Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 20:55

Tradiţionala procesiune de Bobotează pe malul Dunării la Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Urmând aşezămintelor şi tradiţiilor strămoşeşti, după praznicul Sfântului Vasile cel Mare, credincioşii severineni au purces pe drumul curăţirii sufleteşti şi trupeşti. Gătindu-şi casele în aşteptarea preotului, ei au primit botezul care preînchipuie curăţirea iordanică. Bucuria sărbătorii baptismale a continuat în Ajunul Bobotezei la bisericile din municipiu şi la Catedrala Episcopală, prin săvârşirea Pavecerniţei Mari cu Litie.

Sâmbătă, 6 ianuarie, după ce au participat în comuniune la Sfânta Liturghie, preoţii şi credincioşii de la toate lăcaşurile de cult din Drobeta Turnu Severin au plecat în procesiune solemnă spre portul dunărean pentru a lua parte la slujba sfinţirii Aghiasmei Mari.

În drumul lor, grupurile organizate de credincioşi s-au întâlnit cu mulţimea de suflete care a pornit de la Catedrala Episcopală, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul procesiunii a fost purtată Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, Icoana Botezului Domnului şi steaguri înalte cu diferite scene biblice. Credincioşii au înălţat rugăciune Domnului şi au cântat împreună cu feţele bisericeşti troparul sărbătorii.

În port, slujba sfinţirii Aghiasmei Mari a fost săvârşită într-un loc special amenajat de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, după care ierarhul a binecuvântat apele fluviului.

Alături de Episcopia Severinului și Strehaiei, la buna desfășurare a acestui eveniment și-au adus contribuția autoritățile locale, Căpitănia Portului Drobeta Turnu Severin, Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „DROBETA”, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Direacţia de Poliţie Locală a Municipiului Drobeta Turnu Severin şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale – Sucursala Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Eparhiei a îndemnat fiii cetăţii la urmarea lui Hristos în faptă şi cuvânt, spre a se învrednici de vederea cea duhovnicească asemenea celor din vechime, prezenţi la Epifania iordanică. Gândul Arhipăstorului s-a îndreptat către toţi cei de faţă, cerând pentru aceştia de la Dumnezeu împlinirea cererilor celor de folos, sănătate şi viaţă îndelungată. În încheierea cuvântului, Preasfinţitul Nicodim a mulţumit credincioşilor pentru prezenţa în număr mare şi autorităţilor locale pentru implicarea în organizarea procesiunii, ce a avut ca efect desfăşurarea ceremoniei religioase într-o atmosferă de adâncă rugăciune.

Răspunsurile au fost date de grupurile psaltice al Catedralei Episcopale din municipiu.

După slujbă, creștinii au luat aghiasmă în recipiente speciale pentru a o păstra în casă şi a bea din ea în zile de post şi ajunare sau la sărbători mari.

Aghiasma mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă din vechime Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti. 

Citit 800 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 22:03

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube