Sâmbătă, 31 Iulie 2021 15:09

Slujire arhierească și parastas la Parohia Godeanu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 31 Iulie 2021, când Sfânta noastră Biserică sărbătoreşte „Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci, Sfântul și Dreptul Evdochim, Sfântul și Dreptul Iosif cel din Arimateea”, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, s-a bucurat de vizita Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La strană răspunsurile au fost date de dl. Mihai Corcodel membru al grupului psaltic „Sfântul Nicodim cel sfințit de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La început cuvântului de învățătură Preasfinţitul Părinte Nicodim a amintit de trecerea la cele veșnice a Preacucernicului Părinte Grigore Petrescu, apoi a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre importanța rugăciunii pentru cei adormiți. Tot în cuvântul de învățătură, ierarhul, a îndemnat pe credincioși să-i poarte în rugăciunile lor pe cei care au slujit la Sfântul Altar. A vorbit despre comuniunea în rugăciune, despre păstrarea tradițiilor, importanta participării credincioșilor la Sfintele slujbe în duminici și sărbători. De asemenea a vorbit credincioșilor despre existenţa raiului și a a iadului și a arătat ca Mântuitorul ne învață aceste lucruri prin pildele sale.(spre exemplu pilda săracului Lazăr și a bogatului nemilostiv).

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, s-a oficiat slujba parastasului, marcând-se astfel cele 40 de zile de la trecerea în veșnice a Preacucernicului Părinte Grigore Petrescu.

Preotul Grigore Petrescu a fost unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi slujitori din Episcopia Severinului şi Strehaiei. S-a născut la 11 septembrie 1938, ca al treilea copil al lui Nicolae și Alexandrina Petrescu din comuna Godeanu, județul Mehedinți. Tatăl său a fost cântăreț bisericesc, iar mama casnică, având două surori, Anica și Elena. A urmat Seminarul Teologic de la Mofleni (Dolj), absolvindu-i cursurile în 1958, iar în 1961 s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă de Grad Universitar din București, pe care a absolvit-o în 1965. 1966 a fost anul chemării către cinstea preoţiei, fiind hirotonit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei. A fost un păstor jertfelnic şi dăruitor pentru oile cele cuvântătoare. A fost unul dintre cei mai respectaţi preoţi pe care i-a avut Severinul şi Mehedinţiul. A slujit cu evlavie, credinţă şi tact pastoral Biserica lui Hristos timp de 50 de ani, fiind foarte stimat de credincioşii din parohiile Godeanu, Marga, Cireşu, Bunoaica şi „Sfântul Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. Pentru slujirea jertfelnică, calităţile de bun chivernisitor al treburilor bisericeşti şi pentru pregătirea teologică a fost apreciat şi respectat de clerul şi ierarhii din Oltenia. Toate aceste calităţi pastorale au făcut să îi fie încredinţate responsabilităţi administrative, fiind pe rând: inspector misionar, secretar la Protoieria Drobeta-Turnu Severin, apoi, din 1985, protopop al acestui protopopiat, iar din 2004 până în 2009 îndeplinind cinstea de vicar eparhial. După pensionarea din anul 2009 s-a întors alături de enoriaşii din satele Godeanu şi Păuneşti, pe care i-a păstorit cu aceeaşi dedicare şi dragoste ca în primii ani de preoţie.

În anul 1975, când a fost transferat la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin, o adâncă tristeţe a umplut inimile credincioşilor din Parohia Godeanu, care s-au despărţit plângând de părintele lor. Au fost solicitări către Arhiepiscopia Craiovei ca el să revină, pentru că enoriaşii sufereau după păstorul lor, iar părintele Grigore, ataşat de ei, după un an şi jumătate a cerut să-i fie aprobată reîntoarcerea la Parohia Godeanu. Gestul părintelui l-a impresionat pe Mitropolitul Teoctist, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pe membrii Departamentului Cultelor, care au rămas miraţi că un preot din România lasă o parohie bună, de oraş, şi se întoarce la o parohie de ţară. Prin dragoste, părintele a ştiut să râdă cu cel care râde, să plângă împreună cu cel care plânge, să se bucure cu cel care se bucură şi, mai ales, să se roage, în comuniune deplină cu cel care a venit să se roage! Părintele Grigore Petrescu a trecut la Domnul în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, din anul Domnului 2021 după o îndelungată suferință.

În prezent parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul DrobetaTurnu Severin este păstorită de Preacucernicul Părintele Nicolae Oproiu începând cu data de 01.11.2011. Începând cu 1 martie 2021 părintele Oproiu este şi suplinitor al Parohiei Marga. În data de 6 mai 2021, la hramul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, Părintele Nicolae Oproiu a fost instalat Consilier în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei primind spre coordonare sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Severinului și Strehaiei. 

Citit 1394 ori Ultima modificare Duminică, 01 August 2021 17:13

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube