasa lucrare pastoral misionară pe care o desfășoară în parohia Tufări, încheind cu o pilda spre zidire sufletească despre înțelepciune.

*

Parohia cu numele Orșova Nord (Tufări) din municipiul Orșova este situată în cartierul de nord al acestuia și păstrează numele fostului sat Tufări, dispărut astăzi ca urmare a construirii Lacului de Acumulare, a șoselei și căii ferate începute în anul 1964 și terminate în 1972 pentru Sistemul Hidroenergetic și de Navigație de la Porțile de Fier. Înainte de 1968, parohia era compusă din satele Tufări și Coramnic aparținătoare comunei Jupalnic de lângă vechiul oraș Orșova. Parohia are în componența actuală și cartierul Coramnic, care și el a fost strămutat într-o locație nouă din fostul cătun Tufări, având un număr de 52 de case. Numărul caselor actualei parohii care are în componență și un număr de 6 blocuri este de 1250 familii, în parohie locuind un număr de aproximativ 200 familii sârbi, cehi, nemți și alte etnii. La recensământul din 2011, Orșova a avut 10.441 de locuitori.

Satul Tufări era situat la nord-est de Orșova în apropierea vărsării râului Cerna în Dunăre. Istoria mai veche a acestui sat nu se ştie, dar în 1717 se cunoaşte că avea în jur de 100 de case. Monografia Eparhiei Caransebeşului scrisă de Nicolee Cornean, consilier eparhial, și tipărită în 1940 la Caransebeş, aminteşte că la acea vreme satul Tufări era locuit de 810 suflete de români ortodocşi, fiind păstorit de „tânărul dar plin de însufleţire pentru misiunea preoţească” pr. Alexandru Nicolici.

Biserica de atunci a fost zidită la începutul secolului al XIX-lea/anul 1815/ şi avea o frumoasă casă parohială. Iată ce spune tradiţia în legătură cu construcţia bisericii din Tufări: după pacea de la Belgrad din 1739, turcii stăpânitori ai insulei Ada-Kaleh, numită şi Rușava Nouă, treceau uneori şi jefuiau satele de pe malul stâng al Dunării, locuite şi stăpânite de creştini. Aşa au răpit odată o familie cu 4 copiii din Rudăria, care au ajuns robii lui Ismail Paşa din insulă. Cel mai mare dintre copii, fiind băiat deştept, a fost crescut în şcoli, ajungând ofiţer şi în cele din urmă s-a căsătorit cu Durduca, fiica paşei. Acest român turcizat, numit Regep, viteaz şi bogat, preţuindu-l însuşi sultanul, a ajuns mai târziu comandantul insulei.

De acolo venea des în părţile Tufăriului, prin ogaşul Târziului, regiune deosebit de frumoasă. În amintirea lui probabil se numeşte fântâna de aici fântâna paşei sau poate va fi fost zidită chiar de el. Cert este că după ce a găsit prilejul să se apropie în taină de cei pe care îi preţuia cu adevărat, pe românii săi, cu ajutorul lui Iovan Pleşa, a donat banii necesari pentru zidirea bisericii. După moartea lui Regep, epitropul bisericii - Pleşa, a pus să se picteze sub turla bisericii un turc cu fes, adică pe Regep, ctitorul bisericii. Urmaşii lui Pleşa, reparând biserica au şters pe „acel păgân cu fes”, pentru că ei nu ştiau de isprava turcului.

În anul 1964, au început lucrările de cadastrare şi măsurătoare în vederea strămutării locuitorilor din satul Tufări. În 1965 s-a mutat cimitirul din Tufări pe dealul din faţa satului într-o locaţie aparţinătoare locuitorilor de la Jupalnic. În 1967 a fost terminată actuala casa parohială de pe strada Viilor, nr. 77 din vecinătatea bisericii. Terenul pentru casa parohială și biserică a fost cumpărat de Parohia Tufări din fondul parohial de la fosta I.G.O. Orșova și s-au făcut două parcele într-un loc foarte nepotrivit pentru construirea unei biserici monumentale. A fost nevoie de construirea unor ziduri solide de sprijin cu terasamentele necesare pentru amplasarea bisericii și a casei parohiale.

Între 1968-1970 s-a zidit biserica actuală cu hramul Nașterea Maicii Domnului după un proiect executat de Trustul de Proiectări din Timişoara, piatra de temelie fiind pusă de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului. Biserica are un model moldovenesc fiind copiat planul arhitectural al bisericii din satul lui Mihai Eminescu, realizat în 1940 din îndemnul Nicolae Iorga. Biserica a fost ridicată pe un pinten de deal, pe un loc la care autorităţile comuniste din acea vreme au crezut că nu se poate realiza. A fost cumpărat terenul, singurul care mai exista în acest cartier, la intersecţia străzilor Viilor cu Liniştii, pe o pantă de aproximativ 450 înclinaţie. A fost necesară o muncă titanică de nivelare a terenului şi construire a unor impunătoare ziduri de sprijin, cu balbacani de scurgere pe care s-a construit mai apoi fundaţia. Biserica a fost terminată de zidit în anul 1970 fiind acoperită cu ţiglă solzi, procurată de la vechea geamie din insula Ada Kaleh, pardoseala de mozaic și granit din biserica provenind de la aceeaşi geamie.

Acestea s-au realizat graţie străduinţei Părintelui Nicolae Ciucur, care avea o relaţie foarte apropiată cu hogele(administratorul geamiei). A fost ridicată după 1970 şi o frumoasă clopotniţă de formă pătrată în care au fost puse vechile clopote de la biserica Tufări, executate în Ungaria. Până în 1979 s-au executat mobilierul, catapeteasma şi candelabrele de lemn, avându-l ca autor pe talentatul meşter populuar, specialist în pictură şi arta lemnului, Nicolae Drăgilă, care la vremea respectivă avea peste 92 de ani, cerând consiliului parohial ca să picteze şi biserica. Biserica s-a pictat însă de una dintre cele mai valoroase pictoriţe din acea vreme,

Elvira Dăscălescu din Bucureşti, ajutată de soţul său Andrei Dăscălescu, dar şi de ucenicii Florica şi Eugen Papici din Drobeta-Turnu Severin. Pictura bisericii s-a făcut între anii 1979-1981. Biserica a fost sfinţită în ziua de 2 octombrie 1983 de către I.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei. Odată cu apariția Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativ-teritorială a României, oraşul Orşova a trecut în componența judeţului Mehedinţi, care la rândul său aparţinea Mitropoliei Olteniei, iar parohia Tufări, după desființarea Protopopiatului din Orșova, a trecut de Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin.

Lucrările la casa parohială și la biserică au fost coordonate de Preotul Nicolae Ciucur împreună cu fiica sa, Natalia, care au făcut mari sacrificii şi întru amintirea preotesei Viorica, trecută la cele veșnice înainte de a vedea terminată pictura bisericii. După venirea sa în parohie, părintele Mihai Zorilă a adaugat bisericii un pridvor şi a construit două clădiri anexe pentru un viitor muzeu parohial şi o sală de şedinţă cu bibliotecă pentru întrunirea consiliului parohial și găzduirea unor evenimente sociale sau culturale din viaţa parohiei.

Duminică, 16 Aprilie 2023 11:29

Mii de credincioşi au participat în noaptea Sfintelor Paști la slujba Învierii săvârșită la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 18:13

În seara zilei de vineri 13 aprilie 2023, în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române s-a oficiat Denia celor 12 Evanghelii, iar în seara zilei de 14 aprilie  2023 s-a oficiat Denia Prohodului Domnului Nostru Iisus Hristos.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Deniile au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți al Catedralei, răspunsurile stranei fiind date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei, „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” și „Sf. Cuvios Nicodim de la Tismana”.

Prohodul Domnului Nostru Iisus Hristos a fost cântat la momentul rânduit din cadrul Deniei de vineri seara, în trei străni, una fiind soborul slujitor, iar celelalte, cele două grupuri psaltice.

Credinciosii severineni au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la această rânduială deosebită ce se săvârșește în fiecare an în Vinerea Mare.

După ce a fost cântat Prohodul, soborul slujitor și credincioșii au pornit în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei făcând patru opriri cu ectenii, în cele patru laturi ale Catedralei. După acest moment toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, ținut de preoții catedralei severinene deasupra intrării în Catedrală, pentru ca toți cei prezenți să împlinească rânduiala bisericească stabilită pentru această procesiune.

După finalul Deniei, Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit credincioșilor prezenți pentru participarea în duh de rugăciune la aceste momente deosebite. De asemenea, Ierarhul a mulțumit donatorilor care au contribuit la înfrumusețarea Sfintei Catedrale,

În dimineața zilei de Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, a Sfântului Vasile Cel Mare, unită cu Vecernia, slujbă în cadrul căreia Ierarhul a binecuvântat pâinea stropită cu vin și cu Agheasma, numită „Paști”, la momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, după cântarea Axionului.

Painea numita „Paști” a fost ambalată apoi în caserole de unică folosință, de slujitorii Catedralei Episcopale împreună cu membrii consiliului parohial precum și câțiva voluntari, pentru a fi împărțită credincioșilor ce vor lua Sfânta Lumină, venită de la Ierusalim, în noaptea de Paști imediat după miezul nopții, după săvârșirea Slujbei Învierii în pridvorul Catedralei.

Slujba a fost transmisă în direct și în exclusivitate de către postul de radio al Episcopiei Severinului și Strehaiei, Radio Lumina, astfel încât cei care din binecuvântate pricini au putut fi părtași slujbei Deniei celei mari din vinerea Patimilor în Casa Domnului, au ascultat slujba pe calea undelor, pe frecvența 90,4 FM. De asemenea ascultători din toate colțurile lumii au putut fi alături de Soborul Sfintei Catedrale prin intermediul postului de Radio Lumina care a transmis și pentru aceștia slujba Deniei în direct prin intermediul internetului.

Sâmbătă, 15 Aprilie 2023 17:50

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 16 aprilie 2023, începând cu ora 23.30, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim va oficia Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

În Duminica Învierii, de la ora 12.00, Preasfinția Sa va oficia, la Catedrala Episcopală, Vecernia Învierii (a doua Înviere).

Luni, 17 aprilie 2023, în a doua zi de Paști, Ierarhul Severinului şi Strehaiei va oficia Sfânta Liturghie la parohia Tufări din municipiul Orşova.

Marți, 18 aprilie 2023, în a treia zi de Paști, Preasfinția Sa va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Strehaia.

Joi, 13 Aprilie 2023 21:41

La capătul Triodului şi Postului Mare se află slăvitul Praznic al Învierii Domnului, sărbătoare ce îndreaptă spre Dumnezeu toată suflarea creştinească.

Joi, 13 Aprilie 2023 21:29

În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au loc mai multe rânduieli specifice acestei săptămâni.

Începând din seara Duminicii Floriilor s-au săvârşit la ceas de seara Deniile.

Luni, 10 Aprilie 2023 13:52

În duminica Floriilor, la ceas de seară, cadrele medicale și credincioși din Drobeta Turnu Severin au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită, și anume, a fost binecuvântat paraclisul Bunavestire din incinta Maternității din Drobeta Turnu Severin pentru a se putea sluji aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Necesitatea acestui paraclis s-a văzut de-a lungul timpului când din pricina restricțiilor cauzate de pandemia de coronavirus nu s-au mai putut oficia slujbe în paraclisul din interiorul clădirii maternității și s-a văzut necesitatea unui paraclis în exteriorul clădirii.

Duminică, 09 Aprilie 2023 15:29

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 9 aprilie 2023 Intrarea Domnului în Ierusalim. Această zi de intensă trăire spirituală este premergătoare evenimentelor dramatice din Săptămâna Patimilor, în centrul cărora se află Dumnezeu – Fiul, Cel ce răscumpără lumea prin pătimire și moarte.

Joi, 06 Aprilie 2023 18:40

De marele praznic al Floriilor, toate bisericile din ţară îmbracă haine de sărbătoare. Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La acest Praznic Împărătesc vor fi binecuvântate ramuri de salcie, credincioşii împodobind cu ele uşile şi ferestrele caselor lor.

Luni, 03 Aprilie 2023 17:42

Cu prilejul împlinirii a 173 de ani de existență, Jandarmeria Română a organizat la nivel național o serie de evenimente pentru a marca cum se cuvine cele peste șaptesprezece decenii de activitate. Astfel, și la Drobeta Turnu Severin a avut loc un eveniment deosebit organizat de Inspectoratul de jandarmi Județean „General de Divizie Cleante Davidoglu” Mehedinți.

Duminică, 02 Aprilie 2023 19:02

În Duminica a cincea din Post, închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 31 Martie 2023 18:27

În Duminica a cincea din Post, închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 30 Martie 2023 14:19

În seara zilei de 29 martie 2023, dreptslăvitorii creştini severineni au participat în duh de rugăciune la slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșită miercuri seara, în a V-a Săptămână a Postului Mare. La Catedrala Episcopală Denia a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de soborul de preoţi și diaconi al Sfintei Catedrale.

Duminică, 26 Martie 2023 16:59

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit în număr mare la rugăciune și comuniune în duminica a IV-a din Post, închinată Sfântului Ioan Scăraru, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 25 Martie 2023 22:11

În perioada 1-31 martie s-a desfășurat Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care a culminat cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, organizat sâmbătă, 25 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.

Sâmbătă, 25 Martie 2023 19:51

La invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, sâmbătă, 25 martie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a participat la hramul Mitropoliei Clujului. Marele praznic a fost marcat în mod deosebit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în prezenţa unui numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sute de clujeni şi oficialităţi locale.

Vineri, 24 Martie 2023 20:51

Cu prilejul hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ajunul Praznicului Bunei Vestiri, vineri seara, 24 martie 2023, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:00, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Pavecernița Mare unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Vineri, 24 Martie 2023 08:31

Sfântul Ioan Scărarul a scris cum a trăit şi a trăit cum a scris. De aceea, în Duminica a IV-a din Postul Sfintelor Paşti, el este pomenit ca „scară" sau întăritor al celor ce se nevoiesc şi urcă duhovniceşte, atât prin pilda vieţii sale, prin scrisul său, cât şi prin rugăciunile sale pentru cei ce se luptă duhovniceşte.

Joi, 23 Martie 2023 18:58

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului împlinește sâmbătă 17 ani de existență, prilej cu care șapte ierarhi se vor ruga la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

La hram vor sluji Mitropolitul Andrei al Clujului, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Petroniu al Sălajului, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul al Vadului, Feleacului și Clujului și Arhiereul vicar Gherontie Hunedoreanul al Episcopul Devei și Hunedoarei.

Duminică, 19 Martie 2023 15:37

În duminica a III-a din Sfântul şi Marele Post Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 19 Martie 2023 08:04

Sâmbătă 18 martie 2023, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la Mănastirea Mraconia, așezământ monahal aflat pe Clisura Dunării în zona Cazanelor Mari.

Sâmbătă, 18 Martie 2023 15:51

În Episcopia Severinului și Strehaiei s-a desfăşurat sâmbătă, 18 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi de la toate şcolile din municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi şi-au îndreptat paşii către Şcoala Gimnazială Nr.15, unitate de învăţământ care a găzduit competiţia şcolară.

Vineri, 17 Martie 2023 16:23

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a III-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfintei Cruci, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Vineri, 17 Martie 2023 10:39

Joi, 16 martie 2023, începând cu ora 17:30, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Duminică, 12 Martie 2023 15:36

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit în număr mare la rugăciune și comuniune în duminica a doua din Post, închinată Sfântului Grigorie Palama, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 11 Martie 2023 14:05

Sâmbătă, 11 martie 2023, la Şcoala cu clasele I-VIII „Constantin Negreanu” din Drobeta Turnu Severin a avut loc etapa județeană a Olimpiadei Naționale interdisciplinare de Limba şi literatura română şi Religie „CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ”, pentru clasele V - XII.

Sâmbătă, 11 Martie 2023 10:52

Joi, 9 martie, a avut loc ședința administrativă din Protoieria Baia de Aramă. Ședința administrativă a fost precedată de Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul, oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi, în biserica Mănăstirii Baia de Aramă.

Joi, 09 Martie 2023 14:21

Pe 12 martie, în Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paşti, Întâistătătorul Eparhiei Severinului va săvârşi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La această slujbă din duminica închinată Sfântului Grigorie Palama, ierarhul va fi înconjurat de slujitorii Catedralei, preoţi, diaconi şi psalţi. Cele două grupuri de cântăreţi bisericeşti, „Sfântul Gheorghe” şi „Sfântul Nicodim” vor aduce lui Dumnezeu jertfă de laudă din rodul buzelor, interpretând frumoasele cântări psaltice specifice perioadei Triodului.

Joi, 09 Martie 2023 14:16

Omul liturgic, care trăieşte vibrant ritmul temporal al înveşnicirii în Biserică, nu poate fi rupt de Euharistie, dorul după hrănirea cu Dumnezeu devenind aerul pe care sufletul îl respiră în tot anul bisericesc, dar mai ales în post.

Joi, 09 Martie 2023 11:11

Grupul catehetic al Parohiei Strehaia din Episcopia Severinului şi Strehaiei împreună cu elevii şi profesorii colaboratori din Şcoala Gimnazială Strehaia au desfăşurat în ultima săptămână două activităţi cuprinse în cadrul Concursului Naţional Catehetic intitulat „Tinerii şi vârstnicii să laude pe Domnul”, ediţia a XV-a.

Duminică, 05 Martie 2023 19:51

În fiecare an, în prima săptămână a Postului Mare, numită și săptămâna duhovnicească, în rânduiala bisericii Ortodoxe au loc rânduieli specifice menite să introducă pe tot creștinul ortodox în atmosfera duhovnicească a Postului.

Vineri, 03 Martie 2023 07:48

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Duminică, 26 Februarie 2023 18:21

Credincioșii ortodocși intră de luni în Sfântul și Marele Post al Paștelui, o perioadă de asceză presărată cu bucurii duhovnicești fără seamăn. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi mai multe slujbe religioase în cuprinsul eparhiei.

Joi, 23 Februarie 2023 21:56

Duminică, 26 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Vineri, 17 Februarie 2023 16:59

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, serbat de Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie, a fost sărbătorit în mod deosebit în parohia mehedinţeană Obârşia-Cloşani, din protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în cadrul căreia au fost pomeniţi ctitorii şi toţi ostenitorii cinstitului lăcaş de închinare.

Vineri, 17 Februarie 2023 00:51

Duminică, 19 februarie 2023, începând cu ora 9.00, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Opera) din Deva, se va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, sub conducerea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un ales sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Din sobor va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, se va săvârși Sfânta Taină a Hirotoniei Preacuviosului Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura Hunedoreanul.

Duminică, 12 Februarie 2023 15:24

În duminica Fiului Risipitor a fost bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satul Breznița de Ocol.

Vineri, 10 Februarie 2023 17:38

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a Întoarcerii fiului risipitor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi al Strehaiei, va oficia împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în parohia mehedinţeană Brezniţa de Ocol din protopopiatul Drobeta.

Miercuri, 01 Februarie 2023 08:51

În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, va săvârși Dumnezeiasca Liturghie împreună cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Catedrala cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Întâmpinarea Domnului” din Deva, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul „Anastasis” al lăcașului de cult.

Duminică, 29 Ianuarie 2023 15:17

Duminică, 29 ianuarie 2023, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 09:34

În ziua de 27 ianuarie 2023, biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din orașul Drobeta Turnu Severin și-a serbat ocrotitorul primind în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 27 Ianuarie 2023 23:14

De aproape o mie de ani, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 30 ianuarie pe Sfinţii Trei Ierarhi, adică pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Joi, 26 Ianuarie 2023 17:23

Biserica Ortodoxă prăznuieşte vineri, 27 ianuarie, aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Preotul paroh Octavian-Sorin Iliescu invită dreptslăvitorii creştini la Sfânta Liturghie săvârşită în ziua hramului. Slujba va fi oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Alături de Preasfinţia Sa va liturghisi un sobor de preoţi şi diaconi.

În duminica a XVII-a după Rusalii, a Cananeencei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Cu acest prilej va fi instalat şi noul preot paroh al acestei comunităţi de credincioşi în persoana părintelui Moşurlea Valentin, în prezent slujitor la parohia Peri.

Duminică, 22 Ianuarie 2023 16:40

În duminica a XXXII-a după Rusalii ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Joi, 19 Ianuarie 2023 19:04

Duminică, 22 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Marți, 17 Ianuarie 2023 19:17

Marți, 17 ianuarie 2023, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 15 Ianuarie 2023 17:45

Duminică, 15 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Jupalnic din Orșova.

Joi, 12 Ianuarie 2023 18:56

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, a vindecării celor 10 leproşi, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica parohiei Jupalnic din Orșova. Ierarhul nostru înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi va poposi în mijlocul comunităţii de credincioşi din acest cartier al frumoasei urbe de pe malul golfului Cerna şi va aşeza la inimile celor prezenţi, îndemnuri duhovniceşti.

Duminică, 08 Ianuarie 2023 16:51

În duminica de după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, credincioșii din localitatea Șimian au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită prilejuită de un dublu eveniment duhovnicesc la biserica de pe Calea Hinovei din localitatea Șimian – Slujba arhierească și botezul fiicei părintelui paroh Daniel Vătuiu – secretarul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023 17:26

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, Biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 06 Ianuarie 2023 17:42

În ziua de 06 ianuarie 2023, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Municipiul Drobeta Turnu Severin înconjurat de slujitorii sfântului lăcaș.

Miercuri, 04 Ianuarie 2023 23:08

Sâmbătă, 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe cel mai mare om născut din femeie, pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Miercuri, 04 Ianuarie 2023 22:59

Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor „Agheasma Mare”, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică, pământul primește germenii noii creații, transfigurată prin sfințirea apelor.

Duminică, 01 Ianuarie 2023 19:48

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Vineri, 30 Decembrie 2022 13:02

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului va începe în jurul orei 23.30 şi va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În prima zi a anului, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin slujba va fi săvârşită de ierarhul locului, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba de Te Deum care se oficiază în prima zi a noului an. Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, o parte din protopsalţii Catedralei vor prezenta, pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente care vor fi gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

În privința citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani sau imediat după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în urmă unei dezbateri sinodale din dată de 17 februarie 2011, a hotărât: „Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respectă rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taină Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul țării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori.”

Precum bine se știe, aceste rugăciuni întocmite de Sfântul Vasile cel Mare sunt o serie de blesteme adresate diavolului care posedă un suflet și îl chinuie în mod vizibil. Pentru această, aceaste rugăciuni se cade a fi rostite de preot numai persoanelor demonizate, cel mult în prezența rudelor și a prietenilor împreună-rugători.

Mai mult, pregătirea pentru aceste rugăciuni trebuie să fie una serioasă, atât din partea preotului rugător, precum și din partea celor de față (demonizatul, dacă este cu putință, și însoțitorii acestuia). Astfel, pentru a lua parte la aceste molitfe, fiecare este dator să postească aspru măcar o zi (post negru, dacă este cu putință), să se spovedească și să se împărtășească.

Marți, 27 Decembrie 2022 21:09

Marți, 27 decembrie 2022, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a încheiat periplul său de colinde, printr-un concert susținut la Biserica cu hramul Sfântul Nicolae din Parohia Orşova Sud.

Luni, 26 Decembrie 2022 15:39

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Duminică, 25 Decembrie 2022 15:27

De marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de slujitorii sfântului lăcaş de închinare.

Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 00:56

Sunt copii la care Moș Crăciun nu ajunge niciodată, copii care au auzit doar povești despre bătrânul cu plete albe. Pentru a schimba această teribilă realitate, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Asociației Anastasia, a Hipermarketului Senic, Asociaţiei Filantropia Severin, colectivului profesorilor de religie din Mehedinţi, precum şi a multor donatori, oameni cu suflet mare şi credinţă puternică, a reușit să facă 132 de familii fericite din care fac parte peste 400 de copii. Printre aceste persoane se află și bătrânii fără posibilități materiale, pe care nu îi vizitează nimeni, nici măcar de sărbători.

Vineri, 23 Decembrie 2022 19:59

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, duminică, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi vor trăi minunea Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Ambianţa duhovnicească de rugăciune va fi întreţinută de răspunsurile date la strană de membrii celor două grupuri psaltice.

La finalul Sfintei Liturghii se va da citire Pastoralei de Crăciun a chiriarhului mehedinţean ce conţine cuvântul de învăţătură al ierarhului la acest mare praznic, precum şi binecuvântările şi urările de bine cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea şi bucuria comuniunii continuă şi luni, 26 decembrie, în vechea cetate a Severinului, cu Liturghie în sobor de arhierei, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmând să îşi prăznuiască hramul, „Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana", iar Preasfinţitul Părinte Nicodim îşi va serba ziua de nume.

Din cinstita adunare de arhierei vor face parte: Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Nicodim!

Marți, 20 Decembrie 2022 14:20

Alte două localități din zona de munte a Județului Mehedinți au avut parte de bucurii duhovnicești în seara zilei de 19 decembrie. Este vorba de localitatea Seliștea, sat care aparține comunei Isverna, și orașul Baia de Aramă, localități ce au primit vizita corului Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei ce a adus vestea Nașterii Domnului prin frumosele colinde românești.

Duminică, 18 Decembrie 2022 02:03

Sâmbătă 17 decembrie 2022 în localitatea Lupșa de Jos din comuna Broșteni a avut loc Festivalul Concurs „Fulgi de veșnicie”. Festivalul s-a desfășurat la Centrul Turistic pentru Activități Culturale și Sportive, centru ridicat aici în cadrul proiectului "Moșteniri la granița Dunării", proiect ce a avut ca parteneri primăria Kladovo din Serbia, primăria Broșteni, Episcopia Severinului și Strehaiei și asociația "Fiii Lupșei".

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 11:26

Muzeul "Regiunii Porților de Fier" a găzduit sâmbătă, 17 decembrie, o conferință interactivă între muzeografi și elevii Colegiului Național "Traian". În cadrul întâlnirii, cei prezenți au aflat despre tradițiile și obiceiurile din perioada sărbătorilor de iarnă, care erau trăite şi practicate în urmă cu mulți ani în județul nostru și care, în mare parte, s-au pierdut cu timpul.

Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 11:05

În seara zilei de vineri, 15 decembrie, corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei a susținut un concert de colinde în biserica parohială din satul Obârșia de Câmp.

Vineri, 16 Decembrie 2022 13:49

Mănăstirea de pe dealul Moşului din municipiul Orşova a fost închinată Sfintei Ana, cea care la o vârstă foarte înaintată a născut-o, prin putere dumnezeiască, pe Fecioara Maria – Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul neamului omenesc.

Miercuri, 14 Decembrie 2022 13:55

Urmând îndemnului Mântuitorului aflat în sfânta Evanghelie de la Matei în capitolul 25 versetele 34-36: "Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine", cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, corul Kinonia a susținut pe data de 14 decembrie un concert de colinde la penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 13 Decembrie 2022 21:09

Marţi, 13 decembrie 2022, a debutat la Drobeta Turnu Severin festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ajuns la ediţia a XIV-a.

Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Episcopiei.

Duminică, 11 Decembrie 2022 14:48

Duminică, 11 decembrie, Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare primind vizita pastorală a ierarhului locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 16:46

Duminică, 11 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 15:54

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine în mai multe locaţii concertul de colinde intitulat „Hristos se naște, slăviţi-L!”.

Miercuri, 07 Decembrie 2022 09:24

Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, Făcătorul de Minuni (6 decembrie 2022), a fost prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii Catedralei Episcopale din Giula, care și-au sărbătorit hramul și i-au avut în mijlocul lor pe doi Ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Chiriarhul locului. Aceștia au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu clericii Episcopiei din Ungaria și clerici din Episcopia Severinului și Strehaiei.

Luni, 05 Decembrie 2022 09:31

Catedrala Episcopală din Gyula, Ungaria, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei și Făcătorul de Minuni, își va sărbători hramul marţi, 6 decembrie. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va da curs invitaţiei Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de a sluji împreună la această sărbătoare, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 04 Decembrie 2022 18:19

Duminică 4 decembrie 2022, credincioșii severineni au venit în număr mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin pentru a lua parte la slujba arhierească săvârșită aici de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 06:25
Vineri, 2 decembrie 2022 Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în satul Șiroca, filie a parohiei Marga, județul Mehedinți.
Sâmbătă, 03 Decembrie 2022 00:19

Duminică, 4 decembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Joi, 01 Decembrie 2022 17:25

Românii de pretutindeni sărbătoresc Joi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii.

Miercuri, 30 Noiembrie 2022 15:09

Astăzi, 30 noiembrie 2022, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat și ocrotitorul României, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniș și-a serbat ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 28 Noiembrie 2022 19:26

În fiecare an, la 30 noiembrie, biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniş îşi serbează ocrotitorul. Cu acest prilej, părintele paroh Ionuț Ștefan invită credincioşii severineni să participe la slujbele oficiate în cinstea celui care a creştinat neamul românesc.

Luni, 28 Noiembrie 2022 10:38

În ultima duminică a lunii noiembrie, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 17:11

În ultima duminică a lunii noiembrie, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, se va afla în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Marți, 22 Noiembrie 2022 08:25

De praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, credincioșii Parohiei Izimșa, din Protopopiatul Vânju Mare, au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită primind în mijlocul lor pe Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Luni, 21 Noiembrie 2022 16:37

În ziua de pomenire a ocrotitorului mănăstirii și a întregului ținut al Vâlcii, foarte mulți credincioși au luat parte cu bucurie la sărbătoarea Mănăstirii Bistrița, închinându-se cu evlavie la moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, așezate în exteriorul lăcașului de rugăciune, și cerându-i binecuvântarea și mijlocirea.

Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți 14 ierarhi la hramul Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea, duminică, 20 noiembrie 2022, de sărbătoarea Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul.

Vineri, 18 Noiembrie 2022 11:41

Luni, 21 noiembrie, de slăvitul praznic al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica din satul Izimşa, protopopiatul Vânju Mare.

Joi, 17 Noiembrie 2022 20:03

Duminică, 20 noiembrie, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la sărbătoarea de anul acesta închinată Sfântului Grigorie Decapolitul va lua parte şi arhiereul nostru, Preasfinţitul Nicodim.

Duminică, 13 Noiembrie 2022 20:20

Ziua de Duminică, 13 noiembrie 2022, va rămâne înscrisă în istoria spirituală a Bârladului, deoarece a primit veșmântul sfințirii cel mai nou locaș de cult din municipiu, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Grigorie Palama”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, au oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie în prezența a aproximativ 8000 de credincioși, potrivit estimărilor autorităților.

Vineri, 11 Noiembrie 2022 19:20

Duminică, 13 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, vor oficia, începând cu ora 08.00, slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și „Sfântul Grigorie Palama” din municipiul Bârlad.

Sursa şi fotocredit: episcopiahusilor.ro

Marți, 08 Noiembrie 2022 17:46

În data de 8 noiembrie Biserica ne cheamă sa cinstim pe Sfinţii Îngeri şi lucrarea lor în viaţa noastră şi în lume. Este sărbătoarea Sfinţilor Mihail, Gavriil şi Rafail, în jurul cărora Biserica adună şi serbează toată obştea, tot „soborul” Sfinţilor Îngeri. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.

Marți, 08 Noiembrie 2022 17:04

Marți, 8 noiembrie 2022, când Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Jandarmii mehedințeni și-au sărbătorit patronii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Duminică, 06 Noiembrie 2022 18:52

În seara de 8 noiembrie, în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, după slujba vecerniei, Paraclisul Sfântului Nectarie de la Eghina va lua locul obişnuitului Acatist.

Paraclisul (din greacă Paraklesis, în trad. „pentru a chema”) este o slujbă de rugăciune specifică pentru cei vii (spre deosebire de parastas, care este o slujbă pentru cei adormiţi). Cel mai adesea, această rugăciune este adresată Maicii Domnului, dar poate fi folosită pentru a cere mijlocirea oricărui alt sfânt. Trăsătura distinctivă a paraclisului este includerea unui canon de rugăciune către sfântul a cărui mijlocire este cerută. Paraclisul poate fi slujit de sine-stătător sau, într-o formă ușor scurtată, împreună cu Vecernia.

Duminică, 06 Noiembrie 2022 18:43

În data de 8 noiembrie Biserica ne cheamă sa cinstim pe Sfinţii Îngeri şi lucrarea lor în viaţa noastră şi în lume. Este sărbătoarea Sfinţilor Mihail, Gavriil şi Rafail, în jurul cărora Biserica adună şi serbează toată obştea, tot „soborul” Sfinţilor Îngeri. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin.

Duminică, 06 Noiembrie 2022 16:34

Duminica a XXIV-a după Rusalii a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Vineri, 04 Noiembrie 2022 21:31

Duminica a XXIV-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Marți, 01 Noiembrie 2022 21:46

Adunarea Generală a Federației Filantropia a Patriarhiei Române se desfășoară la Iași în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie. Participă reprezentanți ai organizațiilor filantropice eparhiale. Din partea Episcopiei Severinului şi Strehaiei este delegat Părintele Oproiu Nicolae, consilier al Sectorului Social-Filantropic al episcopiei noastre şi preşedinte al Asociaţiei Filantropia Severin.

Duminică, 30 Octombrie 2022 16:21

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea episcopului Daniil în scaunul chiriarhal al acesteia.

Sâmbătă, 29 Octombrie 2022 16:07

A devenit deja tradiție, ca în fiecare an, în data de 29 octombrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei să săvârşească Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi, alături de obștea monahală de aici și cu credincioșii veniți în număr mare, prăznuind cel de-al doilea hram al acestei Mănăstiri.

Vineri, 28 Octombrie 2022 17:50

Sâmbătă, 29 octombrie, când Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana, mănăstirea mehedinţeană Cerneţi îşi va sărbători hramul. Este cel de-al doilea hram al sfântului aşezământ monahal, după „Sfânta Treime“.

Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, înconjurați de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La hram vor veni credincioşi din localitate şi din Drobeta-Turnu Severin. An de an, drept-slăvitorii creștini calcă pragul chinoviei seculare, închinând lui Dumnezeu câteva ore de rugăciune și comuniune frățească.

*****

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea episcopului Daniil în scaunul chiriarhal al acesteia. Tot în 2022 se împlinesc și 100 ani de la trecerea la cele veșnice, în 14 februarie 1922, a episcopului Gherasim Safirin, născut în satul Izvorălu, din județul Mehedinți, sat ce se află la o distanță de aproximativ 10 km față de orașul Strehaia.

Programul dedicat evenimentului cultural-liturgic va debuta duminică, 30 octombrie, prin oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Strehaia, de către un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei.

De asemenea, va fi săvârşită şi slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou paraclis necesar pentru oficierea slujbelor în anotimpul rece, paraclis ce va avea ca ocrotitoare pe Cuvioasa Teofana Basarab.

Joi, 27 Octombrie 2022 20:43

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou a fost marcată anul acesta de prezența la București a moaștelor Sfântului Grigorie Palama, ierarhul care a contribuit semnificativ la receptarea oficială a isihasmului în secolul al 14-lea, ca mișcare de înnoire duhovnicească prin rugăciune neîncetată.

Joi, 27 Octombrie 2022 17:30

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir – Protectorul Craiovei și al Catedralei Mitropolitane, a fost sărbătorit în mod deosebit în Cetatea Băniei. În ajunul praznicului, pe mai multe străzi din oraș a fost organizată o procesiune impresionantă cu raclele în care se află părticele din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfintei Mucenițe Sabina și cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița, și ale Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah. Alături de credincioși și de soborul de preoți s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. La întoarcere, raclele cu sfintele moaște au fost așezate pe esplanada special amenajată în fața Catedralei, spre închinare credincioșilor.

Marți, 25 Octombrie 2022 21:47

Bucuria pelerinajului din acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, este sporită de aducerea din Mitropolia de Veria (Grecia) a Sfintelor Moaște ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama.

Marți, 25 Octombrie 2022 10:31

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi anul acesta la sărbătoarea Ocrotitorului spiritual al municipiului Craiova şi al Catedralei mitropolitane, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Şi în acest an, la hramul catedralei Mitropolitane participă şi ierarhul mehedinţenilor – Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim.

Duminică, 23 Octombrie 2022 20:47

În duminica a XXIII -a după Rusalii credincioșii parohiei Crăguiești au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a satului Crăguiești.

Vineri, 21 Octombrie 2022 22:41

În ziua sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion și Sofronie, Mucenicul Oprea, Preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, vineri, 21 octombrie 2022, s-a împlinit un an de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire, Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, întâiul arhipăstor al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Cu acest prilej, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. În soborul arhiereilor s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse – Biserica Ortodoxă din Bulgaria, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Vineri, 21 Octombrie 2022 08:59

În data de 23 octombrie, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Litrughie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Crăguieşti, protopopiatul Drobeta.

Vineri, 21 Octombrie 2022 08:44

Joi, 20 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de lemn și a împlinirii a trei decenii de existență a mănăstirii.

Joi, 20 Octombrie 2022 21:27

Vineri, 21 octombire 2022, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, alături de Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și al Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 16 Octombrie 2022 16:38

În duminica a XXI -a după Rusalii credincioșii parohiei Noapteșa au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul a satului Noapteșa.

Vineri, 14 Octombrie 2022 19:32

Hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, a adunat și în acest an în Capitala Moldovei mii de oameni pentru a lua parte la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de 26 de ierarhi din țară și din străinătate, moment care a încununat această perioadă binecuvântată la Iași. Până acum, potrivit estimărilor oferite de autorități, peste 179.000 de oameni au trecut pe la Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț.

Vineri, 14 Octombrie 2022 19:22

Vineri, 14 octombrie 2022, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Preacuvioasa Maică Parascheva de la Iași, mănăstirea mehedințeană Gura Motrului și-a serbat hramul.

Joi, 13 Octombrie 2022 12:42

În data de 16 octombrie, în Duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Litrughie în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din parohia Noapteşa, protopopiatul Baia de Aramă.

Joi, 13 Octombrie 2022 12:36

La praznicul Cuvioasei Parascheva, ierarhul nostru va răspunde invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi va participa la manifestările prilejuite de cinstirea ocrotitoarei Moldovei.

Joi, 13 Octombrie 2022 12:31

Vineri, 14 octombrie, Cuvioasa Parascheva de la Iaşi va fi prăznuită în municipiul Drobeta Turnu Severin, la biserica parohiei Schela Nouă.

Miercuri, 12 Octombrie 2022 13:50

În duminica a XX-a după Rusalii a fost zi de mare sărbătoare în Parohia Sfinții Trei Ierarhi din Videle, județul Teleorman. Biserica parohiei a trecut în ultimii ani prin ample lucrări de restaurare printre care amintim: înlocuirea acoperișului și a pardoselii, refacerea catapetesmei și restaurarea picturii.

Luni, 10 Octombrie 2022 08:59

Clipe alese, încărcate de emoție și înaltă trăire duhovnicească, ce vor rămâne înrămate în inimile tuturor, au fost trăite în ziua de 9 octombrie 2022 de credinciosii bisericii Grecescu din Drobeta Turnu Severin cu ocazia oficierii Sfintei Liturghii de catre Părintele Mihai Zorilă Vicar Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei alături de un distins sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 20:29

Duminica a XX-a după Rusalii va fi un prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei Sfântul Ioan Botezătorul(Grecescu) din Drobeta Turnu Severin, Protopopiatul Drobeta.

Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 15:39

Sâmbătă, 8 octombrie 2022, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Biserica a fost restaurată între anii 2020-2022 prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Bușan Dănuț-Ion, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al primăriei Breznița de Ocol.

Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 06:48

Sâmbătă, 8 octombrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta.

În timpul slujbei euharistice va fi hirotonit întru diacon tânărul teolog Cioabă Adelin Georgian pe seama parohiei Noapteşa din protopopiatul Baia de Aramă.

În Duminica a XX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji în sobor de arhierei la sfinţirea bisericii din localitatea Videle aflată în Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.

Duminică, 02 Octombrie 2022 15:47

În duminica a XIX-a după Rusalii, credincioșii severineni au venit cu mic cu mare la biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din cimitirul ortodox, pentru a lua parte la slujba arhierească săvârșită aici de Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim. Slujba arhierească a fost săvârșită în biserica parohială de către ierarh, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 02 Octombrie 2022 15:28

În ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, a fost zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din localitatra Nanov din județul Teleorman, Biserica mare ocrotita de Sfântul Mucenic Ioan Rusul a fost sfințita de Prea Sfințitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Parinte Galaction Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și cu Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

Vineri, 30 Septembrie 2022 16:05

Credincioșii din județul Teleorman sunt așteptați sâmbătă, 1 octombrie 2022, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”Adămești din comuna Nanov, cu prilejul sfințirii bisericii mari a așezământului monahal, ocrotită de Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.

Vineri, 30 Septembrie 2022 10:25

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Predica de pe Munte - iubirea vrăjmașilor, ierarhul nostru va fi prezent în duh liturgic în biserica cu hramul „Sfântul Dumitrie Izvorâtorul de Mir” situată în incinta cimitirului ortodox „Sfântul Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 29 Septembrie 2022 17:12

Joi, 29 septembrie 2022, în Episcopia Severinului și Strehaiei a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor şi a tuturor cadrelor didactice care predau disciplina Religie în unităţile de învăţământ mehedinţene.

Miercuri, 28 Septembrie 2022 09:47

Evenimentele cultural-academice organizate în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, drept o recunoaștere meritorie a bogatei contribuții în plan duhovnicesc, cultural și administrativ, pe care sfântul a avut-o ca păstor al Eparhiei Râmnicului au fost încununate de comuniunea liturgică din ziua prăznuirii sale.

Duminică, 25 Septembrie 2022 17:32

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Catedrala orașului Strehaia a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii din orașul Strehaia și împrejurimi care au venit în număr mare pentru a lua parte la slujba de resfințire a acestui locaș.

Vineri, 23 Septembrie 2022 20:03

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraşul Strehaia, având alături un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 18 Septembrie 2022 18:33

Ziua de 18 septembrie a acestui an, în care se face pomenirea trecerii la cele veșnice, în chip martiric, a părintelui profesor Ilarion V. Felea, ocrotitorul spiritual  al așezământului teologic arădean, a fost încununată cu slujba de târnosire a capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, eveniment înscris în programul dedicat aniversării Bicentenarului Teologiei Arădene (1822-2022).

Vineri, 16 Septembrie 2022 12:52

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va da curs invitaţiei Înaltpreasfințitului Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de a sluji împreună, duminică 18 septembrie, la sfințirea bisericii Facultăţii de Teologie din Arad, alături de ales sobor de preoţi şi diaconi.

Miercuri, 14 Septembrie 2022 17:34

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin osteneala Ierarhului nostru și a Centrului Eparhial, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Luni, 12 Septembrie 2022 18:58

Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează pe 14 septembrie, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, tradiţionalul pelerinaj la crucea ridicată pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin grija ierarhului nostru, o frumoasă Cruce cu o înălţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 11 Septembrie 2022 17:02

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, s-au împlinit 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu. În această zi un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a sfințit pictura bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Țebea în fața căruia se află mormântul „Crăișorului Munților”. În continuare a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. La slujbă au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Vineri, 09 Septembrie 2022 17:09

Astăzi  09 septembrie 2022, când Sfânta noastră Biserică face pomenirea cea de peste an a Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana, paraclisul din orașul Baia de Aramă și-a sărbătorit ocrotitorii. Credincioșii parohiei Baia de Aramă au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Joi, 08 Septembrie 2022 20:27

Anul acesta „Serbările Naționale de la Țebea”, manifestare de suflet a tuturor celor care gândesc şi trăiesc în spiritul valorilor cele mai de preţ al națiunii române, îşi dau întâlnire la mormântul Eroului Naţional Avram Iancu, într-un an cu o semnificație aparte care marchează 150 de ani de la trecerea în eternitate a „Crăişorului Muntelui”.

Acest eveniment va debuta pe 10 septembrie 2022 la Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Ţebea, aflată chiar în incinta „Cimitirului Eroilor” unde odihneşte şi Eroul National Avram Iancu, dar și eroi militari căzuți în luptele Marelui Război al Reîntregirii.

Aici, la invitaţia Preasfinţitului Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va participa la slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș. Sfânta Liturghie va fi şăvârşită de un sobor de arhierei şi preoţi sub protia Înaltpreasfinţitului Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Evanghelia Duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci ne aduce în atenţie un moment de taină: Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Mântuitorul se afla în Ierusalim la sărbătoarea Paştilor din primul an al activităţii Sale publice (31 d. Hr.). Nicodim, membru al Sinodului, întrezărind printr-o viziune clară că noul prooroc galilean „de la Dumnezeu a venit învăţător”, vine la Domnul Iisus să stea cu El de vorbă în taină. Domnul îi vorbeşte despre împărăţia lui Dumnezeu, despre renaşterea spirituală a omului şi despre puterea vieţii veşnice izvorâte din jertfa Sa de pe Cruce. Zice Domnul: „Precum Moise a înălţat şarpele în pustie aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului pentru ca oricine crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 15).

Mântuitorul, în convorbirea avută la Ierusalim cu Nicodim, a arătat, chiar de la începutul activităţii Sale publice, că rolul Său în această lume este de a se jertfi pentru viaţa lumii.

Joi, 08 Septembrie 2022 16:39

În dată de 8 septembrie la sărbătoarea „Nașterea Maicii Domnului”, mănăstirea Vodița a îmbrăcat haina de sărbătoare primind în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. 

Din soborul de preoți au făcut parte Părintele  Arhim. Ioanichie Nicolăescu starețul mânăstirii Vodița, P. C. Părinte Antonie Olarean Consilier Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, P. C. Ștefan Ionuț Inspector bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei, P. C. Mihai Ionescu preot slujitor la mănăstirea Topolnița, P. C. Părinte Marius Bunceanu, preot paroh la parohia Hinova, P. C. Părinte Pătășanu Petrică, preot paroh la parohia Cireșu și Arhid. Bogdan Chirea.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin.

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei euharistice, ierarhul mehedințean a subliniat importanța rugăciunii cu străpunge de inimă, rugăciune care ne arată astăzi împlinirea în darul lui Dumnezeu dat Drepților Ioachim și  Ana care prin rugăciune au primit la bătrânețe binecuvântare prin prunca Maria. De asemenea, Preasfinția Sa  a vorbit credincioșilor despre părinții Sfintei Fecioare, prezentându-i ca modele de urmat pentru credincioșii zilelor noastre, modele de smerenie, de răbdare și stăruință în rugăciune.

Mănăstirea Vodița este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi așezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. Mănăstirea Vodița a fost reînființată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și s-a construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Românească.

Cel mai probabil a fost ridicată în perioada dintre 1369 (când Nicodim a ajuns în Țara Românească) și 1374, când este menționat pentru prima dată acest locaș de cult într-un document emis de Vladislav I:

„Pentru că eu, cel întru Hristos Dumnezeu, binecredinciosul voievod Vladislav, din mila lui Dumnezeu, domn a toată Ungrovlahia, am binevoit, după îndemnul lui Dumnezeu, să ridic o mănăstire la Vodița în numele marelui și purtătorului de Dumnezeu Andonie, ascultând pe cinstitul între călugări Nicodim, de asemenea și cu cheltuiala și cu daruri de la domnia mea, iar cu munca lui kir Nicodim, și a fraților lui, am zidit și am zugrăvit.”

Biserica inițială a mănăstirii este probabil primul monument al arhitecturii sacrale românești ridicat pe plan triconc. Acest așa-numit tip Vodița I s-a păstrat doar prin fundamente. Vlaicu Vodă a ctitorit în 1370-1375 o nouă biserică (monument istoric, cod LMI: MH-II-m-A-10437.01), al cărei sistem de boltire este susținut de pilaștri aflați de o parte și de alta a absidelor laterale. Acest tip, numit Vodița II, este tot de plan triconc, dar bolta este îngustată de sistemul de susținere. Tipul Vodița II este întâlnit frecvent în arhitectura Țării Românești până în secolul al XVIII-lea.

Miercuri, 07 Septembrie 2022 08:42

Joi, 8 septembrie, cu prilejul prăznuirii „Naşterii Maicii Domnului”, Mănăstirea Vodiţa îşi serbează hramul. Sfântul aşezământ monahal este un important monument istoric şi arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Chemarea tainică a credinței unește sufletele credincioșilor în rugăciune la slujbele oficiate la străvechea vatră monahală, cu ocazia zilei de sărbătoare.

Duminică, 04 Septembrie 2022 16:01

În Duminica a XII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica din parohia Comanda, protopopiatul Strehaia împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 02 Septembrie 2022 17:39

În Duminica a XII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în Biserica din parohia Comanda, protopopiatul Strehaia.

Vineri, 02 Septembrie 2022 08:59

În ziua de 1 septembrie 2022, la începutul anului bisericesc, când Sfânta noastră Biserică prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel smerit) și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana, din cuprinsul localității Jiana, Protopopiatul Vânju Mare, și-a serbat cel de-al doilea hram, pe „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul”. Cu acest prilej, sfântul așezământ a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Miercuri, 31 August 2022 20:01

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie. Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie. Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Miercuri, 31 August 2022 19:52

Joi, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie se va săvârşi Tedeum la începutul anului bisericesc şi parastas pentru ctitori.

Luni, 29 August 2022 18:52

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Luni, 29 August 2022 18:23

În Duminica a XI -a după Rusalii, credincioșii parohiei Jirov din Protopopiatul Strehaia au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 26 August 2022 20:36

În fiecare an, la 29 august, Biserica noastră dreptmăritoare prăznuieşte „Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. În această binecuvântată zi de praznic, mănăstirea mehedințeană Topolniţa îşi serbează cel de-al doilea hram.

Vineri, 26 August 2022 17:47

La parohia Jirov din protopopiatul Strehaia, va poposi în Duminica a XI-a după Rusalii Chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul mehedinţean va săvârşi aici Sfânta Liturghie şi, cu acest prilej, va adăuga în rândurile preoţilor mehedinţeni un nou slujitor al Sfântului Altar.

Joi, 25 August 2022 20:51

Joi 25 august 2022, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul cu hramul Sfântul Ioan Gură de Aur din incinta Centrului Cultural Misionar Sfântul Ioan Gură de Aur din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 21 August 2022 15:00

În fiecare an, în prima duminică după Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în localitatea Cireșu din județul Mehedinți, locuitorii din zona de nord a județului Mehedinți, și nu numai, se adună în număr mare la Sărbătoarea Peșterii Topolnița, una din cele mai mari peșteri naturale din lume, peșteră aflată în Geoparcul Mehedinți, în teritoriul administrativ al comunei Cireșu pe drumul județean 607B ce leagă localitățile Cireșu și Marga.

Sâmbătă, 20 August 2022 14:42

Ediţia de anul trecut a Sărbătorii Peşterii Topolniţa a cuprins un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Vineri, 19 August 2022 14:54

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a împlinit vineri, 19 august, 21 ani de arhierie. Cu acest prilej, ierarhul nostru a slujit Sfânta Liturghie la mănăstirea Vodiţa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Joi, 18 August 2022 18:42

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împlineşte vineri, 19 august, 21 ani de arhierie. Cu acest prilej, ierarhul nostru va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Vodiţa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Marți, 16 August 2022 20:05

Mănăstirea Hurezi, veche vatră de sihăstrie românească și tradiție creștină ortodoxă, a trăit marţi, 16 august 2022, un moment de intensă bucurie duhovnicească.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de un impresionant sobor de arhierei şi împreună cu peste 40 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, care împreună cu fiii săi și Sfetnicul Ianache sunt prăznuiți ca ocrotitori și binefăcători.

Marți, 16 August 2022 11:24

Luni, 15 august, de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase mănăstiri gorjene, Polovragi, şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej,  cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, ierarhul mehedințean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la cunoscuta vatră monahală.

Duminică, 14 August 2022 18:13

Mănăstirea Hurezi își va sărbători în zilele de 15 și 16 august ocrotitorii: Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și  sfetnicul Ianache.

Duminică, 14 August 2022 13:39

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit la rugăciune și comuniune în Duminica a IX-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim, care a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 13 August 2022 07:13

Luni, 15 august, de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase mănăstiri gorjene, Polovragi, îşi prăznuieşte hramul. Cu acest prilej, ierarhul nostru, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie la cunoscuta vatră monahală.

Sâmbătă, 13 August 2022 07:10

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a IX-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Duminică, 07 August 2022 13:19

Hramul acestei parohii a început din seara zilei de 6 august, atunci când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Dorotei. S-a îndătinat ca în fiecare an, în duminica de dinainte de 13 august – zi în care este pomenit Sfântul Dorotei din Gaza – să fie serbat Hramul bisericii de pe Calea Hinovei din localitatea Șimian.

Joi, 04 August 2022 17:51

Biserica „Sfântul Dorotei din Gaza” situată pe Calea Hinovei în localitatea Şimian îşi va sărbători duminică, 7 august, hramul.

Programul liturgic dedicat acestei sărbători debutează sâmbătă, 6 august, ora 18.00, când se va oficia slujba Vecerniei unite cu Litia.

Duminică, programul continuă începând cu orele 8.00 cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la strană vor fi oferite de către psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 04 August 2022 17:46

În fiecare an, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos adună credincioşi de pretutindeni la mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. Pelerinii sosesc în număr mare încă din ajun, dorind să se roage Sfântului Irodion, Stareţul de la Lainici. Cei ce se încumetă purced pe drumul forestier din stânga mănăstirii, străbătând câţiva kilometri prin pădure, până ce ajung la Schitul Locurele, aşezat într-o frumoasă poieniţă. Aici fusese iniţial serbat praznicul Schimbării la Faţă, dar cu timpul, hramul Schitului Locurele a fost adoptat şi de Mănăstirea Lainici.

Joi, 04 August 2022 14:56

Miercuri, 3 august 2022, părintele Ion Semenescu a fost prohodit la Biserica din localitatea Bala, județul Mehedinți.

Slujba Sfintei Liturghii din ziua prohodirii a fost oficiată de un ales sobor de preoți având ca protos pe părintele protoiereu Vasile Ganțu de la Protoieria Baia de Aramă, protoierie de care aparține administrativ parohia Bala. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în biserica Parohiei Bala, biserică în care a fost slujitor părintele Ion Semenescu timp de peste 25 de ani până la ieșirea sa la pensie și apoi ca preot pensionar vreme de peste zece ani.

Trupul neînsuflețit al Părintelui Ion Semenescu a fost depus în această biserică în ziua de 2 august 2022 pentru ca toți fiii duhovnicești ai părintelui să își poată lua rămas bun de la duhovnicul lor așa cum se cuvine, în biserica în care a slujit cu timp și fără timp vreme îndelungată.

După slujba Sfintei Liturghii, începând cu orele 11 a avut loc slujba de prohodire a părintelui Ion Semenescu, slujbă oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un numeros sobor de preoți care de-a lungul vieții l-au cunoscut.

Slujba de prohodire a fost oficiată în curtea bisericii din Bala deoarece biserica din Bala este foarte mică și pentru ca mulțimea credincioșilor care au venit să își ia rămas bun de la duhovnicul lor, să poată participa la slujba de prohodire.

Necrologul de la finalul slujbei înmormântării a fost ținut de părintele protoiereu Vasile Ganțu, care a vorbit despre misiunea preotului în parohie și a evidențiat personalitatea părintelui Ion Semenescu.

La necrologul rostit de părintele Vasile Ganțu a adăugat câteva cuvinte și părintele Vrapcea Ion, fost protoiereu al protoieriei Strehaia pe vremea când nu era încă înființată Episcopia Severinului și Strehaiei, părintele vorbind despre duhovnicul de la Bala și amprenta pe care a pus-o asupra comunității de aici și nu numai.

De asemenea, la final, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a pus la inimile celor prezenți cuvânt prin care a arătat împortanța preotului Ion Semenescu pentru comunitatea parohială de la Bala și pentru întreaga zonă de munte a Mehedințiului, știut fiind faptul că părintele, chiar și după ieșirea sa la pensie a continuat să îndrume pe calea mântuirii numeroși fii duhovnicești. De asemenea Preasfinția Sa a evidențiat aleasa educație pe care Părintele Ion Semenescu a dat-o copiilor săi, fiul acestuia fiind actualul protoiereu al Protoieriei Drobeta Turnu Severin și paroh al Bisericii Maioreasa din Drobeta Turnu Severin, Părintele Claudiu-Ionuț Semenescu, iar cele două fiice fiind educatoare.

La căpătâiul Părintelui Ion Semenescu pe toată durata prohodirii au fost alături copiii și nepoții îndurerați la aceast moment de rămas bun față de cel ce le-a fost îndrumător în cele către Dumnezeu.

După slujba de prohodire soborul slujitor a purtat în procesiune sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui în jurul Bisericii din Bala, după rânduiala prohodirii preoților, iar la final părintele a fost înhumat în cavoul pregătit în fața intrării din biserica în care a slujit vreme de aproape jumătate de veac.

*

Părintele Ion Semenescu a văzut lumina zilei în data de 16 februarie 1933 în satul Ohaba, comuna Şovarna, judeţul Mehedinţi, fiind cel de-al treilea copil al familiei Semenescu Constantin şi Ana.

A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, apoi în anul 1949 se înscrie la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Drobeta Turnu Severin.

Pentru faptul că în anul 1950 această şcoală se desfiinţează, se înscrie şi urmează cursurile Seminarului Teologic din Craiova între anii 1951-1952. Pentru a finaliza cursurile este nevoit ca ultimul an, 1953, să-l urmeze la Seminarul Monahal al Mănăstirii Neamţ.

În anul 1954 se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar în anul 1956 se transferă la Facultatea de Teologie din Sibiu unde, în 1957, devine licenţiat în Teologie.

Revine în locurile natale pâna în anul 1962, când la 16 noiembrie este numit preot la parohia Băseşti din judeţul Mehedinţi.

La 1 iulie 1964 este trasferat la parohia Pocruia din judeţul Gorj, unde slujeşte timp de 10 ani până la data de 1 august 1974, când primeşte transferul la parohia Bala.

De la 1 ianuarie 1999 se transferă la parohia Şovarna de Sus, iar la 1 martie 2000 se pensionează.

Rămâne să slujească în continuare alături de fiul său, părintele Semenescu - Blidaru Ionuţ, până în anul 2010.

A slujit lui Dumnezeu şi credincioşilor păstoriţi, peste 50 de ani. S-a remarcat şi în activitatea gospodărească purtând de grijă sfintelor biserici unde a slujit. A coordonat ridicarea bisericii din satul Brateş, comuna Bala şi contrubuie la restaurarea bisericii din parohia Bala de Jos.

În mai multe rânduri a suplinit parohiile Bobaiţa, Rudina, Dîlma, Crainici, Şovarna şi Sohodol.

Împreună cu soţia sa, Aurora, s-a bucurat de naşterea a trei copii Claudiu Ionuţ – preot, Delia Luminiţa – educatoare şi Anca – educatoare.

Pleacă din această lume având la căpătâiul său întreaga familie, împăcat cu gândul că în toată viaţa sa de preot a propovăduit Evanghelia lui Hristos, a încercat să aducă alinare şi încurajare celor aflaţi în necazuri, mijlocind prin rugăciune către Preamilostivul Dumnezeu.

Pe 1 august 2022, trupul neînsufleţit al părintelui a fost depus la casa din Bala, iar marți 2 august după-amiază a fost depus în biserica satului. Miercuri, 3 august 2022, a avut loc slujba de prohodire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Dumnezeu să îl odihnească şi cu drepţii să îl numere!

Duminică, 31 Iulie 2022 23:22

Ctitorul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a fost pomenit sâmbătă, 30 iulie 2022, în satul natal Huta din comuna Chiuiești, județul Cluj. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Arhipăstorul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de soborul de preoți și diaconi, în Altarul de vară al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Vineri, 29 Iulie 2022 15:13

În ziua de pomenire a Sfinților Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia Gura Motrului – Arginești „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Arginești, Protopopiatul Strehaia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 29 Iulie 2022 09:52

Sâmbătă, 30 iulie 2022, credincioșii din satul Huta, județul Cluj, vor îmbrăca straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Cu binecuvântarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, din care va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În continuarea Sfintei Liturghii, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru Episcopului Gurie al Devei şi Hunedoarei, fiu al satului, care a trecut la Domnul în octombrie anul trecut. La Huta se năştea, la 31 decembrie 1968, vrednicul de pomenire Episcop al Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie.

Duminica a VII-a după Rusalii, când Biserica noastră serbează Înainte-prăznuirea Scoaterii Sfintei Cruci, va fi prilej de aleasă bucurie pentru obştea Mănăstirii Izbuc din inima Munților Codru Moma, Episcopia Oradiei. Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Din alesul sobor slujitor vor face parte Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, Chiriarhul locului, la care se adaugă oaspeți de seamă ai Eparhiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Luni, 25 Iulie 2022 15:07

Luni, 25 iulie 2022, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Luni, 25 Iulie 2022 08:40

Duminică, 24 iulie 2022, la ceas de seară, la sfârșitul Vecerniei, credincioșii din Parohia Gruia, Protopopiatul Vânju Mare, Episcopia Severinului și Strehaiei, au primit pe noul lor Preot Paroh, Părintele Victor Cosmin Tunsoiu. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Chiriarhul locului, în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a unui sobor de preoți, între care s-a numărat Părintele Vasile Ghițan, Protopopul de Vânju Mare; Părintele Ionuț Ștefan, Inspector Bisericesc; Părintele Mihail Ilea, fostul Preot Paroh de la Gruia, ieșit de curând la pensie și Părintele Victor-Cosmin Tunsoiu, noul Preot Paroh. Biserica a fost plină de credincioși de diferite vârste, între care și tineri îmbrăcați în frumoase costume populare, care i-au întâmpinat pe cei doi Ierarhi cu pâine și sare, potrivit obiceiului și tradiționalei ospitalități românești, iar la eveniment a participat și Domnul Bengescu Marian Sorin, Primarul Comunei Gruia.

Duminică, 24 Iulie 2022 14:35

În Duminica a VI -a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia Devesel, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 23 Iulie 2022 17:50

În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Este o zi specială şi pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea.

Sâmbătă, 23 Iulie 2022 17:40

Duminică, 24 iulie, întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica parohiei Devesel din protopopiatul Vînju Mare.

Tot această duminică va fi prilej de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Mraconia, unde Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor ortodocşi din Ungaria, va sluji Sfânta Liturghie.

Joi, 21 Iulie 2022 21:58

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit ca drept, făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie. Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, au participat miercuri la hramul bisericii greceşti „Sfântul Atanasie cel Mare” din Sikia, Halkidiki, unde preotul paroh este român. Părintele Nicolae Pântea este slujitor în Grecia de 23 de ani.

Marți, 19 Iulie 2022 18:58

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul prăznuit ca drept, făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie. Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Duminică, 10 Iulie 2022 14:16

În duminica a patra după Rusalii la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a fost prilej de bucurie duhovnicească. Slujba Sfintei și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de doi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române – Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 09 Iulie 2022 23:07

Preasfințitul Părinte Nicodim a participat vineri 8 iulie la aniversarea a 15 ani de la hirotonia ca arhiereu și întronizarea Preasfințitului Părinte Siluan ca Episcop al Românilor Ortodocși din Ungaria.

Vineri, 08 Iulie 2022 22:32

Credincioşii din comuna mehedinţeană Godeanu sunt aşteptaţi sâmbătă, 9 iulie, la  biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, unde va fi  oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

Părintele paroh Nicolae Oproiu face deosebită chemare membrilor comunităţii păstorite în vederea participării în număr cât mai mare la întâlnirea de suflet şi la comuniunea liturgică ce va încununa ziua de bucurie duhovnicească.

******

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a IV-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

În calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, Duminica a IV-a după Rusalii ne aduce în atenţie una din minunile săvârşite de Mântuitorul şi anume vindecarea slugii sutaşului sau centurionului. Majoritatea centurionilor conduceau câte 83 de oameni, și nu 100 cum indică numele, în timp ce centurionii seniori conduceau cohorte (500-1000 oameni) sau aveau roluri de conducere în legiunea lor.

Sfânta Evanghelie ne prezintă chipul luminos al acestui sutaş din cetatea Capernaum. El avea o slugă bolnavă, „chinuindu-se cumplit” (Mt. 8, 6). Probabil sutaşul, cuprins de milă şi compasiune, a vegheat lângă patul acestui suferind şi probabil a chemat un medic să-l vadă şi să-l trateze.

Văzând însă că boala persistă, ostaşul roman a cerut ajutorul Mântuitorului Hristos, Care vindeca toată boala şi neputinţa în popor. Rugăciunea sutaşului, făcută cu adâncă smerenie şi credinţă, a fost ascultată de Domnul. Evanghelia ne spune că „s-a însănătoşit sluga lui în ceasul acela” (Mt. 8, 13).

Duminică, 03 Iulie 2022 17:05

În comuna Isverna, județul Mehedinți, au avut loc duminică, 3 iulie 2022, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Sâmbătă, 02 Iulie 2022 20:02

Sâmbătă, 2 iulie, comunitatea credincioșilor din parohia Izvoare, județul Mehedinți, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur având alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 01 Iulie 2022 19:16

Astăzi 1 iulie, credincioşii mehedinţeni din satul Păunești al comunei Godeanu au prăznuit Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită în biserica nouă a satului, de Preasfințitul Părinte Nicodim având alături un sobor de preoţi şi diaconi. Biserică mare din satul Păunești a fost sfințită în data de 22 mai 2022.

Vineri, 01 Iulie 2022 10:50

În comuna Isverna vor avea loc duminică, 3 iulie, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

A devenit deja o tradiție ca la finalul lunii iunie sau începutul lunii iulie să fie săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească la Parohia Isverna și să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în Munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist.

Joi, 30 Iunie 2022 15:31

Joi, 30 iunie 2022, când biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Soborului celor doisprezece Apostoli, biserica nouă a satului Balotești din județul Mehedinți și-a serbat hramul.

Duminică, 26 Iunie 2022 15:25

La sfârșitul acestei săptămâni, în duminica a doua după Rusalii, străvechea vatră monahală a Vodiţei a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de sărbătoarea care adună an de an la Mănăstirea Vodița un numar mare de credinciosi, Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinţilor Români.

Sâmbătă, 25 Iunie 2022 23:44

La sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de noul hram: Duminica a II-a după Rusalii a Sfinţilor Români. În cinstitul așezământ slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Vineri, 24 Iunie 2022 21:20

Vineri, 24 iunie 2022, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

La hramul de vară al sfântului lăcaş de închinare a luat parte şi ierarhul mehedinţean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei care a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul mehedințean a pus la inimile credincioșilor prezenți câteva învățături desprinse din pericopa evanghelică ce a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii concluzionând prin luarea aminte la cuvintele evangheliei „Nu te teme Zaharia fiindcă rugăciunea ta a fost ascultată - aflăm din aceasta că insistența în rugăciune ajută pe toți cei care se roagă, și tot din pericopa evanghelică aflăm că atunci când Zaharia preotul tămâia la templu, cei ce erau afară se rugau și de aici învățăm că datoria fiecărui credincios prezent la slujbă este aceea de a se ruga. Sfântul Ioan Botezătorul este model de rugăciune, toată viața a trăit ca un mare pustnic în pustiul Iordanului, să ne ajute Dumnezeu să sporim în post și rugăciune după modelul Sfântului Ioan.”

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor lăcaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu.

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin.

Cu pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriţă, iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperişul bisericii a fost făcut iniţial din tablă de aramă, dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

Joi, 23 Iunie 2022 00:10

Vineri, 24 iunie, în ziua prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îmbracă straie de sărbătoare, evenimentul fiind prilejuit de praznuirea hramului de vara al vechii catedrale a urbei Severinului.

Miercuri, 22 Iunie 2022 12:01

Miercuri 22 iunie 2022, biserica din satul Marga și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Grigorie Dascălul. Cu acest prilej comunitatea credincioșilor din Parohia Marga a primit în mijlocul ei pe întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 19 Iunie 2022 20:24

În Duminica I după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinții  Voievozi Mihail și Gavriil” din satul Gorenți, filie a parohiei Podeni, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 18 Iunie 2022 11:49

O delegație a Episcopiei Severinului și Strehaiei formată din părintele Mihai Zorilă - vicar eparhial al Episcopiei Severinului, părintele Adrian-Antonie Olarean – consilierul administrativ al Episcopiei și părintele Ionuț Ștefan – inspectorul bisericesc eparhial, a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor mehedinţenilor ce s-au mutat la Domnul şi au trecut prin grele încercări în timpul deportărilor şi strămutărilor de amploare în Câmpia Bărăganului din 18 iunie 1951.

Vineri, 17 Iunie 2022 22:19

În Duminica I după Rusalii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaie, va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul Sfinţii Voievozi Mihail și Gavril din satul Gornenți, filie a parohiei Podeni.

Joi, 16 Iunie 2022 17:35

Centrul social-filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a găzduit joi, 16 iunie 2022, ședinţa de constituire a Adunării eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, pentru perioada 2022-2026.

Luni, 13 Iunie 2022 20:20

Luni 13 iunie 2022, când Biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Preasfintei Treimi, Mănăstirea Strehaia și-a sărbătorit hramul.

Duminică, 12 Iunie 2022 15:32

A devenit deja tradiție, ca în fiecare an, în Duminica Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei să săvârşească Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi, alături de obștea monahală de aici și cu credincioșii veniți în număr mare, prăznuind cu anticipatie Hramul acestei Mănăstiri.

Sâmbătă, 11 Iunie 2022 08:53

Luni, 13 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, două mănăstiri mehedințene îmbrăcă straie de sărbătoare.

Chinoviile de maici de la Cerneți și Strehaia sunt așezămintele monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei care își serbează hramul în cea de-a doua zi de Rusalii.

Sâmbătă, 11 Iunie 2022 08:51

În Duminica a VIII-a după Paşti, a Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi.

Duminică, 05 Iunie 2022 17:30

A devenit deja tradiție ca în fiecare an la începutul lunii iunie fiii satului Prejna din comuna Balta, județul Mehedinți să se adune, la ceas de rugăciune, alături de ierarhul mehedințean și un sobor de preoți și diaconi, în acest loc frumos din satul Prejna, la singura biserică ctitorită de Tudor Vladimirescu conducătorul revoluției de la 1821.

Vineri, 03 Iunie 2022 19:29

Duminică, 5 iunie, Chirirahul Episcopiei Severinului şi Strehaiei - Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

Miercuri, 01 Iunie 2022 09:01

Joi, 2 iunie 2022, la sărbătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi străinătate.

Duminică, 29 Mai 2022 20:39

În Duminica Orbului, a şasea după Învierea Domnului, credincioşii severineni au luat parte la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Episcopală din Turnu Severin de către ierarhul locului.

Vineri, 27 Mai 2022 18:01

Credincioşii mehedinţeni din comuna Godeanu, și nu numai, au prăznuit vineri, 27 mai 2022, Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită după tradiţie pe dealul Chiciora, de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Joi, 26 Mai 2022 22:52

În Duminica Orbului, a şasea după Învierea Domnului, credincioşii severineni vor lua parte la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala Episcopală din Turnu Severin de către ierarhul locului.

Miercuri, 25 Mai 2022 23:16

În fiecare an, de Ciumarcă, credincioşii din zona de munte a Mehedinţiului se adună ca la o adevărată nedee. Ciumarca este o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei.

Duminică, 22 Mai 2022 18:31

În Duminica Samarinencei, credincioși din toată zona de deal a județului Mehedinți au venit cu mic cu mare în satul Păunești al comunei Godeanu, pentru a participa în duh de rugăciune, alături de ierarhul mehedințean la slujba târnosirii bisericii noi din acest sat.

Sâmbătă, 21 Mai 2022 16:07

De praznicul Sfinților Împărați Constantin şi Elena, biserica de lemn a mănăstirii Topolnița şi-a serbat hramul. Cu acest prilej la această vatră monahală s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Pelerinii mehedințeni prezenți la această sărbătoare au înălțat rugăciuni către ocrotitorii sfântului lăcaş de închinare şi au aprins o făclie pentru cei ce s-au mutat la Domnul.

Vineri, 20 Mai 2022 11:29

Duminică, 22 mai, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Episcopul mehedinţean va săvârşi slujba de sfinţire a noii biserici din satul Păuneşti, filie a parohiei Godeanu, ridicată între anii 2001 şi 2015, ce va avea ca ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur. Aceasta va fi urmată de slujirea Sfântei Liturghii de către ierarhul nostru având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Joi, 19 Mai 2022 19:03

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena va aduna credincioşi din toate părţile județului Mehedinţi la hramul bisericii de lemn a mănăstirii Topolniţa. Slujba de praznic va fi săvârșită sâmbătă, 21 mai, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Răspunsurile stranei vor fi date de grupurile psaltice de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 15 Mai 2022 17:25

Duminică, 15 mai 2022, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

Joi, 12 Mai 2022 21:03

Pe 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic îşi va serba hramul. Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la strană vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Sâmbătă, 07 Mai 2022 23:22

Sâmbătă 7 mai 2022, în satul Godeanu din județul Mehedinți a avut loc un eveniment de suflet pentru toți locuitorii comunei. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în poienița din apropierea cimitirului din satul Godeanu.

Vineri, 06 Mai 2022 09:15

În Duminica a III-a după Paşti, 8 mai 2022, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, răspunzând invitaţiei Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, va sluji la hramul așezământul monahal „Țara Almăjului” situat pe platoul de la hotarul localităţilor Bozovici, Eftimie Murgu (Rudăria) şi Bănia (nu departe de Stejari), județul Caraș Severin.

Duminică, 01 Mai 2022 21:37

La hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș au oficiat anul acesta Sfânta Liturghie 12 ierarhi, în prezenţa a sute de credincioşi, printre care copii şi tineri îmbrăcați în port popular.

Vineri, 29 Aprilie 2022 20:38

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor ortodocși din Ungaria, au săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în sobor la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului.

Joi, 28 Aprilie 2022 18:56

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

Duminică, 24 Aprilie 2022 19:00

În Săptămâna Luminată, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie după următorul program:

Duminică, 24 Aprilie 2022 10:16

Mii de credincioşi au participat în noaptea Sfintelor Paști la slujba Învierii săvârșită la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 17:35

În seara zilei de vineri 22 aprilie 2022, în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române s-a oficiat Denia Prohodului Domnului Nostru Iisus Hristos.

Vineri, 22 Aprilie 2022 23:08

La capătul Triodului şi Postului Mare se află slăvitul Praznic al Învierii Domnului, sărbătoare ce îndreaptă spre Dumnezeu toată suflarea creştinească.

Miercuri, 20 Aprilie 2022 13:22

„BUCURII DE PAȘTI PENTRU COPILAȘI!” este campania de strângere de fonduri pentru susținerea copiilor în situaţii de risc din școlile mehedințene, demarată de Asociația Anastasia și Episcopia Severinului și Strehaiei.

Luni, 18 Aprilie 2022 14:40

Deși există puține surse care să indice modul în care era celebrată Săptămâna Patimilor în Biserica timpurie, se pare totuși că aceasta este o practică foarte veche. Deja în secolul al IV-lea celebrarea acesteia pare să fi fost deja o practică bine stabilită, structurată într-un mod asemănător celei din zilele noastre. Aetheria, aflată în pelerinaj la Ierusalim cândva la sfârșitul sec. al IV-lea d.Hr. descria astfel cele petrecute după slujba din Sâmbăta lui Lazăr: „...a început săptămâna Paștilor, pe care ei o numeau Săptămâna Mare”, amintind de procesiunile de pomenire a Intrării Domnului în Ierusalim în prima zi a săptămânii (duminică). În timpul acestei săptămâni, se face pomenirea Patimilor și Răstignirii Mântuitorului.

Luni, 18 Aprilie 2022 13:52

O altă activitate în cadrul proiectului național "HRISTOS ÎMPĂRTĂȘIT COPIILOR" - CONCURSUL NAȚIONAL "RUGĂCIUNEA ÎN VIAȚA MEA", s-a desfășurat sâmbătă, 16 aprilie 2022, începând cu orele 12:00, la Azilul de bătrâni din Strehaia.

Duminică, 17 Aprilie 2022 22:35

În pragul Sărbătorilor Pascale, credincioşii severineni au participat la momente înălțătoare de rugăciune prin cânt, în cadrul unui recital de pricesne susţinut de corul Kinonia al Episcopiei.

Vineri, 15 Aprilie 2022 22:38

În Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Deva va fi săvârşită sâmbătă, 16 aprilie, slujba parastasului de 6 luni pentru Preasfinţitul Gurie Georgiu. Înainte de slujba parastasului, un sobor de arhierei din care va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va oficia Sfânta Liturghie.

Vor fi prezenţi consilieri eparhiali, protopopi, preoţi din eparhia hunedoareană, monahi şi monahii din aşezămintele monahale ale eparhiei, oficialităţi judeţene, membrii familiei Episcopului Gurie Georgiu, precum şi numeroşi credincioşi veniţi să se roage pentru odihna veşnică a ierarhului.

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 17 aprilie sărbătoarea Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea Patimilor.

Această zi de intensă trăire spirituală este premergătoare evenimentelor dramatice din Săptămâna Patimilor, în centrul cărora se află Dumnezeu-Fiul, Cel ce răscumpără lumea prin pătimire şi moarte.

Pentru a marca prin prăznuire duhovnicească duminica dinaintea Învierii Domnului, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească, credincioşii severineni bucurându-se de prezenţa în mijlocul lor a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

După Sfânta Liturghie, creştinii care vor fi adus ramuri de salcie, în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim pe mânzul asinei, vor asista la slujba specială de binecuvântare a acestora. Ramurile astfel sfinţite  vor împodobi icoanele, uşile şi ferestrele caselor.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină cu dată schimbătoare, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui.

Miercuri, 13 Aprilie 2022 08:44

Cu binecuvântarea Preasfintitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,  elevii Grupului Catehetic "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Strehaia împreună cu alți elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale Strehaia, au participat marți 12 aprilie 2022 de la ora 13.00 la o conferință cu tema "RUGĂCIUNEA ÎN VIAȚA MEA".

Marți, 12 Aprilie 2022 13:38

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Mănăstirea mehedințeană Coșuștea Crivelnic a primit vizita Întâistătătorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, care a slujit aici Sfânta și dumnezeiasca liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul.

Vineri, 08 Aprilie 2022 10:02

Pe 9 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Vodiţa, veche ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana.

Chiriarhul locului va săvârşi Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi şi va binecuvânta obştea sfântului aşezământ monahal.

În Duminica a V-a a Postului Mare, închinată Sfintei Maria Egipteanca, Ierarhul nostru va săvârşi Jertfa Euharistică pe altarul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, având alături pe slujitorii sfântului lăcaş.

În Duminica a cincea a Postului Mare, numita Duminica Sfintei Maria Egipteanca, Sfânta Biserică ne dă exemple de urmat doi sfinţi: pe cuvioasa Maria Egipteanca si pe cuviosul Zosima, duhovnicul ei. Despre viaţa acestor sfinţi ne-a scris Sfântul Sofronie, învăţatul patriarh al Ierusalimului, scriitor şi poet creştin, care a trăit între anii 550-638.

Miercuri, 06 Aprilie 2022 09:15

La ceas de seară, pe 6 aprilie, dreptslăvitorii creştini severineni vor participa în duh de rugăciune la slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul, ce se săvârşeşte miercuri seara, în a V-a Săptămână a Postului Mare. La Catedrala Episcopală Denia va fi săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de soborul de preoţi și diaconi al Sfintei Catedrale.

Duminică, 03 Aprilie 2022 17:51

Drept-slăvitorii creștini severineni au venit în număr mare la rugăciune și comuniune în duminica a IV-a din Post, închinată Sfântului Ioan Scăraru, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Vineri, 01 Aprilie 2022 11:10

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în duminica a IV-a din Post, închinată Sfântului Ioan Scăraru, la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu-Severin.

Joi, 31 Martie 2022 23:24

Ciclul serilor duhovnicești din acest Post al Sfintelor Paști a continuat joi, 31 martie 2022, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Drobeta-Turnu Severin, avându-l ca invitat pe Pr. lect. univ. dr. Ștefan Negreanu care a susținut conferința cu tema „Familia creștină în trecut și azi”.

Luni, 28 Martie 2022 09:09

În Duminica a treia a Postului Mare Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare, primind în mijlocul ei pe  Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit, alături de soborul Sfintei Catedrale, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Sâmbătă, 26 Martie 2022 20:47

În sâmbăta a treia a Sfântului și Marelui Post, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a efectuat două vizite pastorale în cuprinsul Eparhiei Mehedințene.

Vineri, 25 Martie 2022 16:16

Bucurie duhovnicească a fost în acest final de săptămână pentru obștea Sfintei Mănăstiri Mraconia, care a primit în mijlocul ei pe ierarhul locului, pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Miercuri, 23 Martie 2022 18:15

Pe 25 martie, când se prăznuieşte Bunavestire, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Mraconia.

Chiriarhul locului va săvârşi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi şi va binecuvânta obştea sfântului aşezământ monahal.

În Duminica a III-a a Postului Mare, închinată Sfintei Cruci, Ierarhul nostru va săvârşi Jertfa Euharistică pe altarul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, având alături de slujitorii sfântului lăcaş.

Duminica a treia a Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti este închinată Sfintei Cruci, altarul jertfei supreme a Mântuitorului Hristos pentru mântuirea neamului omenesc.

Sfânta Cruce are trei semnificaţii: obiect sfânt, semn de închinare şi cale/misiune de urmat.

Sâmbătă, 19 Martie 2022 16:46

În Episcopia Severinului și Strehaiei s-a desfăşurat sâmbătă, 19 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, Cult Ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi de la toate şcolile din municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi şi-au îndreptat paşii către Şcoala Gimnazială Nr.14, unitate de învăţământ care a găzduit competiţia şcolară.

Vineri, 18 Martie 2022 09:57

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, continuă în această săptămână seria vizitelor pastorale în cuprinsul Eparhiei.

Ierarhul mehedinţenilor se va afla sâmbătă, 19 martie, la mănăstirea Gura Motrului, unde va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Alături de Preasfinţia Sa, în cadrul ceremoniei euharistice va sluji un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Ierarhul va înălţa şi rugăciuni de dezlegare pentru ostenitorii sfântului aşezământ monahal. Neobosiţii rugători ai chinoviei de la Gura Motrului vor pune la inimă şi cuvîntul de învăţătură şi întărire al Preasfinţitului Părinte Nicodim, împreună cu alte poveţe ziditoare de suflet.

Pe 20 martie, în Duminica a II-a din Postul Sfintelor Paşti, Întâistătătorul Eparhiei Severinului va săvârşi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La această slujbă din duminica închinată Sfântului Grigorie Palama, ierarhul va fi înconjurat de slujitorii Catedralei, preoţi, diaconi şi psalţi. Cele două grupuri de cântăreţi bisericeşti, „Sfântul Gheorghe” şi „Sfântul Nicodim” vor aduce lui Dumnezeu jertfă de laudă din rodul buzelor, interpretând frumoasele cântări psaltice specifice perioadei Triodului.

Duminică, 13 Martie 2022 20:01

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Sâmbătă, 12 Martie 2022 12:46

Sâmbătă, 12 martie 2022, la Şcoala cu clasele I-VIII „Constantin Negreanu” din Drobeta Turnu Severin a avut loc etapa județeană a Olimpiadei Naționale interdisciplinare de Limba şi literatura română şi Religie „CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ”, pentru clasele V - XII.

Vineri, 11 Martie 2022 15:31

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Luni, 07 Martie 2022 10:37

În această ultimă duminică, înainte de începutul Postului Mare, credincioşii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin au primit în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, care a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Duminică, 06 Martie 2022 19:24

În prima săptămână a Postului Mare, în bisericile noastre se cântă una dintre cele mai frumoase creaţii imnografice ale ortodoxiei: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, începând cu ora 18.00, alături de credincioşi va fi prezent şi Întâistătătorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, care va sluji Pavecerniţa Mare alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei.

Sâmbătă, 05 Martie 2022 16:48

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în duminica Izgonirii lui Adam din Rai, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Marți, 01 Martie 2022 18:36

Ca în fiecare an la 1 martie, Sfânta Mănăstire Topolniţa îsi primeste pelerinii. Numeroşi creştini din localităţile învecinate vin în aceasta zi pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de părintele episcop Nicodim și pentru a lua apă sfinţită. Din soborul ce a slujit la Sfânta Liturghie au facut parte prea cuviosul părinte Arhimandrit Gherasim Armulescu stareţul Sfintei Mănăstiri Topolniţa, părintele consilier Adrian-Antonie Olarean și părinți slujitori ai Sfintei Manastiri Topolnița precum și câțiva preoți ce au dorit să ia parte la această sărbătoare de se desfășoară în fiecare an la această veche vatră monahală.

Luni, 28 Februarie 2022 20:09

În fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița se săvârșește o slujbă cu totul deosebită. Cu acest prilej, chinovia de pe apa Topolniței devine, în prag de primăvară, loc de pelerinaj și de rugăciune. Astfel, mulţi creștini își vor îndrepta marţi paşii spre sfântul așezământ monahal pentru a participa la tradiţionala slujbă.

Duminică, 27 Februarie 2022 16:41

În această duminică, pe 27 februarie, credincioşii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Sâmbătă, 26 Februarie 2022 17:05

Sâmbătă, 26 februarie 2022, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ierarh Porfirie, Episcopul Gazei,  pe Sfanta Muceniță Fotini Samarineanca și Sâmbăta morților, credincioșii din parohia Balotești au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 25 Februarie 2022 22:44

În această duminică, pe 27 februarie, credincioşii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin aşteaptă în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va sluji Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Duminică, 20 Februarie 2022 22:03

În duminica a XXXIV – a după Rusalii, a două duminica din perioada Triodului, numită și "Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor", Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a primit binecuvântarea arhierească prin vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 18 Februarie 2022 10:14

Sâmbăta aceasta, pe 19 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va poposi în mijlocul obştii de la mănăstirea Vodiţa. Părintele Episcop va săvârşi cu acest prilej Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

În Duminica a XXXIV - a după Rusalii, a Fiului Risipitor, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Duminica şi Evanghelia Fiului Risipitor sunt pentru fiecare dintre noi un moment de adâncă meditaţie, raportându-ne la Dumnezeu în primul rând, faţă de care ne găsim fii risipitori, şi raportându-ne şi la cei apropiaţi ai noştri, faţă de care putem fi fii risipitori. În acelaşi timp, aproapele nostru, în raport cu noi, poate fi un fiu risipitor.

Vineri, 11 Februarie 2022 18:06

În această duminică, pe 13 februarie, credincioşii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin aşteaptă în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va sluji Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş.

Duminică, 06 Februarie 2022 17:15

Bucurie duhovnicească și slujbă arhierească la parohia Sfântului Ierarh Nicolae din localitatea Pristol, Protopopiatul Vânju Mare.

Vineri, 04 Februarie 2022 18:16

Comunitatea de credincioşi din comuna Pristol va trăi duminică, 6 februarie, momente de aleasă însemnătate spirituală, prilejuite de slujba arhierească şi de hirotonia şi numirea noului preot paroh.

Joi, 03 Februarie 2022 02:39

Bucurie duhovnicească și slujbă arhierească prilejuita de sărbătoarea  Întâmpinării Domnului la parohia Hinova, Protopopiatul Drobeta.

Astăzi, 2 februarie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Întâmpinării Domnului, credincioșii  parohiei Hinova au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Marți, 01 Februarie 2022 16:10

Praznicul Întâmpinării Domnului aminteşte de aducerea la templul din Ierusalim a Pruncul Iisus unde este primit în braţe de dreptul Simeon şi proorociţa Ana. Dupa legea iudaica, la 40 de zile de la naştere, mama unui băiat trebuia să aduca jertfă la templu, pentru curăţirea ei, doua turturele sau doi pui de porumbel.

Duminică, 30 Ianuarie 2022 17:37

Sărbătoare în Cetatea Aradului, astăzi, 30 ianuarie, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul  și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii teologilor și ai instituțiilor de învățământ teologic. Sărbătoarea a fost pentru arădeni cu atât mai mare cu cât astăzi s-a făcut deschiderea manifestărilor Bicentenarului învățământului teologic arădean. La sărbătoarea comunității teologice arădene au pus bun început, prin Sfânta Liturghie, nouă Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul condus de Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a făcut parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 22:06

În fiecare an, la 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi, sărbătoare statornicită în calendar din secolul al XI-lea. Biserica îşi aduce aminte de aceşti trei luminători şi mari dascăli ai lumii şi Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi de Ioan Gură de Aur, Treime pământească ce laudă neîncetat Treimea cea cerească – cum zic slujbele noastre – şi care rămân pentru veşnicie icoane desăvârşite ale sfinţeniei şi înţelepciunii, ale smereniei şi înălţimii, ale dăruirii şi jertfei.

Joi, 27 Ianuarie 2022 15:42

Astăzi 27 ianuarie 2022, biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din orașul Drobeta Turnu Severin și-a serbat ocrotitorul primind în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Marți, 25 Ianuarie 2022 16:01

Mânăstirea „Sfânta Treime” din Cerneți a organizat marți, 25 ianuarie 2022, la Centrul misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin, seminarul „Împreună pentru valori mehedințene”, care a facilitat întâlnirea reprezentanților principalelor instituții interesate de promovarea valorilor de patrimoniu istoric al județului: Consiliul Județean Mehedinți, Direcția Județeană de Cultură, Palatul Culturii, Primăriile Drobeta Turnu Severin, Șimian și Broșteni, Episcopia Severinului și Strehaiei, antreprenori.

Marți, 25 Ianuarie 2022 15:39

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale au organizat diverse activităţi prin care s-a dorit punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Luni, 24 Ianuarie 2022 20:56

Astăzi, 24 ianuarie 2022, când se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a fost oficiată după slujba Sfintei Liturghii slujba de TeDeum. Cunoscută şi sub numele de "Mica Unire", acest major eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Duminică, 23 Ianuarie 2022 19:14

Bucurie duhovnicească a fost duminică, 23 ianuarie, pentru credincioșii parohiei Marga din protopopiatul Drobeta Turnu Severin. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit, în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din localitatea Șiroca, filie a parohiei Marga, Sfânta Liturghie arhierească alături de un sobor ales de preoti si diaconi.

Joi, 20 Ianuarie 2022 18:17

Duminică, 23 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din satul Şiroca. Cu acest prilej, prin Taina Hirotoniei, ierarhul nostru va adăuga în rândurile preoţilor mehedinţeni un nou slujitor al Sfântului Altar.

Luni, 17 Ianuarie 2022 20:58

Luni, 17 ianuarie 2022, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un numeros sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 16 Ianuarie 2022 18:01

Luni, 17 ianuarie, cinstitul așezământ al Vodiţei își serbează unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 09 Ianuarie 2022 18:49

Duminica după Botezul Domnului a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru obștea Mănăstirii Strehaia, primind în mijlocul ei pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 09 Ianuarie 2022 07:23

Fiii duhovniceşti ai parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Bâcleș, Protopopiatul Strehaia, au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Duminică, 09 Ianuarie 2022 07:16

În ziua de pomenire a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica Grecescu care și-a serbat ocrotitorul.

Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 21:03

În Duminica după Botezul Domnului, Mănăstirea Strehaia va primi un sfânt odor, clopotul care va anunța mereu sfintele slujbe si cele șapte laude bisericești săvârșite zilnic în biserica mănăstirii.

Joi, 06 Ianuarie 2022 16:08

În ziua de 06 ianuarie 2022, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Municipiul Drobeta Turnu Severin înconjurat de slujitorii sfântului lăcaș.

Marți, 04 Ianuarie 2022 23:09

Vineri, 7 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îşi serbează hramul. La bucuria credincioșilor parohiei va lua parte chiriarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Preasfinția Sa va liturghisi având alături un sobor de preoți și diaconi. Slujba euharistică va începe în jurul orei 09.00.

Marți, 04 Ianuarie 2022 22:51

După o întrerupere de un an datorată situaţiei pandemice din iarna anului trecut, frumoasa tradiție a procesiunii de Bobotează spre portul din Drobeta Turnu Severin se va relua anul acesta. La praznicul Botezului Domnului, preoţii şi credincioşii din municipiul Drobeta Turnu Severin merg în procesiune solemnă spre portul dunărean, acolo unde are loc slujba de sfințire a Aghiasmei Mari.

Duminică, 02 Ianuarie 2022 21:47

În Duminica dinaintea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, credincioșii parohiei Titerlești au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta Liturghie.

Sâmbătă, 01 Ianuarie 2022 20:50

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Joi, 30 Decembrie 2021 21:18

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, pe 2 ianuarie, credincioşii parohiei Titerleşti, Protopopiatul Baia de Aramă, primesc vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Joi, 30 Decembrie 2021 21:04

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului va începe în jurul orei 23.30 şi va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În prima zi a anului, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin slujba va fi săvârşită de ierarhul locului, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba de Te Deum care se oficiază în prima zi a noului an. Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, o parte din protopsalţii Catedralei vor prezenta, pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente care vor fi gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

În privința citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani sau imediat după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în urmă unei dezbateri sinodale din dată de 17 februarie 2011, a hotărât: „Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respectă rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taină Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul țării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori.”

Precum bine se știe, aceste rugăciuni întocmite de Sfântul Vasile cel Mare sunt o serie de blesteme adresate diavolului care posedă un suflet și îl chinuie în mod vizibil. Pentru această, aceaste rugăciuni se cade a fi rostite de preot numai persoanelor demonizate, cel mult în prezența rudelor și a prietenilor împreună-rugători.

Mai mult, pregătirea pentru aceste rugăciuni trebuie să fie una serioasă, atât din partea preotului rugător, precum și din partea celor de față (demonizatul, dacă este cu putință, și însoțitorii acestuia). Astfel, pentru a lua parte la aceste molitfe, fiecare este dator să postească aspru măcar o zi (post negru, dacă este cu putință), să se spovedească și să se împărtășească.

Joi, 30 Decembrie 2021 15:24

Joi 30 decembrie 2021 când Biserica Ortodoxă română face pomenirea Sfintei Mucenițe Anisia din Tesalonic, a Sfintei Cuvioase Teodora din Cezareea și a sfântului Cuvios Leon, Mănăstirea Mraconia a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Luni, 27 Decembrie 2021 23:40

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost sărbătorit astăzi în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Orșova. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Luni, 27 Decembrie 2021 19:48

În aceste zile de mare praznic împărătesc, Mănăstirea Balta a primit un sfânt odor, clopotul care va anunța mereu sfintele slujbe si cele șapte laude bisericești săvârșite zilnic în paraclisul mănăstirii. Clopotul a răsunat pentru prima data în ajunul sărbătorii celei mari a Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Duminică, 26 Decembrie 2021 16:36

Luni, 27 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul şi Întâiul Mucenic Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim va sluji în biserica cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae” din parohia Orşova Sud. Raspunsurile la strana vor fi date de câţiva membri ai corului „Kinonia”.

Duminică, 26 Decembrie 2021 16:02

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Sâmbătă, 25 Decembrie 2021 22:16

De marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de slujitorii sfântului lăcaş de închinare.

Joi, 23 Decembrie 2021 19:04

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, sâmbătă, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi vor trăi minunea Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Ambianţa duhovnicească de rugăciune va fi întreţinută de răspunsurile date la strană de membrii celor două grupuri psaltice.

La finalul Sfintei Liturghii se va da citire Pastoralei de Crăciun a chiriarhului mehedinţean, iar corul Kinonia va susţine tradiţionalul concert de Crăciun în faţa credincioşilor participanţi la Sfânta Liturghie. Concertul va fi transmis în direct pe calea aerului la Radioul „Lumina” şi online pe paginile de Facebook ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi Radioului „Lumina”.

Sărbătoarea şi bucuria comuniunii continuă şi duminică, 26 decembrie, în vechea Cetate a Severinului, cu Liturghie arhierească, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmând să îşi prăznuiască hramul, „Sf. Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana", iar Preasfinţitul Părinte Nicodim îşi va serba ziua de nume.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Nicodim!

Duminică, 19 Decembrie 2021 15:00

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului a Sfinților Părinți, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia "Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul” din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 18 Decembrie 2021 17:54

Credincioşii parohiei severinene „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” vor participa în Duminica dinaintea Naşterii Domnului, 19 decembrie, la slujba săvârşită de ierarhul locului în biserica parohială.

Duminică, 12 Decembrie 2021 17:04

În Duminica a XXVIII - a după Rusalii (a Sfinților Strămoși), Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia „Adormirea Maicii Domnului - Maioreasa” din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 11 Decembrie 2021 20:26

Duminică, 12 decembrie, credincioşii din parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Maioreasa sunt invitaţi să participe la Sfânta Liturghie ce se va săvârşi începând cu ora 09.00.

Sâmbătă, 11 Decembrie 2021 16:24

Fii duhovniceşti ai parohiei Godeanu au primit cu bucurie în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Vineri, 10 Decembrie 2021 22:14

Joi, 10 decembrie, credincioşii din localitatea Negrușa au prăznuit Ciumarca. În biserica parohială cu hramul "Leontie de la Rădăuți” a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Luni, 06 Decembrie 2021 17:28

Luni 6 decembrie 2021, când Sfânta noastră Biserică face pomenirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, sfânta Mănăstire Gura Motrului a avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită, primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Duminică, 05 Decembrie 2021 16:28

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Balotești, Protopopiatul Drobeta.

Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 18:43

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, Sfânta Mănăstire Mraconia din Protoieria Drobeta a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 17:40

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, pe 5 decembrie, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Preasfinţia Sa va săvârşi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul mehedinţean va fi însoţit de un grup psaltic de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, care va da răspunsurile slujbei euharistice.

Credincioşii parohiei Baloteşti sunt aşteptaţi să ia parte la rugăciunea sobornicească, la comuniunea liturgică şi bucurii duhovniceşti ce vor fi încununate de arhiereşti binecuvântări.

Marele praznic al Sfântului Nicolae îl va găsi pe Preasfinţitul Nicodim în mijlocul obştei monahale a mănăstirii Gura Motrului unde va săvârşi Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de slujitorii sfântului aşezământ. În cadrul slujbei euharistice, monahul Ioachim va primi Taina Hirotoniei întru ieromonah.

Vineri, 03 Decembrie 2021 18:01

Vineri, 3 decembrie 2021, când Biserica face pomenirea Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, a Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, Arhiepiscopul Alexandriei şi a Sfântul Proroc Sofonie, biserica parohială din localitatea Cireșu, protopopiatul Drobeta Turnu Severin, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În această zi, credincioşii mehedinţeni din localitatea Cireșu au prăznuit Ciumarca localității.

Vineri, 03 Decembrie 2021 08:15

Vineri, 03 decembrie 2021, când Biserica face pomenirea Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, Arhiepiscopul Alexandriei; Sfântul Prooroc Sofonie, biserica parohială din localitatea Cireșu, protopopiatul Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, va primi vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care va slujii Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În această zi, credincioşii mehedinţeni din localitatea Cireșu prăznuiesc Ciumarca.

Marți, 30 Noiembrie 2021 19:29

Astăzi, 30 noiembrie 2021, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol  Andrei, Cel întâi chemat și ocrotitorul României, Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul Aluniș și-a serbat ocrotitorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 29 Noiembrie 2021 10:55

În fiecare an, la 30 noiembrie, biserica cu hramul "Sfântul Apostol Andrei" din cartierul Aluniş îşi serbează ocrotitorul. Cu acest prilej, părintele paroh Ionuț Ștefan invită credincioşii severineni să participe la slujbele oficiate în cinstea celui care a creştinat neamul românesc.

Joi, 25 Noiembrie 2021 14:19

În Duminica a XXX-a după Rusalii, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, se va afla în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare, iar răspunsurile stranei vor fi asigurate de către psalții Catedralei.

Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 20:52

De marele praznic al Intrării Maicii Domnului în Biserică, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Vodița.

Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 17:03

Sâmbătă 20 noiembrie 2021, la Mănăstirea Vodița din cuprinsul Eparhiei Severinului și Strehaiei, a avut loc un eveniment de suflet, desfășurat în cadrul Proiectului „ȘCOALA DE GRAMATICI-RĂVAȘE INSPIRATE CU LITERE LUCRATE” având ca principal scop marcarea a 500 de ani de la prima scrisoare scrisă în limba română - Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521).

Duminică, 14 Noiembrie 2021 16:42

Astăzi, 14 noiembrie 2021, când Biserică noastră prăznuiește „Duminica samarineanului milostiv", Biserica din localitatea Voloiac, a îmbrăcat haina de sărbătoare primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei. Vizita ierarhului a fost prilejuită de sfințirea capelei și a trapezei parohiale.

Duminică, 14 Noiembrie 2021 09:11

Biserica Ortodoxă a prăznuit sâmbătă, 13 noiembrie 2021, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice creştine.

Joi, 11 Noiembrie 2021 21:46

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va participa la festivităţile prilejuite de împlinirea a 450 de ani de la prima atestare documentară a satului Voloiac.

Luni, 08 Noiembrie 2021 17:26

Astăzi 08 noiembrie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail si Gavriil, Mănăstirea Baia de Aramă, ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu, a îmbrăcat haina de sărbătoare primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, vizită ce a fost prilejuită de hirotonia întru preot a diaconului Muscalu Victor – Dănuț.

Duminică, 07 Noiembrie 2021 20:48

Luni, 8 noiembrie, Biserica străbună îi serbează pe Arhistrategii puterilor îngereşti, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cunoscuţi în Ortodoxie pentru darurile şi lucrările lor minunate, Arhanghelii ocrotesc multe lăcaşuri de cult, printre care se numără şi mănăstirea Baia de Aramă din Mehedinţi.

Duminică, 07 Noiembrie 2021 18:48

În Duminica a XXIV-a după Rusalii, biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Vechi” din orașul Drobeta Turnu Severin, Protopopiatul Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Această vizită pastorală a fost prilejuită de instalarea ca preot slujitor, a preacucernicului părinte Gabriel-Constantin Ursache-Țucă.

Sâmbătă, 06 Noiembrie 2021 19:59

Pe 7 noiembrie, în Duminica a XXIV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Gheorghe" din Dr. Tr. Severin. Preot paroh al acestei parohii este parintele Popescu Gheorghe, protopop al protoieriei Strehaia.

Sâmbătă, 06 Noiembrie 2021 18:47

Astăzi 06 noiembrie 2021, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, biserica din satul Izvorul Aneștilor, comuna Livezile, Protopopiatul Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, a îmbrăcat haina de sărbătoare primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Duminică, 31 Octombrie 2021 00:09

Duminică, 31 octombrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Miercuri, 27 Octombrie 2021 16:04

În ziua prăznuirii Sântului Cuvios Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită primind binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta Liturghie.

Miercuri, 27 Octombrie 2021 15:33

De praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, mai multe biserici din Eparhia Severinului și Strehaiei și-au serbat hramul. Printre acestea a fost și biserica ce are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, din incinta Cimitirului Ortodox „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Miercuri, 27 Octombrie 2021 07:37

Miercuri, 27 octombrie, de praznicul Sfântului Dimitrie Basarabov, Preasfinţitul Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 26 Octombrie 2021 07:45

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune de praznicul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la biserica cu hramul Sfântului Dimitrie, aflată în incinta cimitirului "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Luni, 25 Octombrie 2021 10:44

În Duminica XXIII după Rusalii, Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare, primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Joi, 21 Octombrie 2021 18:14

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19.

Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie.

Comunicatul Episcopiei Devei şi Hunedoarei

Cu regret şi adâncă durere în suflet, dar și cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a tuturor credincioșilor din Episcopia Devei și Hunedoarei, că Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a trecut la cele veșnice în urma unui stop cardio-respirator astăzi, 21 octombrie 2021, în ziua de pomenire a sfinților mărturisitori ardeleni.

Slujba înmormântării va avea loc în Catedrala Episcopală din Deva sâmbătă, 23 octombrie 2021, după următorul program:

9:00 – Sfânta Liturghie arhierească;

12:00 – Slujba înmormântării.

Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morți, să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa!

Biroul mass-media al Episcopiei Devei și Hunedoarei

Sursa: episcopiadevei.ro

Duminică, 17 Octombrie 2021 15:32

Duminică, 17 octombrie 2021, credincioșii din localitatea Satu Mare, filie a Parohiei Stângăceaua, au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva. Biserica a fost restaurată integral între anii 2018-2021 prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Marinescu Ionuţ-Adrian, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al primăriei Stângăceaua.

Sâmbătă, 16 Octombrie 2021 20:26

După încheierea lucrărilor de înnoire și înfrumusețare, Biserica din Satu Mare cu hramul Sfânta Parascheva, filie a parohiei Stângăceaua din protopopiatul Strehaia, va fi resfinţită duminică, 17 octombrie 2021.

Miercuri, 13 Octombrie 2021 20:16

Joi, 14 octombrie 2020 când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Preasfințitul Părinte Nicodim, întâistătătorul Episcopiei Severinului și Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la paraclisul Centrului Eparhial.

Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 15:45

În calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, Duminica aceasta, a XX-a după Rusalii, este închinată minunii Învierii fiului văduvei din Nain.

Duminică, 03 Octombrie 2021 21:18

Părintele Popa Ion s-a născut în localitatea Frunzaru din judeţul Olt, în 8 martie 1952, din părinţi binecredincioşi care i-au îndrumat paşii către biserică.

Duminică, 03 Octombrie 2021 16:04

Duminică, 3 octombrie 2021, a fost o zi care va rămâne marcată pentru totdeauna în inimile credincioșilor mehedințeni din localitatea Gura Motrului. A fost sfințită biserica satului de către Preasfințitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei.

Joi, 30 Septembrie 2021 11:11

„Această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre“. Înţelegeţi acum importanţa participării la sfinţirea unei biserici? Ne lămureşte atât de frumos cântarea: o dată cu sfinţirea construcţiei văzute, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre, statornicindu-se legătura dintre biserica de zid, care este reprezentarea vizuală, arhitectonică, a Bisericii vii, formate din preoţi şi enoriaşii unei parohii sau comunităţi monahale.

Luni, 20 Septembrie 2021 20:56
Zi de mare sărbătoare a fost pentru credincioșii parohiei Izvorul Bârzii în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Credincioșii din această parohie, împreună cu părintele lor Ștefan-Mihai Manole au așteptat cu nerăbdare această zi binecuvântată în care Părintele Episcop Nicodim a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 20:53

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Ierarhul nostru va sluji sfânta Liturghie în parohia Izvorul Bârzii.

Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 19:25

Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satul Breznița de Ocol. Dis-de-dimineață, în ziua de sâmbătă, 18 septembrie 2021, au venit cu mic cu mare, alături de edilul lor, la biserica din sat pentru a întâmpina cum se cuvine pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a poposit în această zi pentru împuternici în slujire, noul păstor de suflete din această parohie.

Vineri, 17 Septembrie 2021 09:36

În data de 22 septembrie 2021 se împlinesc 2 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire stareț al Mănăstirii Topolnița – arhimandritul Pavel Nicolăescu.

Marți, 14 Septembrie 2021 14:17

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin osteneala Ierarhului nostru și a Centrului Eparhial, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 12 Septembrie 2021 20:49

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin osteneala Ierarhului nostru și a Centrului Eparhial, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 12 Septembrie 2021 16:29

A fost zi de mare bucurie pentru credincioșii parohiei Salcia I, în duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotonit aici, în cadrul Sfintei Liturghii, pe noul preot al parohiei.

Vineri, 10 Septembrie 2021 20:15

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi al Strehaiei, va oficia împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în parohia mehedinţeană Salcia din protopopiatul Vânju Mare.

Joi, 09 Septembrie 2021 21:25

Satul mehedințean Șuşiţa din protopopiatul Strehaia prăznuiește vineri, 10 septembrie, Ciumarca, o sărbătoare instituită de Sfântul Nicodim de la Tismana. În vechile localități se păstrează și astăzi o rânduială de peste 6 veacuri. Venind Sfântul Nicodim în aceste părţi, a rânduit pentru fiecare sat o zi de vineri în care să se săvârşească Sfânta Liturghie şi apoi să se citească rugăciuni de îndepărtare a bolilor molipsitoare.

Joi, 09 Septembrie 2021 14:54

Joi 9 septembrie 2021 cand Biserica ortodoxă română face pomenirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții Născătoarei de Dumnezeu, paraclisul Parohiei Baia de Aramă și-a serbat hramul.

Joi, 09 Septembrie 2021 10:07

În ziua de 8 Septembrie 2021, când biserica face prăznuirea cea de peste an a „Nașterii Maicii Domnului”, Mănăstirea Vodița, din Protopopiatul Drobeta Turnu- Severin, județul Mehedinți, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și-a serbat cel de-al doilea hram. Sfântul lăcaș a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Marți, 07 Septembrie 2021 19:59

Miercuri, 8 septembrie, la marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Mânăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar îşi serbează hramul. Cu acest prilej se va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună cu obștea monahală condusă de părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu.

Duminică, 05 Septembrie 2021 16:44

În duminica a XI-a după Rusalii, biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din localitatea Corcova, protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 04 Septembrie 2021 19:00

Duminică, 5 septembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta Liturghie arhierească la Biserica din parohia Corcova, protopopiatul Strehaia. În cadrul evenimentului euharistic va avea loc Sfânta Taină a Hirotoniei și instalarea noului preot paroh al Parohiei Corcova în persoana teologului Covrig Gheorghe.

Vineri, 03 Septembrie 2021 21:41

Vineri 3 septembrie 2021, în satul Balotești al comunei Izvorul Bârzii, credincioșii au venit pentru a se ruga împreună la Ciumarca satului.

Joi, 02 Septembrie 2021 17:49

Ciumarca – o sărbătoare instituită de Sfântul Nicodim de la Tismana – este motivul pentru care Episcopul Severinului și Strehaiei se va aflat vineri în satul Balotești al comunei mehedințene Izvorul Bârzii.

Miercuri, 01 Septembrie 2021 22:47

În ziua de 1 septembrie 2021, la începutul anului bisericesc, când Sfânta noastră Biserică prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel smerit) și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana, din cuprinsul localității Jiana, Protopopiatul Vânju Mare, și-a serbat cel de-al doilea hram, pe „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul”. Cu acest prilej sfântul așezământ a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Marți, 31 August 2021 13:05

Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, prima zi din anul bisericesc este 1 septembrie, pentru că, dupa tradiţia moştenită din Legea Veche, în această zi, care era şi începutul anului civil la evrei, s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică atunci când a citit în Sinagogă cuvintele proorocului Isaia cap.61, v.1-2, care profeţeau despre Sine, cuvinte reluate şi la Luca 4, după cum găsim şi în sinaxarul zilei din Mineiul lunii Septembrie.

Marți, 31 August 2021 12:58

Miercuri, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 29 August 2021 21:26

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Duminică, 22 August 2021 17:37

Duminică, 22 august, a avut loc a LVIII-a ediţie a Sărbătorii Peşterii Topolniţa. Ediţia de anul acesta a cuprins un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci în 6 august 1820, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Sâmbătă, 21 August 2021 00:48

În Duminica a IX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Luni, 16 August 2021 14:09

Luni, 16 august 2021, biserica parohială din Lunca Banului Mehedinți și-a sărbătorit ocrotitorii, pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Cu acest prilej a fost oficiată aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de sfințiți slujitori.

Luni, 16 August 2021 12:40

În fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, biserica din comuna Godeanu îşi serbează hramul. Anul acesta, duminică, 15 august, când Biserica Ortodoxă de pretutindeni cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, fiu al satului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 14 August 2021 13:41

În fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, biserica din comuna Godeanu îşi serbează hramul. Anul acesta, în ajunul Adormirii, pe 14 august, seara, se va săvârşi slujba Privegherii, iar duminică, 15 august, când Biserica Ortodoxă de pretutindeni cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica din localitate, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 14 August 2021 05:57

Joi 12 august 2021, la ceas de seara, sala Virgil Ogășanu a Palatului Culturii Theodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, a gazduit un eveniment de suflet pentru iubitorii de artă sacră din Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, 11 August 2021 10:48

Marți 10 August 2021, a fost o zi însemnată pentru obștea monahală a Mănăstirii Cerneți. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit slujba de sfințire a Clopotului sfântului așezământ monahal.

Luni, 09 August 2021 14:04

Anul 2021 a venit pentru noi, românii, cu o seamă de evenimente dedicate aducerii aminte de înaintaşii noştri. Dintre multele comemorări ale acestui an, Episcopia Severinului şi Strehaiei a acordat o atenţie deosebită celor care au avut în centru oameni şi fapte ce s-au intersectat într-o măsură mai mică sau mai mare şi cu judeţul Mehedinţi.

Luni, 09 August 2021 12:23

Duminică 8 august 2021, biserica parohială din localitatea Lunca Banului a găzduit un eveniment foarte important pentru această parohie și anume, instalarea noului preot paroh al acestei biserici. Postul de preot paroh rămăsese vacant după transferarea părintelui Petre Birceanu în postul de preot slujijtor la Mănăstirea Strehaia.

Duminică, 08 August 2021 16:13

Biserica ,,Sfântul Dorotei din Gaza" din localitatea Șimian, județul Mehedinți și-a cinstit ocrotitorul spiritual duminică, 8 august 2021.

Vineri, 06 August 2021 17:07

Biserica "Sfântul Dorotei din Gaza", situată pe Calea Hinovei, în localitatea Şimian, îşi va sărbători duminică, 8 august, hramul.

Vineri, 06 August 2021 16:11

Vineri, 6 august, când Biserica Ortodoxă sărbătorește marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta Liturghie, la mănăstirea mehedințeană Jiana.

Joi, 05 August 2021 18:58

Vineri, 6 august, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului Hristos pe muntele Tabor, mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Ziua marelui praznic aduce în această vatră monahală îndoit motiv de bucurie, stareţul sfântului lăcaş, părintele protosinghel Augustin Dragomir împlinind frumoasa vârstă 56 de ani.

*******

La ceas de seară, după slujba Vecerniei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi tunderea în monahism a rasoforului Ioachim de la Mănăstirea Gura Motrului.

Cel care intră în mănăstire și dorește să devină monah trebuie să treacă mai întâi prin cele două etape premergătoare: noviciatul și rasoforia. Noviciatul este o perioadă de probă, în care fratele sau sora petrece un timp în mănăstire pentru a-și da seama dacă are vocație autentică pentru monahism. Rasoforia reprezintă un legământ mai strâns pe care novicele îl face cu Dumnezeu, fiind deseori asemănată cu o logodnă.

Trecerea de la treapta de rasofor la cea de monah se face în cadrul slujbei de tundere în monahism, în care rasoforul depune cele trei voturi care stau la temelia viețuirii monahale: ascultarea, sărăcia și fecioria.

Duminică, 01 August 2021 15:24

În Duminica a VI-a după Rusalii, 1 August 2021, la începutul postului Adormirii Maicii Domnului când Sfânta noastră Biserică prăznuiește Scoaterea Sfintei Cruci şi  pe Sfinții 7 frați Mucenici Macabei, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare primind vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de soborul sfântului lăcaş.

Sâmbătă, 31 Iulie 2021 15:09

Astăzi, 31 Iulie 2021, când Sfânta noastră Biserică sărbătoreşte „Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci, Sfântul și Dreptul Evdochim, Sfântul și Dreptul Iosif cel din Arimateea”, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, s-a bucurat de vizita Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 30 Iulie 2021 11:11

Sâmbătă, 31 iulie, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Episcopul mehedinţean, care îşi are obârşia în acest sat, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Nicodim va oficia slujba de Parastas la 40 de zile de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Pr. Grigore Petrescu. Părintele Grigore Petrescu a trecut la cele veşnice în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, din anul Domnului 2021 după o îndelungată suferinţă.

*******

Duminică, 1 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În această duminică începe Postul Adormirii Maicii Domnului ce ţine până pe 15 august. Postul acesta (popular - al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Evanghelia duminicii face amintire de vindecarea slăbănogului din Capernaum. Mântuitorul Hristos, intrând într-o casă din Capernaum, vindecă un paralizat. Patru oameni îl aduc pe o targa, iar El, văzând credinţa lor, i-a zis aceluia: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!” Urmează arhicunoscuta contestare din partea iudeilor: „Pentru ce vorbeşte Acesta astfel? El huleşte. Cine poate ierta păcatele fără numai unul Dumnezeu?” (Mc. 2, 7) Domnul Hristos, însă, nu intră în dispută cu ei. Le arată numai semnul puterii Sale: „Scoala-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta.” Ca sa înţeleagă cu toţii „că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele”, a tămăduit pe paralizat chiar în faţa lor.

Marți, 27 Iulie 2021 16:16

Astăzi 27 iulie 2021, când Sfânta noastră Biserica prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, Biserica Parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Vânători, Protopopiatul Vânju Mare, a primit vizita Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 25 Iulie 2021 14:06

Duminică, 25 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Sâmbătă, 24 Iulie 2021 19:22

Duminică, 25 iulie, Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orşova își va serba hramul. Cu acest prilej va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care vor fi însoțiţi în rugăciune de un sobor de preoți şi diaconi, în timp ce la strană răspunsurile vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Severin.

Joi, 22 Iulie 2021 14:34

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit joi 70 de ani. 22 iulie este ziua de naştere a Preafericirii Sale.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A intrat în viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La Iași a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. Acolo, a făcut demersuri pentru consolidarea şi restaurarea Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României

În această demnitate, încă de la începutul misiunii sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a asigurat continuarea proiectelor aflate în desfăşurare la acea vreme şi iniţierea unor noi proiecte fără a despărţi Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie sau opera socială de viața duhovnicească.

Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune şi în acelaşi timp a îmbunătăţi viaţa tuturor.

Cea mai cunoscută dintre realizările actualului Conducător al Bisericii noastre este împlinirea unui vechi deziderat al românilor: Catedrala Națională care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire.

Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români. În timpul patriarhatului său au fost canonizaţi peste 30 de sfinţi români. Catedrala Mântuirii Neamului este închinată tuturor eroilor neamului, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Printre primele inițiative de la București se numără înființarea Centrului de Presă Basilica. Patriarhul Daniel manifestă o grijă deosebită pentru românii din Diaspora, fapt pentru care la propunerea Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a hotărât în anul 2009 adoptarea unei zile dedicate migranţilor români.

Părintele Patriarh a încurajat în mod deosebit activitatea socială în acești ani, Biserica Ortodoxă Română devenind cel mai mare filantrop și având în subordine peste 800 de instituţii cu profil filantropic.

Sursa şi foto credit: basilica.ro

Marți, 20 Iulie 2021 19:42

În ziua pomenirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marți, 20 iulie 2021, Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au târnosit biserica cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din satul Gothatea, parohia Gurasada, Protopopiatul Deva, iar apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Marți, 20 Iulie 2021 07:32

Marţi, 20 iulie 2021, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Episcop Nicodim va face parte din soborul de ierarhi ce va sfinţi biserica parohiei Gothatea cu hramul Intrarea Maicii Domnului în B