Sărbătoarea a început din seara zilei de 15 august, iar a doua zi a continuat cu Acatistul „Sfinților Martiri Brâncoveni” și cu Sfânta Liturghie.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Nicodim a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața și activitatea Sfinților Martiri, Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei și a sfetnicului său Ianache, îndemnându-i pe credincioși să-i cinstească și să le urmeze exemplul în fapte de credință.
„Am ascultat cu emoţie balada Sfântului Constantin Brâncoveanu din care ne-au rămas cuvintele lui spuse în momente de grea încercare ce nu se poate descrie, „Fie Doamne voia Ta”, el murind creştin. Noi ştim că a murit martir. Aşa l-a plâns în doină şi în baladă poporul nostru. Cu sfinţii Martiri Brâncoveni s-a întâmplat ceea ce a spus Mântuitorul nostru Iisus Hristos: <<Dar, mai înainte de toate acestea, îşi vor pune mâinile pe voi şi vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi şi în temniţe, ducându-vă la împăraţi şi la dregători, pentru numele Meu. Şi va fi vouă spre mărturie.>>(Lc 21, 12-19) A fost un prilej de mărturisire întru Hristos pentru Constantin Brâncoveanu. El a fost trădat, dat sultanului să fie condamnat, prin toate intrigile celor mai apropiaţi ai lui.”
După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori a săvârșit Parastasul pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestui sfânt așezământ.
De asemenea, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, alaiul de arhierei a vizitat casa memorială a vrednicului de pomenire Preafericitul Justinian Marina, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1948-1977, obiectiv situat în localitatea Suieşti, precum şi casa memorială a Înaltpreasfinţitului Bartolomeu Anania, fost Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei si Maramureşului, din satul Glavile, judeţul Vâlcea.