Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Episcopiei Severinului și Strehaiei și de cântăreața Ana Nuță, din Craiova. La slujbă au participat credincioșii Catedralei din Giula și din localitățile românești din împrejurimi și mai multe oficialități, între care s-au numărat Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Görgényi Ernő, Primarul Giulei, Domnul Szebellédi Zotlán, Vicepreședintele Consiliului Județean din Békés (Bichiș), Domnul Gheorghe Cozma, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Vicepreședinte Berthold Netea și Doamna Vicepreședinte Elvira Ardelean, Primar la Otlaca Pustă, Doamna Maria Gurzău Novákné, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Domnul Vasile Sucigan, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Giula, Doamna Maria Gurzău Czeglédi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Domnul Prof. Ioan Oswald, membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei din Ungaria și în ANB, Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Delia Covaci, Directorul Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Mariana Negrău, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Csanadpalota, ș.a.
Cuvântul de învățătură al zilei a fost rostit de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, care a vorbit despre persoana, minunile și dragostea de care s-a învrednicit peste veacuri Sfântul Ierarh Nicolae, apărător al dreptei credințe, iubitor de Dumnezeu și de oameni și mare făcător de minuni, sărbătorit în această zi de creștinii din lumea întreagă.
Au fost săvârșite, de asemenea, rugăciuni de pomenire pentru ctitorii Catedralei, dar și ai celorlalte locașuri sfinte românești din Episcopia Ungariei, trecuți la cele veșnice, pentru clericii și credincioșii ei, iar la momentul potrivit cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine. A fost făcută și binecuvântarea colivei, potrivit tradiției.
Ca în fiecare an, elevii de la Școala Generală și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, au oferit credincioșilor o serbare dedicată Sfântului Ierarh Nicolae și pregătită sub îndrumarea Doamnei Învățătoare Eva Sabău. Aceștia au fost răsplătiți cu dulciuri oferite din partea Parohiei și a Autoguvernării Românești Locale din Giula.
La vremea pricesnei, precum și după serbarea copiilor, solista Ana Nuță și membrii grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Episcopiei Severinului și Strehaiei, au cântat frumoasele și tradiționalele colinde românești.
La final, participanții au fost invitați la o agapă comună, oferită în sala festivă a Liceului Românesc din Giula.
Sărbătoarea hramului a avut loc și cu sprijinul financiar oferit din partea mai multor instituții: Fondului de Subvenții „Gabriel Bethlen”, din cadrul Cancelariei Primului Ministru, de la Budapesta, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, Autoguvernarea Românească Locală din Giula și Doamna Mariana Negrău, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Csanadpalota.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost precedată de slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de cei doi Ierarhi și alți clerici, în seara de ajun a Sărbătorii.
Astfel, hramul Catedralei Episcopale din Giula a fost și în acest an un prilej sporit de bucurie, binecuvântare, comuniune duhovnicească și slujire arhierească, pentru toți clericii și credincioșii ortodocși români care au luat parte la el, de cele două părți ale graniței.