Marți, 26 Octombrie 2021 07:45

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune de praznicul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la biserica cu hramul Sfântului Dimitrie, aflată în incinta cimitirului "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Luni, 25 Octombrie 2021 10:44

În Duminica XXIII după Rusalii, Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare, primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Joi, 21 Octombrie 2021 18:14

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul joi, 21 octombrie 2021, în urma îmbolnăvirii de Covid-19.

Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie.

Comunicatul Episcopiei Devei şi Hunedoarei

Cu regret şi adâncă durere în suflet, dar și cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoștința slujitorilor sfintelor altare, a viețuitorilor din mănăstiri și a tuturor credincioșilor din Episcopia Devei și Hunedoarei, că Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a trecut la cele veșnice în urma unui stop cardio-respirator astăzi, 21 octombrie 2021, în ziua de pomenire a sfinților mărturisitori ardeleni.

Slujba înmormântării va avea loc în Catedrala Episcopală din Deva sâmbătă, 23 octombrie 2021, după următorul program:

9:00 – Sfânta Liturghie arhierească;

12:00 – Slujba înmormântării.

Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morți, să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa!

Biroul mass-media al Episcopiei Devei și Hunedoarei

Sursa: episcopiadevei.ro

Duminică, 17 Octombrie 2021 15:32

Duminică, 17 octombrie 2021, credincioșii din localitatea Satu Mare, filie a Parohiei Stângăceaua, au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva. Biserica a fost restaurată integral între anii 2018-2021 prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Marinescu Ionuţ-Adrian, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al primăriei Stângăceaua.

Sâmbătă, 16 Octombrie 2021 20:26

După încheierea lucrărilor de înnoire și înfrumusețare, Biserica din Satu Mare cu hramul Sfânta Parascheva, filie a parohiei Stângăceaua din protopopiatul Strehaia, va fi resfinţită duminică, 17 octombrie 2021.

Miercuri, 13 Octombrie 2021 20:16

Joi, 14 octombrie 2020 când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, Preasfințitul Părinte Nicodim, întâistătătorul Episcopiei Severinului și Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la paraclisul Centrului Eparhial.

Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 15:45

În calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, Duminica aceasta, a XX-a după Rusalii, este închinată minunii Învierii fiului văduvei din Nain.

Duminică, 03 Octombrie 2021 21:18

Părintele Popa Ion s-a născut în localitatea Frunzaru din judeţul Olt, în 8 martie 1952, din părinţi binecredincioşi care i-au îndrumat paşii către biserică.

Duminică, 03 Octombrie 2021 16:04

Duminică, 3 octombrie 2021, a fost o zi care va rămâne marcată pentru totdeauna în inimile credincioșilor mehedințeni din localitatea Gura Motrului. A fost sfințită biserica satului de către Preasfințitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei.

Joi, 30 Septembrie 2021 11:11

„Această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre“. Înţelegeţi acum importanţa participării la sfinţirea unei biserici? Ne lămureşte atât de frumos cântarea: o dată cu sfinţirea construcţiei văzute, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre, statornicindu-se legătura dintre biserica de zid, care este reprezentarea vizuală, arhitectonică, a Bisericii vii, formate din preoţi şi enoriaşii unei parohii sau comunităţi monahale.

Luni, 20 Septembrie 2021 20:56
Zi de mare sărbătoare a fost pentru credincioșii parohiei Izvorul Bârzii în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Credincioșii din această parohie, împreună cu părintele lor Ștefan-Mihai Manole au așteptat cu nerăbdare această zi binecuvântată în care Părintele Episcop Nicodim a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 20:53

În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Ierarhul nostru va sluji sfânta Liturghie în parohia Izvorul Bârzii.

Sâmbătă, 18 Septembrie 2021 19:25

Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satul Breznița de Ocol. Dis-de-dimineață, în ziua de sâmbătă, 18 septembrie 2021, au venit cu mic cu mare, alături de edilul lor, la biserica din sat pentru a întâmpina cum se cuvine pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a poposit în această zi pentru împuternici în slujire, noul păstor de suflete din această parohie.

Vineri, 17 Septembrie 2021 09:36

În data de 22 septembrie 2021 se împlinesc 2 ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire stareț al Mănăstirii Topolnița – arhimandritul Pavel Nicolăescu.

Marți, 14 Septembrie 2021 14:17

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin osteneala Ierarhului nostru și a Centrului Eparhial, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 12 Septembrie 2021 20:49

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin osteneala Ierarhului nostru și a Centrului Eparhial, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 12 Septembrie 2021 16:29

A fost zi de mare bucurie pentru credincioșii parohiei Salcia I, în duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Preasfințitul Părinte Nicodim a hirotonit aici, în cadrul Sfintei Liturghii, pe noul preot al parohiei.

Vineri, 10 Septembrie 2021 20:15

În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi al Strehaiei, va oficia împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în parohia mehedinţeană Salcia din protopopiatul Vânju Mare.

Joi, 09 Septembrie 2021 21:25

Satul mehedințean Șuşiţa din protopopiatul Strehaia prăznuiește vineri, 10 septembrie, Ciumarca, o sărbătoare instituită de Sfântul Nicodim de la Tismana. În vechile localități se păstrează și astăzi o rânduială de peste 6 veacuri. Venind Sfântul Nicodim în aceste părţi, a rânduit pentru fiecare sat o zi de vineri în care să se săvârşească Sfânta Liturghie şi apoi să se citească rugăciuni de îndepărtare a bolilor molipsitoare.

Joi, 09 Septembrie 2021 14:54

Joi 9 septembrie 2021 cand Biserica ortodoxă română face pomenirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții Născătoarei de Dumnezeu, paraclisul Parohiei Baia de Aramă și-a serbat hramul.

Joi, 09 Septembrie 2021 10:07

În ziua de 8 Septembrie 2021, când biserica face prăznuirea cea de peste an a „Nașterii Maicii Domnului”, Mănăstirea Vodița, din Protopopiatul Drobeta Turnu- Severin, județul Mehedinți, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și-a serbat cel de-al doilea hram. Sfântul lăcaș a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Marți, 07 Septembrie 2021 19:59

Miercuri, 8 septembrie, la marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Mânăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar îşi serbează hramul. Cu acest prilej se va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună cu obștea monahală condusă de părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu.

Duminică, 05 Septembrie 2021 16:44

În duminica a XI-a după Rusalii, biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din localitatea Corcova, protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți, a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 04 Septembrie 2021 19:00

Duminică, 5 septembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta Liturghie arhierească la Biserica din parohia Corcova, protopopiatul Strehaia. În cadrul evenimentului euharistic va avea loc Sfânta Taină a Hirotoniei și instalarea noului preot paroh al Parohiei Corcova în persoana teologului Covrig Gheorghe.

Vineri, 03 Septembrie 2021 21:41

Vineri 3 septembrie 2021, în satul Balotești al comunei Izvorul Bârzii, credincioșii au venit pentru a se ruga împreună la Ciumarca satului.

Joi, 02 Septembrie 2021 17:49

Ciumarca – o sărbătoare instituită de Sfântul Nicodim de la Tismana – este motivul pentru care Episcopul Severinului și Strehaiei se va aflat vineri în satul Balotești al comunei mehedințene Izvorul Bârzii.

Miercuri, 01 Septembrie 2021 22:47

În ziua de 1 septembrie 2021, la începutul anului bisericesc, când Sfânta noastră Biserică prăznuiește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel smerit) și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana, din cuprinsul localității Jiana, Protopopiatul Vânju Mare, și-a serbat cel de-al doilea hram, pe „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul”. Cu acest prilej sfântul așezământ a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei.

Marți, 31 August 2021 13:05

Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, prima zi din anul bisericesc este 1 septembrie, pentru că, dupa tradiţia moştenită din Legea Veche, în această zi, care era şi începutul anului civil la evrei, s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică atunci când a citit în Sinagogă cuvintele proorocului Isaia cap.61, v.1-2, care profeţeau despre Sine, cuvinte reluate şi la Luca 4, după cum găsim şi în sinaxarul zilei din Mineiul lunii Septembrie.

Marți, 31 August 2021 12:58

Miercuri, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 29 August 2021 21:26

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Duminică, 22 August 2021 17:37

Duminică, 22 august, a avut loc a LVIII-a ediţie a Sărbătorii Peşterii Topolniţa. Ediţia de anul acesta a cuprins un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci în 6 august 1820, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Sâmbătă, 21 August 2021 00:48

În Duminica a IX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Luni, 16 August 2021 14:09

Luni, 16 august 2021, biserica parohială din Lunca Banului Mehedinți și-a sărbătorit ocrotitorii, pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Cu acest prilej a fost oficiată aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de sfințiți slujitori.

Luni, 16 August 2021 12:40

În fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, biserica din comuna Godeanu îşi serbează hramul. Anul acesta, duminică, 15 august, când Biserica Ortodoxă de pretutindeni cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, fiu al satului, a slujit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 14 August 2021 13:41

În fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, biserica din comuna Godeanu îşi serbează hramul. Anul acesta, în ajunul Adormirii, pe 14 august, seara, se va săvârşi slujba Privegherii, iar duminică, 15 august, când Biserica Ortodoxă de pretutindeni cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica din localitate, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 14 August 2021 05:57

Joi 12 august 2021, la ceas de seara, sala Virgil Ogășanu a Palatului Culturii Theodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, a gazduit un eveniment de suflet pentru iubitorii de artă sacră din Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, 11 August 2021 10:48

Marți 10 August 2021, a fost o zi însemnată pentru obștea monahală a Mănăstirii Cerneți. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit slujba de sfințire a Clopotului sfântului așezământ monahal.

Luni, 09 August 2021 14:04

Anul 2021 a venit pentru noi, românii, cu o seamă de evenimente dedicate aducerii aminte de înaintaşii noştri. Dintre multele comemorări ale acestui an, Episcopia Severinului şi Strehaiei a acordat o atenţie deosebită celor care au avut în centru oameni şi fapte ce s-au intersectat într-o măsură mai mică sau mai mare şi cu judeţul Mehedinţi.

Luni, 09 August 2021 12:23

Duminică 8 august 2021, biserica parohială din localitatea Lunca Banului a găzduit un eveniment foarte important pentru această parohie și anume, instalarea noului preot paroh al acestei biserici. Postul de preot paroh rămăsese vacant după transferarea părintelui Petre Birceanu în postul de preot slujijtor la Mănăstirea Strehaia.

Duminică, 08 August 2021 16:13

Biserica ,,Sfântul Dorotei din Gaza" din localitatea Șimian, județul Mehedinți și-a cinstit ocrotitorul spiritual duminică, 8 august 2021.

Vineri, 06 August 2021 17:07

Biserica "Sfântul Dorotei din Gaza", situată pe Calea Hinovei, în localitatea Şimian, îşi va sărbători duminică, 8 august, hramul.

Vineri, 06 August 2021 16:11

Vineri, 6 august, când Biserica Ortodoxă sărbătorește marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta Liturghie, la mănăstirea mehedințeană Jiana.

Joi, 05 August 2021 18:58

Vineri, 6 august, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului Hristos pe muntele Tabor, mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Ziua marelui praznic aduce în această vatră monahală îndoit motiv de bucurie, stareţul sfântului lăcaş, părintele protosinghel Augustin Dragomir împlinind frumoasa vârstă 56 de ani.

*******

La ceas de seară, după slujba Vecerniei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi tunderea în monahism a rasoforului Ioachim de la Mănăstirea Gura Motrului.

Cel care intră în mănăstire și dorește să devină monah trebuie să treacă mai întâi prin cele două etape premergătoare: noviciatul și rasoforia. Noviciatul este o perioadă de probă, în care fratele sau sora petrece un timp în mănăstire pentru a-și da seama dacă are vocație autentică pentru monahism. Rasoforia reprezintă un legământ mai strâns pe care novicele îl face cu Dumnezeu, fiind deseori asemănată cu o logodnă.

Trecerea de la treapta de rasofor la cea de monah se face în cadrul slujbei de tundere în monahism, în care rasoforul depune cele trei voturi care stau la temelia viețuirii monahale: ascultarea, sărăcia și fecioria.

Duminică, 01 August 2021 15:24

În Duminica a VI-a după Rusalii, 1 August 2021, la începutul postului Adormirii Maicii Domnului când Sfânta noastră Biserică prăznuiește Scoaterea Sfintei Cruci şi  pe Sfinții 7 frați Mucenici Macabei, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare primind vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de soborul sfântului lăcaş.

Sâmbătă, 31 Iulie 2021 15:09

Astăzi, 31 Iulie 2021, când Sfânta noastră Biserică sărbătoreşte „Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci, Sfântul și Dreptul Evdochim, Sfântul și Dreptul Iosif cel din Arimateea”, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, s-a bucurat de vizita Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 30 Iulie 2021 11:11

Sâmbătă, 31 iulie, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Episcopul mehedinţean, care îşi are obârşia în acest sat, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Nicodim va oficia slujba de Parastas la 40 de zile de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Pr. Grigore Petrescu. Părintele Grigore Petrescu a trecut la cele veşnice în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, din anul Domnului 2021 după o îndelungată suferinţă.

*******

Duminică, 1 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În această duminică începe Postul Adormirii Maicii Domnului ce ţine până pe 15 august. Postul acesta (popular - al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Evanghelia duminicii face amintire de vindecarea slăbănogului din Capernaum. Mântuitorul Hristos, intrând într-o casă din Capernaum, vindecă un paralizat. Patru oameni îl aduc pe o targa, iar El, văzând credinţa lor, i-a zis aceluia: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!” Urmează arhicunoscuta contestare din partea iudeilor: „Pentru ce vorbeşte Acesta astfel? El huleşte. Cine poate ierta păcatele fără numai unul Dumnezeu?” (Mc. 2, 7) Domnul Hristos, însă, nu intră în dispută cu ei. Le arată numai semnul puterii Sale: „Scoala-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta.” Ca sa înţeleagă cu toţii „că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele”, a tămăduit pe paralizat chiar în faţa lor.

Marți, 27 Iulie 2021 16:16

Astăzi 27 iulie 2021, când Sfânta noastră Biserica prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, Biserica Parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Vânători, Protopopiatul Vânju Mare, a primit vizita Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 25 Iulie 2021 14:06

Duminică, 25 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Sâmbătă, 24 Iulie 2021 19:22

Duminică, 25 iulie, Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orşova își va serba hramul. Cu acest prilej va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care vor fi însoțiţi în rugăciune de un sobor de preoți şi diaconi, în timp ce la strană răspunsurile vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Severin.

Joi, 22 Iulie 2021 14:34

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit joi 70 de ani. 22 iulie este ziua de naştere a Preafericirii Sale.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A intrat în viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La Iași a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. Acolo, a făcut demersuri pentru consolidarea şi restaurarea Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României

În această demnitate, încă de la începutul misiunii sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a asigurat continuarea proiectelor aflate în desfăşurare la acea vreme şi iniţierea unor noi proiecte fără a despărţi Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie sau opera socială de viața duhovnicească.

Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune şi în acelaşi timp a îmbunătăţi viaţa tuturor.

Cea mai cunoscută dintre realizările actualului Conducător al Bisericii noastre este împlinirea unui vechi deziderat al românilor: Catedrala Națională care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire.

Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români. În timpul patriarhatului său au fost canonizaţi peste 30 de sfinţi români. Catedrala Mântuirii Neamului este închinată tuturor eroilor neamului, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Printre primele inițiative de la București se numără înființarea Centrului de Presă Basilica. Patriarhul Daniel manifestă o grijă deosebită pentru românii din Diaspora, fapt pentru care la propunerea Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a hotărât în anul 2009 adoptarea unei zile dedicate migranţilor români.

Părintele Patriarh a încurajat în mod deosebit activitatea socială în acești ani, Biserica Ortodoxă Română devenind cel mai mare filantrop și având în subordine peste 800 de instituţii cu profil filantropic.

Sursa şi foto credit: basilica.ro

Marți, 20 Iulie 2021 19:42

În ziua pomenirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marți, 20 iulie 2021, Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au târnosit biserica cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din satul Gothatea, parohia Gurasada, Protopopiatul Deva, iar apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Marți, 20 Iulie 2021 07:32

Marţi, 20 iulie 2021, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Episcop Nicodim va face parte din soborul de ierarhi ce va sfinţi biserica parohiei Gothatea cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Episcopia Devei și Hunedoarei.

Duminică, 18 Iulie 2021 15:03

Duminică 18 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, biserica severineană din Cartierul Crihala, asezată sub purtarea de grijă a Sfântului Ilie Tesviteanul, și-a serbat cu anticipație hramul.

Sâmbătă, 17 Iulie 2021 13:20

Sâmbătă, 17 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniță Marina, Mănăstirea Baia de Aramă a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și hramul de vară.

Vineri, 16 Iulie 2021 23:24

Mănăstirea Baia de Aramă la ceas de praznic

În ziua de 17 iulie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sf.M.Mc. Marina, mănăstirea mehedinţeană ,,Sfinţii Arhangheli” din Baia de Aramă îşi serbează hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitului Părinte Nicodim.

Mănăstirea de la Baia de Aramă dăinuie de pe vremea Sfântului Nicodim de la Tismana, însă ea a fost rectitorită pe vremea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu. Întrucât locuitorii din zonă au avut dintotdeauna o evlavie deosebită la Sfânta Muceniţă Marina, ierarhul locului a rânduit ca mănăstirea de la Baia de Aramă să se bucurie şi de oblăduirea duhovnicească a sfintei.

Preasfinţitul Nicodim va sluji duminică la biserica Sfântul Ilie din Severin

Duminică, 18 iulie, credincioșii severineni din cartierul Crihala vor avea parte de arhierești binecuvântări. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Ilie Tesviteanul" din municipiul Drobeta Turnu Severin. Pe data de 20 iulie acest lăcaş de cult îşi va serba hramul.

Ierarhul mehedințenilor va fi înconjurat la oficierea jertfei euharistice de un sobor de preoți și diaconi. La slujba arhierească vor da răspunsurile la strană membri grupurilor psaltice de la Catedrala episcopală.

La finalul Liturghiei duminicale, Părintele Episcop va pune la inimile celor prezenți cuvânt de învățătură.

Duminică, 04 Iulie 2021 16:16

La sfârșitul acestei săptămâni, în duminica a doua după Rusalii, străvechea vatră monahală a Vodiţei a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de sărbătoarea care adună an de an la Mănăstirea Vodița un numar mare de credinciosi, Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinţilor Români.

Sâmbătă, 03 Iulie 2021 17:11

La sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de noul hram: Duminica a II-a după Rusalii a Sfinţilor Români. În cinstitul așezământ slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de un doi aleşi arhierei: Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. Alături va sluji un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 03 Iulie 2021 16:30

Sâmbătă 3 iulie 2021, în localitatea Butoiești din județul Mehedinți, a avut loc un eveniment deosebit de important pentru viața spirituală a acestei comunități, slujba de resfințire a bisericuței de zid construită la începutul celui de-al doilea război mondial.

Miercuri, 30 Iunie 2021 15:27

Palatul Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Drobeta Turnu Severin și Primăria Șimian au organizat miercuri 30 iunie 2021, începând cu orele 10:00, un eveniment cultural artistic de omagiere a bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu 1821-2021 intitulat „Drumul lui Tudor Vladimirescu la Cula de la Cerneți”.

Marți, 29 Iunie 2021 21:14

Hramul noii biserici din localitatea Baloteşti, Soborul celor 12 Apostoli, se constituie într-un nou reper în timpului sacru în care se desfăşoară viaţa liturgică a credincioşilor din această comunitate. Praznicul va fi marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, miercuri 30 iunie.

Marți, 29 Iunie 2021 21:04

În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, marți, 29 iunie 2021, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit hramul de vară. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de cinci arhierei: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de către Părintele Daniel Balea.

Luni, 28 Iunie 2021 17:56

Marţi, 29 iunie 2021, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Episcop Nicodim va face parte din soborul de ierarhi ce va sluji la Catedrala Episcopală din Deva, cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

Duminică, 27 Iunie 2021 16:21

În comuna Isverna, județul Mehedinți, au avut loc duminică, 27 iunie 2021, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Sâmbătă, 26 Iunie 2021 23:23

Sâmbătă 26 iunie 2021, în comuna Godeanu, satul Păunești, a avut loc slujba de prohodire a părintelui Grigore Petrescu, fost Vicar eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Vineri, 25 Iunie 2021 18:27

În comuna Isverna vor avea loc duminică, 27 iunie 2021, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Joi, 24 Iunie 2021 22:29

Cu multă durere am aflat vestea trecerii la cele veșnice, în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, după o îndelungată suferinţă, a venerabilului Părinte Grigore Petrescu. Râu de lacrimi, la trecerea Sfinției Sale în veșnicie! A fost atât de bun, de blând, de milostiv...

Joi, 24 Iunie 2021 15:22

Joi, 24 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Miercuri, 23 Iunie 2021 20:46

Joi, 24 iunie, în ziua prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îmbracă straie de sărbătoare, evenimentul fiind prilejuit de praznuirea hramului de vara al vechii catedrale a urbei Severinului.

Miercuri, 23 Iunie 2021 03:29

În perioada 20-23 iunie 2021, în localitatea Niš din Serbia s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de muzică bisericească „Edict Muzical".

Luni, 21 Iunie 2021 15:34

Luni, 21 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, trei mănăstiri mehedințene au îmbrăcat straie de sărbătoare. Chinoviile de maici de la Mraconia, Cerneți și Strehaia formează troița așezămintelor monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei care își serbează hramul în cea de-a doua zi de Rusalii.

Duminică, 20 Iunie 2021 13:17

În Duminica Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi.

Sâmbătă, 19 Iunie 2021 23:26

Luni, 21 iunie 2021,  când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Sfanta Treime”, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strehaia care îşi serbează hramul.

Sâmbătă, 19 Iunie 2021 23:23

În Duminica a VIII-a după Paşti, a Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi.

Vineri, 18 Iunie 2021 15:49

Un sobor de preoţi în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor mehedinţenilor ce s-au mutat la Domnul şi au trecut prin grele încercări în timpul deportărilor şi strămutărilor de amploare în Câmpia Bărăganului.

Duminică, 13 Iunie 2021 16:32

În duminica a VII-a după Paști, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a fost prezent în mijlocul comunității de credincioși din orașul Strehaia, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva", având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Joi, 10 Iunie 2021 16:33

Joi, 10 iunie 2021, la sărbătoarea Înălţării Domnului, Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

Miercuri, 09 Iunie 2021 17:28

Joi, 10 iunie 2021, la sărbătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Duminică, 06 Iunie 2021 16:32

Evenimentul dedicat lui Tudor Vladimirescu în satul Prejna, sub genericul „Tudor Vladimirescu – Istorie, Revoluţie şi Legendă”, a continuat seria manifestărilor prilejuite de împlinirea bicentenarului de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Sâmbătă, 05 Iunie 2021 16:09

Sâmbătă 5 iunie, la mănăstirea Cerneţi, a avut loc un eveniment important pentru cinstirea memoriei lui Tudor Vladimirescu organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Comunei Şimian: Slujba de sfințire a cenotafului ridicat de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, spre veșnică pomenire a eroului național, la împlinirea a 200 ani de la revoluția sa (1821-2021).

Sâmbătă, 29 Mai 2021 13:58

În calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, Duminica aceasta, a V-a după Învierea Domnului, este numită Duminica Samarinencei.

Sâmbătă, 29 Mai 2021 13:53

O serie de acțiuni spiritual-culturale se desfășoară în această perioadă în Episcopia Caransebeșului, în cadrul „Zilelor credinței și culturii”, manifestare ajunsă la cea de-a XIV-a ediție.

Vineri, 28 Mai 2021 15:27

Credincioşii mehedinţeni din satul Godeanu au prăznuit vineri, 28 mai, Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită după tradiţie pe dealul Chiciora, de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Joi, 27 Mai 2021 16:47

În ziua de 27 mai, în ziua prăznuirii Sf. Mc. Iuliu Veteranul, iubitorii de rugăciune au poposit în Câmpia Blahniței pentru a lua parte la hramul mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare.

Miercuri, 26 Mai 2021 10:54

În fiecare an, de Ciumarcă, credincioşii din zona de munte a Mehedinţiului se adună ca la o adevărată nedee. Ciumarca este o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei.

Miercuri, 26 Mai 2021 10:26

Joi, 27 mai, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, mănăstirea mehedințeană Jiana îmbracă straie de sărbătoare, serbându-și hramul. Așezământul monahal din Câmpia Blahniței va deveni în aceste zile o oază de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii iubitori de prăznuire.

Sâmbătă, 22 Mai 2021 21:30

Credincioşii severineni vor avea parte şi în a patra duminică după Sfintele Paşti de alese bucurii duhovniceşti. În municipiul de pe malul stâng al Dunării, ziua de sărbătoare închinată Învierii Domnului va fi marcată prin slujire arhierească la Catedrala Episcopală. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va săvârşi Sfânta Liturghie, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului locaş de închinare.

Vineri, 21 Mai 2021 23:40

De praznicul Sfinților Împărați Constantin şi Elena, biserica de lemn a mănăstirii Topolnița şi-a serbat hramul. Cu acest prilej la această vatră monahală s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Pelerinii mehedințeni prezenți la această sărbătoare au înălțat rugăciuni către ocrotitorii sfântului lăcaş de închinare şi au aprins o făclie pentru cei ce s-au mutat la Domnul.

Joi, 20 Mai 2021 11:03

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este hramul bisericii de lemn a mănăstirii Topolniţa. Slujba de praznic va fi săvârșită vineri, 21 mai, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Răspunsurile stranei vor fi date de grupurile psaltice al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 16 Mai 2021 07:24

În Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, 16 mai, Mănăstirea "Pantocrator" din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului își serbează hramul cinstind-o în mod special pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena prima Femeie care L-a văzut pe Domnul Înviat! Cu acest prilej credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfintei Maria Magdalena și moaștelor Sfântului Ierarh Alexandru.

Sâmbătă, 15 Mai 2021 18:19

Sâmbătă, 15 mai 2021, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

Vineri, 14 Mai 2021 13:08

Pe 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic îşi va serba hramul.

Vineri, 07 Mai 2021 17:23

În vinerea din Săptămâna Luminată, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului. Numeroşi pelerini au trecut pragul mănăstirii vineri, 7 mai 2021 pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfințitul Nicodim, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Joi, 06 Mai 2021 17:44

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

Miercuri, 05 Mai 2021 11:06

Sărbătoarea Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruinţă", ocrotitorul municipiului Drobeta-Turnu Severin, reprezintă pentru clerul şi credincioşii din Episcopia Severinului şi Strehaiei un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

Marți, 04 Mai 2021 18:49

Marți, 4 mai 2021, în Săptămâna Luminată, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Imoasa, filie a parohiei Gârbovăț, Protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți, prilej cu care a liturghisit și a binecuvântat noua capelă mortuară și noua clopotniță din localitate.

Luni, 03 Mai 2021 09:58

La Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, programul liturgic închinat Slăvitului Praznic al Învierii Domnului a debutat sâmbătă, începând cu orele 23:30, atunci când a fost săvârşit Canonul Sâmbetei celei Mari, apoi a fost oficiată Slujba Învierii, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Duminică, 02 Mai 2021 20:03

În Săptămâna Luminată Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie după următorul program:

Sâmbătă, 01 Mai 2021 14:26

La capătul Triodului şi Postului Mare se află slăvitul Praznic al Învierii Domnului, sărbătoare ce îndreaptă spre Dumnezeu toată suflarea creştinească.

Joi, 29 Aprilie 2021 22:14

În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au loc mai multe rânduieli specifice acestei săptămâni.

Marți, 27 Aprilie 2021 16:30

În apropierea praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a organizat o întâlnire de suflet cu toți reprezentanții presei locale.

Duminică, 25 Aprilie 2021 15:00

Biserica Ortodoxă sărbătorește pe 25 aprilie 2021 Intrarea Domnului în Ierusalim. Această zi de intensă trăire spirituală este premergătoare evenimentelor dramatice din Săptămâna Patimilor, în centrul cărora se află Dumnezeu – Fiul, Cel ce răscumpără lumea prin pătimire și moarte.

Duminică, 25 Aprilie 2021 09:13

Obştea de maici a Mănăstirii Tismana a condus pe ultimul drum pământesc pe stavrofora Ierusalima Gligor, fosta stareță a lavrei din Tismana, sâmbătă, 24 aprilie 2021, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, trecută la Domnul miercuri, 21 aprilie 2021, după o suferință îndelungată.

Sâmbătă, 24 Aprilie 2021 19:05

În Duminica Floriilor, Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei-Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La acest Praznic Împărătesc vor fi binecuvântate ramuri de salcie, credincioşii împodobind cu ele uşile şi ferestrele caselor lor.

Vineri, 23 Aprilie 2021 19:54

Sărbătoarea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi ,,Sf. M. Mc. Gheorghe, purtătorul de biruinţă”, ocrotitorul municipiului Drobeta-Turnu Severin, reprezintă pentru clerul şi credincioşii din Episcopia Severinului şi Strehaiei un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

Vineri, 23 Aprilie 2021 19:03

Biserica severineană ,,Sf. Gheorghe Vechi” a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-şi ocrotitorul. La ceas de praznic, în mijlocul credincioşilor s-a aflat Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost asigurate de Grupul Psaltic ,,Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana”, al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Miercuri, 21 Aprilie 2021 23:17

An de an severinenii îl prăznuiesc cu multă evlavie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - purtătorul de biruinţă – ocrotitorul spiritual al municipiului Drobeta Turnu Severin şi al Catedralei Episcopale.

Duminică, 18 Aprilie 2021 23:47

Cu adâncă durere am primit vestea că în seara zilei de sâmbătă, 17 aprilie, părintele Gheorghe Cojocaru s-a mutat la Domnul.

Vineri, 16 Aprilie 2021 22:36

Sâmbăta aceasta, pe 17 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va poposi în mijlocul obştii de la mănăstirea Sfânta Treime din Baia de Aramă. Părintele Episcop va săvârşi cu acest prilej Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

În Duminica a cincea din Post, închinată Sfintei Maria Egipteanca, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Să înţelegem că Maria Egipteanca închipuie creştinul păcătos care se pocăieşte cu adevărat. Egiptul este lumea cu toate plăcerile şi cursele ei. Ierusalimul este Biserica lui Hristos, unde fiecare creştin se spală de păcate prin spovedanie. Iordanul este hotarul dintre fapta bună şi cea rea, dintre pocăinţa cea adevărată şi cea falsă; este hotarul dintre Împărăţia lui Hristos şi a lui mamona, dintre calea cea strâmtă a mântuirii şi cea lată a pierzării. Iar pustiul Iordanului este patria adevăratului creştin care urmează lui Hristos; este calea cea uscată de tot felul de pofte şi dulceţi omeneşti, calea cea îngustă a pocăinţei, pe care trebuie să meargă fiecare creştin care urmează lui Hristos.

Joi, 15 Aprilie 2021 21:14

În bisericile ortodoxe se oficiază vineri seara Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Denia Acatistului va începe la ora 18:00 și va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Duminică, 11 Aprilie 2021 22:08

Obştea de maici a Mănăstirii Tismana a condus pe ultimul drum pământesc pe monahia Vartolomeia Popovici de la Schitul Cioclovina de Sus, duminică, 11 aprilie, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, trecută la Domnul vineri, 9 aprilie 2021, după o suferință îndelungată.

Vineri, 09 Aprilie 2021 11:48

Sâmbăta aceasta, pe 10 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va poposi în mijlocul obştii de la mănăstirea Topolniţa. Părintele Episcop va săvârşi cu acest prilej Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

În Duminica a patra din Post, închinată Sfântului Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Tismana.

Prăznuim pe Sfântul Ioan Scărarul, unul din sfinţii prăznuiţi în Duminicile speciale ale Postului Mare. Îl prăznuim pentru că a fost pildă pentru postire, pildă pentru îndreptare. Îl prăznuim în Duminica a patra din Post, pentru că el a scris o carte de la care îi vine şi numele, Ioan Scărarul; cartea lui s-a numit „Scara”. Acolo el descrie 33 de virtuţi, în 33 de capitole, ca pe o scară pe care urcă omul.

Călugării pe care el i-a condus, în mănăstirea lui, au înţeles această chemare, de a urca treaptă cu treaptă virtuţile, pentru ca, în cele din urmă, să ajungem la credinţă, la nădejde şi la cea mai puternică virtute: dragostea.

Acest sfânt este călăuzitor, iată, după veacuri şi în duminica aceasta a postului, care ne învaţă să postim şi să fim statornici în virtute.

Joi, 01 Aprilie 2021 13:14

A devenit o frumoasă tradiţie ca în zilele de sâmbătă din Sfântul şi Marele Post, ierarhul mehedinţenilor să poposească la câte o chinovie din cuprinsul Eparhiei Severinului şi să cerceteze obştile de vieţuitori şi vieţuitoare, dăruindu-le arhiereşti binecuvântări şi cuvinte de zidire duhovnicească.

Sâmbăta aceasta, pe 3 aprilie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va poposi în mijlocul obştii de măicuţe de la mănăstirea Sfânta Ana din Orşova. Părintele Episcop va săvârşi cu acest prilej Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

În Duminica a treia din Post, închinată Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

În Evanghelia din această duminică Domnul prescrie Crucea, acest mijloc amar de vindecare, oricui vrea să se vindece de moarte.

Domnul spune: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-mi urmeze Mie. Nu-i trimite pe oameni s-o apuce înainte la cruce, ci îi cheamă să vină după El, pentru că El a dus mai întâi Crucea. Înainte încă de a da glas acestei chemări, Mântuitorul a prezis suferinţele prin care va trece: Fiul Omului tre­buie să pătimească multe... şi să fie omorât, iar după trei zile să învieze (Marcu 8, 31). Şi a venit ca să fie El Calea. Ca să fie cel dintâi în du­rere şi cel dintâi în slavă. Ca să arate că tot ceea ce oamenilor le pa­re cu neputinţă, se poate: a venit pentru ca să se poată.

Nu-i sileşte pe oameni, nu-i striveşte, ci îi învaţă şi îi cheamă ca să le dea. Oricine voieşte! De bunăvoie s-au îmbolnăvit de păcat, de bunăvoie au să se tămăduiască. Şi nu ascunde că leacul e amar, foarte amar. Dar, pentru că El cel dintâi l-a luat — sănătos fiind — le vine mai uşor să-l ia şi ei. El era sănătos, şi ne-a arătat nouă mi­nunata putere a leacului.

Sâmbătă, 27 Martie 2021 13:34

Sâmbătă, 27 martie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Proroc Anania, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor ortodocşi din Ungaria, au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gura Motrului. Ziua a avut o însemnătate și o bucurie deosebită pentru obștea mănăstirii, monahul Cleopa fiind hirotonit întru ierodiacon pe seama acestui aşezamânt monahal.

Vineri, 26 Martie 2021 20:55

Sâmbătă, 27 martie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Proroc Anania, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor ortodocşi din Ungaria, vor sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gura Motrului. În cadrul slujbei euharistice va fi săvârşită hirotonia întru ierodiacon a monahului Cleopa pe seama acestui aşezământ monahal.

Mănăstirea Gura Motrului este o mănăstire din Episcopia noastră situată în satul Gura Motrului, comuna Butoiești. Ansamblul mănăstiresc fortificat, bine conservat și prețioasa lui biserică, ridicate la mijlocul secolului 17, se află pe noua listă a monumentelor istorice.

În Duminica a doua din Post, închinată Sfântului Grigorie Palama, Preasfinţitul Părinte Nicodim, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

În această duminică este adusă în atenţia credincioşilor una din minunile Mântuitorului - vindecarea slăbănogului din Capernaum. Cei patru oameni, prezentaţi în pericopa evanghelică, ne dau o bună lecţie de compasiune şi ajutorare faţă de un confrate în suferinţă, altfel spus, lecţie admirabilă de receptivitate şi solicitudine. Căci nu este suficient să avem credinţă, să mergem la biserică, să facem din când în când câte o faptă bună, ci trebuie mereu să auzim, să vedem şi să fim săritori în ajutorarea celor strâmtoraţi de sărăcie, boli.

Joi, 25 Martie 2021 08:45

Pe 25 martie, de marele praznic al Buneivestiri, mănăstirea Mraconia de pe Clisura Dunării va primi oaspeți dragi. În mijlocul obștii de viețuitoare se va afla Întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nicodim.

Joi, 18 Martie 2021 22:48

În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Luni, 15 Martie 2021 17:28

Părintele Gheorghe (Gigi) Smădoi, preot slujitor la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Craiova, are nevoie de ajutorul nostru.

Duminică, 14 Martie 2021 22:46

Biserica ne cheamă, începând de luni, 15 martie 2021, la Pavecerniţa Mare, unde se citeşte Canonul cel Mare.

Duminică, 14 Martie 2021 15:02

Bucurie duhovnicească pentru credincioșii parohiei "Sfântul Andrei" din Drobeta Turnu Severin a avut loc în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a Lăsatului sec de brânză, prin participarea la Sfânta Liturghie a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Vineri, 12 Martie 2021 17:31

Pe 14 martie, în Duminica "Izgonirii lui Adam din Rai", Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica din cartierul Aluniș cu hramul "Sf. Apostol Andrei", având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Miercuri, 10 Martie 2021 15:18

În seara zilei de marți, 9 martie 2021, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul enoriașilor parohiei ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din satul Gutu, comuna Prunișor, Protopopiatul Strehaia.

Duminică, 07 Martie 2021 19:22

Duminică, 7 martie 2021, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia a avut loc hirotonia și instalarea Preasfințitului Părinte Nestor Hunedoreanul în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Ipopsifiu Arhimandrit Nestor Dinculeană a răspuns întrebărilor ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credință.

Duminică, 07 Martie 2021 00:10

Sâmbătă, 6 martie 2021, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva, după slujba Vecerniei, a fost oficiată rânduiala de ipopsifiere a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană, Arhiereul-vicar ales al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Prin această rânduială, Arhiereul-vicar ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost anunțat și chemat oficial la treapta de arhiereu.

Vineri, 05 Martie 2021 19:29

Duminică, 7 martie 2021, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji în cadrul soborului de arherei, începând cu ora 8.30, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva, unde se va oficia Sfânta Liturghie, în cadrul căreia Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană, ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, va fi hirotonit în treapta de arhiereu.

Luni, 01 Martie 2021 17:28

A devenit tradiție ca în fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița să fie săvârșită o slujbă cu totul deosebită.

Duminică, 28 Februarie 2021 20:30

În fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița se săvârșește o slujbă cu totul deosebită. Cu acest prilej, chinovia de pe apa Topolniței devine, în prag de primăvară, loc de rugăciune.

Sâmbătă, 27 Februarie 2021 22:31

Sâmbătă, 27 februarie 2021, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în mijlocul enoriașilor parohiei Ilovăț, protopopiatul Baia de Aramă, județul Mehedinți, unde a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială.

Sâmbătă, 27 Februarie 2021 17:54

Sâmbătă, 27 februarie 2021, la Mănăstirea Topolnița din județul Mehedinți a fost săvârșită slujba Parastasului în cinstea Părinților Grațian Rădac, Vichentie Popescu și Pavel Nicolaescu, stareți și duhovnici ai vetrei monahale din Valea Topolniței, dar și a celorlalți viețuitori ai acestei mănăstiri, mutați în Împărăția Cerească, odată cu trecerea timpului.

Sâmbătă, 27 Februarie 2021 07:21

Sâmbătă, 27 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta Liturghie la Biserica din localitatea Ilovăţ. În cadrul evenimentului euharistic va avea loc Sfânta Taină a Hirotoniei și instalarea noului preot paroh al Parohiei Ilovăţ.

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, pe 28 februarie, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Preasfinţia Sa va săvârşi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul mehedinţean va fi însoţit în vizita pastorală de un grup psaltic de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, care va da răspunsurile slujbei euharistice.

Joi, 25 Februarie 2021 09:42

În Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a avut loc, miercuri, 24 februarie 2021, ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române.

Vineri, 19 Februarie 2021 22:30

Duminică, 21 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Vineri, 19 Februarie 2021 22:29

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji sâmbătă, 20 februarie, în Parohia mehedinţeană Buseşti din Protopopiatul Baia de Aramă. Ierarhul va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.

Miercuri, 17 Februarie 2021 23:01

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, serbat de Biserica Ortodoxă la data de 17 februarie, a fost sărbătorit în mod deosebit în parohia mehedinţeană Obârşia-Cloşani, din protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în cadrul căreia au fost pomeniţi ctitorii şi toţi ostenitorii cinstitului lăcaş de închinare.

Marți, 16 Februarie 2021 20:07

Miercuri, 17 februarie, când sinaxarul ortodox îl rânduiește spre cinstire pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, biserica parohiei Obârşia Cloşani îşi serbează hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, se va afla în mijlocul credincioşilor parohiei şi va săvârşi Sfânta Liturghie, având alături un sobor de preoți și diaconi, rugându-se împreună pentru sănătate, mântuire şi dobândirea cererilor celor de folos.

Răspunsurile stranei vor fi date în manieră bizantină de grupul psaltic de la Catedrala Episcopală din Severin.

Sâmbătă, 06 Februarie 2021 17:26

Sâmbătă, 6 februarie 2021, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea ,,Sfânta Treime” din localitatea Strehaia, Protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți.

Sâmbătă, 06 Februarie 2021 17:00

Duminică, 7 februarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Miercuri, 03 Februarie 2021 08:02

De marele praznic al Întâmpinării Domnului, sărbătorit în data de 2 februarie, credincioșii severineni au avut parte de alese bucurii duhovnicești și de arhierești binecuvântări. Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica "Sf. Ilie Tesviteanul - Crihala", din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Luni, 01 Februarie 2021 20:14

De marele praznic al Întâmpinării Domnului, pe 2 februarie, credincioșii severineni vor avea parte de alese bucurii duhovnicești și de arhierești binecuvântări. Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sf. Ilie Tesviteanul" din municipiul Drobeta Turnu Severin.

Ierarhul mehedințenilor va fi înconjurat la oficierea jertfei euharistice de un sobor de preoți și diaconi. La slujba arhierească vor psalmodia membrii grupurilor psaltice de la Catedrala episcopală.

Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 17:10

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, credincioşii severineni s-au adunat la biserica „Sf. Dumitru” din Drobeta-Turnu Severin spre a se ruga împreună cu conducătorul vieţii spirituale a cetăţii de la malul Dunării, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Vineri, 29 Ianuarie 2021 12:44

În data de 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Trei Ierarhi, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica parohiei „Sfântul Dumitru”, din Drobeta Turnu Severin.

Biserica parohială este situată în cimitirul creştin ortodox „Sfântul Gheorghe", fiind construită cu aproape 150 de ani în urmă de Joiţa Chinţescu, în memoria fiului ei. De atunci, biserica a suferit o serie de transformări, a fost extinsă şi restaurată astfel încât astăzi îşi primeşte cum se cuvine credincioşii care îi trec pragul. Vizita Preasfinţitului Părinte Nicodim este un bun prilej pentru întărirea dreptei credinţe şi pentru ca Ierarhul să cunoască viaţa spirituală a credincioşilor.

În Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu), credincioşii severineni se vor bucura în rugăciune și comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinții Săi.

O ceremonie euharistică deosebită va fi oficiată la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, va săvârşi jertfa cea tainică, înconjurat de sobor de preoți şi diaconi.

În pericopa evanghelică de la Luca 19, 1-10, Zaheu, mai marele vameşilor vrea să îl vadă pe Hristos. Şi iată că Hristos trece pe lângă el. El este înconjurat de mulţime. Zaheu nu poate să-L vadă, fiind mic de statură. Dar setea cu totul dezinteresată a lui Zaheu, dezinteresată până la totala lepădare de sine, ca măcar de departe să-L vadă pe Hristos, este atât de nemărginită, este de nebiruit, încât el - un om bogat, cu situaţie, funcţionar al Imperiului roman - neţinând seama de nimic, cuprins doar de dorinţa fierbinte de a-L vedea pe Hristos, în mijlocul mulţimii duşmănoase, care-l urăşte şi-l dispreţuieşte, încalcă toate convenţiile, toate cuviinţele formale şi se suie în copac, într-un smochin - un sicomor, care crescuse în cale.

Şi ochii marelui păcătos, căpetenia trădătorilor, se întâlniră cu ochii Sfântului lui Israel - Hristos Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Iubirea vede ceea ce nu îi este accesibil ochiului indiferent sau duşmănos. Iubind dezinteresat chipul lui Mesia, Zaheu a putut să recunoască imediat în învăţătorul aflat în trecere prin Galileea pe Domnul Hristos, iar Domnul, plin de iubire dumnezeiască şi omenească, a văzut în acest Zaheu, care îl privea din ramurile sicomorului, acele adâncimi sufleteşti pe care nici Zaheu nu şi le cunoscuse până atunci.

Domnul a văzut că iubirea arzătoare pentru Sfântul lui Israel, neîntunecată câtuşi de puţin de vreun interes personal, a acestei inimi de trădător, poate să-l renască şi să-l înnoiască. Atunci răsună glasul dumnezeiesc: „Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân”. Şi renaşterea morală, mântuirea, înnoirea au venit la Zaheu şi la toată casa lui.

Joi, 28 Ianuarie 2021 18:35

Joi, 28 ianuarie 2021, începând cu orele 10:⁰⁰, la Centrul Cultural Misionar "Sfântul Ioan Gură de Aur" din municipiul Drobeta-Turnu Severin s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale, organul deliberativ suprem pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. 

Duminică, 24 Ianuarie 2021 20:00

Duminică, 24 ianuarie 2021, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Jupalnic din Orșova.

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 20:01

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica parohiei Jupalnic din Orșova. Ierarhul nostru înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi va poposi în mijlocul comunităţii de credincioşi din acest cartier al frumoasei urbe de pe malul golfului Cerna şi va aşeza la inimile celor prezenţi, îndemnuri duhovniceşti.

Răspunsurile liturgice vor fi date de grupul psaltic de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 18:00

Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în satul Devesel, din comuna Devesel, județul Mehedinți, pentru a săvârși slujba de prohodire a părintelui Dorin Babalîc, preot la parohia Chilia din comuna Devesel, Protopopiatul Vânju-Mare, trecut la cele veșnice în ziua de 21 ianuarie 2021, după o îndelungată suferință.

Duminică, 17 Ianuarie 2021 15:14

Duminică, 17 ianuarie 2021, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 23:25

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată de Episcopia Severinului şi Strehaiei sâmbătă, 16 ianuarie, la Mănăstirea Sfânta Ana din municipiul Orşova.

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021 19:50

Duminică, 17 ianuarie, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare. Cinstitul așezământ își serbează unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Joi, 14 Ianuarie 2021 21:02

Doi preoți din Eparhia Severinului şi Strehaiei vor primi vineri, 15 ianuarie 2021, hirotesia întru duhovnic. Slujba hirotesiei va fi precedată de Sfânta Liturghie oficiată de Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Duminică, 10 Ianuarie 2021 16:49

În prima duminică după Botezul Mântuitorului Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a fost prezent în mijlocul comunității de credincioși din orașul Strehaia, slujind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva", având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 09 Ianuarie 2021 20:51

În Duminica după Botezul Domnului, Părintele Episcop Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Strehaia, având alături in sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 08 Ianuarie 2021 00:09

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, biserica severineană Grecescu a îmbrăcat straie de sărbătoare, joi, 7 ianuarie 2020. La hramul de tradiţie al sfântului lăcaş de închinare a luat parte şi ierarhul mehedinţean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Miercuri, 06 Ianuarie 2021 20:29

Anul acesta, din cauza situaţiei medicale din România, Sfințirea Apei Mari s-a facut doar în biserici, fără a se face procesiuni la Dunăre, râuri sau fântâni.

Miercuri, 06 Ianuarie 2021 19:47

Joi, 7 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îşi serbează hramul. La bucuria credincioșilor parohiei va lua parte chiriarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Preasfinția Sa va liturghisi având alături un sobor de preoți și diaconi.

Marți, 05 Ianuarie 2021 09:28

Anul acesta, datorită situaţiei medicale din România, Sfințirea Apei Mari se va face doar în biserici, fără a se face procesiuni la Dunăre, râuri sau fântâni.

Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 16:10

Drept-slăvitorii creștini severineni se vor bucura în rugăciune și comuniune în Duminica dinaintea Botezului Domnului, de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim, care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 11:39

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât în seara zilei de 31 decembrie 2020, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie 2021.

Joi, 31 Decembrie 2020 09:46

În majoritatea lăcaşurilor de cult din Patriarhia Română va fi oficiată joi slujba trecerii dintre ani.

Duminică, 27 Decembrie 2020 17:27

Biserica cu hramul ,,Sfântul Nicolae" din parohia Orşova Sud, a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare, duminică, 27 decembrie 2020.

Sâmbătă, 26 Decembrie 2020 16:44

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, îşi sărbătoreşte sâmbătă ocrotitorul spiritual, Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Preasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

Ierarhul s-a născut în 6 aprilie 1962, în comuna Godeanu, jud. Mehedinţi, din părinţii Dumitru şi Maria Nicolăescu, la botez primind numele Nicolae.

Între anii 1969 – 1977 a urmat şcoala generală în comuna natală, iar între 1977 – 1979 Liceul Industrial nr. 3, secţia Silvicultură, din Drobeta-Turnu Severin; Seminarul Teologic din Mofleni – Craiova (1979-1984), mai târziu, Facultatea de Teologie din Bucureşti (1989-1993); licenţiat cu lucrarea: Sfaturile evanghelice în viaţa monahului; mai apoi, bursier al Fundaţiei „Bethleem” din Atena (1997-1998) la Facultatea de Filosofie şi Litere de aici.

În continuare, urmează studii de master la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena (1998-2000), cu lucrarea: Tradiţia neoisihastă românească de după Sfântul Paisie Velicicovschi şi până în zilele noastre (Atena, 2000); din anul 2001, doctorand al Facultăţii de Teologie, Universitatea din Atena, secţia Patrologie şi Istoria dogmelor şi, în paralel, doctorand al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, secţia Patrologie şi Literatură Patristică.

De-a lungul anilor, a avut mai multe ascultări: frate, închinoviat la schitul Topolniţa (1979); tuns în monahism tot aici, cu numele Nicodim (1983); hirotonit ierodiacon în 1983 şi apoi ieromonah, în 1985, pe seama aceleiaşi mănăstiri; preot paroh la Parohia Baloteşti, jud. Mehedinţi (1985-1994); hirotesit protosinghel (1990); stareţ la Mănăstirea Topolniţa (1990-1991); stareţ al Mănăstirii Vodiţa (1991-2001); consilier al Arhiepiscopiei Craiovei (Sectorul Misionar-Social, din 2001); hirotesit arhimandrit (2001).

La propunerea Înaltpreasfințitului Teofan Savu al Olteniei, arhimandritul Nicodim a fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titlul „Gorjeanul” (în 19 august 2001); a avut mai multe încredinţări în Arhiepiscopia Craiovei, între care şi lector asociat la Facultatea de Teologie din Craiova.

În 11 februarie 2004, Colegiul Electoral al Adunării Naţionale Bisericeşti l-a ales episcop al Episcopiei Severinului şi Strehaiei (instalat la 25 aprilie 2004, în municipiul Drobeta-Turnu Severin); astfel, prin acest act s-a reînviat vechea Eparhie a Severinului (sec. XIV), precum şi a Strehaiei (din secolul XVII).

În eparhie a înfiinţat trei noi protopopiate: la Vânju Mare, la Baia de Aramă şi la Drobeta-Turnu Severin (2004); în 2005 a înfiinţat postul de Radio creştin-ortodox „Lumina” la Drobeta-Turnu Severin, iar în 2006, Editura Didahia Severin, tipărind cărţi de spiritualitate ortodoxă; Catedrala eparhială din Drobeta-Turnu Severin (alături de alte lăcaşuri de cult) este în curs de finalizare; au fost înfiinţate sau reînfiinţate în eparhie şase mănăstiri: Coşuştea-Crivelnic, Cerneţi, Baia de Aramă, Mraconia, Godeanu şi Jiana.

Întru mulți ani binecuvântați, Preasfințite Părinte Episcop Nicodim!

 

Sâmbătă, 26 Decembrie 2020 16:21

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Vineri, 25 Decembrie 2020 19:22

Duminică, 27 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul şi Întâiul Mucenic Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim va sluji în biserica cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae” din parohia Orşova Sud. Raspunsurile la strana vor fi date de câţiva membri ai corului "Kinonia", care după Sfânta Liturghie va susţine un mic recital de colinde.

Vineri, 25 Decembrie 2020 09:17

Sunt copii la care Moș Crăciun nu ajunge niciodată, copii care au auzit doar povești despre bătrânul cu plete albe. Pentru a schimba această crudă realitate, Episcopia Severinului și Strehaiei, prin intermediul Asociației Anastasia, a reușit să facă 100 de familii fericite. Printre aceste persoane se află și bătrânii fără posibilități materiale, pe care nu îi vizitează nimeni, nici măcar de sărbători.

Joi, 24 Decembrie 2020 19:34

Astăzi, 24.12.2020, începând cu ora 20.00, in ajunul marelui praznic al Naşterii Domnului, vă adresăm invitația de a urmări tradiționalul concert de colinde susținut de Corul KINONIA al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Concertul este transmis în eter de Radio Lumina 90,4 FM,

şi video pe pagina de facebook Corul Kinonia

Radio Lumina

Catedrala Episcopală Dr. Tr. Severin

Youtube

Miercuri, 23 Decembrie 2020 20:08

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, vineri, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi se vor bucura de vestea minunată a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Vineri, 18 Decembrie 2020 21:30

Drept-slăvitorii creștini severineni se vor bucura în rugăciune și comuniune în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim, care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Vineri, 11 Decembrie 2020 10:00

Sâmbătă, 12 decembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, obştea mănăstirii Strehaia are parte de o aleasă bucurie duhovnicească.

În mijlocul soborului de ostenitoare ale sfântului lăcaş de închinare se va afla Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul mehedinţean va săvârşi în biserica mănăstirii Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.

De asemenea, drept-slăvitorii creștini severineni se vor bucura, în Duminica a 28-a după Rusalii, de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la parohia Calea Târgu Jiului din Drobeta Turnu-Severin.

Pericopa evanghelică de la Luca 14, 16-24 ne aduce în atenţie pilda celor poftiţi la cină în care se face o alegorie la împărăția lui Dumnezeu și la modul cum suntem chemați să intrăm în ea.

În sensul ei primar împărăția lui Dumnezeu este asemănată cu o "cină mare" la care stăpânul casei, adică Dumnezeu – Tatăl, ne cheamă să participăm. În parabolă vedem că sunt o parte din oameni care au fost invitați într-un mod special, dar au refuzat, invocând diferite pretexte, iar altă parte care au intrat circumstanțial, ca urmare a refuzului celor dintâi, stăpânul dorind să-și "umple casa".

Mântuitorul rostește această parabolă evreilor cu vădita aluzie de a-i face să înțeleagă că, deși au fost popor ales de Dumnezeu, au fost ocrotiți și pregătiți pentru intrarea în împărăție, totuși, din cauza refuzului  multora dintre ei de a-L recunoaște pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, vor fi lăsați afară și vor intra neamurile, adică celelalte popoare de pe cuprinsul pământului.

Sâmbătă, 05 Decembrie 2020 18:30

Sâmbătă, 5 decembrie 2020, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea "Sfânta Ana", din municipiul Orșova, județul Mehedinți.

Vineri, 04 Decembrie 2020 20:11

Cu profundă tristețe am primit vestea mutării la ceruri a Preacucernicului Părinte Ion Grecu, vineri, 4 decembrie 2020, în urma unei lupte îndelungate cu virusul Sars-Cov2.

Vineri, 04 Decembrie 2020 17:42

Vineri, 4 decembrie 2020, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ioan Damaschin și Sfânta Muceniță Varvara, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în comunitate sătească Șiroca, filie a parohiei Marga, județul Mehedinți.

Vineri, 04 Decembrie 2020 10:28

Duminică, 6 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Catedrala Episcopală din Deva îşi sărbătoreşte hramul.

Vineri, 04 Decembrie 2020 10:20

Preasfinţitul Părinte Nicodim se va afla sâmbătă, 5 decembrie 2020, în mijlocul obştii monahale de la mănăstirea "Sfânta Ana" din municipiul Orşova, unde va sfinţi altarul de vară al aşezământului monahal.

Joi, 03 Decembrie 2020 12:30

Joi, 3 decembrie 2020, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a instalat noul protopop al protopopiatului Vânju Mare, în persoana părintelui Ghiţan Vasile.

Joi, 03 Decembrie 2020 10:53

Miercuri, 2 decembrie 2020, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Sfânta Ana din municipiul Orșova, județul Mehedinți.

Miercuri, 02 Decembrie 2020 01:37

De Ziua Naţională a României, marți, 1 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate a fost oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

Luni, 30 Noiembrie 2020 17:31

Praznicul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat la apostolat, a fost cinstit în chip deosebit în Cetatea Severinului, în biserica din cartierul severinean "Aluniş", care şi-a sărbătorit hramul.

Duminică, 29 Noiembrie 2020 16:31

În fiecare an, la 30 noiembrie, biserica cu hramul "Sfântul Apostol Andrei" din cartierul Aluniş îşi serbează ocrotitorul. Cu acest prilej, părintele paroh Ionuț Ștefan invită credincioşii severineni să participe la slujbele oficiate în cinstea celui care a creştinat neamul românesc.

Joi, 26 Noiembrie 2020 19:43

Sâmbătă, 28 noiembrie, când Biserica Ortodoxa sărbătoreşte pe Sfântul Cuv. Ştefan cel Nou, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea Gura Motrului.

Situată la 62 de km est de Drobeta Turnu-Severin, Mănăstirea Gura Motrului are hramul Cuvioasa Paraschiva. Tradiţia îl aşează ca ctitor pe Sfantul Nicodim care ridica pe acest loc un schit (sec. XIV). Primul ctitor oficial a fost Harvat, mare logofat al lui Neagoe Basarab între anii 1512-1521.

În Duminica a XXX-a după Rusalii, credincioşii severineni sunt chemați la rugăciune obştească şi la comuniunea cu Dumnezeu şi cu sfinții Săi.

O ceremonie euharistică deosebită va fi oficiată la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, va săvârşi jertfa cea tainică, înconjurat de sobor de preoți şi diaconi.

În pericopa evanghelică de la Luca 18, 18-27, Mântuitorul Hristos prin sfatul dat tânărului bogat ne îndeamnă să câştigăm bogăţia duhovnicească şi să nu ne lipim de bunurile lumeşti. Cum i-au folosit bogatului averea și viața cea desfătată, vremelnică și prea scurtă? Căci întrucât n-a fost milostiv, s-a dus în munca cea veșnică, înfricoșată și prea greu de suferit. Și aceasta nu pentru că a fost bogat, deoarece averea "agonisită cu dreptate" este "dată omului de Dumnezeu" (Psalmi 131, 14-15; Facere 24, 35), ci reaua întrebuințare a averii și nemilostivirea l-au dus pe el în munca cea veșnică. Deci nu bogăția este pricina pierzării omului, ci întrebuințarea ei, ca urmare a voinței libere pe care o are omul de la crearea sa.

Bogăția duhovnicească a creștinilor este împlinirea cu sfințenie a poruncilor Sfintei Evanghelii, trăirea în desăvârșită dragoste, iertarea vrăjmașilor, participarea regulată la slujbele bisericii, ascultarea cu evlavie a Sfintei Liturghii în sărbători, deasa spovedanie și împărtășania cu Trupul și Sângele Domnului. Apoi nașterea de copii, înfrânarea de la orice fel de păcate trupești, blândețea, smerenia și toate celelalte fapte bune. Acestea sunt averea și lauda și cununa creștinilor care ne asigură mântuirea sufletului.

Joi, 19 Noiembrie 2020 19:50

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strahaiei, se va afla în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Vodiţa. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie înconjurat de vieţuitorii acestui aşezământ monahal şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, ierarhul nostru va sluji la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa va săvârși Sfânta Liturghie înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaș de închinare, iar răspunsurile stranei vor fi asigurate de grupurile psaltice ale catedralei.

În pericopa evanghelică de la Luca 12, 16-21, Mântuitorul Iisus Hristos ne expune "Pilda bogatului care i-a rodit ţarina". Mântuitorul a rostit această pildă, pe când se afla în mijlocul mulţimii din care a răsunat glasul unui om, care îl ruga să-i ajute ca să împartă averea sa cu fratele său, gest pe care Fiul lui Dumnezeu l-a socotit ca o manifestare evidentă a lăcomiei şi o îndepărtare de Dumnezeu, izvorul vieţii celei adevărate (Ioan VI, 54). Cu acest prilej El a prevenit pe Sfinţii Apostoli să fugă de orice formă de lăcomie, care izolează pe om de Tatăl cel ceresc şi îi întunecă toate strădaniile de a păstra în el neîntinat chipul şi asemănarea lui cu Dumnezeu (Facerea I, 26).

Vineri, 13 Noiembrie 2020 21:38

Biserica Ortodoxă a prăznuit vineri, 13 noiembrie 2020, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană din cartierul Calea Târgu-Jiului, care şi-a serbat patronul spiritual.

Joi, 12 Noiembrie 2020 00:44

Biserica Ortodoxă prăznuieşte vineri, 13 noiembrie, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Miercuri, 11 Noiembrie 2020 13:35

Episcopia Severinului și Strehaiei scoate la concurs următoarele posturi clericale vacante:

Marți, 10 Noiembrie 2020 18:16

Cu durere în suflet, am participat astăzi la slujba de mutare în veșnicie a celui pe care îl considerăm un dar al lui Dumnezeu, făcut pentru parohia severineană "Sfântul Ioan Gură de Aur" din cartierul Calea Târgu-Jiului, părintele Adrian - Claudiu Căpitănescu.

Luni, 09 Noiembrie 2020 10:22

Cu adâncă durere am primit vestea că în seara zilei de duminică, 8 noiembrie 2020, după 30 zile de luptă cu virusul Sars-Cov2, părintele Adrian-Claudiu Căpitănescu s-a mutat la Domnul, pentru a sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Veșniciei. De marele praznic al Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, inima iubitoare a părintelui Adrian-Claudiu bate în veșnicie.

Vineri, 06 Noiembrie 2020 18:59

Duminică, 8 noiembrie, Biserica dreptslăvitoare serbează pe arhistrategii puterilor îngereşti, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cunoscuţi în Ortodoxie pentru darurile şi lucrările lor specifice, Arhanghelii ocrotesc multe lăcaşuri de cult, printre care se numără şi mănăstirea Baia de Aramă din Mehedinţi.

Vineri, 30 Octombrie 2020 23:03

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a XXII-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim, care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Miercuri, 28 Octombrie 2020 13:22

Joi, 29 octombrie, când Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana, mănăstirea mehedinţeană Cerneţi îşi va sărbători hramul. Este cel de-al doilea hram al sfântului aşezământ monahal, mănăstirea având şi hramul "Sfânta Treime".

Marți, 27 Octombrie 2020 18:29

În dimineața zilei de 27 octombrie 2020, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfântul Dimitrie Basarabov, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia mehedințeană Cujmir I.

Luni, 26 Octombrie 2020 16:18

În ziua de 26 octombrie 2020, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia mehedințeană Devesel. Vizita chiriarhală a fost prilejuită de hirotonia unui nou preot pentru comunitatea locală dar și de pensionarea preotului Grecu Ion care a slujit la această parohie timp de 33 de ani.

Vineri, 23 Octombrie 2020 10:18

Sâmbătă, 24 octombrie, când Biserica Ortodoxă îl serbează pe Sfântul Mare Mucenic Areta, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, oficiază Sfânta Liturghie la mănăstirea Vodița. În cadrul slujbei euharistice, tânărul teolog Pădureanu Daniel va fi hirotonit întru diacon.

În duminica a XXIII -a după Rusalii,  ierarhul mehedinţenilor va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Şi în cadrul acestei Liturghii va fi săvârşită Taina Hirotoniei întru diacon a tânărului Smărăndoiu Georgian.

Marele praznic al Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir îl va găsi pe Preasfinţitul Nicodim slujind Sfânta Liturghie în biserica parohiei Devesel, unde părintele diacon Pădureanu Daniel va fi hirotonit preot pe seama acestei parohii.

Marţi, 27 octombrie, de praznicul Sfântului Dimitrie Basarabov, Preasfinţitul Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Parohia Cujmir, unde va hirotoni preot pe diaconul Smărăndoiu Georgian pe seama parohiei Cujmir I.

Preasfinția Sa va fi înconjurat la slujbele euharistice de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile muzicale vor fi date de membri grupurilor psaltice de la Catedrala Episcopală.

Vineri, 16 Octombrie 2020 21:01

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a XX-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhului nostru, Părintele Episcop Nicodim, care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin. În cadrul evenimentului liturgic, după o veche rânduială, va fi săvârşită Sfânta Taină a Cununiei tânărului teolog Nicolae Marin.

Miercuri, 14 Octombrie 2020 23:52

Miercuri, 14 octombrie 2020, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Preacuvioasa Maică Parascheva de la Iași, mănăstirea mehedințeană Gura Motrului și-a serbat hramul. 

Marți, 13 Octombrie 2020 18:17

Miercuri 14 octombrie 2020 când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfintei Cuvioase Paracheva, Sfânta Mănăstire Gura Motrului din Episcopia Severinului și Strehaiei își va serba hramul. Slujba de hram va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, întâistătătorul Episcopiei Severinului și Strehaiei alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Duminică, 11 Octombrie 2020 15:51

În duminica a 21-a după Rusalii biserica parohiei Calea Hinovei din localitatea Șimian, a îmbrăcat straie de sărbătoare primind vizita Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Duminică, 11 Octombrie 2020 09:20

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a poposit în mijlocul comunității din satul Lunca Banului, parohia Slătinic, protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți.

Vineri, 09 Octombrie 2020 18:54

Comunitatea religioasă din localitatea Gemeni, județul Mehedinți, se află în doliu, din cauză că Preacucernicul Părinte Lăpădat Popa, paroh la această parohie, a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de vineri, 9 octombrie 2020, în urma unei suferințe.

Joi, 08 Octombrie 2020 20:10

Vineri, 09 octombrie, credincioşii mehedinţeni din satul Marga prăznuiesc Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei.

Programul manifestărilor va începe la ora 08.30 cu Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 10 octombire, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji în parohia Lunca Banului unde, după Sfânta Liturghie, va oficia slujba de sfințire a casei parohiale.

Duminică, 11 octombrie, bucuria duhovnicească prilejuită de prezenţa arhiereului mehedinţean va cuprinde inimile credincioşilor parohiei Calea Hinovei din localitatea Şimian.

La toate aceste evenimente liturgice răspunsurile la strană vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Severin

Duminică, 04 Octombrie 2020 20:21

În Duminica a 19-a după Rusalii, 4 octombrie 2020, parohia Simeria-Biscaria a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul târnosirii bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Lăcașul de cult a trecut printr-un amplu șantier de restaurare interioară și exterioară.

Vineri, 02 Octombrie 2020 12:16

În Duminica a XIX-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie alături de Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în parohia Simeria -  Biscaria cu prilejul târnosirii bisericii parohiale.

Joi, 01 Octombrie 2020 20:01

Joi, 01 octombrie 2020, cu prilejul sărbătorii închinate Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, parohia mehedințeană Gârla Mare II din protopopiatul Vânju-Mare a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare, prăznuindu-și hramul.

Marți, 29 Septembrie 2020 11:06

În contextual epidemiologic special pe care îl traversăm, la Mănăstirea "Sfânta Cruce"- Caraiman din județul Prahova, se desfăşoară în zilele de 28-30 septembrie, Congresul național "Hristos împărtășit copiilor", eveniment care reuneşte inspectorii eparhiali responsabili cu educația catehetică, reprezentanți ai Ministerului Educației Naţionale şi ai Fundaţiei World Vision România, precum și alți specialiști în educație.

Sâmbătă, 26 Septembrie 2020 23:09

În Duminica a XVIII-a după Rusalii Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Mănăstirea Techirghiol din Arhiepiscopia Tomisului.

Vineri, 18 Septembrie 2020 21:36

Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Luni, 14 Septembrie 2020 16:10

Crucea de pe dealul Chiciora, din apropierea satului Godeanu județul Mehedinți a devenit centru de pelerinaj pentru credincioșii mehedințeni care au venit de praznicul Înălțării Sfintei Cruci pentru a se ruga împreună la altarul jertfei supreme înălțat aici în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Duminică, 13 Septembrie 2020 21:21

De praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie pe dealul Chiciora din apropierea comunei Godeanu. Aici a fost ridicată prin grija ierarhului nostru, o frumoasă Cruce cu o înâlţime de aproximativ 35 m, care veghează împrejurimile.

Duminică, 13 Septembrie 2020 18:07

În urmă cu 10 ani visul de peste veacuri a ierarhilor ce au păstorit Episcopia Caransebeșului a devenit realitate. În data de 12 septembrie 2010 Părintele Patriarh Daniel a târnosit noua Catedrală a Episcopiei Caransebeșului, ce se află în centrul civic al municipiului.

Sâmbătă, 12 Septembrie 2020 19:07

În sâmbăta dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Nicodim a poposit în mijlocul comunității satului natal, Godeanu, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 11 Septembrie 2020 16:30

Vineri 11 septembrie 2020, în satul Șușița al comunei Breznița de Ocol, credincioșii au venit cu mic cu mare pentru a se ruga împreună la Ciumarca satului.

Vineri, 11 Septembrie 2020 12:37

Duminică, 13 septembrie, Episcopia Caransebeșului aniversează 10 ani de la târnosirea Catedralei Episcopale. La Sfânta Liturghie săvârşită în această zi va participa şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Tot duminică vor avea loc două acțiuni culturale dedicate acestei sărbători.

Miercuri, 09 Septembrie 2020 16:40

Miercuri 9 septembrie 2020 cand Biserica ortodoxă română face pomenirea Sfinților Ioachim și Ana, părinții Născătoarei de Dumnezeu, paraclisul Parohiei Baia de Aramă  și-a serbat hramul.

Marți, 08 Septembrie 2020 15:08

Marți, 8 septembrie 2020, la marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Mânăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi-a serbat hramul.

Luni, 07 Septembrie 2020 17:02

Parohia Broșteni, din comuna Broșteni, județul Mehedinți, având ca parteneri Consiliul Local - Primăria Broșteni și Asociația ,,Fiii Lupșei", anunță câștigarea proiectului ,,Elaborarea documentației tehnico-economice pentru biserica Sfinții Împăraţi  a fostei mănăstiri a Cuțuieștilor din Broșteni, judeţul Mehedinţi", finanțat de Institutul Național al Patrimoniului prin Timbrul Monumentelor Istorice. 

Luni, 07 Septembrie 2020 11:00

Marţi, 8 septembrie 2020, la marele praznic al Naşterii Maicii Domnului, Mânăstirea Vodiţa, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar, îşi serbează hramul. Cu acest prilej se va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi, dimpreună cu obștea monahală condusă de părintele arhimandrit Ioanichie Nicolăescu.

Luni, 07 Septembrie 2020 10:33

În duminica a treisprezecea după Rusalii Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Sâmbătă, 05 Septembrie 2020 16:52

Sâmbătă 5 septembrie anul 2020 a avut loc slujba de sfințire a primei biserici a satului Bibăn, filie a parohiei Slașoma, din Protopopiatul Vânju Mare, județul Mehedinți.

Vineri, 04 Septembrie 2020 15:59

Vineri 4 septembrie 2020, în satul Balotești al comunei Izvorul Bârzii, credincioșii au venit cu mic cu mare pentru a se ruga împreună la Ciumarca satului Balotești.

Vineri, 04 Septembrie 2020 11:50

Sâmbătă, 05 septembrie, la Biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din cimitirul Bibăn al comunei Pădina, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va oficia slujba de sfințire a sfântului locaș.
La ceremonia religioasă urmează să participe și un sobor de preoți şi diaconi.

Biserica a fost ridicată pe cheltuiala familiei domnului Mirea Emil şi a fost începută de tatăl lui, Mirea Vasile, în 1993.

***

Duminica a XIII-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

În această duminică se va citi evanghelia de la Matei 21, 33-44 în care este redată pilda "Lucrătorilor celor răi", care face parte din cele 10 pilde eshatologice rostite de Mântuitorul Hristos. Coordonata eshatologică a fost o trăsătură de baza a creștinismului. Tensiunea eshatologică s-a concretizat printr-o așteptare a comuniunii desăvârșite cu Sfânta Treime în Împărăția lui Hristos, dar această așteptare era trăită împreună cu Hristos. Tensiunea eshatologică a fost generatoare de o intensă viață duhovnicească.

Marți, 01 Septembrie 2020 15:57

Luni, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana a îmbrăcat haine de sărbătoare.

Luni, 31 August 2020 17:43

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie.

Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

"Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului" (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Există şi rânduieli liturgice specifice pentru prima zi a anului bisericesc. Se săvârșește, alături de Sfânta Liturghie, în care este prăznuit Sfântul Simeon Stâlpnicul cu Sfânta Marta, mama sa, Sfințirea Apei, Tedeum şi o slujbă specială pentru începutul anului bisericesc.

Luni, 31 August 2020 17:35

Marţi, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie se va săvârşi Tedeum la începutul anului bisericesc şi parastas pentru ctitori.

Duminică, 30 August 2020 16:20

Duminica a XII-a după Rusalii a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni.

Duminică, 30 August 2020 07:43

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Sâmbătă, 29 August 2020 18:02

Duminica a XII-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Vineri, 28 August 2020 20:58

În ajunul praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la ceas de seară, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, s-a aflat  în mijlocul obştii Mănăstirii Baia de Aramă din nordul județului Mehedinţi. Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei unite cu Litia în biserica aşezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după care a hirotesit întru stareță pe monahia Evghenia Bouroşu.

Vineri, 28 August 2020 10:07

Vineri seara, în ajunul praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Nicodim, însoţit de protopsalţii Catedralei Episcopale şi alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba Vecerniei unită cu Litia la Mănăstirea Baia de Aramă.

În cadrul evenimentului liturgic va avea loc instalarea monahiei Evghenia Bouroşu în slujirea de stareţă a sfântului aşezământ monahal.

Vineri, 28 August 2020 09:37

De praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa îmbracă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului. Pelerini de pretutindeni îşi îndreaptă paşii spre mănăstirea de pe valea Topolniţei pentru a se bucura împreună de momentele duhovniceşti înălţătoare.

Vineri, 21 August 2020 16:45

În Duminica a XI-a după Rusalii, a Înmulţirii Pâinilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 20 August 2020 20:58

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, jurnaliștii membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, din mai multe localități ale țării, s-au adunat joi, 20 august 2020, la Mânăstirea ,,Sfânta Ana” din Orșova, ctitorită de marele jurnalist din perioada interbelică, Pamfil Șeicaru care,în anul 1919, la 11 ianuarie a fost inițiatorul și fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Joi, 13 August 2020 11:16

În 16 august, Duminica a X-a după Rusalii şi ziua de prăznuire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji alături de Preasfinţitul Părinte Lucian, Epicopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" și "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul" din Caransebeș, înconjuraţi de un sobor de preoți și de diaconi. După Sfânta Liturghie va fi oficiată și slujba parastasului pentru adormita în Domnul, Maria Mic, mama Preasfinţitului Părinte Lucian. La rugăciune vor lua parte alături de familie, prietenii, apropiații, precum și preoți și credincioși din municipiul Caransebeș.

Joi, 13 August 2020 11:09

Biserica "Maioreasa" din Drobeta Turnu Severin îşi serbează hramul în fiecare an la 15 august, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii, în seara zilei de 14 august, se va săvârşi slujba "Prohodului Adormirii Maicii Domnului", urmată de procesiunea în duh de rugăciune în jurul bisericii cu sfântul epitaf al Maicii Domnului.

Duminică, 09 August 2020 23:22

Biserica ,,Sfântul Dorotei din Gaza" din localitatea Șimian, județul Mehedinți și-a cinstit ocrotitorul spiritual duminică, 9 august 2020. 

Vineri, 07 August 2020 21:40

Biserica "Sfântul Dorotei din Gaza", situată pe Calea Hinovei, în localitatea Şimian, îşi va sărbători duminică, 9 august, hramul.

Joi, 06 August 2020 18:45

Joi, 6 august, când Biserica Ortodoxă sărbătorește marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta Liturghie, la mănăstirea mehedințeană Jiana.

Așezământul monahal din Câmpia Blahniței a devenit la ceas de mare sărbătoare, o oază de pelerinaj și rugăciune pentru credincioși iubitori de prăznuire.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită pe esplanada din fața bisericii Manastirii Jiana. După rugăciunea amvonului părintele protosinghel Augustin a binecuvântat prinoasele aduse de credincioși și a rostit rugăciunea specială care se citește la praznicul Schimbării la Față pentru binecuvântarea strugurilor.

Bucuria slujirii arhierești s-a datorat faptului că în această zi de mare sărbătoare părintele stareț al acestei mănăstiri, părintele protosinghel Augustin Dragomir a împlinit frumoasa vârstă de 55 de ani. Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Nicodim i-a dăruit părintelui Augustin o carte de folos duhovnicesc ce ilustrează rugăciunea la Sfântul Evagrie Ponticul.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile celor prezenți cuvânt de mângâiere și întărire în credința și nădejdea creștină: „Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască rugăciune puternică, rugăciune cu lacrimi, tuturor să ne fie rugăciunea pe care o facem, pavăză împotriva întristării și a descurajării. Pentru dumneavoastră rugaciunea să fie o nădejde că nepoții și copiii dumneavoastră vor fi bine. Rugăciunea să ne aducă în inimă nădejde că Dumnezeu ne va scăpa și de această încercare prin care trece omenirea de pe fața întregului pământ.”

La final Preasfinția sa a mulțumit părintelui stareț Augustin pentru grija prin care această mănăstire a înflorit în cei opt ani de când este stareț aici.

De asemenea părintele Augustin a rostit câteva cuvinte spre folosul duhovnicesc al credincioșilor: „Mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat misiunea să vin acasă, aici la Jiana mă simt acasă. Obștea duhovnicească a mănăstirii noastre n-a crescut prin călugări, dar a crescut prin credincioși, de aceea cu toată dragostea va spun că mă simt acasă și vă simt ca pe o familie. Sunt încântat că în acest colț de pustie a înflorit o floare numită Mănăstirea Jiana și în această mănăstire mulți credincioși vin să-și găsească liniștea sufletească. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că acest cuvânt de mângâiere este mai bun decât toate pastilele din lume. Să luăm aceste pastile ale lui Dumnezeu: Sfânta Împărtășanie, anafură, aghiasmă, rugăciunea, curajul, nădejdea, bucuria, pacea. Trebuie să trăim cu nădejde pentru că Sfânta Scriptură ne spune: dreptul de va cădea de șapte ori pe zi, să se scoale că se va mântui. Deci ce înseamnă dreptatea după Sfânta Scriptură? Înseamnă să te ridici. Atât de frumos spune Sfântul Isaia Pustnicul că de câte ori îți aduci aminte de Dumnezeu să te rogi ca El să te păzească atunci când tu uiți de el. Astăzi s-a înălțat de aici rugăciunea ca tămâia la ceruri pentru liniștirea noastră, pentru mângâiera noastră și rog pe Bunul Dumnezeu să trimită în spitale la cei care sunt acolo bolnavi, și sunt sărmanii de ei înfricoșați, că nu se știu zilele omului pe pământ, să le trimită o mângâiere de aici de la noi, o rază de bucurie, să le trimită putere și sănătate și noi, care suntem sănătoși, să nu uităm că Dumnezeu n-a lăsat niciodată acest popor.

Miercuri, 05 August 2020 18:29

Joi, 6 august, când Biserica Ortodoxă sărbătorește marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la mănăstirea mehedințeană Jiana. Așezământul monahal din Câmpia Blahniței va deveni la ceas de mare sărbătoare, o oază de pelerinaj și rugăciune pentru credincioși iubitori de prăznuire.

Luni, 03 August 2020 09:16

În Duminica a VIII-a după Rusalii, a Înmulţirii Pâinilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, pe esplanada Catedralei Episcopale "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Sâmbătă, 01 August 2020 18:20

Sâmbătă 1 august 2020, s-au împlinit 100 ani de la nașterea părintelui Nil Dorobanțu. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire a părintelui în parohia Crainici, în prezența reprezentanților Asociației Nil Dorobanțu.

Sâmbătă, 01 August 2020 18:15

În Duminica a VIII-a după Rusalii, a Înmulţirii Pâinilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 31 Iulie 2020 22:48

În data de 1 August 2020, când se împlinesc 100 ani de la nașterea părintelui Nil Dorobanțu, Preasfințitul Părinte Nicodim va oficia Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire a părintelui în parohia Crainici, în prezența reprezentanților Asociației Nil Dorobanțu. Profesorul Cornel Boteanu va lansa o carte ce are ca subiect viața și opera părintelui Nil.

Luni, 27 Iulie 2020 11:27

În Duminica a VII-a după Rusalii, a Vindecării celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 26 Iulie 2020 00:40

Sâmbătă, 25 iulie 2020, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Sâmbătă, 25 Iulie 2020 23:16

În Duminica a VII-a după Rusalii, a Vindecării celor doi orbi și a unui mut din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 24 Iulie 2020 10:02

Sâmbătă, 25 iulie, Mănăstirea "Sfânta Ana" din Orşova își va serba hramul. Cu acest prilej va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va fi însoțit în rugăciune de un sobor de preoți şi diaconi, în timp ce la strană răspunsurile vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Severin.

Luni, 20 Iulie 2020 17:31

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se reuneşte în şedinţă de lucru, marţi, pentru alegerea noului arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Luni, 20 Iulie 2020 15:56

Luni 20 iulie 2020 de sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul, biserica din satul Schitul de Sus și-a serbat hramul, primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Duminică, 19 Iulie 2020 21:21

Duminică 19 iulie 2020, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, biserica severineană din Cartierul Crihala, asezată sub purtarea de grijă a Sfântului Ilie Tesviteanul, și-a serbat cu anticipație hramul.

Vineri, 17 Iulie 2020 18:37

Binecredincioşii creştini mehedinţeni sunt aşteptaţi să participe luni la hramul bisericii Schitul de Sus. Aşezată sub patronajul spiritual al Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, lăcaşul de închinare va aduna în juru-i mulţime de pelerini veniţi de prin toate părţile judeţului în ziua praznicului slăvitului proroc.

Vineri, 17 Iulie 2020 18:27

Duminică, 19 iulie, credincioșii severineni din cartierul Crihala vor avea parte de alese bucurii duhovnicești și de arhierești binecuvântări. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Ilie Tesviteanul" din municipiul Drobeta Turnu Severin. Pe data de 20 iulie acest lăcaş de cult îşi va serba hramul.

Duminică, 12 Iulie 2020 21:58

Pentru Eparhia Caransebeșului anul 2020 este anul comemorativ al episcopului Iosif Traian Badescu, 100 de ani de la înscăunarea sa ca episcop al Caransebeșului.

Sâmbătă, 11 Iulie 2020 07:41

În Duminica a V-a după Rusalii, a Vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Sâmbătă, 11 Iulie 2020 07:15

Sâmbătă, 11 iulie, ierarhul mehedinţenilor va sluji Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Mraconia. Prezenţa ierarhului nostru în zi de sâmbătă la această mănăstire din Eparhie se înscrie în rândul celorlalte slujiri pe care Preasfinţitul Părinte Nicodim le săvârşeşte în zi de sâmbătă în mănăstirile Eparhiei.

Duminică, 05 Iulie 2020 16:37

În comuna Isverna, județul Mehedinți, au avut loc duminică, 5 iulie 2020, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Joi, 02 Iulie 2020 11:01
În comuna Isverna vor avea loc duminică, 5 iulie 2020, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

 

Acțiunea va debuta cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” de către Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi.

La Sfânta Liturghie vor fi prezenți și membrii Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportaților în Bărăgan – filiala Mehedinți, reprezentanți ai Arhivelor Statului – Mehedinți, ai autorităților locale, istorici și oameni de cultură.

După Sfânta Liturghie, în curtea locașului de cult, lângă monumentele eroilor, va fi săvârșită slujba parastasului prin purtarea de grijă a reprezentanților Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți.

A devenit deja o tradiție ca în prima duminică din luna iulie să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist.

Tot cu acest prilej vor fi pomeniți și eroii ce s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești, care au suferit în temnițele comuniste o perioadă semnificativă.

 

Marți, 30 Iunie 2020 17:48

Marți, 30 iunie, când biserica Ortodoxă Română face prăznuirea Soborului celor doisprezece Apostoli, biserica nouă a satului Balotești din județul Mehedinți și-a serbat hramul.

Luni, 29 Iunie 2020 17:55

Hramul noii biserici din localitatea Baloteşi, Soborul celor 12 Apostoli, se constituie într-un nou reper în timpului sacru în care se desfăşoară viaţa liturgică a credincioşilor din această comunitate. Praznicul va fi marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi locţiitor al Daciei Felix, marţi 30 iunie.

Duminică, 28 Iunie 2020 22:21

În Duminica a treia după Rusalii Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin a îmbrăcat straie de sărbătoare primind vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Slujba Utreniei și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate pe esplanada Catedralei de către Preasfințitul Părinte Nicodim având alături soborul Sfintei Catedrale. Răspunsurile liturgice au fost date alternativ de către protopsalții catedralei în două strane.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim a ținut un cuvânt de învățătură tâlcuind pericopa Evanghelică duminicală ce face referire la grijile vieții.

 

Duminică, 28 Iunie 2020 20:20

Luni, 29 iunie, în ziua praznicului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei va sluji la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Joi, 25 Iunie 2020 22:19

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a III-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin. Slujba va începe la orele 07.30.

Marți, 23 Iunie 2020 21:52

Miercuri, 24 iunie, în ziua prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îmbracă straie de sărbătoare, evenimentul fiind prilejuit de praznuirea hramului de vara al vechii catedrale a urbei Severinului.

Duminică, 21 Iunie 2020 21:40

În Duminica a II-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe toți sfinții români, vechea vatră monahală Vodița, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana, și-a serbat hramul de vară.

Joi, 18 Iunie 2020 23:14

La sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de noul hram: Duminica a II-a după Rusalii a Sfinţilor Români. În cinstitul așezământ slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 13 Iunie 2020 23:20

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în ziua de luni, 15 iunie 2020, la împlinirea a 131 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului naţional Mihai Eminescu, la Catedrala Episcopală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, urmată de o slujbă de pomenire a poetului.

Vineri, 12 Iunie 2020 16:42

În Duminica a I după Rusalii, închinată Tuturor Sfinţilor, Părintele Episcop Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Luni, 08 Iunie 2020 14:42

Luni, 8 iunie 2020, de praznicul Sfintei Treimi, trei mănăstiri mehedințene au îmbrăcat straie de sărbătoare. Chinoviile de maici de la Mraconia, Cerneți și Strehaia formează troița așezămintelor monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei, care și-au serbat hramul în cea de-a doua zi după Rusalii.

Duminică, 07 Iunie 2020 15:06

În Duminica Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi.

Vineri, 05 Iunie 2020 16:42

Luni, 8 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, trei mănăstiri mehedințene vor îmbrăca straie de sărbătoare.

Vineri, 05 Iunie 2020 16:36

În Duminica a VIII-a după Paşti, a Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Cerneţi.

Duminică, 31 Mai 2020 13:26

În Duminica a VII-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Părintele Episcop Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Sâmbătă, 30 Mai 2020 20:18

În Duminica a VII-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Părintele Episcop Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Vineri, 29 Mai 2020 08:21

Joi, 28 mai 2020, la sărbătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, a fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi străinătate.

Joi, 28 Mai 2020 23:54

Sâmbătă, 30 mai, Chirirahul Episcopiei Severinului şi Strehaiei - Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

Miercuri, 27 Mai 2020 22:44

În ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta și Dumneazeiasca Liturghie la altarul de vară amenajat pe esplanada paraclisului Mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare. Anul acesta, la cel de-al unsprezecelea hram de la înființarea mănăstirii, din cauza măsurilor de distanțare socială, au luat parte un număr restrâns de credincioși.

Marți, 26 Mai 2020 10:28

Joi, 28 mai 2020, la sărbătoarea Înălţării Domnului, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele acestora din ţară şi străinătate.

Marți, 26 Mai 2020 10:25

Miercuri, 27 mai, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, mănăstirea mehedințeană Jiana îşi serbează hramul. Așezământul monahal din Câmpia Blahniței va deveni în aceste zile loc de rugăciune pentru credincioșii iubitori de prăznuire.

Luni, 25 Mai 2020 09:22

În duminica a șasea după Paște, duminică în care se istorisește minunea vindecării orbului din naștere, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Sâmbătă, 23 Mai 2020 19:32

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat într-o intervenție la Radio Trinitas că Ordinul Ministerul Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activității relgioase în contextul pandemiei este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România.

În ceea ce privește textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioșii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor, Vasile Bănescu a precizat că „este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralității religioase care definește relația democratică a Statului român cu toate cultele din România”.

Sâmbătă, 23 Mai 2020 12:01

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a VI-a după Paşti, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Miercuri, 20 Mai 2020 09:04

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a încetat din viață miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50 la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord.

Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la București cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicațiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani fost intubat.

Luni, 18 Mai 2020 12:09

În Duminica a V-a după Învierea Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Utrenia și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate pe esplanada Catedralei Episcopale, conform îndrumărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în concordanţă cu deciziile autorităţilor statului cu privire la starea de alertă.

Sâmbătă, 16 Mai 2020 12:35

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a V-a după Paşti, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Joi, 14 Mai 2020 17:25

Pe 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic îşi va serba hramul.

Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Sâmbătă, 09 Mai 2020 19:53

În Duminica a IV-a dupa Paști, numită și Duminica Slăbănogului, după pericopa evanghelică ce se citește la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin alături de slujitori ai Catedralei. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalți ai Catedralei Episcopale.

Vineri, 01 Mai 2020 23:32

În Duminica a III-a după Paşti (a Mironosiţelor), Preasfinţitul Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Sâmbătă, 25 Aprilie 2020 15:15

În cea de-a doua Duminică după Paști, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va sluji și va predica la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, fiind înconjurat de slujitori ai Sfintei Catedrale.

Joi, 23 Aprilie 2020 12:14

Sărbătoarea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi ,,Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruinţă”, ocrotitorul municipiului Drobeta-Turnu Severin, reprezintă pentru clerul şi credincioşii din Episcopia Severinului şi Strehaiei un prilej de aleasă bucurie duhovnicească.

Luni, 20 Aprilie 2020 18:11

Hristos a înviat !

În aceste zile luminate de bucuria Învierii lui Hristos, dar și de bucuria regăsirii creștinilor ortodocși în comuniune și solidaritate prin sprijinirea concretă a oamenilor afectați sever de pandemia actuală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le mulțumește ierarhilor, preoţilor, diaconilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române care au răspuns îndemnului de a ajuta pe cei aflaţi în dificultate.

Duminică, 19 Aprilie 2020 21:57

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, programul liturgic închinat Slăvitului Praznic al Învierii Domnului a debutat sâmbătă, începând cu orele 23:00, când a fost săvârşit Canonul Sâmbetei celei Mari, apoi s-a oficiat Slujba Învierii, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Duminică, 19 Aprilie 2020 18:36

În Săptămâna Luminată Preasfinţitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului va sluji Sfânta Liturghie după următorul program:

Vineri, 17 Aprilie 2020 20:13

În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au avut loc mai multe rânduieli specifice acestei săptămâni.

Joi, 16 Aprilie 2020 23:28

La capătul Triodului şi Postului Mare se află slăvitul Praznic al Învierii Domnului, sărbătoare ce îndreaptă spre Dumnezeu toată suflarea creştinească.

Sâmbătă, 11 Aprilie 2020 23:18

De marele praznic al Floriilor, toate bisericile din ţară îmbracă haine de sărbătoare. Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. La acest Praznic Împărătesc vor fi binecuvântate ramuri de salcie, credincioşii împodobind cu ele uşile şi ferestrele caselor lor.

Luni, 06 Aprilie 2020 08:15

Preasfințitul Părinte Nicodim,  Episcopul Severinului și Strehaiei își serbează astăzi, 06 aprilie 2020, ziua de naștere.

Joi, 02 Aprilie 2020 10:27

Sâmbătă, 04 aprilie 2020, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Ana” din oraşul Orşova.

De asemenea, în binecuvântata zi de 05 aprilie, Duminica a V – a din Postul Mare, Ierarhul mehedinţenilor va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, având alături de preoţii şi diaconii Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de psalţii sfântului lăcaş.

Miercuri, 01 Aprilie 2020 09:38

În miercurea din săptămâna a V-a a Sfântului şi Marelui Post, dreptslăvitorii creştini severineni vor participa în duh de rugăciune la slujba Deniei Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Vineri, 27 Martie 2020 08:53

În binecuvântata zi de 29 martie, Duminica a IV – a din Postul Mare, Ierarhul mehedinţenilor Preasfinţitul Episcop Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, având alături de preoţii şi diaconii Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de psalţii sfântului lăcaş.

Marți, 24 Martie 2020 17:41

Biserica Ortodoxă serbează pe 25 martie Buna Vestire, unul din marile praznice închinate Sfintei Fecioare. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni se va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, ca un prinos de mulţumire adus Împărătesei neamurilor.

Vineri, 20 Martie 2020 10:40

Sâmbătă, 21 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea cu Vodița.

De asemenea, drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a III-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfintei Cruci, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

În contextul epidemiei de coronavirus, slujba se va oficia pe esplanada Catedralei Episcopale începând cu orele 8.00.

Luni, 16 Martie 2020 07:20

În cea de-a doua duminică din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, ierarhul nostru, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Drobeta-Turnu Severin.

Vineri, 13 Martie 2020 08:40

Sâmbătă, 14 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea cu hramurile "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" şi "Sf.M.Mc. Marina" de la Baia de Aramă.

De asemenea, drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a II-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfântului Grigorie Palama, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

În contextul epidemiei de coronavirus, slujba se va oficia pe esplanada Catedralei Episcopale începând cu orele 8.00.

Duminică, 08 Martie 2020 13:39

Luni, 9 martie, cu prilejul prăznuirii Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, părintele episcop Nicodim va fi din nou prezent în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Episcopală. Preasfinţia Sa va săvârşi Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite şi va înălţa rugăciuni de pomenire pentru cei care au suferit în perioada comunismului.

Vineri, 06 Martie 2020 16:48

În fiecare sâmbătă din perioada Postului Mare, Părintele Episcop Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în mănăstirile din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Astfel, sâmbătă, 7 martie, Preasfinţia Sa se va afla la mănăstirea Jiana.

Vineri, 06 Martie 2020 09:12

Preacuviosului cin monahal, Preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Patriarhiei Române,

Har, bucurie și pace de la Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, iar de la noi părintești binecuvântări!

Preacuvioși și Preacucernici Părinți, slujitori ai Sfintelor Altare,

Iubiți frați și surori în Hristos Domnul,

Vineri, 06 Martie 2020 09:05

În prima duminică din Postul Mare, a Ortodoxiei, ierarhul nostru, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf.M.Mc.Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Luni, 02 Martie 2020 16:02

Cateheza 54

Despre post și nepătimire, rostită la începutul Postului

În miercurea primei săptămâni din post

Luni, 02 Martie 2020 15:38

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte pe fragmente în prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, în cadrul Slujbei Pavecerniţei; iar în intregime se citeşte la Denia de joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paşti, la Utrenie. Acest Canon a fost alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul(+740).

Luni, 02 Martie 2020 08:35

Ca în fiecare an la 1 martie, Sfânta Mănăstire Topolniţa își primește pelerinii. Numeroşi creştini din localităţile învecinate vin în această zi pentru a lua apă sfinţită şi pentru a participa la Sfânta Liturghie săvârşită de Părintele Episcop Nicodim.

Joi, 27 Februarie 2020 23:34

În fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița se săvârșește o slujbă cu totul deosebită. Cu acest prilej, chinovia de pe apa Topolniței devine, în prag de primăvară, loc de pelerinaj și de rugăciune. Astfel, sute de creștini își vor îndrepta duminică paşii spre sfântul așezământ monahal pentru a participa la tradiţionala slujbă.

Luni, 24 Februarie 2020 19:04

Luni, 24 februarie 2020, atunci când Biserica Ortodoxă prăznuiește cea de-a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, credincioșii parohiei mehedințene Godeanu au primit bucuria vizitei arhierești a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Luni, 24 Februarie 2020 10:22

Luni, 24 februarie, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Duminică, 23 Februarie 2020 19:45

Duminică, 23 februarie 2020, toată suflarea creștinească din parohia "Adormirea Maicii Domnului” - Maioreasa au participat la Sfânta Liturghie arhierească. Credincioşii au avut ocazia să se roage alături de cler în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Vineri, 21 Februarie 2020 15:05

Duminică, 23 februarie, toată suflarea creștinească din parohia "Adormirea Maicii Domnului" - Maioreasa este invitată să participe la Sfânta Liturghie arhierească, ce se va săvârşi începând cu ora 09.00.

Luni, 17 Februarie 2020 17:53

Luni, 17 februarie, Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Mucenic Teodor Tiron, acest martir fiind ocrotitorul bisericii din Obârşia Cloşani, judeţul Mehedinţi.

Luni, 17 Februarie 2020 03:04

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a Fiului Risipitor, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta.

Vineri, 14 Februarie 2020 10:18

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a Fiului Risipitor, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta.

Miercuri, 12 Februarie 2020 20:28

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 12 februarie, ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Luni, 10 Februarie 2020 09:18

Duminică 9 februarie 2020, când Sfanta noastră Biserică face pomenirea Vameșului și Fariseului, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin alături de soborul celor 10 slujitori ai catedralei.

Vineri, 07 Februarie 2020 09:18

Biserica Ortodoxă prăznuiește în Duminica a XXXIII-a după Rusalii începutul perioadei Triodului, făcând pomenire de pilda Vameşului şi Fariseului.

Joi, 06 Februarie 2020 20:42

Joi 6 februarie 2020, în satul Giurești din comuna Bala, a avut loc slujba de prohodire a părintelui Ion Nistoran care a trecut la cele veșnice în ziua praznicului Întâmpinării Domnului în data de 2 februarie 2020 după o indelungă suferință.

Joi, 06 Februarie 2020 13:32

Miercuri, 05 februarie 2020, începând cu orele 17:⁰⁰, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a fost prezent la festivalul de închidere a proiectului ,,Descoperiți frumusețea culturii rrome", festival ce s-a desfășurat în Sala Mare a Palatului Culturii ,,Teodor Costescu" din Drobeta-Turnu Severin.

Luni, 03 Februarie 2020 14:17

Preacucernicul Părinte Nistoran Ion a trecut la cele veșnice duminică, 2 februarie 2020, atunci când Biserica Ortodoxă a prăznuit Întâmpinarea Domnului, în urma unei îndelungate suferințe.

Luni, 03 Februarie 2020 09:50

De praznicul Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta-Turnu Severin.

Vineri, 31 Ianuarie 2020 09:44

Duminică, 2 februarie, de Marele Praznic al Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

 

Joi, 30 Ianuarie 2020 20:18

Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi a fost întâmpinat şi anul acesta cu bucurie la Facultatea de Teologie din Craiova. Evenimentele dedicate cu acest prilej celor trei patroni spirituali au început în dimineața zilei de 30 ianuarie 2020,  cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Altarul Catedralei Mitropolitane "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de mir" din Craiova de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături soborul părinţilor profesori.

Miercuri, 29 Ianuarie 2020 08:59

Facultatea de Teologie din Craiova îşi sărbătoreşte joi, 30 ianuarie, ocrotitorii. Astfel, de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană "Sfântul Dumitru" din Craiova, înconjurat de soborul părinţilor profesori.

Duminică, 26 Ianuarie 2020 15:32

În Duminica a XXXII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta-Turnu Severin.

Sâmbătă, 25 Ianuarie 2020 07:38

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale au organizat diverse activităţi prin care s-a dorit punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Vineri, 24 Ianuarie 2020 15:28

Vineri, 24 ianuarie 2020, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei care a ales domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Joi, 23 Ianuarie 2020 08:35

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a XXXII-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Miercuri, 22 Ianuarie 2020 11:23

Vineri, 24 ianuarie 2020, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei care a ales domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Marți, 21 Ianuarie 2020 11:41

Sfântul Grigorie Teologul va fi cinstit sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în străvechea vatră monahală de la Coşuna, unde străjuieşte de mai bine de jumătate de secol Seminarul Teologic din Craiova. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,  înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 19 Ianuarie 2020 17:04

În această Duminică, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Jupalnic din Orșova. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a poposit în mijlocul comunității de credincioși din acest cartier al frumoasei urbe de pe malul golfului Cerna.

Sâmbătă, 18 Ianuarie 2020 15:05

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, credincioșii parohiei mehedințene Godeanu au primit bucuria vizitei arhierești a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Vineri, 17 Ianuarie 2020 16:16

Vineri, 17 ianuarie 2020, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Vineri, 17 Ianuarie 2020 10:52

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica parohiei Jupalnic din Orșova.

Miercuri, 15 Ianuarie 2020 16:11

Vineri, 17 ianuarie, cinstitul așezământ al Vodiţei își serbează unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Miercuri, 15 Ianuarie 2020 16:10

În zilele de 16 şi 18 ianuarie 2020, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji în două parohii din eparhia mehedinţeană.

Duminică, 12 Ianuarie 2020 14:36

În prima Duminică după Botezul Domnului Hristos, când Sfânta Evanghelie ne prezintă începutul propovăduirii Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul comunității creștine de la Parohia "Nașterea Maicii Domnului", din cartierul severinean Kiseleff, unde a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi.

Joi, 09 Ianuarie 2020 17:04

În prima Duminică după Botezul Domnului Hristos, când Sfânta Evanghelie ne prezintă începutul propovăduirii Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei se va afla în mijlocul comunității creștine de la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului", din cartierul severinean Kiseleff, unde va sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu părinții slujitori ai parohiei.

Marți, 07 Ianuarie 2020 19:29

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, Biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Luni, 06 Ianuarie 2020 14:50

Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit luni, 6 ianuarie 2020, de Bobotează, la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin.

Duminică, 05 Ianuarie 2020 16:30

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, Biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu Severin, va îmbrăca straie de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sâmbătă, 04 Ianuarie 2020 21:33

În fiecare an la praznicul Botezului Domnului, preoţii şi credincioşii din municipiul Drobeta Turnu Severin vor merge în procesiune solemnă spre portul dunărean, acolo unde are loc slujba de sfințire a Aghiasmei Mari.

Sâmbătă, 04 Ianuarie 2020 21:31

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica parohiei Severineşti din protopopiatul Baia de Aramă. Prezenţa ierarhului nostru în această parohie este prilejuită şi de hirotonia întru preot a diaconului Giurgi Elvis Marian pe seama acestei parohii.

Vineri, 03 Ianuarie 2020 13:25

Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, Parohia mehedințeană Vânători din protopopiatul Vânju-Mare îmbracă straie de sărbătoare, prin faptul că Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la această parohie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Miercuri, 01 Ianuarie 2020 19:51

Cu binecuvântarea Preasfinți­tului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Marți, 31 Decembrie 2019 09:04

Cu binecuvântarea Preasfinți­tului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei se vor săvârși rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani, cât și în dimineața zilei de 1 ianuarie.

Marți, 31 Decembrie 2019 07:59

Luni, 30 decembrie 2019, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul enoriașilor din Parohia Strehaia, unde a săvârșit slujba de prohodire a Părintelui Ioan Neagoe, trecut la Domnul în seara zilei de 27 decembrie 2019. 

Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 17:59

Sâmbătă, 28 decembrie 2019, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Topolnița, unde a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu slujitorii obștii monahale.

Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 14:20

Vineri 27 decembrie 2019 în localitatea Lupșa de Jos din comuna Broșteni a avut loc slujba de sfințire a Centrului Turistic pentru Activități Culturale și Sportive ridicat aici în cadrul proiectului "Moșteniri la granița Dunării", proiect ce a avut ca parteneri primăria Kladovo din Serbia, primăria Broșteni, Episcopia Severinului și Strehaiei și asociația "Fiii Lupșei".

Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 02:47

Cu durere în suflet anunțăm trecerea la cele veșnice a Părintelui Ioan Neagoe în după-amiaza zilei de 27 decembrie 2019. Părintele a slujit Parohia ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Strehaia vreme îndelungată.

Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 01:29

Vineri, 27 decembrie 2019, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a încheiat periplul său de colinde, printr-un concert susținut la Biserica cu hramul Sfântul Nicolae din Parohia Orşova Sud.

Vineri, 27 Decembrie 2019 21:46

În Duminica după Naşterea Domnului, Preasfinţitul Părinte Niocdim va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei Podeni, ocrotită de Sfântul M. Mc. Dimitrie - Izvorâtorul de Mir. Preasfinția Sa va avea alături de un sobor de preoți şi diaconi, iar răspunsurile stranei vor fi asigurate de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 27 Decembrie 2019 09:30

Joi, 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe "Sf. Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana", ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, la Mănăstirea Vodiţa Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Joi, 26 Decembrie 2019 16:30

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 600 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Joi, 26 Decembrie 2019 07:49

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, îşi sărbătoreşte joi, 26 decembrie 2019, ocrotitorul spiritual.

Miercuri, 25 Decembrie 2019 14:34

În ziua de Crăciun, miercuri, 25 decembrie, credincioșii severineni au participat în număr mare la slujba specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi s-au bucurat de vestea minunată a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a liturghisit alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Marți, 24 Decembrie 2019 12:55

În cea de-a treia zi a Crăciunului, vineri, 27 decembrie, când Biserica Ortodoxă  prăznuieşte pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va oficia Sfânta Liturghie în municipiul Orşova, la parohia "Sfântul Nicolae".

Marți, 24 Decembrie 2019 12:50

Joi, 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe "Sf. Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana", ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, la Mănăstirea Vodiţa Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Marți, 24 Decembrie 2019 12:43

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 600 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Luni, 23 Decembrie 2019 21:51

Credincioşii severineni sunt aşteptaţi în ziua de Crăciun, miercuri, 25 decembrie, la o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi se vor bucura de vestea minunată a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei episcopale.

Luni, 23 Decembrie 2019 14:43

Marţi, 24 decembrie 2019, începând cu ora 10.00, la reședința episcopală cu sediul în strada I. Gh. Bibicescu, Nr.6, va avea loc întâlnirea Preasfințitului Părinte Nicodim cu reprezentanţii presei pentru transmiterea tradiţionalului mesaj de Crăciun.  Vă așteptăm cu drag!

Sărbători binecuvântate!

Duminică, 22 Decembrie 2019 16:53

Ziua de 22 decembrie 2019 a avut o încărcătură spirituală deosebită pentru obștea monahală, dar și pentru pelerinii Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova.

Joi, 19 Decembrie 2019 19:35

În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va săvârși Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea "Sfânta Ana" din oraşul Orşova, ctitiorie a lui Pamfil Şeicaru, director al ziarului "Curentul" şi deputat în Parlamentul României în perioada interbelică.

Joi, 19 Decembrie 2019 13:26

Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural vă invită la concertul "Colinde în Cetate" susținut de corul Kinonia, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Spectacolul va avea loc în seara zilei de vineri 20 decembrie 2019, la Cetatea Medievală a Severinului. Vă așteptăm cu drag!!!

Joi, 19 Decembrie 2019 12:15

Urmând îndemnului Mântuitorului aflat în sfânta Evanghelie de la Matei în capitolul 25 versetele 34-36: "Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine", cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, corul Kinonia a susținut pe data de 19 decembrie un concert de colinde la penitenciarul din Drobeta Turnu Severin.

Marți, 17 Decembrie 2019 23:12

În seara zilei de 17 decembrie 2019 în orașul Vânju Mare a avut loc traditionalul  concert de colinde  al Corului Kinonia.

Marți, 17 Decembrie 2019 03:26

Luni, 16 decembrie 2019 începând cu orele 17:30 la Teatrul Dramatic din Petroșani, Corul Kinonia a suținut un exceptional concert de colinde la invitația părintelui Gabriel Bulf, cel care are în grijă centrul de bătrâni din Petroșani. 

Luni, 16 Decembrie 2019 12:31

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Tismana, lavra Sfântului Nicodim cel Sfințit, întemeietor al vieții monahale pe teritoriul țării noastre. Ierarhul a fost însoțit de o parte din membrii Corului Kinonia care au şi format soborul de preoţi şi diaconi la slujirea slujbei euharistice.

Luni, 16 Decembrie 2019 12:20

Urmând tradiţiei începută încă de la înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, corul Kinonia aduce în fiecare an vestea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos în numeroase comunități din cuprinsul Episcopiei Severinului și Strehaiei. Astfel în seara zilei de 14 decembrie, începând cu orele 18.00, Căminul Cultural din localitatea Obârşia Cloşani a devenit neîncăpător pentru localnicii care au venit să primească vestea Nașterii Domnului adusă de Corul Kinonia.

Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 01:50

În seara zilei de vineri 13 decembrie corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei a susținut un concert de colinde la Catedrala din Strehaia.

Sâmbătă, 14 Decembrie 2019 01:40

Vineri 13 decembrie la Centru Cultural-Misionar Sfântul Ioan Gură de Aur din Drobeta Turnu Severin  a poposit Grupul vocal și orchestra Cetinița a Liceului de arte ”Ioan Ștefan Paulian” din Drobeta Turnu Severin care a susținut un frumos moment artistic ce a cuprins colinde vocal-instrumentale din aproape toate zonele țării. 

La Centrul Cultural Sfantul Ioan Gură de Aur din Drobeta Turnu Severin au fost primiți de către Întâistatatorul Eparhiei Severinului și Strehaiei care a apreciat munca acestor elevi conduși cu multă dăruire de către profesorul Marian Magheru, profesor la liceul de artă din Drobeta Turnu Severin. 

Din grupul vocal instrumental Cetinita face parte și doamna Angela Magheru și domnul Ion Magheru care au o experienta vasta pe scenă. 

La final fiecare colindător a primit din partea Preasfințitului Părinte Nicodim câte un mic dar.

Joi, 12 Decembrie 2019 21:21

Pe 15 decembrie, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, mănăstirea gorjeană Tismana va primi oaspeţi de seamă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, în mijlocul obştii de vieţuitoare va poposi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, care va săvârşi Sfânta Liturghie în biserica cinstitului aşezământ.

Joi, 12 Decembrie 2019 17:24

Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" a găzduit joi, 12 decembrie, începând cu ora 10.00, întâlnirea directorilor de la unităţile de învăţământ din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, la care a participat ca invitat domnul Conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector General pentru disciplina Religie în Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Miercuri, 11 Decembrie 2019 23:33

În ultima zi a festivalului de colinde "Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi" , Centrul Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" a răsunat de glasul zurgălăilor, al colindelor tradiţionale româneşti, precum şi al cântecelor de stea din Mehedinţi.

Luni, 09 Decembrie 2019 08:07

În seara zilei de 8 decembrie 2019, Preasfințitul părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei s- a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Vidimirești, parohia Rudina.

Vineri, 06 Decembrie 2019 18:56

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, vineri, 6 decembrie 2019, Catedrala Episcopală din Deva și-a sărbătorit hramul.

Vineri, 06 Decembrie 2019 18:17

În Episcopia Severinului și Strehaiei, la sfârșitul acestei săptămâni, au fost organizate Cercurile pedagogice la disciplina Religie pentru semestrul I al anului școlar 2019 - 2020.

Joi, 05 Decembrie 2019 08:38

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a XXVII-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Marți, 03 Decembrie 2019 10:35

Vineri, 6 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Catedrala Episcopală din Deva îşi sărbătoreşte hramul.

Luni, 02 Decembrie 2019 08:16

Ultimul dintre marile pelerinaje anuale din România a adunat peste 15.000 de persoane în Constanța, la Mănăstirea "Peștera Sfântului Andrei" din comuna Ion Corvin.

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 17:44

Praznicul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, a fost cinstit în chip deosebit în Cetatea Severinului, în biserica din "Aluniş", care şi-a sărbătorit hramul.

Joi, 28 Noiembrie 2019 16:08

La împlinirea a 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca, joi, 28 noiembrie 2019, la Mănăstirea Prislop a fost o zi de aleasă sărbătoare.

Joi, 28 Noiembrie 2019 08:52

Pe 1 decembrie, în Duminica a XVI-a după Rusalii şi Ziua Naţională a României, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va sluji la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa va săvârși Sfânta Liturghie înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaș de închinare, iar răspunsurile stranei vor fi asigurate date de grupurile psaltice ale catedralei.

Joi, 28 Noiembrie 2019 08:50

30 noiembrie este zi de sărbătoare în care ortodocșii îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 13:17

Mănăstirea Prislop se află în sărbătoare. Mii de pelerini sunt aşteptaţi joi la Mănăstirea Prislop pentru a-l omagia pe Arsenie Boca, care în timpul vieţii a fost stareţ al mănăstirii din Ţara Haţegului şi una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.

Luni, 25 Noiembrie 2019 12:38

În fiecare an, la 30 noiembrie, biserica cu hramul "Sfântul Apostol Andrei" din cartierul Aluniş îşi serbează ocrotitorul. Cu acest prilej, părintele paroh Ionuț Ștefan invită credincioşii severineni să participe la slujbele oficiate în cinstea celui care a creştinat neamul românesc.

Duminică, 24 Noiembrie 2019 23:18

În a treia duminică a lui Brumar, pe 24 noiembrie, credincioşii severineni au fost prezenți la rugăciunea obştească şi la comuniune cu Dumnezeu Cel minunat întru sfinții Săi, la Catedrala Episcopală din urbea Severinului.

Joi, 21 Noiembrie 2019 14:03

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 21 noiembrie Intrarea sau Aducerea Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, pentru a fi dăruită Domnului și rămânerea ei în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă "ceea ce se face văzută", închinarea Ei Domnului sau începutul viețuirii Ei cu Dumnezeu.

Aducerea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în templul din Ierusalim, consacrarea Ei pentru marea taină care avea să se întâmple într-Însa și în lume arată și drumul pe care creștinul este chemat să-l parcurgă în această viață, anume ca el să fie consacrat lui Dumnezeu, închinat templului, adică Bisericii și Împărăției Cerurilor.

Miercuri, 20 Noiembrie 2019 23:19

În ziua de 20 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Ca în fiecare an, la Mănăstirea Bistriţa din comuna Costești, judeţul Vâlcea, unde se află sfintele sale moaște, credincioşi din întreaga ţară au venit să se închine acestora şi să participe la slujbele religioase.

Marți, 19 Noiembrie 2019 12:14

În a treia duminică a lui Brumar, pe 24 noiembrie, credincioşii severineni sunt chemați la rugăciune obştească şi la comuniune cu Dumnezeu Cel minunat întru sfinții Săi, la Catedrala Episcopală din urbea Severinului.

Marți, 19 Noiembrie 2019 12:11

Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe 21 noiembrie Intrarea sau Aducerea Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, pentru a fi dăruită Domnului și rămânerea ei în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă "ceea ce se face văzută", închinarea Ei Domnului sau începutul viețuirii Ei cu Dumnezeu.

Duminică, 17 Noiembrie 2019 16:42

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, începând cu ora 9.00, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti au primit în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Vineri, 15 Noiembrie 2019 08:43

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, pe 17 noiembrie, începând cu ora 9.00, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Miercuri, 13 Noiembrie 2019 17:32

Biserica Ortodoxă a prăznuit astăzi 13 noiembrie, pe Sfântul Ioan Gură de Aur reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine.

Marți, 12 Noiembrie 2019 09:35

Biserica Ortodoxă prăznuieşte miercuri, 13 noiembrie, pe Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Duminică, 10 Noiembrie 2019 15:27

În duminica a XXV-a după Rusalii, Prea Sfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 08 Noiembrie 2019 15:32

Biserica Ortodoxă a serbat pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, unul dintre cele mai importante praznice închinate puterilor cereşti. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, ca un prinos de mulţumire adus Cetelor Îngereşti.

Miercuri, 06 Noiembrie 2019 10:31

În duminica a XXV-a după Rusalii Prea Sfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, 06 Noiembrie 2019 10:28

Biserica Ortodoxă serbează pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, unul dintre cele mai importante praznice închinate puterilor cereşti. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni se va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, ca un prinos de mulţumire adus Cetelor Îngereşti.

Marți, 05 Noiembrie 2019 09:56

În seara de 8 noiembrie, în Catedrala Episcopală din Dr.Tr.Severin, după slujba vecerniei, Paraclisului Sfântului Nectarie de la Eghina va lua locul obişnuitului Acatist.

Vineri, 01 Noiembrie 2019 10:11

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în duminica a XXII-a după Rusalii, când în Biserica Ortodoxă se citeşte evanghelia de la Luca cap.XVI v.19-31, în care este redată pilda "Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr". La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin va avea loc un deosebit ceremonial religios, încununat de prezența și binecuvântarea ierarhului locului în mijlocul credincioșilor.


mbl live


mbl youtube