Marți, 21 Mai 2024 21:10

Sobor de arhierei la hramul bisericii de lemn a Mănăstirii Topolniţa

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este celebrată în calendarul ortodox pe 21 mai, fiind una dintre cele mai importante sărbători dedicate sfinților. Această zi nu este doar o simplă rememorare a două figuri istorice, ci o celebrare a libertății religioase și a consolidării credinței creștine în lume. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena reprezintă în tradiția creștină triumful credinței asupra opresiunii, a libertății peste constrângere.

Cu prilejul acestui praznic, biserica de lemn a mănăstirii Topolniţa şi-a serbat hramul.

Cinstirea celor doi sfinţi ai Ortodoxiei în cadrul unei ceremonii liturgice arhiereşti a adunat în bucuria comuniunii numeros popor binecredincios. Sute de pelerini mehedinţeni au înălţat rugăciuni către ocrotitorii sfântului lăcaş de închinare şi au aprins o făclie pentru cei ce s-au mutat la Domnul.

În lavra ctitorită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi cei întocmai cu Apostolii a început încă de luni seara, când a fost săvârşită slujba Vecerniei.

În ziua hramului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu Preasfinţitul Gherontie Hunedoreanul, Arhereul-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, au poposit la mănăstirea de lângă apa Topolniţei şi au oficiat Sfânta Liturghie. Cei doi ierarhi au avut alături un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi părintele arhimandrit Gherasim Armulescu, stareţul aşezământului monahal.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gherontie a vorbit despre Evanghelia rânduită în această zi şi despre viaţa şi rolul crucial în viaţa Bisericii lui Hristos al Sfinţilor Împăraţi Constantin și mama sa, Sfânta Elena, două figuri centrale în istoria creștinismului. Sărbătoarea are o semnificație deosebită pentru credincioșii ortodocși, reflectând impactul major pe care aceștia l-au avut asupra dezvoltării și răspândirii credinței creștine, lăsând o moștenire spirituală și culturală inestimabilă. Prin exemplul lor de credință și devotament, ei continuă să inspire milioane de credincioși, iar sărbătoarea lor rămâne o piatră de temelie în calendarul liturgic ortodox.

După Sfânta Liturghie, Părintele Protosinghel Mihail Răzuşi a fost ridicat la rang de Arhimandrit, cel mai înalt rang onorific bisericesc care se conferă monahilor.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Nicodim a mulțumit tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii: obștii lăcaşului monahal, soborului slujitorilor, ostenitorilor și pelerinilor prezenţi.

Până în 1993 mănăstirea Topolnița îşi sărbătorea ocrotitorul spiritual la data de 29 august, la sărbătoarea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, hramul bisericii ridicate în anul 1646 de ctitorul Lupu Buliga. O dată cu strămutarea bisericuţei de lemn din judeţul Gorj şi data de 21 mai a devenit zi de pelerinaj pentru cei care doresc să petreacă câteva ceasuri în linişte şi rugăciune în peisajul mirific de pe valea râului Topolniţa.

Citit 772 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2024 21:29

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube