Marți, 13 Decembrie 2022 21:09

Tineri colindători pe scena Centrului Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” la debutul festivalului de colinde „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Marţi, 13 decembrie 2022, a debutat la Drobeta Turnu Severin festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ajuns la ediţia a XIV-a.

Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Episcopiei.

Îmbrăcaţi în straie populare naţionale, copii de toate vârstele interpretează colinde şi prezintă scenete având ca subiect tradiţia populară românească şi sărbătoarea Naşterii Domnului. Tinerii colindători interpretează și cântări de stea izvorâte din înţelepciunea şi evlavia poporului binecredincios din toate părţile judeţului, cu melodii care constituie un veritabil patrimoniu imaterial. Pe lângă susţinerea din partea părinţilor şi profesorilor, copiii se bucură şi de susţinerea Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a fost prezent alături de elevi.

Festivalul din acest an a adoptat un format deosebit fiind împărţit în trei secţiuni în care sunt incluse momentele artistice prezentate de grupurile şcolare.

Secţiunea I

Cuprinde două subsecţiuni:

  1. Interpretarea unei colinde din lista propusă de organizatori, colinda fiind aleasă prin tragere la sorți.
  2. Interpretarea unei colinde la alegere, alta decât colindele din lista propusă de organizatori pentru sectiunea I.A.

Secţiunea II

 - cuprinde colinde din zona Mehedințiului și/sau cântece de stea din zona Mehedințiului

Secţiunea III

- cuprinde tradiții și obiceiuri din zona Mehedințiului - scenete religioase, irozii, vicleiul, ş.a.

Concursul se desfăşoară pe nivele de vârstă: primar, gimnazial, liceal.

În această primă zi, în cele 3 secţiuni, aproximativ 180 de elevi de la aproximativ 11 de unități de învățământ din Drobeta Turnu Severin şi din judeţul Mehedinţi, însoţiţi de profesorii cooerdonatori, au fost prezenți pe scena Centrului Cultural "Sfântul Ioan Gură de Aur" cu frumoase momente artistice dedicate perioadei sărbătorilor de iarnă.

În zilele care vor urma aproximativ 600 de elevi de la peste 30 de unități de învățământ din județ vor încânta publicul cu colinde și scenete legate de Nașterea Domnului.

Citit 1220 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 22:38

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube