Acest al doilea hram al Mănăstirii a fost rânduit de către vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Nestor Vornicescu, Mitropolit al Olteniei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul mehedințean a vorbit credincioșilor despre misiunea pe care o va avea Fecioara Maria, aceea de fi Născătoare de Dumnezeu.
De asemenea, ierarhul a mulțumit celor ce au venit și celor care s-au rugat astăzi pentru mântuirea sufletelor celor în necazuri și suferințe.
Mănăstirea Vodița este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi așezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă. A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718. Mănăstirea Vodița a fost reînființată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și s-a construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște. La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Românească.
Cel mai probabil a fost ridicată în perioada dintre 1369 (când Nicodim a ajuns în Țara Românească) și 1374, când este menționat pentru prima dată acest locaș de cult într-un document emis de Vladislav I.
Articol scris de Trăilescu Alexandru Cătălin