Joi, 05 Septembrie 2024 12:29

La începutul anului şcolar 2024-2025, îi felicităm şi binecuvântăm pe elevi, părinţi, bunici, învățători și profesori, îndemnându-i, cu dragoste părintească, să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală.

Luni, 19 August 2024 12:49

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Mucenici Andrei Stratilat, Timotei, Agapie şi Tecla, Preasfinţitul Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea Topolniţa. Evenimentul liturgic a fost prilejuit de aniversarea a 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Ierarhului nostru.

Miercuri, 17 Iulie 2024 21:13

Având în vedere comunicatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, referitor la canonizările Părinților Ilarion Felea, Ilie Lăcătușu și Dumitru Stăniloae, Biroul de Presă al Patriarhiei Române face următoarele precizări:

Vineri, 12 Iulie 2024 19:06

În zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sâmbătă, 25 Mai 2024 22:42

Episcopia Severinului şi Strehaiei adresează un mesaj de felicitare pentru elevii care au obţinut rezultate excepţionale pentru judeţul Mehedinţi la etapele naţionale ale Olimpiadei Interdisciplinare de Cultură şi Spiritualitate Românească şi ale Olimpiadei Naţionale de Religie.

Luni, 22 Aprilie 2024 21:00

În săptămâna a VI-a a Postului Paştilor, Primăria şi Consiliul Local ale municipiului Drobeta Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” invită severinenii la momente înălțătoare de rugăciune, în cadrul concertului de cântări bizantine - „Popas spre Înviere”, susţinut de îndrăgita solistă de muzică bizantină Maria Coman şi corul Kinonia al Episcopiei Serverinului şi Strehaiei.

Luni, 22 Aprilie 2024 11:21

Episcopia Severinului şi Strehaiei deţine un post de radio cu emisie în eter și pe Internet. Radio Lumina, împlinește marţi, 23 aprilie, 19 ani de emisie.

Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 18:56

Asociația Anastasia, în parteneriatul deja tradiţional cu Episcopia Severinului și Strehaiei, derulează în perioada celei mai mari sărbători creștine, Învierea Domnului Iisus Hristos, campania umanitară „Bucurii de Paști pentru Copilași.

Miercuri, 17 Aprilie 2024 10:26

În Episcopia Severinului și Strehaiei, la sfârșitul acestei săptămâni, se vor desfășura Cercurile pedagogice la disciplina Religie pentru anul școlar 2023 - 2024.

Marți, 26 Martie 2024 11:31

În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru Viață 2024 „Construim împreună pentru viață”, care va culmina cu Marșul pentru Viață 2024 „Construim împreună pentru viață”, organizat sâmbătă, 30 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIV-a ediție națională.

Marți, 05 Martie 2024 09:26

Joi, 07 martie 2024, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va avea loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Manifestarea este prilejuită de declararea anului 2024 ca „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi.”

Duminică, 11 Februarie 2024 20:12

În data de 11 februarie 2024 s-au împlinit 20 de ani de la alegerea ca Episcop titular al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a Preasfinţitului Părinte Nicodim. Ziua de celebrare a acestui eveniment a început la Catedrala Epsicopală prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Nicodim împreună cu soborul de slujitori al sfântului lăcaş şi a continuat cu o slujbă de Te Deum la Centru Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin.

Duminică, 11 Februarie 2024 17:21

Cu adâncă tristeţe în suflete vă facem cunoscut că sâmbătă, 10 februarie 2024, a trecut la Domnul părintele Meteleaucă Ion, în vârstă de 65 de ani, de la parohia Bâlvăneşti, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 09 Februarie 2024 12:37

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Ziua Mondială a Bolnavului (11 februarie 2024).

 

Ziua Mondială a bolnavului este pentru toți oamenii un prilej de a cugeta mai profund asupra sănătății, bolilor, suferințelor și însănătoșirii. Clerul și credincioșii Bisericii noastre o înțeleg ca pe o chemare la solidaritate spirituală și socială cu persoanele aflate în suferință, prin rugăciune și fapte de milostenie materială și spirituală.

Grija Bisericii  Ortodoxe Române față de persoanele bolnave.

Patriarhia Română, prin Hotărârea de Sinod nr. 497 din data de 10 februarie 2023, a proclamat anul 2024 ca Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, avându-se în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflați în suferință sufletească și trupească. Considerăm că, pe lângă îngrijirea medicală corespunzătoare, optimă, bolnavul are nevoie și de o mângâiere sufletească pe măsură, care nu poate fi înlocuită de niciun tratament medical.

Sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condiții esențiale pentru vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puțin familia și instituțiile statului trebuie să dăruiască slujitorii Bisericii, deoarece vindecarea sufletului facilitează vindecarea trupului. Într-o lume în care omul se închide tot mai mult în propria lui individualitate, văzându-se doar pe el și nevoile lui, Biserica se roagă pentru întreaga umanitate și, în mod deosebit, pentru cei ce suferă.

Sănătatea şi starea de bine a omului includ sănătatea fizică, mentală şi calitatea vieții. Poluarea mediului ambiant, dar şi numeroși factori fizici şi materiali negativi influențează sănătatea.

Sănătatea trupească şi sănătatea sufletească sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie păzite şi îngrijite.

Grija față de sănătate – atât spirituală, cât și trupească – a fost dintotdeauna o preocupare a Bisericii. Din perspectivă ortodoxă însă, menținerea sănătății fizice detașată de sănătatea spirituală nu este o valoare necondiționată. Prezența iubitoare a Domnului Iisus Hristos, prin Sfântul Duh, în creștinii care se împărtășesc euha¬ristic cu El, face legătura între Filantropia divină a Preasfintei Treimi și fi¬lantropia eclesială sau socială a creștinilor.

În contextul societății moderne, filantropia sau opera caritabilă a Bisericii nu se poate dezvolta autentic dacă nu este fundamentată spiritual. Nu trebuie să fie o modă, ci modul însuși al existenței misionare a Bisericii în lume, icoana dinamică a filantropiei divine. Filantropia Bisericii lui Hristos a fost dintotdeauna una slujitoare, vindecătoare și sfințitoare.

Slujirea sacerdotală a cuprins dintotdeauna și datoria clericilor de a se îngriji de cei bolnavi, ca o împlinire a poruncii Domnului Iisus Hristos, dată ucenicilor Săi trimiși la propovăduire: „Tămăduiți pe cei neputincioși, înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși, pe demoni scoateți-i; în dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8). Slujitorii Bisericii au misiunea de a prelungi în spațiu și timp lucrarea Domnului Iisus Hristos: „Și Iisus străbătea toate cetățile și satele, învățând în sinagogile lor, propovăduind Evanghelia Împărăției și vindecând toată boala și toată neputința în popor” (Matei 9, 35).

În mod deosebit, preoții de caritate din spitale, care conlucrează armonios cu medicii și cu personalul medical, sunt foarte apreciați astăzi.

Instituțiile medico-sociale ale Patriarhiei Române, în slujba persoanelor bolnave.

Biserica Ortodoxă Română, prin unitățile de cult (parohia, mănăstirea, protopopiatul, eparhia), precum și prin organizațiile neguvernamentale care funcționează cu binecuvântarea eparhiilor, asigură servicii sociale și medicale acreditate, conform legislației în vigoare” (conform Art. 138, alin. 2 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române). Unitățile de cult, în acord cu cel mai recent act legislativ al Ministerului Sănătății, pot înființa instituții spitalicești (conform Ordinului de ministru 3473/2023).

Din cele 884 de servicii sociale și medicale ale Bisericii Ortodoxe Române, 90 dintre acestea sunt destinate bolnavilor, fiind îngrijiți constant un număr de 39.439 pacienți.

În ceea ce privește caravana medicală „Sănătate pentru sate”, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au realizat în perioada 2015-2023, un număr de 114 deplasări, având 13.474 beneficiari, iar prin componenta de prevenție și educație pentru sănătate, au fost realizate 74 deplasări, având 16.171 beneficiari.

Din anul 2013 și până în prezent, prin Campania „Donează Sânge, Salvează o Viaţă!”, derulată în eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române în 44 de ediții, au fost colectați peste 24.000 litri de sânge, de la un număr de peste 50.000 de donatori fideli.

În cursul anilor precedenți au fost semnate de către Patriarhia Română Protocolul de colaborare cu Ministerul Sănătății privind desfășurarea activităților de asistență religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății și Acordul-cadru cu Asociația „Salute Donna” a Institutului Național de Tumori din Milano, Italia. Acest acord-cadru a fost realizat ca urmare a parteneriatului dintre Patriarhia Română şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București.

În concluzie, să nu uităm, așadar, că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, iar acest dar trebuie păzit, îngrijit și sfințit. Dacă l-am pierdut, trebuie să-l căutăm cu multă credință și speranță, rugându-ne lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfinților tămăduitori fără de arginți, să ne vindece sufletul de păcate și trupul de boli, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire.

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Miercuri, 31 Ianuarie 2024 19:31

Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” va găzdui duminică, 4 februarie 2024,  lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub președinția Preasfinţitului Părinte Nicodim.

Luni, 22 Ianuarie 2024 19:47

Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești, Patriarhia Română anunță următorul program în cadrul căruia se va puncta aniversar acest important eveniment național:

Miercuri, 24 ianuarie 2024, în Ziua Unirii Principatelor Române, începând cu ora 09:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală și slujba de parastas în care vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon Rusailă al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. La ora 11:00 va fi oficiată slujba de Te Deum, urmată de cuvântul ierarhului slujitor.

Conform Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale şi Hotărârii Sfântului Sinod nr. 6.312/2022, ceremonialul religios va fi săvârşit de clerici, iar depunerile de coroane la monumente vor fi făcute de către autorităţile civile şi militare.

În ziua de 24 ianuarie 2024, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea făuritorilor  acesteia constituie un act solemn care are menirea să menţină aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Miercuri, 06 Decembrie 2023 17:55

Joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va avea loc a doua conferinţă pastoral-misionară de toamnă-iarnă a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Luni, 04 Decembrie 2023 12:46

Peste 500 de copii identificați de Asociația „Anastasia” în județul Mehedinți au nevoie de alimente de bază pentru masa de Crăciun și mai sunt doar câteva zile până la marea sărbătoare.

„Adu bucuria în casele și sufletele copiilor nevoiași din județul Mehedinți”, acesta este mesajul campaniei „Fii Moș Crăciun de Crăciun”, campanie care trebuie să devină perenă, iar din rădăcina persistentă a dragostei de aproapele să rodească an de an copacul milei şi al blândeţii.

Campaniei de ajutorare s-au alăturat: Episcopia Severinului si Strehaiei, Asociaţia Filantropia Severin, Centrul bisericesc Munchen „Înălţarea Sfintei Cruci” şi Hipermarketul Senic.

Cum poți ajuta?

1.Intră pe  www.asociatiaanastasia.ro

Alegeți o familie din listă, recomandăm în ordine sau la întâmplare, lăsând un mesaj privat cu CODUL din dreptul familiei, iar noi vă trecem în dreptul celui ales. Dacă nu aveți posibilitatea să intrați online, pentru lămuriri, contactați preotul din parohia dumneavoastra, sau persoana de contact din partea asociației, Pr. Cătălin Țăruș, la nr. de telefon şi WhatsApp +40769057197.

2.Cu cât puteți contribui? Coșul cu alimentele de bază pentru fiecare dintre familii se ridică la suma de 300 de lei. Dacă nu puteți contribui cu această sumă, nu este nici o problemă. Poti ajuta cu cât iți permite tolba, sau te poti asocia cu încă cineva pentru a deveni Moș Crăciun pentru una din familiile greu încercate.

Dorința noastră este să ajutăm toate familiile din lista pusă la dispoziție pe site.

Noi, Senic şi Centrul bisericesc Munchen „Înălţarea Sfintei Cruci” venim cu desaga plină cu de toate.

3.Cum puteți dona?

ASOCIAȚIA ANASTASIA

Cont: RO81RNCB0179112200990001

Dacă nu aveți posibilitatea să donați direct în cont, luați legătura cu noi.

Vă stăm la dispoziție la nr. de telefon şi WhatsApp: +40769057197 - Pr. Cătălin Țăruș

„Adu bucuria în casele și sufletele persoanelor nevoiașe din județul Mehedinți!”

Miercuri, 08 Noiembrie 2023 18:30

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va avea loc conferința pastoral-misionară de toamnă-iarnă a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul va debuta cu săvârşirea unei slujbe de Tedeum.

Joi, 26 Octombrie 2023 21:13

În zilele de miercuri și joi, 25 – 26 octombrie 2023, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfășurat ședința de lucru și ședința solemnă ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Vineri, 13 Octombrie 2023 10:28

Filmul „Unde ești Adame?” va fi difuzat în premieră în oraşul nostru vineri, 20 octombrie 2023, la Palatul Culturii „Teodor Costescu” în Sala de Spectacole.

Difuzarea peliculei va avea loc de la ora 18:00, iar organizatorii au anunțat intrarea liberă, conform afișului publicat.

Joi, 31 August 2023 22:14

Cu adâncă tristeţe în suflete vă facem cunoscut că joi, 31 august 2023, părintele Negrescu Georgică, în vârstă de 66 de ani, și-a început călătoria spre Cer.

Joi, 31 August 2023 22:09

Cel mai important eveniment așteptat de tinerii ortodocși s-a pregătit pentru marea deschidere de joi seara, atunci când la evenimentul din Parcul Rozelor au participat aproximativ șase mii de persoane din țară și străinătate.

Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox (ITO) – Timișoara 2023, eveniment cu participare naţională şi internaţională, organizat în perioada 31 august - 3 septembrie 2023 la Timișoara. Organizarea întâlnirii a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârile nr. 5387/20.06.2019 și 10.101/29.10.2022.

Miercuri, 05 Iulie 2023 00:25

În ziua de marți, 4 iulie 2023, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Marți, 30 Mai 2023 13:27

La Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău, în perioada 29 – 30 mai 2023, a avut loc întâlnirea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu preoți și preotese din Arhiepiscopia Iașilor. Invitatul special al întâlnirii a fost Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei

Miercuri, 10 Mai 2023 17:01

Episcopia Severinului şi Strehaiei adresează un mesaj de felicitare pentru elevii care au obţinut rezultate excepţionale pentru judeţul Mehedinţi la etapele naţionale ale Olimpiadei Interdisciplinare de Cultură şi Spiritualitate Românească şi ale Olimpiadei Naţionale de Religie.

Joi, 27 Aprilie 2023 10:25

Hristos a înviat!

În cea de-a treia Duminică după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Ortodoxă le cinstește pe Sfintele Femei Mironosițe, primele persoane care au primit de la îngeri vestea că Hristos Cel răstignit a înviat din morți. Femeile purtătoare de mir sau de aromate au devenit mărturisitoare curajoase ale Învierii Domnului, fiind numite în cântările Bisericii noastre „ucenițele Domnului” (Troparul Învierii, glasul al 4-lea).

Icoana acestei Duminici ne prezintă pe Maica Domnului, care este înconjurată de femeile mironosițe, și anume: Maria Magdalena, Maria lui Cleopa, Ioana, Salomeea, Suzana, Marta și Maria, surorile dreptului Lazăr. Acestea sunt rugătoare pentru toate femeile creștine, care mărturisesc credința în Iisus Hristos, Cel care „ieri şi azi şi în veci, este acelaşi” (Evrei 13, 8). Astfel, Maica Domnului, sfintele mironosițe, mucenițe, cuvioase, împărătese și toate celelalte femei sfinte, înscrise în calendarul Bisericii, reprezintă adevărate modele pentru femeile credincioase care se străduiesc, în familii sau în mănăstiri, în școli, spitale sau în alte instituții, să-și împlinească vocația sau misiunea lor de a fi adevărate lumini, aprinse din lumina lui Hristos Cel înviat.

De aceea, în anul 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor creștine, pentru a evidenția rolul și importanța femeilor creștine în viața și în misiunea Bisericii și a societății românești. Prin urmare, le mulțumim mamelor și bunicilor, educatoarelor, învățătoarelor, profesoarelor de Religie și tuturor cadrelor didactice pensionare, care ne-au predat educația religioasă prin însăși viața lor, raportată la mărturisirea lui Hristos și ajutorarea aproapelui, atât acasă, cât și în grădiniţe, şcoli, licee şi universităţi.

În ziua de duminică, 14 mai 2023, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei, pentru a sublinia că familia naturală, formată din bărbat și femeie, binecuvântată de Dumnezeu prin Taina Sfintei Cununii, este singura în măsură să-i nască,  să-i crească și să-i educe într-un mod sănătos pe copii, cu multă credință, nădejde și iubire creștină. De aceea, este necesară redescoperirea și reafirmarea reperelor autentice ale educației, împlinite armonios cu practica rugăciunii ca izvor de prietenie și de iubire statornică în familie, în școală și în societate, ca legătură permanentă între generații.

În anul 2023, proclamat în Patriarhia Română ca fiind An omagial al pastorației persoanelor vârstnice, le menționăm cu recunoștință pe toate femeile care lucrează în unităţi medicale, centre sociale, centre de zi și așezăminte rezidențiale, servicii de îngrijire la domiciliu, destinate persoanelor vârstnice, unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri. Biserica este chemată să extindă programul ei pastoral cu privire la persoanele vârstnice, să implementeze metode misionare actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor. Concomitent, trebuie continuată creșterea și educarea tinerilor, în vederea protejării persoanelor vârstnice, pentru a nu le abandona în centre de asistență, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți: bătrânii au nevoie de o consolare și de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor.

Cu prilejul Duminicii Mironosițelor și al sărbătorilor închinate Femeilor creștine și Familiei, adresăm tuturor doamnelor și domnișoarelor cuvinte de binecuvântare și mulțumire pentru activitatea lor bogată și mult folositoare Bisericii și societății. Totodată, le felicităm şi le dorim multă sănătate şi fericire, pace și bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Miercuri, 26 Aprilie 2023 08:59

Având în vedere Îndrumarului metodologic pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență și respectând toate prevederile legale relevante care sunt în vigoare și a legislației în domeniul achizițiilor publice, vă invităm să depuneţi ofertă de preţ pentru îndeplinirea contractului de achizitie publică de servicii de dirigenție de șantier pentru obiectivul RESTAURARE BISERICA DIN LEMN ”SFINȚII VOIEVOZI” – PAROHIA SELIŞTEA, SAT SELIŞTEA, COMUNA ISVERNA, JUDEȚUL MEHEDINȚI - monument istoric, cod LMI  MH-II-m-B-10401”

Cod CPV 71520000-9 - Servicii de supraveghere a lucrărilor.

  1. Obiectul contractului: Servicii de dirigenție de șantier pentru obiectivul RESTAURARE BISERICA DIN LEMN ”SFINȚII VOIEVOZI” – PAROHIA SELIŞTEA, SAT SELIŞTEA, COMUNA ISVERNA, JUDEȚUL MEHEDINȚI- monument istoric, cod LMI MH-II-m-B-10401”.
  2. Sursa de finanţare a contractului care urmează să fie atribuit: Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 11 - Turism și Cultură, Investiția I1- Promovarea celor 12 rute turistice/culturale
  3. Valoarea estimată: 17.500,00 lei fără TVA.
  4. Preţul ofertei va fi exprimat în lei fără TVA. TVA se va evidenția separat.
  5. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de servicii: PREŢUL CEL MAI SCĂZUT.
  6. Oferta va conţine:

- Formularul de ofertă și Anexa la formularul de ofertă;

- Certificat de înmatriculare la Registrul Comerțului, sau echivalent

- Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului, sau document echivalent din care să reiasă faptul că prestatorul este autorizat să presteze serviciile ce fac obiectul contractului, emis cu mai puțin de 30 de zile înainte de data depunerii ofertelor;

Va/vor fi prezentată/e autorizația/autorizațiile I.S.C conform Ordinului nr .1496/13.05.2011 al M.D.R.T., completat cu prevederile Ordinului M.D.R.T. nr. 277/19.03.2012, în domeniile/subdomeniile de autorizare:

- domeniul autorizat 1 Consolidare și restaurare monumente istorice – toate categoriile de importanță;

- domeniul autorizat 2.3 Construcţii civile, industriale si agricole categoria de importanță B;

- domeniul autorizat 6.1 Lucrări tehnico-edilitare şi reţele de apă şi canalizare;

- domeniul autorizat 8.1 Instalaţii electrice;

Notă: Documentele justificative care probează informațiile menționate vor fi depuse în copie cu mențiunea “conform cu originalul” și semnătura şi stampila operatorului economic care depune oferta, din care sa reiasă calificările expertului.

  1. Condiţii de participare:

Operatorii economici ce depun oferta trebuie să dovedească o formă de înregistrare în condiţiile legii din ţara de rezidenţă, să reiasă că operatorul economic este legal constituit, că nu se afla în niciuna dintre situaţiile de anulare a constituirii, precum şi faptul că are capacitatea profesională de a realiza activităţile care fac obiectul contractului.

Documentele justificative care probeaza îndeplinirea cerinţei:

 -  copie „conform cu originalul” după Certificatul Constatator emis de la Oficiul Registrului Comerţului sau echivalent, Certificat de înregistrare/alte documente, după caz)

Operatorii economici ce depun oferta trebuie să dispună de personal autorizat pentru îndeplinirea contractului.

  1. Condiţii de plată: Plata se va face în lei, pe bază de facturã, emisã dupã recepția serviciului, cu ordine de plată, în termen de 30 de zile de la primirea facturii. Plata serviciilor se va desfășura în tranșe, proporțional cu stadiul de execuție a lucrărilor, în termen de 30 de zile de la data recepției serviciilor prevăzute în caietul de sarcini, pe baza proceselor verbale de predare - primire și a documentațiilor recepționate cu proces verbal de recepție. Plățile se vor efectua in baza facturii emise, numai după aprobarea rapoartelor de activitate și semnarea proceselor verbale de recepție și reprezintă valorile maxime pe care Autoritatea contractantă le poate deconta pe baza documentelor justificative depuse (rapoarte, facturi, orice alt document justificativ relevant). Pentru îndeplinirea prezentului contract nu se acordă avans prestatorului.
  2. Adresa la care se depune oferta: PAROHIA SELIȘTEA – (în atenția Pr. Cazacu Dan –Alin- 0748970748), sat.Seliștea,comuna Isverna, Județul Mehedinți, cod poștal 227292. Ofertele se pot depune in termenul stabilit si la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

   În acest caz, ofertanţii având obligaţia de a transmite şi originalul prin curier/poștă.

  1. Termenul limita pentru depunerea ofertei: data 02.05.2023 ora 14.00.

           Operatorii economici interesaţi pot solicita clarificări la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Miercuri, 26 Aprilie 2023 08:42

Având în vedere Îndrumarului metodologic pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență și respectând toate prevederile legale relevante care sunt în vigoare și a legislației în domeniul achizițiilor publice, vă invităm să depuneţi ofertă de preţ pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică de servicii de dirigenție de șantier pentru obiectivul RESTAURARE BISERICA DIN LEMN ”SFINȚII VOIEVOZI” – PAROHIA ISVERNA, SAT ISVERNA, COMUNA ISVERNA, JUDEȚUL MEHEDINȚI - monument istoric, cod LMI  MH-II-m-B-10349”

  Cod CPV 71520000-9 - Servicii de supraveghere a lucrărilor.

  1. Obiectul contractului: Servicii de dirigenție de șantier pentru obiectivul „RESTAURARE BISERICA DIN LEMN ”SFINȚII VOIEVOZI” – PAROHIA ISVERNA, SAT ISVERNA, COMUNA ISVERNA, JUDEȚUL MEHEDINȚI”- monument istoric, cod LMI MH-II-m-B-10349”.
  2. Sursa de finanţare a contractului care urmează să fie atribuit: Planului Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 11 - Turism și Cultură, Investiția I1- Promovarea celor 12 rute turistice/culturale
  3. Valoarea estimată: 23.500,00 lei fără TVA.
  4. Preţul ofertei va fi exprimat în lei fără TVA. TVA se va evidenția separat.
  5. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de servicii: PREŢUL CEL MAI SCĂZUT.
  6. Oferta va conţine:

- Formularul de ofertă și Anexa la formularul de ofertă;

- Certificat de înmatriculare la Registrul Comerțului, sau echivalent

- Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului, sau document echivalent din care să reiasă faptul că prestatorul este autorizat să presteze serviciile ce fac obiectul contractului, emis cu mai puțin de 30 de zile înainte de data depunerii ofertelor;

Va/vor fi prezentată/e autorizația/autorizațiile I.S.C conform Ordinului nr .1496/13.05.2011 al M.D.R.T., completat cu prevederile Ordinului M.D.R.T. nr. 277/19.03.2012, în domeniile/subdomeniile de autorizare:

- domeniul autorizat 1 Consolidare și restaurare monumente istorice – toate categoriile de importanță;

- domeniul autorizat 2.3 Construcţii civile, industriale si agricole categoria de importanță B;

- domeniul autorizat 6.1 Lucrări tehnico-edilitare şi reţele de apă şi canalizare;

- domeniul autorizat 8.1 Instalaţii electrice;

Notă: Documentele justificative care probează informațiile menționate vor fi depuse în copie cu mențiunea “conform cu originalul” și semnătura şi stampila operatorului economic care depune oferta, din care sa reiasă calificările expertului.

  1. Condiţii de participare:

Operatorii economici ce depun oferta trebuie să dovedeasca o forma de înregistrare în condiţiile legii din ţara de rezidenţă, să reiasa ca operatorul economic este legal constituit, ca nu se afla in niciuna dintre situatiile de anulare a constituirii, precum si faptul ca are capacitatea profesionala de a realiza activitatile care fac obiectul contractului. 

   Documentele justificative care probeaza indeplinirea cerintei:

 -  copie „conform cu originalul” dupa Certificatul Constatator emis de la Oficiul Registrului Comertului sau echivalent, Certificat de inregistrare/alte documente,  dupa caz)

Operatorii economici ce depun oferta trebuie sa dispuna de personal autorizat pentru indeplinirea contractului.

  1. Condiţii de plată:

Plata se va face în lei, pe bază de facturã, emisă după recepția serviciului, cu ordine de plată, în termen de 30 de zile de la primirea facturii. Plata serviciilor se va desfășura în tranșe, proporțional cu stadiul de execuție a lucrărilor, în termen de 30 de zile de la data recepției serviciilor prevăzute în caietul de sarcini, pe baza proceselor verbale de predare - primire și a documentațiilor recepționate cu proces verbal de recepție. Plățile se vor efectua in baza facturii emise, numai după aprobarea rapoartelor de activitate și semnarea proceselor verbale de recepție și reprezintă valorile maxime pe care Autoritatea contractantă le poate deconta pe baza documentelor justificative depuse (rapoarte, facturi, orice alt document justificativ relevant). Pentru îndeplinirea prezentului contract nu se acordă avans prestatorului.    

  1. Adresa la care se depune oferta: PAROHIA ISVERNA – (în atenția Pr. Dinulescu Nicolae - 0746021434), sat.Isverna,comuna Isverna, Județul Mehedinți, cod poștal 227285. Ofertele se pot depune in termenul stabilit si la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

   In acest caz, ofertanţii avand obligatia de a transmite si originalul prin curier/poștă.

  1. Termenul limita pentru depunerea ofertei: data 02.05.2023 ora 14.00.

Operatorii economici interesati pot solicita clarificari la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Luni, 24 Aprilie 2023 13:26

Pe 25 aprilie 2023 se împlinesc 19 ani de când Preasfințitul Părinte Nicodim a fost instalat în scaunul de Episcop al Severinului şi Strehaiei. În cei 19 ani de păstorire, Preasfințitul Nicodim a desfășurat la nivelul județului Mehedinți o intensă activitate culturală, misionară și social-filantropică.

Joi, 13 Aprilie 2023 21:39

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an.

Duminică, 02 Aprilie 2023 20:28

În săptămâna a VI-a a Postului Paştilor, Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, Episcopia Severinului şi Strehaiei şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” invită severinenii la momente înălțătoare de rugăciune, în cadrul unui concert de pricesne şi doine susţinut de îndrăgita solistă de muzică populară Paula Hriscu şi corul Kinonia al Episcopiei Serverinului şi Strehaiei.

Marți, 28 Martie 2023 09:45

Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Editura Princeps Publishing, Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Palatul Culturii „Teodor Costescu” organizează un important eveniment cultural cu tema „Importanţa reperelor spirituale în societatea modernă”, prilejuit de lansarea volumelor „Oltenia Mănăstirilor – istorie, iconografie şi arhitectură” având ca autori pe Liana Carina Tătăranu şi Nicolae Coşniceru.

Miercuri, 22 Martie 2023 10:47

În perioada 1-31 martie se va desfășura Luna pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, care va culmina cu Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”, organizat sâmbătă, 25 martie, în România și în Republica Moldova. În România, evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a XIII-a ediție națională.

Luni, 20 Martie 2023 11:55

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Strehaia a desfăşurat o altă activitate în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii sa laude numele Domnului”

Miercuri, 15 Martie 2023 23:21

În Episcopia Severinului și Strehaiei se va desfăşura sâmbătă, 18 martie, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, cultul ortodox. La primele ore ale dimineţii, elevi de la toate şcolile din municipiul Drobeta Turnu Severin și din judeţul Mehedinţi îşi vor îndrepta paşii către Şcoala Gimnazială Nr.15, unitate de învăţământ care va găzdui competiţia şcolară.

Luni, 13 Martie 2023 09:01

Joi, 16 martie 2023, începând cu ora 17:30, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va avea loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Joi, 09 Martie 2023 12:08

La Drobeta Turnu Severin se va desfăşura sâmbătă, 11 martie 2023, etapa județeană a olimpiadei naționale interdisciplinare de limba şi literatura română şi religie CULTURĂ ŞI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ, pentru clasele V - XII. Competiţia școlară va avea loc la Școala Gimnazială „Constantin Negreanu” din orașul nostru. Aceasta este organizată de către Ministerul Educației prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La concurs s-au înscris 167 de elevi.

Vineri, 10 Februarie 2023 19:12

În ziua de joi, 9 februarie 2023, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod l-a ales, prin vot secret, pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul. Hirotonia întru arhiereu va avea loc la Deva în ziua de duminică, 19 februarie 2023.

În cadrul aceleiași ședințe au mai fost luate următoarele hotărâri:

1. Declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți;

2. Aprobarea programului Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox (ITO – 2023), eveniment care va avea loc la Timișoara în perioada 31 august – 3 septembrie 2023;

3. Aprobarea textului Acatistului Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul (2 decembrie) și a includerii acestuia în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române;

4. Aprobarea textului Slujbei Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie) și a includerii acestuia în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române;

5. Aprobarea recunoașterii autocefaliei acordată Bisericii din Republica Macedonia de Nord cu numele de „Arhiepiscopia de Ohrida și a Macedoniei de Nord, cu sediul la Skopje”, de către Patriarhia Serbiei prin Tomosul sinodal emis în data de 5 iunie 2022. Întâistătătorul ei va fi pomenit cu titulatura „Preafericitul Părinte Ștefan, Arhiepiscopul Ohridei, Skopjiei și Macedoniei de Nord”;

6. Aprobarea organizării la nivelul Patriarhiei Române a unei colecte pentru victimele afectate de cutremurul recent din Turcia şi Siria.

În legătură cu situația  parohiilor ortodoxe românești din zona Bucovinei de Nord, aflate în jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române își menține ferm poziția favorabilă respectării drepturilor și libertăților comunităților românești din toată Ucraina, după cum sunt respectați ucrainenii din toată România.

Sfântul Sinod a luat la cunoștință rezultatele activității social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române din anul 2022, acestea indicând suma de 339.925.775 lei (aproximativ 69.000.000 euro), în aceasta fiind cuprinsă și suma de 42.904.050 lei oferită pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Joi, 02 Februarie 2023 19:03

Duminică, 5 februarie 2023, va avea loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Catedrala Episcopală din orașul nostru. Cu acest prilej va fi săvârşită şi o slujbă de Te Deum începând cu ora 11.30.

Vineri, 20 Ianuarie 2023 18:07

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Miercuri, 18 Ianuarie 2023 14:10

În data de 18 ianuarie, în Sala „Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial din Drobeta Turnu Severin, a avut loc şedinţa pentru întocmirea dării de seamă pentru anul 2022.

Luni, 02 Ianuarie 2023 23:08

 

Prețuirea și ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturității spirituale și sociale în viața comunității

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

Grija pentru bătrâni, pentru copii și pentru săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă, în mod deosebit, starea de abandon social și dezinteresul față de bătrâni (părinţi şi bunici), pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi.

Comunitatea umană tradițională s-a preocupat dintotdeauna de persoanele vârstnice, considerându-le pe acestea nu o povară, ci un izvor de binecuvântare şi înţelepciune, dar și de iubire milostivă, prin participarea lor la educaţia copiilor şi a tinerilor.

Astfel, Sfânta Scriptură ne vorbeşte despre respectul pe care comunitatea evreiască îl arăta bătrânilor. În Vechiul Testament, respectul pentru bătrâni a fost transformat într-o poruncă pe care toți aveau datoria să o împlinească: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta” (Ieşire 20, 12), sau: „Înaintea celui cărunt să te ridici, să cinstești fața bătrânului şi să te temi de Domnul Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru” (Leviticul 19, 32). Cel care nu-și respecta părinții vârstnici era văzut ca un blasfemiator: „Ca un hulitor este cel care părăseşte pe tată şi blestemat de Domnul este cel care mânie pe mama sa” (Eccleziasticul 3, 16).

Noul Testament ne arată lămurit că înțelepciunea celor vârstnici ține de apropierea lor de Dumnezeu prin rugăciune și de viața virtuoasă pe care aceștia o trăiesc. Astfel, Dreptul Simeon nu era doar un om învățat, ci și un permanent rugător, luminat de Duhul Sfânt pentru a-L recunoaște pe Mesia în Pruncul Iisus: „omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era asupra lui” (Luca 2, 25). Dreptul Simeon Îl va putea purta în brațele sale pe Cuvântul lui Dumnezeu înomenit și Îl prezintă ca fiind „Lumină spre descoperire neamurilor şi slavă poporului Tău Israel” (Luca 2, 32). Înțelegem, în acest sens, de ce Dreptul Simeon devine model şi ocrotitor al persoanelor vârstnice: era învățat, drept, temător de Dumnezeu, răbdător, plin de credință și nădejde. Slăbiciunea trupească a bătrâneții este acoperită de tăria înțelepciunii, de bogăţia cunoașterii, de frumuseţea blândeții şi a bunătăţii. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Slăbiciunea trupului nu vatămă cu nimic tăria credinţei. Podoabă a Bisericii e cărunteţea gârbovă unită cu credinţa întraripată. De ea se bucură în mod deosebit Biserica”[1] . Bătrânețea trebuie înțeleasă şi ca fiind vârsta la care ne apropiem de sfârșitul călătoriei pământești, când Domnul Iisus Hristos ne conduce la casa Tatălui ceresc (cf. Ioan 14, 2).

Din nefericire, astăzi, sunt foarte mulți bătrâni care trăiesc în multă însingurare, în izolare de comunitate, simțindu-se cumva inutili acesteia sau, mai mult, traumatizați de propria îmbătrânire, ajung chiar la deznădejde. De aceea, Biserica este chemată să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor. Concomitent, trebuie lucrat și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență socială, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți. Mai precis, bătrânii au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor. Vârstnicii, prin maturitatea lor duhovnicească, pot ajuta mult la păstrarea valorilor creștine în cultura noastră, pentru armonia societății și a familiei. Prin urmare, Biserica va ajuta persoanele vârstnice să depășească lipsa de încredere, tristețea și izolarea, care îi împiedică pe bătrâni să participe activ și cu speranță la viața comunității.

Desigur, pe lângă pastoraţia bătrânilor, Biserica Ortodoxă Română face deja eforturi importante pentru ajutorarea vârstnicilor, prin diverse centre sociale, acțiuni şi programe filantropice. În prezent, funcționează la nivelul Patriarhiei Române 21 de centre de zi, 54 de așezăminte rezidențiale și 52 de servicii de îngrijire la domiciliu, toate destinate persoanelor vârstnice.

De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Dacă anul 2022 a fost consacrat rugăciunii și isihasmului, ca lucrare duhovnicească de propovăduire a rugăciunii neîncetate a minții și a inimii, anul acesta, 2023, privim rugăciunea, însoțită sau susținută de cântarea bisericească, psalmodierea însăși devenind rugăciune comunitară. Aceasta își are obârșia în Psalmii Vechiului Testament, așa cum afirmă și Sfântul Andrei Criteanul, unul dintre marii imnografi ai Bisericii, zicând: „David, oarecând, a însemnat cântarea, scriind-o ca într-o icoană”[2].

Cântările cuprinse în cărțile de cult ale Bisericii noastre sunt creații ale unor imnografi inspirați de Duhul Sfânt și ne ajută în înțelegerea textului scripturistic, ca parte a Sfintei Tradiții. Textele imnurilor care se cântă în slujbele Bisericii Ortodoxe aprofundează și explică bogăția teologică a Cuvântului lui Dumnezeu. Muzica bisericească este Evanghelia cântată. În acest sens, Părintele Dumitru Stăniloae spunea despre limbajul imnografic că: „Dumnezeu este atât de mare, că singură poezia poate încerca să-L exprime”[3]. Profunzimea teologică și spirituală a textelor liturgice este dată de  adăparea lor permanentă din Sfintele Scripturi și din scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii care au meditat îndelung și profund la Cuvântul lui Dumnezeu. Teologia exprimată în imnografia bisericească este una dintre cele mai bogate în sensuri și, în același timp, lămuritoare pentru credincioșii Bisericii noastre, de aceea trebuie valorificată mai mult în predicile și catehezele din zilele noastre. Imnografi precum Sfântul Roman Melodul, Sfântul Ioan Damaschinul, Sfântul Andrei Criteanul, Sfântul Cosma de Maiuma, Teofan Mărturisitorul și Iosif Imnograful, Casiana și alții sunt alcătuitori de cântări bisericești de o mare frumusețe, din punctul de vedere al formei, dar și de o mare profunzime teologică.

Imnurile liturgice au fost cântate pe teritoriul țării noastre încă de la începuturile creștinismului, iar arta sau meșteșugul cântării a fost predat de către mari dascăli și compozitori atât în școlile domnești, precum școala Sfântul Sava de la București, sau în școli mănăstirești, așa cum a fost școala de la Mănăstirea Putna.

Nu putem să trecem cu vederea nici psalții sau alcătuitorii cântărilor liturgice ale Bisericii noastre, care nu au fost simpli compozitori sau interpreți, ci adevărați creatori de cultură și limbă națională, precum: Filothei Sin Agăi Jipei, Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Ștefanache Popescu, Ioan Popescu-Pasărea și alții.

Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești devine, astfel, un prilej de comemorare a celor ce s-au ostenit prin munca lor, inspirați de Dumnezeu, să compună cântări bisericești și să le interpreteze, spre înaintarea noastră în cunoașterea lui Dumnezeu. Iar Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice ne îndeamnă să înmulţim activitățile noastre pentru ajutorarea bunicilor, oferindu-le un sprijin concret ca semn al prețuirii lor și al comuniunii între generații, între tineri și părinți sau între nepoți și bunici.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

[1] SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR, în vol. Predici la sărbători împărăteşti şi cuvântări de laudă la sfinţi, trad. din lb. greacă şi note de Pr. Prof. Dumitru Fecioru, Ed. Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2002, p. 559

[2] „Canonul Sfântului Andrei Criteanul”, Cântarea a 7-a, Joi, în Săptămâna a V-a a Postului Mare, în: Triodul, București, Ed. Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, 2020, p. 427.

[3] Pr. Dumitru STĂNILOAE, Marc-Antoine COSTA DE BEAUREGARD, Mică dogmatică vorbită. Dialoguri la Cernica, traducere de Maria-Cornelia Oros, Sibiu, Ed. Deisis, 1995, p. 143.

Vineri, 09 Decembrie 2022 10:17

Peste 400 de copii identificați de Asociația „Anastasia” în județul Mehedinți au nevoie de alimente de bază pentru masa de Crăciun și mai sunt doar câteva zile până la marea sărbătoare.

„Adu bucuria în casele și sufletele copiilor nevoiași din județul Mehedinți”, acesta este mesajul campaniei „Fii Moș Crăciun de Crăciun”, campanie care trebuie să devină perenă, iar din rădăcina persistentă a dragostei de aproapele să rodească an de an copacul milei şi al blândeţii.

Campaniei de ajutorare s-au alăturat: Episcopia Severinului si Strehaiei, Hipermarketul Senic şi Asociaţia Filantropia Severin

Marți, 29 Noiembrie 2022 20:59

Românii de pretutindeni sărbătoresc Joi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în marile oraşe ale ţării fiind organizate evenimente dedicate sărbătorii.

Luni, 28 Noiembrie 2022 19:27

De Ziua Naţională a României, joi, 1 decembrie 2022, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.

Marți, 25 Octombrie 2022 21:19

În acest an se împlinesc trei veacuri și jumătate de la înființarea Episcopiei Strehaiei și numirea episcopului Daniil în scaunul chiriarhal al acesteia. Tot în 2022 se împlinesc și 100 ani de la trecerea la cele veșnice, în 14 februarie 1922, a episcopului Gherasim Safirin, născut în satul Izvorălu, din județul Mehedinți, sat ce se află la o distanță de aproximativ 10 km față de orașul Strehaia.

Vineri, 30 Septembrie 2022 10:14

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Vineri, 30 Septembrie 2022 10:10

Episcopia Severinului şi Strehaiei prin sectorul Social – Filantropic și Asociația „Filantropia Severin”, pe parcursul lunilor septembrie - octombrie, a inițiat o acțiune umanitară constând în oferirea de rechizite școlare pentru elevii mai multor unităţi de învăţământ din mediul rural.

Joi, 01 Septembrie 2022 16:39

La începutul anului şcolar 2022-2023, cu dragoste părintească, îi felicităm şi binecuvântăm pe toţi elevii, părinţii, învățătorii și profesorii români, purtându-i în rugăciunile Bisericii, pentru ca Preamilostivul Dumnezeu să le trimită tuturor „duhul înțelepciunii și al înțelegerii, să le lumineze mintea și cugetul și să le deschidă inima spre primirea învățăturilor celor bune”.(1)

Sâmbătă, 20 August 2022 14:06

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. De asemenea, în contextul împlinirii a 1.000 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog († 1022) și a 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț († 1722), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Duminică, 31 Iulie 2022 21:48

Părintele Ion Semenescu a văzut lumina zilei în data de 16 februarie 1933 în satul Ohaba, comuna Şovarna, judeţul Mehedinţi, fiind cel de-al treilea copil al familiei Semenescu Constantin şi Ana.

A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, apoi în anul 1949 se înscrie la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Drobeta Turnu Severin.

Pentru faptul că în anul 1950 această şcoală se desfiinţează, se înscrie şi urmează cursurile Seminarului Teologic din Craiova între anii 1951-1952. Pentru a finaliza cursurile este nevoit ca ultimul an, 1953, să-l urmeze la Seminarul Monahal al Mănăstirii Neamţ.

În anul 1954 se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar în anul 1956 se transferă la Facultatea de Teologie din Sibiu unde, în 1957, devine licenţiat în Teologie.

Revine în locurile natale pâna în anul 1962, când la 16 noiembrie este numit preot la parohia Băseşti din judeţul Mehedinţi.

La 1 iulie 1964 este trasferat la parohia Pocruia din judeţul Gorj, unde slujeşte timp de 10 ani până la data de 1 august 1974, când primeşte transferul la parohia Bala.

De la 1 ianuarie 1999 se transferă la parohia Şovarna de Sus, iar la 1 martie 2000 se pensionează.

Rămâne să slujească în continuare alături de fiul său, părintele Semenescu - Blidaru Ionuţ, până în anul 2010.

A slujit lui Dumnezeu şi credincioşilor păstoriţi, peste 50 de ani. S-a remarcat şi în activitatea gospodărească purtând de grijă sfintelor biserici unde a slujit. A coordonat ridicarea bisericii din satul Brateş, comuna Bala şi contrubuie la restaurarea bisericii din parohia Bala de Jos.

În mai multe rânduri a suplinit parohiile Bobaiţa, Rudina, Dîlma, Crainici, Şovarna şi Sohodol.

Împreună cu soţia sa, Aurora, s-a bucurat de naşterea a trei copii Claudiu Ionuţ – preot, Delia Luminiţa – educatoare şi Anca – educatoare.

Pleacă din această lume împăcat cu gândul că în toată viaţa sa de preot a propovăduit Evanghelia lui Hristos, a încercat să aducă alinare şi încurajare celor aflaţi în necazuri, mijlocind prin rugăciune către Preamilostivul Dumnezeu.

Pe 1 august 2022, trupul neînsufleţit al părintelui va fi depus la casa din Bala, iar marți după-amiază va fi depus în biserica satului. Miercuri, 3 august 2022, va avea loc slujba de prohodire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Dumnezeu să îl odihnească şi cu drepţii să îl numere!

Miercuri, 13 Iulie 2022 13:21

Spre liniștirea, pe cât este posibil, desigur, a celor tulburați în ultimele zile de neînțelegerile apărute în marginea temei grave a avortului și a poziționării raționale față de aceasta, spre calmarea, fie și temporară, a celor ce își dau ochii peste cap la auzul cuvintelor „Dumnezeu”, „conștiință morală” și „pro-viață”, vă rog să primiți următoarele precizări referitoare la situarea Bisericii și a spiritului creștin față de sacralitatea vieții, libertate personală, alegere responsabilă și moarte. Pentru că despre ele este vorba.

Vineri, 08 Iulie 2022 18:29

În contextul foarte îngrijorător, creat de seceta care afectează masiv agricultura şi alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale, pe teritoriile cărora seceta persistă, să oficieze rugăciunile care se rostesc stăruitor „la vreme de secetă”.

Miercuri, 06 Iulie 2022 19:31

Miercuri, 6 iulie 2022, în Sala de Muzică din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a avut loc ședința administrativă cu preoţii din protopopiatul Baia de Aramă. Întâlnirea a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinumului şi Strehaiei, împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria. În cadrul şedinţei au fost prezentate noutățile misionar-pastorale, administrative și sociale ce trebuie avute în vedere de către slujitorii parohiilor arondate instituției.

Marți, 05 Iulie 2022 23:33

Miercuri, 6 iulie 2022, şi joi, 7 iulie 2022, începând cu orele 09.00, în sala „Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei vor avea loc, cu binecuvântarea şi participarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şedinţele administrative cu preoţii din Protopopiatul Baia de Aramă, respectiv cu cei din Protopopiatul Vânju Mare.

Miercuri, 15 Iunie 2022 20:56

Centrul social-filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va găzdui joi, 16 iunie 2022, ședinţa de constituire a Adunării eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, pentru perioada 2022-2026.

Miercuri, 01 Iunie 2022 08:55

Duminica Părinților şi Copiilor – rugăciune comună  şi conlucrare pentru comuniune şi mântuire

********

Aprobată prin hotărârea nr. 629/12 martie 2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Duminica Părinţilor şi Copiilor, prima duminică după data de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este prilej de a reafirma rolul principal al familiei în creşterea duhovnicească a copiilor şi formarea lor pentru viaţă.

În familie, copilul începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu pentru toți oamenii. De aceea, educația copilului nu înseamnă doar cunoaștere și pregătire pentru viața materială, ci și creștere duhovnicească sau cultivarea bunătății sufletului, ca frumusețe a acestuia în relația lui cu Dumnezeu și cu semenii. În acest sens, părinții sunt chemați să cultive practica rugăciunii în comun, ca izvor de bucurie și iubire statornică în familie. Rugăciunea este temelia vieții și a creșterii spirituale a omului, care ne ajută să înfruntăm greutățile vieții, să pregustăm încă din lumea aceasta lumina și bucuria învierii și a vieții veșnice. Rugăciunea nu este doar lucrarea omului care se adresează lui Dumnezeu, ci şi lucrarea tainică a harului lui Dumnezeu în sufletul celui care se află în comuniune cu El. Nimic nu poate înlocui rugăciunea şi nicio activitate nu este mai de preţ decât aceasta, fiindcă rugăciunea ne dăruiește inspiraţie şi putere pentru a rosti cuvântul frumos şi pentru a săvârși fapta bună.

Anul acesta, Duminica Părinţilor şi Copiilor coincide cu Duminica a 7-a după Paști, în care se citește textul evanghelic despre rugăciunea arhierească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, rostită cu puțin timp înainte de Pătimirile Sale (Ioan 17, 1-3). Această rugăciune ni-L descoperă pe Dumnezeu ca Părinte al unui Fiu veșnic, Care a venit în lume să dăruiască oamenilor viață veșnică. Marea taină sau ținta ultimă a rugăciunii Domnului Iisus Hristos este unitatea Bisericii. El S-a rugat ca toți cei care cred în El „să fie una”, adică să trăiască în comuniune, după cum Tatăl și Fiul sunt una, adică trăiesc în comuniune, în dăruire reciprocă de iubire și de sfințenie: „Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi” (Ioan 17, 11). Rugăciunea arhierească ne mai arată că bucuria lui Hristos este deplină când ucenicii Săi păstrează dreapta credinţă şi unitatea Bisericii (cf. Ioan 17, 13).

Într-o societate tot mai divizată și secularizată, pentru a răspunde nevoilor spirituale profunde ale generațiilor de copii și de tineri, Biserica îi cheamă pe părinți, educatori, învățători și profesori la o conlucrare permanentă, în spiritul comuniunii fraterne și al solidarității practice, ca educația copiilor să devină o preocupare comună majoră. În ultimele decenii, în contextul multor provocări la adresa familiei creștine, Biserica a intensificat activitățile ei privind educația copiilor și a tinerilor. Anul 2022 este în mod deosebit dedicat evidențierii importanței și rolului rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. În acest context, în perioada 15 noiembrie 2021 – 21 mai 2022, Patriarhia Română a organizat Concursul Național Catehetic Rugăciunea în viaţa mea, care și-a propus să cultive relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele prin rugăciune. La concurs au participat grupuri catehetice parohiale, cuprinzând copii și tineri din țară și din diaspora, câștigătorii fiind premiați în ziua de 21 mai 2022, cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale, Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena.

Adresăm părinților și copiilor români un mesaj părintesc de multă prețuire, precum și îndemnul de a păstra și de a trăi dreapta credință, de a practica rugăciunea în familie, de a cultiva iubirea părintească, fiască și frățească, spre slava Preasfintei Treimi și spre bucuria tuturor copiilor și a părinților!

Cu aleasă prețuire și binecuvântare,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Foto credit: basilica.ro

Marți, 31 Mai 2022 10:49

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

********

În ziua de joi, 2 iunie 2022, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.

Sâmbătă, 14 Mai 2022 18:53

Episcopia Severinului şi Strehaiei adresează un mesaj de felicitare pentru elevii care au obţinut rezultate excepţionale pentru judeţul Mehedinţi la etapele naţionale ale Olimpiadei Interdisciplinare de Cultură şi Spiritualitate Românească şi ale Olimpiadei Naţionale de Religie.

De asemenea, trensmite şi un mesaj de binecuvântare şi apreciere pentru eforturile conjugate ale elevilor, părinţilor şi profesorilor care s-au fructificat în aceste rezultate.

Miercuri, 11 Mai 2022 18:42

Ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, evenimentul cultural-ştiinţific este organizat la Drobeta-Turnu-Severin cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Miercuri, 27 Aprilie 2022 10:34

Hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe” din municipiul Drobeta Turnu Severin reprezintă, pentru clerul şi credincioşii eparhiei mehedințene, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească. Anul acesta, hramul Catedralei va fi marcat prin oficierea mai multor slujbe religioase.

Joi, 21 Aprilie 2022 22:44

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an.

Miercuri, 20 Aprilie 2022 14:05

În apropierea praznicului Învierii Domnului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a organizat o întâlnire de suflet cu toți reprezentanții presei locale.

Miercuri, 13 Aprilie 2022 23:24

„BUCURII DE PAȘTI PENTRU COPILAȘI!” este campania de strângere de fonduri pentru susținerea copiilor în situaţii de risc din școlile mehedințene, demarată de Asociația Anastasia și Episcopia Severinului și Strehaiei. Ne vor fi alături colectivul profesorilor de religie din Mehedinţi şi patru parohii ale comunităţilor de români din Germania: Parohia Augsburg păstorită de Pr. Ciprian Suciu, Parohia Ulm păstorită de Pr. Sebastian Suciu, Parohia Landsberg păstorită de Părintele Ioan Scripciuc şi Parohia Ravensburg păstorită de Pr. Alexandru Roşu.

Va propunem dumneavoastră, oameni cu suflet mare şi credinţă puternică, să vă alăturaţi şi să prefacem împreună, Tristețea în Bucurie, Lacrima în Lumină!

Puteți ajuta cu cât vă permite tolba sau vă puteți asocia cu încă cineva pentru a deveni „Îngeraș pentru un Copilaș!”

Cum puteți dona?

ASOCIAȚIA ANASTASIA

Cont: RO81RNCB0179112200990001

Dacă nu aveți posibilitatea să donați direct în cont, luați legătura cu noi. Vă stăm la dispoziție la numărul de telefon: 0769057197 - Pr. Cătălin Țăruș.

Daruiește-ți bucuria de a dărui copiilor mehedințeni, PÂNĂ PE 2 MAI 2022!

Miercuri, 13 Aprilie 2022 19:55

La începutul Săptămânii Mari a Postului Paştilor, Episcopia Severinului şi Strehaiei invită credincioşii severineni la momente înălțătoare de rugăciune, în cadrul unui concert de pricesne susţinut de corul Kinonia al episcopiei.

Luni, 04 Aprilie 2022 15:06

La Drobeta Turnu Severin a avut loc, luni, 4 aprilie a.c., conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor şi cântăreţilor bisericeşti din Eparhia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul desfăşurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin, cu implicarea Sectorului Cultural şi Învăţământ, s-a bucurat de prezenţa şi binecuvântarea a doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2022 ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamţ” și a fost centrată  pe accentuarea rolului rugăciunii în viaţa Bisericii şi a credincioşilor, precum şi pe sublinierea faptului că în viaţa Bisericii sfinţii isihaşti sunt consideraţi modele de rugăciune personală permanentă şi de vieţuire creştină intensă.

Sâmbătă, 02 Aprilie 2022 22:35

Luni, 4 aprilie 2022, începând cu ora 10:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va avea loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul va debuta cu săvârşirea unei slujbe de Tedeum.

Joi, 31 Martie 2022 10:34

Pe fondul prelungirii crizei umanitare provocate de războiul din Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a continuat amplele sale acțiuni social-filantropice.

În această perioadă, pe platforma online ajutăcubucurie.ro a Patriarhiei Române în colaborare cu Federația Filantropia au fost donate sumele de 17.450 lei și 340 euro.

La nivelul Patriarhiei Române, în perioada 18-24 martie 2022, s-au adăugat ca participante la acțiuni caritabile 1.926 persoane din rândul preoților și al voluntarilor.

Sprijinul umanitar acordat în aceste ultime zile a însumat 1.358.889 lei, acesta constând în bani și produse (hrană caldă, alimente, hrană pentru bebeluși, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, jucării etc.).

La acest sprijin se adaugă mai multe tipuri de servicii sociale în derulare (de traducere – 9.427 beneficiari; de consiliere și orientare – 8.944 beneficiari, medicale – 164 beneficiari și educaționale – 6.741  beneficiari, precum și sprijin logistic, constând în spații de adăpost - cort/containere și transport).

În ceea ce privește cazarea refugiaților, locurile pentru aceștia se ridică actualmente la 11.018, dintre care 7.301 cu servicii de masă incluse.

În legătură cu organizarea de transporturi umanitare, au fost realizate încă 62 transporturi în România, 7 transporturi în Ucraina și 2 transporturi în Republica Moldova. Valoarea acestor noi transporturi se ridică la suma de 977.862 lei.

Campania Patriarhiei Române „Donează sânge pentru Ucraina” a continuat și în ultima săptămână, la ea participând 342 de noi persoane donatoare.

În perioada 18-24 martie 2022, ajutorul umanitar oferit de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române și Federația Filantropia se ridică la suma de 2.529.456 lei.

Astfel, ajutorul total oferit de Biserica Ortodoxă Română de la declanșarea războiului din Ucraina până în acest moment este de 26.224.213 lei.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Marți, 29 Martie 2022 12:47

Ciclul serilor duhovnicești din acest Post al Sfintelor Paști va continua joi, 31 martie 2022, începând cu ora 18.45, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Drobeta-Turnu Severin, avându-l ca invitat pe Pr. lect. univ. dr. Ștefan Negreanu. Preacucernicia Sa va susține conferința cu tema „Familia creștină în trecut și azi”.

Marți, 22 Martie 2022 11:01

Pe fondul dramei umanitare provocate de războiul din Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a continuat acțiunile sale filantropice destinate refugiaților ucraineni sosiți în România și în Republica Moldova, precum și cetățenilor rămași în Ucraina.

Duminică, 20 Martie 2022 18:36

În perioada imediat următoare, în Episcopia noastră se va derula o serie de conferințe având ca tematică „Luna Martie – Luna pentru Viață” și „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.”

Luni, 14 Martie 2022 17:40

Pe fondul dramatic al declanșării războiului din Ucraina și al catastrofei umanitare provocată de acesta, Biserica Ortodoxă Română s-a mobilizat încă din primele zile ale acestui conflict declanșat de Rusia împotriva unei țări independente și suverane, acordând ajutor multiplu refugiaților ucraineni sosiți pe teritoriul țării noastre, în Republica Moldova, precum și cetățenilor rămași în Ucraina.

Luni, 14 Martie 2022 10:20

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, sectorul Social - Filantropic al Episcopiei Severinului si Strehaiei în colaborare cu Asociația „Filantropia Severin” lansează campania umanitară „Împreuna putem face mai mult”. Campania are ca scop strângerea de alimente neperisabile (ulei conserve, biscuiți, orez, zahăr, lapte praf etc.), produse de igienă personală, produse medicale, pături și donații financiare pentru ajutorarea persoanelor refugiate în urma conflictului din Ucraina.

Marți, 08 Martie 2022 21:34

Ziua de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, a celor ce au luptat, cel mai adesea până la moarte, îndurând suferințe inimaginabile în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi ateu.

Joi, 24 Februarie 2022 11:44

Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte instituții importante din România și Uniunea Europeană, a luat act cu maximă îngrijorare de începerea războiului din Ucraina, război declanșat de Rusia împotriva unui stat suveran şi independent.

Joi, 17 Februarie 2022 17:24

În ziua de joi, 17 februarie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Joi, 20 Ianuarie 2022 18:15

Luni, 24 ianuarie 2022, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află azi Palatul Patriarhiei.

Duminică, 16 Ianuarie 2022 17:53

Duminică, 16 ianuarie 2022, a avut loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările au fost  precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Catedrala Episcopală din orașul nostru. Slujba euharistică a fost oficiată de ierarhul mehedințean înconjurat de slujitorii sfântului lăcaș.

Sâmbătă, 15 Ianuarie 2022 07:56

Duminică, 16 ianuarie 2022, va avea loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Catedrala Episcopală din orașul nostru. Cu acest prilej va fi săvârşită şi o slujbă de Te Deum începând cu ora 11.30.

Duminică, 26 Decembrie 2021 16:33

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, îşi sărbătoreşte duminică ocrotitorul spiritual, Sf. Cuv. Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

Marți, 21 Decembrie 2021 18:51

Proiectul educațional „DĂRUIEȘTE BUCURIE DE CRĂCIUN” promovează ideea  de voluntariat în rândul elevilor şi adulţilor, prin participarea la un proiect din cadrul Strategiei Naționale de  Acţiune Comunitară.

Miercuri, 15 Decembrie 2021 21:38

Elevi din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Cerneți au fost oaspeții Mânăstirii Sfânta Treime din aceeași localitate, în cadrul unei colaborări care urmărește ca tânăra generație să dobândească elemente de istorie locală, în context regional, pentru a-și putea cunoaște elementele identitare definitorii și semnificația acestora.

Joi, 09 Decembrie 2021 18:45

Şi în anul 2021 se continuă campania filantropică „Fii Moş Crăciun De Crăciun”, campanie ce a debutat în anul 2020, când peste 100 de copii au primit daruri multe de la oameni cu inimă mare şi credinţă puternică.

Peste 130 de familii cu 408 copii identificate de Asociația Anastasia în județul Mehedinți au nevoie de alimente de bază pentru masa de Crăciun și doar câteva zile ne despart de marea sărbătoare.

Adu bucuria în casele și sufletele copiilor nevoiași din județul Mehedinți!

Campaniei de ajutorare s-au alăturat: Episcopia Severinului si Strehaiei, Hipermarketul Cora Drobeta şi Asociaţia Filantropia Severin.

Cum poţi ajuta?

Intră pe asociatiaanastasia.ro, alegeți o familie din listă lăsând un mesaj privat cu CODUL din dreptul familiei, iar noi vă trecem în dreptul celui ales. Dacă nu aveți posibilitatea să intrați online, pentru lămuriri, contactați preotul din parohia dumneavoastră sau persoana de contact din partea asociației, Pr. Cătălin Țăruș, la numărul de telefon 0769057197.

Cu cât puteți contribui?

Coșul cu alimentele de bază pentru fiecare dintre familii se ridică la suma de 250 de lei. Dacă nu puteți contribui cu această sumă, nu este nici o problemă. Poţi ajuta cu cât iți permite tolba sau te poţi asocia cu încă cineva pentru a deveni Moș Crăciun pentru una din familiile greu încercate.

Dorința noastră este să ajutăm toate familiile din lista pusă la dispoziție pe site.

Noi, Cora Drobeta şi Asociaţia Filantropia Severin venim cu desaga plină cu de toate.

Cum puteți dona?

ASOCIAȚIA ANASTASIA

Cont: RO81RNCB0179112200990001

Dacă nu aveți posibilitatea să donați direct în cont, luați legătura cu noi.

Vă stăm la dispoziție la numărul de telefon: 0769057197 - Pr. Cătălin Țăruș.

Marți, 07 Decembrie 2021 11:33

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost tipărit Calendarul Creștin Ortodox pentru anul 2022, în patru variante: tip foaie de perete, tip agendă de buzunar (carnețel), de perete cu spiră metalică, de birou cu spiră metalică.

Marți, 16 Noiembrie 2021 09:33

Marţi, 16 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, îşi aniversează ziua de naştere. La binecuvântata vârstă de 64 de ani, sunt alături de IPS Părinte Mitropolit ierarhii, preoţii şi credincioşii din Mitropolia Olteniei. Cu toţii înălţă rugăciune de mulţumire către Bunul Dumnezeu pentru paza şi îndelungă slujirea întru mulţi şi binecuvântaţi ani ai arhipăstorului lor din Cetatea Băniei.

Marți, 28 Septembrie 2021 16:19

Joi, 30 septembrie 2021, Biserica Ortodoxă Română aniversează 14 de ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh.

Marți, 28 Septembrie 2021 08:52

La începutul noului an universitar 2021-2022, adresăm un mesaj de binecuvântare tuturor studenților şi profesorilor din învățământul universitar și postuniversitar, dorindu-le mult ajutor de la Dumnezeu în activitatea de studiere, cercetare și aprofundare a valorilor ştiinţifice, educaționale, spirituale, culturale și practice.

Sâmbătă, 14 August 2021 13:26

Cu adâncă durere în suflet am primit vestea că Părintele Constantin Ursoniu, preot paroh al parohiei Brezniţa-Ocol, protopopiatul Drobeta Turnu Severin, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de sâmbătă, 14 august 2021.

Duminică, 27 Iunie 2021 16:58

Luni, 28 iunie 2021, începând cu ora 09:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin va avea loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Evenimentul va debuta cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala episcopală din municipiu.

Vineri, 18 Iunie 2021 23:08

Mânăstirea „Sfânta Treime” din Cerneți a obținut o finanțare nerambursabilă pentru proiectul Restaurarea, conservarea și promovarea mănăstirii „Sfânta Treime” din Cerneți ca patrimoniu identitar al Olteniei, din partea Institutului Național al Patrimoniului, acordată prin Timbrul Monumentelor Istorice, în cadrul sesiunii de finanțare INP 1 / 2021 pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice,  subprogramul „Documentații tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”.

Miercuri, 09 Iunie 2021 14:23

La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Prin jertfa lor, eroii au contribuit la afirmarea demnităţii poporului român, exprimată în dobândirea independenței, apărarea libertăţii şi realizarea unităţii statului român.

Din acest motiv, Catedrala Națională din București este dedicată memoriei tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, iar al doilea hram este Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Miercuri, 19 Mai 2021 18:07

În contextul îngrijorător creat de escaladarea gravelor violențe de natură armată ce se desfăşoară actualmente în spațiul israeliano-palestinian, ostilități militare care au condus deja la moartea multor persoane civile, între care şi mulți copii, Patriarhia Română se roagă lui Dumnezeu pentru încetarea conflictului şi restabilirea păcii în Ţara Sfântă.

Vineri, 14 Mai 2021 18:32

Patriarhul României transmite cu prilejul Duminicii Mironosițelor, 16 mai 2021, un mesaj despre importanța lucrării femeii în societate.

Anul trecut, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a oficializat Duminica Femeii Creștine, sărbătoare ținută în a treia duminică după Paști, Duminica Mironosițelor.

          Mesajul Patriarhului României subliniază demnitatea și importanța egală a bărbatului și a femeii, precizând: „În iubirea lui Hristos și în starea de sfințenie, distincțiile dintre oameni nu mai sunt motive de dezbinare sau de conflict, ci bogăție a comuniunii de credință și de viețuire sfântă”.

Marți, 20 Aprilie 2021 16:45

Îndrumări ale Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României, privind slujbele care vor fi săvârşite în perioada dintre sâmbăta Floriilor şi sărbătoarea Izvorului Tămăduirii (24 aprilie - 7 mai 2021), în condiţiile stării de alertă!

Duminică, 11 Aprilie 2021 22:58

În contextul informațiilor apărute în presă, în ultimele zile, cu privire la demersurile pentru modificarea unor acte normative referitoare la persoanele infectate cu noul Coronavirus, prezentăm, mai jos, conținutul adreselor Patriarhiei Române către autoritățile publice în legătură cu asistența religioasă și înmormântarea în cazurile de Covid 19, respectiv sărbătorirea Învierii Domnului în noaptea de 1-2 mai 2021.

Joi, 25 Martie 2021 21:44

Premierul României, Secretarul de stat Victor Opaschi și mai mulți membri ai Guvernului, au avut joi o discuție cu reprezentanții cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Preotul Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Joi, 25 Februarie 2021 21:21

În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 14 Februarie 2021 20:21

Începând de luni, 15 februarie 2021, preoţii din Episcopia Severinului şi Strehaiei se vor întâlni în cadrul cercurilor pastorale la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin. Grupele sunt organizate pe protoierii, iar în fiecare săptămână, până la începutul Postului Mare, vor fi organizate câte 3-4 întâlniri.

Vineri, 12 Februarie 2021 11:57

În data de 11 februarie 2021, s-au împlinit 17 ani de când Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe Preasfinţitul Părinte Nicodim în scaunul de Episcop titular al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Vineri, 29 Ianuarie 2021 12:37

Am aflat cu durere despre tragedia provocată de incendiul din spitalul „Matei Balș” din București, în dimineața zilei de  vineri, 29 ianuarie 2021, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 5 pacienți și alți 102 au fost evacuați.

Miercuri, 27 Ianuarie 2021 11:54

Joi, 28 ianuarie 2020, va avea loc şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările vor fi precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Catedrala Episcopală din orașul nostru. Cu acest prilej va fi săvârşită şi o slujbă de Te Deum.

Începând cu ora 10.00, membrii Adunării Eparhiale se vor întruni în sesiune de lucru în sala centrului cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" de la Hotelul Severin, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. Pe ordinea de zi se află prezentarea rapoartelor de activitate ale sectoarelor din cadrul Centrului eparhial pentru anul 2020 precum şi aprobarea proiectelor pentru 2021.

Adunarea Eparhială este organul deliberativ al Eparhiei şi se compune din 30 de membri, reprezentanti ai clerului si ai credinciosilor, o treime clerici şi două treimi mireni. Conform statutului BOR, activitatea Adunării Eparhiale este împartită în cinci comisii: comisia administrativ-bisericească, comisia culturală si educationala, comisia economica, bugetară şi patrimonială, comisia social-filantropică şi comisia organizatorică, juridică şi de validare.

Lucrările evenimentului nu sunt deschise publicului larg şi vor fi organizate cu respectarea restricţiilor medicale emise pentru perioada stării de alertă.

Biroul de Presă al Episcopiei Severinului şi Strehaiei

Joi, 21 Ianuarie 2021 16:18

Duminică, 24 ianuarie 2021, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment esențial din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Miercuri, 23 Decembrie 2020 07:29

În contextul prelungirii stării de alertă, în care deplasarea în afara domiciliului este interzisă după ora 23.00, dar și al recomandărilor speciale ale autorităților pentru perioada de sărbători, slujba de binecuvântare a Noului An, care se săvârșea la miezul nopții trecerii dintre ani, va fi săvârșită anul acesta imediat după slujba Vecerniei din seara zilei de 31 decembrie 2020. 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Luni, 21 Decembrie 2020 19:17

În ziua de marți, 22 decembrie, după terminarea Sfintei Liturghii, la Catedrala patriarhală va fi oficiată o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

Duminică, 29 Noiembrie 2020 23:21

De Ziua Naţională a României, marți, 1 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate va fi oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor luminată de credința în Dumnezeu și dragostea de țară, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

Vineri, 27 Noiembrie 2020 16:28

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost tipărit Calendarul Creștin Ortodox pentru anul 2021, în patru variante: tip foaie de perete, tip agendă de buzunar (carnețel), de perete cu spiră metalică, de birou cu spiră metalică.

Miercuri, 25 Noiembrie 2020 20:35

Episcopia Severinului și Strehaiei scoate la concurs următoarele posturi clericale vacante:

  1. Postul de preot paroh la Parohia "Sfântul Ioan Gură de Aur" - Calea Târgu-Jiului din Municipiul Drobeta Turnu Severin, Protopopiatul Drobeta Turnu Severin. Parohia are arondate 1400 familii, categoria I urban, deține casă parohială;
  2. Postul de preot paroh la Parohia Marga, Protopopiatul Drobeta Turnu Severin. Parohia are arondate 138 familii, categoria III rural, nu deține casă parohială;
  3. Postul de preot paroh la Parohia Albuleşti, Protopopiatul Strehaia; Parohia are arondate 240 familii, categoria II rural, nu deține casă parohială;
  4. Postul de preot paroh la Parohia Chilia, Protopopiatul Vînju Mare. Parohia are arondate 163 familii, categoria III rural, nu deține casă parohială.

Dosarele candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la concursul de selecționare se depun la Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei - Sectorul Administrativ Bisericesc din municipiul Drobeta Turnu Severin, Str. I. Gh. Bibicescu, Nr. 6, Jud. Mehedinţi, în perioada 10.11.2020-10.12.2020.

 

TEMATICA PENTRU CONCURS

Teologie dogmatică şi Misiologie

  1. Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, cele două izvoare ale Revelaţiei divine
  2. Descoperirea Sfintei Treimi în Vechiul Testament şi în Noul Testament
  3. Crearea lumii nevăzute şi văzute. Crearea omului
  4. Căderea în păcat. Urmările păcatului strămoşesc
  5. Întruparea Fiului lui Dumnezeu şi Unirea ipostatică
  6. Întreita slujire a Mântuitorului, Răstignirea şi Învierea Lui
  7. Sfântul Duh şi lucrarea Sa în Biserică. Cincizecimea în actualitate
  8. Har, credinţă şi fapte bune, condiţiile subiective ale mântuirii
  9. Învăţătura despre Biserică, însuşirile Bisericii şi ierarhia Bisericească
  10. Învăţătura ortodoxă despre moarte. Judecata particulară, rugăciunile pentru cei morţi
  11. A doua venire a Domnului şi Judecata obştească, combaterea învăţăturilor eretice despre a două Venire
  12. Taina Sfântului Botez
  13. Taina Mirungerii
  14. Taina Sfintei Euharistii
  15. Taina Preoţiei
  16. Taina Pocăinţei
  17. Taina Sfântului Maslu
  18. Taina Sfintei Cununii
  19. Preacinstirea Maicii Domnului
  20. Cinstirea Sfintei Cruci în Sfânta Scripură şi la Sfinţii Părinţi
  21. Cinstirea Sfintelor icoane
  22. Cinstirea sfinţilor şi a Sfintelor Moaşte
  23. Cinstirea Duminicii în Sfânta Scripură şi la Sfinţii Părinţi

Bibliografie:

  1. Teologia Dogmatică şi Simbolică, Manual pentru Facultăţ Teologice, Vol. I + vol. II, Editura Renaşterea, 2008.
  2. Îndrumări Misionare, Bucureşti, 1986.
  3. Călăuza creştină. Sectologie, P.David, Curtea de Argeş, 1994.
  4. Învăţătura de credinţă a Bisericii, Bucureşti, 2000. Iisus Hristos este acelaşi, ieri şi azi şi în veac, Craiova, 2010.
  5. Iconomia plinirii vremilor în Hristos, Craiova, 2013.
  6. Ca toate să fie iarăşi reunite în Hristos, cele din ceruri şi cele de pe pământ Craiova, 2014.
  7. Aşteptând pe Cel ce este şi Cel ce va veni, Atotţiitorul Craiova, 2015.
  8. Biserica în actualitate sau actualitatea Bisericii Craiova, 2018.

 

PREDICI

  1. Predică la Duminica a 2-a după Paşti (a Sfântului Apostol Toma)
  2. Predică la Duminica a 5-a după Paşti (a Samarinencii)
  3. Predică la Duminica a 11 –a după Rusalii (Pilda datornicului nemilostiv)
  4. Predică la Duminica a 13 –a după Rusalii (Pilda lucrătorilor celor răi)
  5. Predică la Duminica a 19 – a după Rusalii (Iubirea vrăjmaşilor)
  6. Predică la Duminica a 22 – a după Rusalii (Bogatul nemilostiv)
  7. Predică la Duminica a 25 – a după Rusalii (Pilda Samarineanului milostiv)
  8. Predică la Botezul Domnului (6 ianuarie)
  9. Predică la Sf. Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan (30 ianuarie)
  10. Predică la Întâmpinarea Domnului (2 februarie)
  11. Predică la Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai)
  12. Predică la Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul (20 iulie)
  13. Predică la Schimbarea la Faţă (6 august)
  14. Predică la Adormirea Maicii Domnului (15 august)
  15. Predică la Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
  16. Predică la Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil (8 noiembrie)
  17. Predică la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie)
  18. Predică la Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie)
  19. Predică la Sfântul Apostol Andrei (30 decembrie)
  20. Predică la Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie)
  21. Predică la Taina Sfântului Botez
  22. Predică la Taina Sfintei Cununii
  23. Cuvânt la instalarea în parohie
  24. Cuvânt la vizita ierarhului în parohie
  25. Cuvânt la deschiderea anului şcolar

 

CATEHEZE

  1. Despre Sfânta Scriptură
  2. Despre Sfânta Tradiţie
  3. Despre Taina Sfântului Botez
  4. Despre Taina Sfintei Împărtăşanii
  5. Despre Taina Pocăinţei
  6. Despre Taina Sfântului Maslu
  7. Despre calendarul bisericesc şi stilism
  8. Despre serbarea Duminicii
  9. Despre Preacinstirea Maicii Domnului
  10. Despre cinstirea sfinţilor
  11. Despre cinstirea Sfintei Cruci
  12. Despre cinstirea Sfintelor icoane
  13. Despre cinstirea Sfintelor Moaşte
  14. Despre rugăciune
  15. Despre Ajutorarea săracilor
  16. Despre Învierea Domnului
  17. Despre Naşterea Domnului
  18. Despre virtuţile creştine
  19. Despre păcat
  20. Despre datoriile faţă de aproapele
  21. Despre patima beţiei
  22. Despre patima desfrânării
  23. Despre participarea la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe bisericeşti

Sectorul Administrativ-Bisericesc

Luni, 23 Noiembrie 2020 18:18

Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase.

Sâmbătă, 14 Noiembrie 2020 23:53

Am aflat cu multă durere despre tragedia provocată de incendiul din secția de "Anestezie și Terapie Intensivă" a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în seara zilei de  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 10 persoane și alte 7 au ajuns  în stare critică.

Joi, 22 Octombrie 2020 17:39

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, din perioada 25-27 octombrie 2020, are loc anul acesta în condiţii diferite, impuse de restricțiile sanitare cauzate de pandemia Covid 19 din România.

Astfel, participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizată de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, se va desfășura anul acesta în condiții de maximă precauție, ordine și protecție, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă specială în care se află acum municipiul București.

Vineri, 09 Octombrie 2020 23:00

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi, 9 octombrie 2020:

Marți, 06 Octombrie 2020 11:04

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat la decizia prin care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) anunță că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.

Joi, 24 Septembrie 2020 16:07

Binecuvântare pentru noul an universitar

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul noului an universitar 2020-2021

Luni, 07 Septembrie 2020 10:54

Binecuvântare pentru familie şi şcoală la început de an şcolar

Miercuri, 02 Septembrie 2020 23:47

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis miercuri un document cu actualizarea punctului nr. 14 din Îndrumările adresate recent parohiilor şi mănăstirilor din Patriarhia Română, în contextul epidemiei de Covid-19.

Miercuri, 19 August 2020 09:00

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împlineşte miercuri, 19 august, 19 ani de arhierie. În iulie 2001, Preasfinţia Sa a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei în Şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titulatura de "Gorjeanul", fiind hirotonit arhiereu în ziua de 19 august 2001.

La acest moment aniversar rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască arhierie îndelungată cu mult spor pe calea mântuirii şi spre buna păstorire a clerului şi credincioşilor din Eparhie.

Reamintim că în Şedinţa Sfântului Sinod din 11 februarie 2004 a fost ales episcop titular al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Întronizarea în demnitatea de Episcop eparhiot a avut loc în Cetatea Severinului la 25 aprilie 2004

Vineri, 14 August 2020 10:15

În contextul în care și astăzi în lume cei mai numeroși martiri pentru credință sunt creștinii, Patriarhia Română își exprimă aprecierea pentru declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Miercuri, 12 August 2020 17:11

*Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români (16 august 2020)*

 

Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români pe tot cuprinsul Patriarhiei Române. Aceste două teme, una omagială și cealaltă comemorativă, evidențiază două coordonate cu o importanță majoră în viața și activitatea bisericească.

Miercuri, 05 August 2020 18:11

Cu multă tristețe am afat de consecințele tragice ale uriașei explozii care a avut loc în orașul Beirut, capitala Libanului, în seara de marți, 4 august 2020, soldată cu cel puțin 100 de morți și 4.000 de răniți. În aceste momente difcile pentru poporul libanez, în numele clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, ne exprimăm profunda compasiune și solidaritate cu toți cei afectați de catastrofă și ne rugăm  lui Dumnezeu să odihnească în pace sufetele celor ce și-au pierdut viața, să consoleze familiile îndoliate și să dăruiască însănătoșire celor răniți. Aceste momente grele din viața poporului libanez ne cheamă să arătăm multă credinţă în Dumnezeu şi solidaritate între oameni. 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Miercuri, 22 Iulie 2020 10:27

În ziua de miercuri, 22 iulie 2020, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, aniversează împlinirea vârstei de 69 de ani.

Vineri, 17 Iulie 2020 18:14

Întrucât, în contextul prelungirii stării de alertă, începând cu data de 17 iulie 2020, nu există reguli noi în ceea ce privește viața religioasă, Patriarhia Română reamintește îndrumările date în 17 iunie a.c., privind participarea credincioșilor la sfintele slujbe în interiorul şi în exteriorul lăcașurilor de cult:

Miercuri, 17 Iunie 2020 15:44

Având în vedere că, din 17 iunie 2020, o serie de limitări și interdicții care privesc viața cetățenilor încetează, în consultare cu autoritățile de stat competente, Patriarhia Română transmite următoarele îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, privind participarea credincioşilor la sfintele slujbe în interiorul şi în exteriorul lăcaşurilor de cult:

Miercuri, 03 Iunie 2020 11:01

La toate bisericile din Patriarhia Română, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi din data de joi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920.

Veşnica lor pomenire din neam în neam!

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Luni, 01 Iunie 2020 18:03

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei până în momentul ridicării „stării de urgență” și începutul „stării de alertă” (15 mai 2020), oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină, precum și unor spitale confruntate cu lipsa unor echipamente medicale.

Sâmbătă, 30 Mai 2020 20:00

În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare.

Joi, 14 Mai 2020 22:52

Având în vedere că, din 15 mai 2020, încetează starea de urgență și aplicabilitatea Ordonanțelor militare care au limitat importante aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor, în urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română transmite următoarele îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, privind accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la sfintele slujbe:

Miercuri, 13 Mai 2020 14:19

Biserica Ortodoxă Română a continuat ampla sa acțiune caritabilă desfășurată în contextul pandemiei și al stării de urgență, care urmează să fie ridicată în ziua de 15 mai 2020, oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină.

Marți, 12 Mai 2020 16:50

Duminicile care urmează Sărbătorii Sfintelor Paşti, precum şi întreaga tradiţie liturgică şi filantropică a Bisericii, cultivă o legătură directă cu puterea vindecătoare a Învierii Mântuitorului Hristos, Care a venit în lume ca să tămăduiască „orice fel de boală şi orice neputinţă” (Matei 10, 1) şi să dăruiască oamenilor speranţa izvorâtă din iubire, precum şi puterea sacrificiului pentru semenii lor aflaţi sub crucea suferinţei.

Miercuri, 06 Mai 2020 16:29

Biserica Ortodoxă Română continuă ampla sa acțiune caritabilă dedicată celor afectați de pandemie, oferind ajutor concret și diversificat, la nivel de parohii și eparhii, persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină.

Miercuri, 29 Aprilie 2020 11:50

Patriarhia Română continuă ampla acțiune caritabilă dedicată celor afectați de pandemie, oferind ajutor concret și diversificat la nivel de parohii și eparhii, în mod special persoanelor vârstnice și sărace, bolnave sau cu dizabilități, celor aflați temporar în izolare sau în carantină.

Miercuri, 15 Aprilie 2020 23:25

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

Luni, 13 Aprilie 2020 21:43

În timpul stării de urgență națională impusă din cauza pandemiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), cu respectarea riguroasă a dispoziţiilor autorităţilor de stat adoptate în acest context, la îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhii, preoţii şi voluntarii din rândul credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române au continuat să ofere ajutor material și financiar celor afectați de pandemie.

Vineri, 10 Aprilie 2020 13:11

Întrucât slujbele de Florii, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni, pentru a oferi credincioşilor o anumită consolare şi pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, urmare consultării cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile şi mănăstirile vor proceda după cum urmează:

  1. Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.
  2. În săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
  3. Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020).
  4. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, începând cu orele 8.00, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.
  5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat).
  6. Preoţii vor întocmi în Săptămâna Patimilor liste cu persoanele care nu se pot deplasa: bătrâni, bolnavi şi în izolare. În dimineaţa zilei de duminică, 19 aprilie 2020, începând cu orele 6.00, Paştile” vor fi distribuite la domiciliu acestora de către voluntari, membri ai consiliilor şi comitetelor parohiale. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie.
  7. Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.
  8. Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni.
  9. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sintei...”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.
  • La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare.
  1. În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).
  2. Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.
  • Prezentele Îndrumări completează recomandările Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020 intitulate Noi măsuri privind slujbele și activitățile sociale bisericești.
  1. Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege.
  2. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi tuturor sfinţilor ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!

Cancelaria Sfântului Sinod

miercuri, 08 aprilie 2020

 

 

Biroul de Presă al Episcopiei Severinului şi Strehaiei

Miercuri, 08 Aprilie 2020 11:27

Episcopia Severinului şi Strehaiei se alătură efortului de solidaritate şi implicare al Patriarhiei Române în vederea ajutorării celor afectaţi de pandemia Covid-19.

Acţiunile au fost concentrate într-un plan care se desfăşoară la toate nivelurile Eparhiei şi îndreptat către instituţii şi persoane fizice.

Miercuri, 08 Aprilie 2020 08:58

Pe lângă intensificarea rugăciunilor, Biserica a desfășurat acțiuni filantropice pentru persoanele vulnerabile și a făcut numeroase donații de produse alimentare, igienico-sanitare și aparatură medicală.

Comunicat de presă:

Marți, 31 Martie 2020 08:32

Într-o perioadă marcată din ce în ce mai mult de criza medicală cu consecințe sociale provocată de pandemia cu noul coronavirus (COVID - 19), Patriarhia Română i-a îndemnat pe ierarhi și pe preoți să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete ale Bisericii. Acestea sunt rodul firesc al iubirii și solidarității față de cei ce suferă deja consecințele dureroase ale acestei situații de criză: oamenii vârstnici și săraci, dar și cei aflați temporar în izolare sau în carantină. Intensificarea implicării sociale a Bisericii reflectă în aceste zile și prețuirea deosebită față de toți cei care, în frunte cu medicii, lucrează în spitale și în alte așezăminte medicale.

Răspunzând chemării Patriarhiei Române, centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat social-filantropic și au raportat până în prezent un ajutor financiar și material în cuantum de 4.105.002 lei.

La acest sprijin social-filantropic în derulare se adaugă donația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în valoare de 10.000 lei din salariul personal, depusă în contul platformei „Ajută cu bucurie” (ajutacubucurie.ro) în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii activi în acest proiect sprijinit de Patriarhia Română și de Federația „Filantropia”.

Patriarhia Română apreciază orice donaţie, mică sau mare, pentru a ajuta pe toţi cei greu încercați de efectele acestei epidemii să depășească mai ușor momentele grele prin care trec.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Vineri, 27 Martie 2020 19:54

În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID - 19) şi a instituirii stării de urgenţă naţională, Biserica Ortodoxă Română, prin structurile sale (centre eparhiale, protopopiate, parohii și mănăstiri), precum și prin intermediul ONG-urilor ce funcționează în cadrul eparhiilor, participă încă de la început la efortul comun de susţinere a persoanelor vulnerabile, împreună cu autoritățile centrale și locale.

Marți, 24 Martie 2020 18:06

Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei.

Duminică, 22 Martie 2020 21:39

Pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

Vineri, 20 Martie 2020 23:40

În contextul stării de urgență în care se află România din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, Patriarhia Română transmite un îndemn la responsabilitate, echilibru și solidaritate.

            Patriarhia Română îi îndeamnă pe toţi preoții Bisericii Ortodoxe Române să pună în aplicare cu realism, luciditate și încredere măsurile impuse de autoritățile statului, măsuri care afectează temporar şi viaţa liturgică a Bisericii. Aceste reglementări au ca scop diminuarea și oprirea actualei epidemii pe care toate autoritățile medicale internaţionale o consideră ca fiind extrem de gravă. În vederea aplicării coerente și uniforme a tuturor reglementărilor care afectează temporar viața liturgică a Bisericii, Patriarhia Română, în consultare cu eparhiile ei, va elabora periodic și va transmite clerului şi credincioşilor îndrumări pastorale unitare care vor fi aplicate în toată Biserica Ortodoxă Română. De aceea, este mare nevoie de consultare şi cooperare în toate acţiunile pe care le desfăşurăm.

            În această perioadă critică, sunt esenţiale şi prioritare: rugăciunea şi responsabilitatea pentru sănătatea personală şi socială, precum şi ajutorarea concretă a celor aflaţi în nevoi, protejându-i prin respectarea distanței sociale recomandate şi prin ajutor material oferit în mod voluntar organizat.

Să traversăm acest timp de încercare și suferință, în rugăciune şi în fapte bune, fără panică şi teamă, având deplină încredere în Dumnezeu şi speranţă izvorâtă din credinţă!

Să ne rugăm Mântuitorului Hristos, zilnic, individual în biserică sau acasă împreună cu familia, pentru toți cei bolnavi, pentru grabnica lor însănătoșire, pentru medici și pentru toți cei activi în ajutorarea oamenilor, ca Dumnezeu să-i ocrotească și să ne ajute să revenim cât mai curând la normalitatea vieții sociale și religioase.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Joi, 19 Martie 2020 11:55

În contextul răspândirii epidemiei de Coronavirus, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență prin Hotărârea nr.11/17.03.2020, prevede, pentru protejarea populaţiei, printre alte măsuri, suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală realizate în spații închise.

De asemenea, se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise.

Slujbele religioase (Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, Înmormântările, precum și orice altă slujbă) se vor desfășura în aer liber (în curtea bisericii, în altarul de vară) cu participarea a maximum 100 de credincioși, păstrându-se distanța de minimum un metru între cei prezenți.

Îndemnăm pe toţi preoţii şi credincioşii din cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei să respecte măsurile şi îndemnurile dispuse de autoritățile publice, respectându-se, totodată, libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă.

Înainte de Otpustul Slujbei (Sfânta Liturghie, Vecernie sau Pavecerniță) se vor rosti atât Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii trimisă de Patriarhia Română, precum şi Rugăciunea pentru chemarea milei lui Dumnezeu la toată primejdia de obşte şi neputinţa din Molitfelnice sau Aghiasmatare.

Biroul de presă
al Episcopiei Severinului şi Strehaiei

Miercuri, 18 Martie 2020 11:51

În contextul epidemiei cu noul Coronavirus (COVID-19), Cancelaria Sfântului Sinod a transmis miercuri, 18 martie 2020, îndrumări actualizate pentru parohii și mănăstiri:

Joi, 12 Martie 2020 09:02

În acest context al epidemiei de Coronavirus (COVID-19), Episcopia Severinului și Strehaiei înțelege că este de datoria ei să sprijine toate demersurile autorităților statului privitoare la limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus și recomandă preoților și credincioșilor ei să respecte cu strictețe și responsabilitate recomandările medicale cu privire la siguranța sănătății lor și a celor din jur.

Prima și cea mai importantă misiune a Bisericii este sa fie în permanență deschisă și să le ofere oamenilor mângâiere, rugăciune și speranță.

Pentru a garanta însă un climat decent și de siguranță în desfășurarea slujbelor religioase din această perioadă, recomandăm preoților să asigure în fiecare biserică dezinfectantarea frecventă a căilor de acces și a obiectelor cu care credincioșii vin în contact, să pună la dispoziție un recipient cu dozator pentru igiena mâinilor și să asigure o bună sonorizare. Împreună cu consilierii parohiali să vegheze la evitarea aglomerării din biserici, iar în astfel de situatii să recomande credincioșilor ascultarea slujbelor de afară sau în spațiile sonorizate de la demisol. La toate acestea, transmisiunile Radio și TV ale sfintelor slujbe asigură comuniunea liturgică și de rugăciune pentru cei care nu pot fi în biserică.

De asemenea, să afișeze la intrarea în lăcașul de cult, recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19);

Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericești, se va citi rugăciunea specială pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei (a se consulta site-ul Episcopiei Severinului și Strehaiei);

Credincioșii trebuie să știe că în această perioadă a Postului Mare, în biserici se săvârșesc slujbe și peste săptămână, se pot spovedi și împărtăși în orice zi, evitând astfel aglomerarea în interior, în special duminica.

Este un semn de dragoste și responsabilitate creștină ca fiecare să se cerceteze pe sine, să nu se expună în mod inutil îmbolnăvirii și să nu îi pună în pericol nici pe ceilalți.

Să sporim în aceste zile postul și răbdarea și să înmulțim rugăciunea pentru toată lumea, ca Dumnezeu să nu își întoarcă fața Lui de la noi!

Biroul de presă al Episcopiei Severinului și Strehaiei

Joi, 12 Martie 2020 08:53

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis miercuri, 11 martie 2020, către toate eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române, o rugăciune de rostit în contextul răspândirii virusului COVID-19.

Vineri, 28 Februarie 2020 19:36

Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) şi al unor solicitări din partea unor instituţii de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv şi pentru diminuarea temerii populaţiei în faţa acestui fenomen.

Joi, 27 Februarie 2020 18:48

În contextul îngrijorării provocate de creșterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română face apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

Vineri, 14 Februarie 2020 00:24

În ziua de 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. Hirotonia va avea loc duminică, 23 februarie 2020, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. 

În cadrul aceleiași ședințe au mai fost luate următoarele hotărâri :

  1. Înființarea în cadrul Facultății de Teologie OrtodoxăJustinian Patriarhul” a Universității din București a unui nou program de studii universitare de master intitulat Managementul economic și administrarea unităților bisericești, domeniul – Teologie, forma de învățământ cu frecvență.
  2. Organizarea celei de-a șaptea ediții a Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox, în anul 2020, la Timișoara.

         Totodată, au fost evidențiate :

  • Publicarea în Monitorul Oficial (nr. 97 din 10 februarie 2020) a Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române aprobat de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 16 decembrie 2019 (hotărârea sinodală nr. 12.190/2019).
  • Numeroasele activități social-filantropice desfășurate în Patriarhia Română, activități în valoare de 153.600.638 lei (peste 32 milioane euro).

             În legătură cu invitația Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române de a participa, în perioada 25-27 februarie 2020, la întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a reiterat hotărârea sa nr. 3668, reluată în hotărârile nr. 9156/2018 și nr. 180/2019, și anume ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să reia dialogul pentru a ajunge, cât mai curând posibil, la o soluție, în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, pentru a nu se adânci polarizarea celor două tabere adverse: una a Bisericilor Ortodoxe pro-Constantinopol și cealaltă a Bisericilor Ortodoxe pro-Moscova.

             De asemenea, Sfântul Sinod a precizat că este de acord cu acordarea autocefaliei întregii Biserici Ortodoxe din Ucraina (nu doar a unei părți), însă aceasta se poate realiza numai prin înțelegerea dintre Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei și prin consens panortodox.

             Iar, pentru a nu se interpreta că întâlnirea de la Amman, inițiată de Patriarhia Ierusalimului, ar fi o Sinaxă a întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe, la respectiva întâlnire fraternă la care se vor discuta modalități de reconciliere și de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori, Sfântul Sinod a hotărât ca Biserica Ortodoxă Română să nu fie reprezentată de Patriarhul României, ci de o delegație a Patriarhiei Române. Această participare a Bisericii Ortodoxe Române la întrunirea fraternă de la Amman este motivată de faptul că toate Bisericile Ortodoxe autocefale au responsabilitatea de a conlucra pentru menținerea, apărarea și promovarea unității dogmatice, canonice și euharistice ortodoxe, potrivit Evangheliei lui Hristos și Sfintelor Canoane Ortodoxe”.

                  

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Miercuri, 05 Februarie 2020 17:51

În ziua de 5 februarie 2020, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Arthur MATTLI, noul ambasador al Elveției în România.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria de a-l întâlni oficial pe Domnul Arthur MATTLI și i-a mulțumit acestuia pentru vizitarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, vizită pe care Domnia Sa a întreprins-o în ziua de 15 ianuarie 2020. 

În răspuns, Excelența Sa a mulțumit pentru onoarea de a fi primit de Patriarhul României și și-a exprimat deosebita apreciere în legătură cu funcționarea acestui Centru medical și social al Bisericii Ortodoxe Române, subliniind admirativ calitatea serviciilor de care se bucură pacienții tratați acolo. Excelența Sa a reamintit că Ambasada Elveției a contribuit în urmă cu opt ani la înființarea acestui Centru și a avansat ideea necesității înființării unui Centru de formare profesională a unui viitor personal care să lucreze în domeniul îngrijirilor paliative din România. În acest context, Excelența Sa a menționat mai multe proiecte cu caracter social ale Ambasadei Elveției în România. 

Invocând contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români - 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reliefat rolul esențial al familiei și educației creștine în societate, importanța promovării unei culturi a generozității, precum și necesara implicare în prevenirea și combaterea abandonului școlar. În acest sens, Preafericirea Sa a menționat că peste 35.000 de copii au beneficiat de programul Alege Școala!, derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu Fundația World Vision România. În același context, a fost prezentată ampla activitate social-filantropică desfășurată în Patriarhia Română prin cele aproape 800 de instituții, programe şi proiecte cu acest profil, în ultimii 12 ani.

În încheiere, Excelența Sa Arthur MATTLI a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru calda primire și pentru dialogul deschis spre o foarte bună colaborare. 

Biroul de presă al Patriarhiei Române

 

Joi, 16 Ianuarie 2020 10:41

Sărbătoarea Zilei Culturii Naționale, organizată cu solemnitate și demnitate de Academia Română, ne ajută să înțelegem că omagierea marilor simboluri și valori ale neamului românesc este o datorie permanentă a tuturor românilor.

Dincolo de rolul esenţial şi binecunoscut al culturii române în evoluția ţării noastre, este necesar să vorbim despre un aspect al culturii poporului român mai puțin evidențiat, însă foarte important atât de-a lungul istoriei, cât şi în prezent. Este vorba despre cultura dărniciei, a generozității sau a filantropiei creştine, ca expresie a spiritualităţii româneşti, rezumată în cuvintele: „dar din dar se face Rai”, deoarece Sfânta Scriptură ne învaţă că „cine ajută pe cei săraci împrumută pe Dumnezeu” (Pilde 19, 17) şi ne îndeamnă: „fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru (din ceruri) milostiv este” (Luca 6, 36).

Între virtuţile distincte ale poporului român, cultura dărniciei sau a omeniei reprezintă o moștenire importantă a valorilor şi normelor care au modelat spiritualitatea şi cultura poporului român.

Pentru a evidenția rolul acestei culturi a dărniciei sau a filantropiei creștine în viaţa poporului român, Patriarhia Română a declarat anul 2020 drept „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, având ca scop identificarea și promovarea exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică, educaţională şi culturală a Bisericii pentru binele poporului român.

Contribuţia Bisericii la dezvoltarea acestei culturi a dărniciei este în acelaşi timp o vocație spirituală şi o necesitate practică. Opera de binefacere a Bisericii izvorăște din Evanghelia iubirii milostive a lui Hristos pentru toţi oamenii şi din Sfânta Liturghie a Bisericii, în care este celebrată această iubire milostivă şi jertfelnică a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor (cf. Ioan 3, 16).

Mărturisind că iubirea lui Hristos faţă de oameni şi a oamenilor faţă de Hristos este însăşi viaţa Bisericii, Sfinţii Apostoli şi Sfinţii Părinţi ai Bisericii au înţeles că Liturghia euharistică şi Filantropia socială a Bisericii sunt complementare şi nu concurente, deoarece ambele ne ajută să cultivăm „credinţa lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6).

Sfinţii Părinţi ai Bisericii au continuat practica apostolică a filantropiei sau a diaconiei (slujirii) sociale inspirată din Evanghelie şi din Liturghie, iar apoi au organizat-o în structuri sau instituţii permanente. Exemple grăitoare în acest sens sunt în secolul al IV-lea: Sfântul Vasile cel Mare († 379) care a înființat instituţii de caritate pentru săraci, bolnavi, orfani, iar Sfântul Ioan Gură de Aur († 407) a devenit avocatul săracilor şi a predicat pe Hristos Cel prezent, nu numai în Taina Sfântului Altar, adică în Euharistie, ci şi în „Taina (Sacramentul) frate­lui”, în semenul nostru care are nevoie de ajutorul nostru[1].

Rodirea Evangheliei iubirii smerite şi milostive a lui Hristos în spiritualitatea poporului român a condus la manifestarea iubirii faţă de Dumnezeu şi de aproapele în forme concrete, exprimate fie individual şi spontan, fie instituţional şi sistematic. De-a lungul istoriei, Biserica Ortodoxă Română a desfăşurat o amplă lucrare de asistență socială și filantropică, ctitorind o mulţime de așezăminte social-filantropice: case pentru bătrâni, case pentru văduve, cămine pentru copii, cantine pentru săraci, aşezăminte medicale pentru bolnavi, toate acestea cu scopul de a veni în sprijinul celor ce se aflau în suferinţă.

Prin urmare, se cuvine să arătăm recunoştinţă tuturor celor care s-au străduit de-a lungul istoriei să dezvolte o cultură a dărniciei şi să contribuie la misiunea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române. Evocăm aici numele unor domnitori ai Țării Românești: Sfântul voievod Neagoe Basarab (1512-1521), ctitorul bolniței (cămin pentru bolnavi) de la Mănăstirea Bistrița, Sfântul voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714), întemeietorul bolniței de la Mănăstirea Brâncoveni, și al soției sale, Maria Brâncoveanu, ctitora bolniței de la Hurezi (1699), numele domnitorilor Grigorie al II-lea Ghica (1733-1735, 1748-1752), ctitorul spitalelor Sfântul Pantelimon și Sfântul Visarion din București (cca 1750), Alexandru Moruzi (1793-1796, 1799-1801), fondatorul spitalului Dudeşti din București (1796); numele domnitorilor moldoveni: Sfântul voievod Ştefan cel Mare (1457-1504), ctitorul bolnițelor de la Putna și Pătrăuți, Constantin Racoviță Cehan (1749-1753, 1756-1757), care a avut inițiativa întemeierii spitalelor Sfântul Proroc Samuil din Focşani și Precista din Roman, Grigorie al V-lea (1849-1853, 1854-1856), întemeietorul ospiciului Galata din Iași.

De asemenea, o bogată activitate filantropică au avut mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre: Mitropolitul moldovean Anastasie Crimca (1608-1617, 1619-1629), ctitorul bolniței de la Dragomirna (1602) și al unui spital în Suceava (1619), mitropoliții Țării Românești: Sfântul Mitropolit Antim Ivireanul (1708-1716), care, în Așezământul Mănăstirii Antim, a prevăzut sume pentru educaţia copiilor săraci, pentru înmormântarea sărmanilor, miluirea săracilor și găzduirea străinilor etc., Mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787), care, alături de domnitorul Alexandru Ipsilanti (1774-1782, 1796-1797), a fost întemeietorul primului așezământ pentru orfani din Țara Românească, şi Mitropolitul Nifon Rusăilă (1850-1875), ctitorul Seminarului Nifon din București, Mitropolitul Veniamin Costachi (1803-1808, 1812-1821, 1823-1842) al Moldovei, care și-a donat toate bunurile, prin testament, în scopuri filantropice, Sfântul Mitropolit transilvănean Andrei Șaguna (1864-1873), care s-a îngrijit permanent de ajutorarea elevilor săraci, Mitropolitul primat (1919-1925) Miron Cristea, viitorul Patriarh al României (1925-1939), care a inițiat înființarea unui Seminar pentru orfanii de război, la Câmpulung-Muscel, Sfântul Ierarh Calinic, stareț al Mănăstirii Cernica (1818-1850) și Episcop al Râmnicului (1850-1868), numit de popor „vindecătorul bolnavilor și miluitorul săracilor”, ctitorul bolniței din ostrovul Sfântul Gheorghe de la Cernica, precum și Episcopul Ioanichie Hasan al Romanului (1747-1769), fondatorul bolniței de lângă biserica Precista Mare din Roman.

Un document din anul 1686 relatează că protopopul de Bucureşti trebuia să prezinte Vistieriei Ţării lista săracilor oraşului care primeau câte o para, iar în Joia Mare câte 80 de dulămi şi încălţăminte. Aceasta dovedește faptul că Biserica avea o evidenţă clară a săracilor, arătând astfel grija şi preocuparea statornică faţă de ei[2].

Un alt document important din istoria filantropiei îl constituie şi Hrisovul lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782, 1796-1797). Emis în 10 decembrie 1775, documentul stipula înfiinţarea Epitropiei obștești. Punctul 4 al hrisovului se referă la Casa de la Sfânta Mitropolie sau lada de milostenie, care va prezenta situaţia fondului din care urma să se distribuie ajutoare săracilor, văduvelor, invalizilor şi orfanilor[3]. Lada de milostenie sau cutia milelor (prezentă şi astăzi în biserici) era pusă sub supravegherea Epitropiei formată din mitropolitul Ţării, episcopi şi Divanul domnesc. Veniturile ei se constituiau din contribuțiile ierarhilor şi ale mănăstirilor. Din informațiile păstrate aflăm atât numele persoanelor, cât şi sumele pe care le donau cutiei milelor[4].

Mai târziu, în România, activitatea filantropică instituțională a Bisericii a fost brutal întreruptă pentru aproape o jumătate de veac, odată cu instalarea regimului comunist de după cel de-Al Doilea Război Mondial (1946-1989), tocmai în perioada când cea mai arzătoare problemă era chiar asistența socială. Aflată sub prigoana comunistă, Biserica a fost nevoită să-şi exercite doar misiunea ei sacramentală, liturgică şi pastorală, fără activităţi social-filantropice instituţionale. Însă, după anul 1989, când cultele religioase au primit libertatea reală de organizare şi slujire în societatea românească, vechea tradiție filantropică a Bisericii a revenit în actualitate, încât astăzi Biserica Ortodoxă Română are peste 800 de instituţii, proiecte şi programe social-filantropice, fiind cel mai mare filantrop în societatea de azi. Cu toate acestea, nevoile sunt multiple, iar activitatea social-filantropică trebuie permanent susținută şi extinsă[5], pentru a continua şi azi cultura dărniciei sau a generozităţii.

Adresăm mulțumiri Domnului Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, pentru invitația de a participa la această sesiune științifică dedicată Zilei Culturii Naționale, felicităm și binecuvântăm pe toți cei care contribuie prin multiplele lor eforturi ca această Zi a Culturii Naționale să devină o sărbătoare a afirmării tuturor valorilor spirituale, a identității și demnității poporului român.

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

[1] Cf. Demetrios Constantelos, Byzantine Philantropy and social welfare, Rutgers University Press, New Jerssy, 1968.

[2] Enciclopedia României, Imprimeria Naţională, vol. III, Bucureşti, 1938, p. 521.

[3] Dinu Giurescu, „Condica de porunci a vistieriei lui Brâncoveanu”, în „Studii şi materiale de istorie medievală”, vol. 5, Bucureşti, 1962, p.202.

[4] Dionisie Fotino, în Istoria Daciei, scrisă pe la începutul secolului al 19, arăta cine şi cu ce sumă contribuia la cutia milelor: Domnia – 6.000 lei, în cote de câte 500 lei lunar, mitropolitul ţării – 500 de lei, episcopul Buzăului – 200 lei, episcopul Râmnicului – 300 lei, episcopul Argeșului – 300 lei, de la mănăstirile mari 3.600 lei, de la mănăstirile mici – 1.000 lei, precum şi suma de 15.000 lei reprezentând contribuția a câte 3 lei anual din partea fiecărui cleric (cf. Ibidem, p. 210).

[5] Vezi cartea: Faptele iubirii milostive, ediţia a 2-a, Editura BASILICA, Bucureşti, 2015.

Joi, 19 Decembrie 2019 03:39

În toate bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române va fi oficiată duminică, 22 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român. 

În zilele de 20, 21 şi 22 decembrie 2019, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, se vor oficia slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 30 de ani pentru libertatea poporului roman. 

În ziua de 22 decembrie, după terminarea Sfintei Liturghii, vor fi trase clopotele în toate bisericile și mănăstirile Patriarhiei Române, în semn de respect și de recunoştinţă faţă de eroii Revoluției din decembrie 1989.

În Bucureşti, slujbe de pomenire ale eroilor din decembrie 1989 vor fi oficiate la:

locul unde a fost aruncată cenușa eroilor împușcați la Timișoara și arși la crematoriul din București (localitatea Popești – Leordeni, 20 decembrie 2019, ora 12.00);

Troiţa din Cimitirul Eroilor Revoluţiei (cartierul Pieptănari, sector 4), 21 decembrie 2019, ora 10.00;

Troiţele de la Piaţa Universităţii, 21 decembrie 2019, ora 12.30;

Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei (Piaţa Revoluţiei), 22 decembrie 2019, ora 9.00;

Troiţa de la Radiodifuziunea Română, 22 decembrie 2019, ora 10.00;

Troiţa de la Televiziunea Română, 22 decembrie 2019, ora 11.00;

Troiţa Paraşutiştilor din curtea Televiziunii Române, 22 decembrie 2019, ora 11.30.

La Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, parastasul pentru eroi va fi săvârşit la ora 11.45.

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Miercuri, 18 Decembrie 2019 13:31

Împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul libertății poporului român, a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist, precum şi memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989.

Comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune şi comuniune spirituală este o datorie morală a noastră, a românilor de pretutindeni. Este un act de recunoștință şi prețuire a jertfelniciei lor, precum şi expresia cea mai reală şi profundă a cultivării legăturii noastre de iubire fraternă cu ei, iubire mai tare decât moartea trupului şi opacitatea mormântului. Iar dacă nu-i pomenim pe eroi, îi îngropăm în uitarea noastră. Însă, pomenirea lor în nădejdea Învierii şi a vieții veșnice este recunoașterea demnității lor şi speranța împlinirii dreptății pentru ei.

Cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea poporului român în decembrie 1989 au fost în majoritate tineri. 

Acești tineri au arătat nu numai curaj, ci şi foarte multă credință, moștenită de la părinții şi bunicii lor. Mulți dintre ei au îngenuncheat şi au rostit rugăciunea Tatăl nostru, deși în școli nu s-a mai permis predarea religiei după instalarea regimului comunist ateu în România.

În decembrie 1989, tinerii au simțit prezența lui Dumnezeu şi s-au jertfit pentru eliberarea poporului din absurditatea doctrinei politice atee, impusă ca ideologie oficială a comunismului ateu şi opresiv. De aceea, în mod spontan, tinerii au strigat în multe locuri din țară: „Dumnezeu este cu noi!” sau „Vom muri şi vom fi liberi!”.

Acești tineri eroi, care s-au jertfit pentru credința, libertatea şi demnitatea poporului român, sunt pomeniți în rugăciunile Bisericii noastre, în fiecare zi, la Sfânta Liturghie. Ei ne cheamă azi să nu despărțim darul libertății de darul credinței, al sfințeniei vieții şi al demnității naţionale.

Comemorarea eroilor români din decembrie 1989 ne îndeamnă să preţuim mai mult pe toţi cei care luptă şi lucrează pentru libertatea şi demnitatea poporului român, în orice vreme, dar mai ales când acesta se află în pericol de-a pierde identitatea şi unitatea sa.

Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca jertfa celor care au sacrificat viața lor pentru libertatea şi demnitatea poporului român, în decembrie 1989, să fie roditoare de credință mai puternică, de fapte bune mai multe şi de comuniune frățească mai intensă.  

Să ne ajute Dumnezeu să unim permanent libertatea cu responsabilitatea, democrația cu unitatea românească, demnitatea naţională cu solidaritatea internaţională! 

Veșnică pomenire eroilor români din decembrie 1989!

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Miercuri, 27 Noiembrie 2019 22:18

De Ziua Naţională a României, duminică, 1 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstirești din ţară şi străinătate, precum şi în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă va fi oficiată slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc, care prin jertfa lor au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.

La Catedrala Patriarhală, Te Deum-ul va fi oficiat începând cu ora 12.00.

În Bucureşti, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, o slujbă de pomenire a eroilor români care au luptat pentru apărarea ţării, credinţei, libertăţii, unităţii şi demnităţii naţionale va fi oficiată de la ora 9.00.

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Marți, 26 Noiembrie 2019 17:27

În semn de sinceră compasiune cu toţi cei afectaţi de cutremurul care a avut loc astăzi, 26 noiembrie 2019, în Albania, Patriarhia Română transmite Bisericii Ortodoxe din Albania şi întregului popor albanez un mesaj de solidaritate din partea clerului şi a credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române.

În faţa tragediei provocate de cutremurul care a rănit sute de oameni, a curmat mai multe vieţi omeneşti şi a provocat mari pagube materiale, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedaţi şi pentru însănătoşirea celor răniţi. Totodată, îndemnăm la ajutorarea celor fără adăpost (Patriarhia Română, cont euro: RO32 RNCB 0075 0048 9503 0002, cont lei: RO59 RNCB 0075 0048 9503 0001 ).  

 

Biroul de presă al Patriarhiei Române

 


mbl live


mbl youtube