Slujba de hram a fost săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a evocat personalitatea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, organizatorul monahismului răsăritean. Preasfinția Sa a arătat că Sfântul Antonie este deopotrivă ocrotitor al călugărilor și al credincioșilor ce îl cinstesc sau îi poartă numele. Am înţeles acestea de la Ierarhul nostru care a vorbit cu multă căldură despre vrednicii înaintaşi spunându că noi suntem atât de bogaţi şi de binecuvântaţi, întrucât îi avem pe ei mijlocitori înaintea Bunului Dumnezeu. Într-adevăr este mare lucru să ştii că-ţi sunt aproape atunci când îi chemi în rugăciune.
Acesta este modelul de viaţă pe care ni-l propune mănăstirea Vodiţa şi toate sfintele noastre mănăstiri. Aşa i-am înţeles pe credincioşii veniţi, unii de foarte departe, ca preţ de câteva ceasuri să lase deoparte tumultul vieţii şi să se dăruiască deplin sfinţeniei lui Dumnezeu. Bucuria lor a fost sporită, prin participarea în duh de rugăciune la Sfânta Liturghie oficiată de preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Răspunsurile stranei au fost date cu mare măiestrie de psalţii Catedralei Episcopală din Turnu Severin.
********
Sfântul aşezământ monahal este un important monument istoric şi de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Manăstirea Vodiţa este o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Româneşti, Vlaicu-Vodã.
A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 şi de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.
Mănăstirea Vodiţa a fost reînfiinţatã în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale şi a fost construit un corp de chilii pentru desfăşurarea vieţii de obşte.
La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Ţara Românească.