Marți, 25 Iulie 2023 21:55

Zi de mare praznic pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova. Trei arhierei au slujit la hramul sfântului lăcaş

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În 25 iulie 2023, când Biserica Ortodoxă face pomenirea cea de peste an a Adormirii Sfintei și dreptei Ana, mama Născătoarei de Dumnezeu, Mănăstirea Sfânta Ana din orașul Orșova s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare.

Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii  cu privegherea  săvârșită de un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de membrii grupurilor psaltice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și  „Sfântul Nicodim de la Tismama” ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu - Severin.

Bucuria credincioșilor mehedințeni a fost mare și la primirea în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Parinte Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie  alături de un sobor de preoți și diaconi.

În timpul chinonicului tânăra interpreta Ana Nuța a cântat Paraclisul Sfintei și dreptei Ana, compoziție propie.

La sfârșitul slujbei euharistice Înaltpreasfinţitul  Părinte Irineu, a ținut cuvânt de învățătură prin care a subliniat credincioșilor prezenți învăţături cu privire la Sfânta și dreapta Ana, mama Maicii Domnului nostru Iisus Hristos: „Bunul Dumnezeu a rânduit în această zi să prețuim pe Sfânta Ana, la sărbătoarea Adormirii Sfintei Ana, hramul acestei sfinte mănăstiri și în același timp o sărbătoare deosebit de importantă în biserica noastră.  Sfântul Apostol Pavel ne spune în Epistola sa către Evrei că Dumnezeul părinților noștri în multe rânduri și în multe chipuri s-a descoperit neamurilor prin profeți, prin drepți, iar în zilele cele mai de pe urmă ni S-a revelat prin însăși Fiul Său prin care a întemeiat și veacurile.  Cuvintele Sfântului Apostol Pavel sunt recapitulative, reunesc toate cuvintele profeților, toate viziunile, toate descoperirile dumnezeiești din Vechiul Testament unde iudeii, drepții și profeții îl rugau pe Dumnezeu să se arate: „arată fața Ta și ne vom mântui”, „pentru lumina feţei tale vom vedea lumina”. Toate aceste cuvinte erau pregătitoare pentru venirea lui Mesia, cuvintele s-au exprimat prin persoane deosebite pe care noi îi numim drepți ai Vechiului Testament, și profeți aceștia s-au apropiat de Dumnezeu și Dumnezeu a vorbit cu ei,  le-a descoperit,  le-a arătat pe de o parte Slava Sa, cum este cazul Sfântului Proroc Ilie Tezviteanul pe care l-am sărbătorit cu câteva zile în urmă,  S-a arătat profeților și aceștia atât de mult au fost uimiți de Dumnezeu încât sau considerat nevrednici de descoperirea cerească. Evident că aceste arătări ale lui Dumnezeu s-au făcut oamenilor după căderea lui Adam în păcat”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat că Sfânta Ana este una dintre personalitățile Vechiului Testamen care participă la genealogia Mântuitorului Hristos și totodată se numără printre drepții Vechiului Testament care prin  post, rugăciune și priveghere s-a curățit de păcate: „Ei bine, această așteptare a neamurilor s-a făcut în multe rânduri și în multe chipuri. Rândurile acestea au fost generațiile care s-au scurs de la Adam și până la venirea lui Hristos, despre care Sfântul Evanghelist Matei vorbește în acea genealogie a Mântuitorului Iisus Hristos, iar Sfântul Luca urcă genealogia aceasta până la Adam, până la strămoșul nostru. Printre aceste personalități, printre acești Drepți ai Vechiului Testament, se numără negreșit și Sfânta Ana, cea pe care noi o serbăm astăzi. Ea a fost aceea care s-a rugat lui Dumnezeu în post, în lacrimi, în privegheri și în multe osteneli și fapte bune, s-a curațit de păcate, pentru că virtuțiile spală omul și fac ca sufletul să strălucească de lumină. Pe deoparte virtutea este osteneala trupului, iar pe de altă parte este o lucrare a duhului, pentru că virtutea ca faptă bună este o împreună lucrare a omului cu Dumnezeu. Dumnezeu lucrează în virtute și virtutea ne este dată nouă ca pe o comoară de mare preț cu care noi ne înfățișăm înaintea Dreptului Judecător la sfârșitul veacurilor”.

Mai mult decât atât, Sfânta Ana este cea care prin așteptare se învrednicește de a primi de la Dumnezeu binecuvântarea de a naște: „Sfânta Ana  aștepta ca să dea roadă, ca Dumnezeu să-i trimită vlăstar pântecelui ei, pentru că așa era legea veche, se aștepta întotdeauna ca dintr-o familie să se nască copii. Şi Sfânta Ana aștepta aceast moment ca binecuvântare cerească, ca mană dumnezeiască. Însa mâna cea atotputernică a lui Dumnezeu întârzia să se deschidă cu bunătățile sale și să o reverse peste Sfânta Ana. Din punct de vedere trupesc și sufletesc Sfânta Ana era pregătită ca să primească această binecuvântare cerească, însă Dumnezeu care le rânduiește pe toate a lăsat ca timpul să se scurgă, să treaca vremea, vremea aceasta a biologicului, vremea potenței biologice, pentru că avea în rânduiala Sa dumnezeiască o altă țintă de urmărit, ca nu din pofta trupească și bărbătească, ci din rugăciune și din evlavie, din puterea lui Dumnezeu să se nască ceva din această fericită Ana. Evident că lucrarea lui Dumnezeu se împlinește în primul rând în mintea și sufletul uman. Când ne rugăm ne ridicăm cu mintea la ceruri și Dumnezeu intră în această conglăsuire cu noi. De aceea  în troparul Sfintei Ana de astăzi se vorbește despre Ana cea gânditoare, Ana cea care gândește la Dumnezeu, cea care meditează, cea care își ridică sufletul la Dumnezeu. Este mai mult decât obișnuința aceasta de a recita rugăciuni, de a le citi, și este o concentrare puternică prin care noi ne silim, ne adunăm în noi înșine ca să-L descoperim pe Dumnezeu, sau mai degraba să lăsăm ca Dumnezeu să se descopere în noi”.

La sfârșitul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, precum și Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, pentru participarea la Slujba euharistică, de asemenea a mulțumit preoților care au venit şi au slujit în sobor, a mulțumit Preacuvioasei Maicii Starețe Iustina Stavrofora care din 1990 poartă de grijă acestei mănăstiri, a mulțumit membrilor celor două grupuri psaltice de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu – Severin și credincioșilor care au participat la această Sfântă Liturghie.

Evenimentul liturgic s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a ctitorilor acestei mănăstiri.

Articol scris de Arhid. Nicolae Marin

Citit 1173 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2023 22:06

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube