Sâmbătă, 03 Iulie 2021 16:30

Biserica din Butoiești a fost resfințită

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă 3 iulie 2021, în localitatea Butoiești din județul Mehedinți, a avut loc un eveniment deosebit de important pentru viața spirituală a acestei comunități, slujba de resfințire a bisericuței de zid construită la începutul celui de-al doilea război mondial.

 

Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un ales sobor de preoți și diaconi. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în curtea Sfintei Biserici pe un podium special amenajat, iar răspunsurile stranei au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

După otpustul Sfintei Liturghii, părintele Gheorghe Popescu, protoiereu al Protoieriei Strehaia, a dat citire actului de resfințire.

Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor cuvânt de învățătură, arătând cât de important și folositor pentru suflet este să ajutăm sfânta Biserică. La finalul cuvântării Sale Preasfinția Sa a acordat domnului Conf. Univ. Dr. Răducu-Emil Buziernescu, cel care a sprijinit financiar amplele lucrări de restaurare, distincția „Crucea Mehedințeană pentru mireni”.

De asemenea și părintele paroh Gheorghe Ducu a fost hirotesit iconom-stavrofor, primind din partea Preasfințitului Părinte Nicodim „Crucea Mehedințeană” pentru buna coordonare a lucrărilor săvârșite în această parohie. Doamna preoteasă, Claudia Ducu, mamă a cinci copii, a primit de asemenea din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, distincția „Crucea Mehedințeană pentru mireni”.

Biserica din Butoiești a fost ridicată între anii 1940-1941 prin purtarea de grijă a Ieromonahului Miron Codrea Nuțu, pe terenul donat de către familia Nae și Sevastița Buziernescu, iar slujba de târnosire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei în anul 1941.

Din pricina degradărilor suferite de-a lungul timpului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, între anii 2019-2021, la sfânta biserică s-au realizat ample lucrări: S-a înlocuit tencuiala exterioară și s-a aplicat vopsea lavabilă, s-a vopsit învelitoarea din tablă, s-a montat tâmplărie de lemn, pardoseală din granit, s-a înlocuit blatul de lemn al Sfintei Mese cu un blat de marmură, s-au restaurat stranele, s-a împodobit cu odăjdii și obiecte necesare cultului, s-a montat instalație de climatizare, s-a amenajat curtea sfântului lăcaș și s-a împrejmuit, și s-au realizat lucrări de restaurare și conservare a picturii murale de către Pictor Restaurator Asistent Universitar Drd. Adrian Gabriel Bănică din Craiova.

Toate aceste lucrări de restaurare au fost realizate cu sprijinul și contribuția familiei domnului Conferentiar Universitar Doctor Răducu-Emil Buziernescu din Craiova, strănepotul ctitorilor acestui sfânt lăcaș, prin purtarea de grijă a prea cucernicului Părinte Gheorghe Ducu, preot al Parohiei Butoiești, protoiereu al Protoieriei Strehaia fiind Pc. Pr. Gheorghe-Claudiu Popescu. Încununarea lucrărilor de restaurare a avut loc în data de 3 iulie 2021 prin slujba de resfințire oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, însoțit de un ales sobor de preoți și diaconi.

Citit 1627 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iulie 2021 15:51

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube