În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat celor de față cuvântul evangheliei vorbind despre întâlnirea și dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și vameșul Zaheu. Zaheu, om bogat, mai mare peste vameşi, dar mic de statură fiind, dorea să Îl cunoască pe Mântuitorul, așa că s-a suit într-un sicomor. Acesta rămâne uimit când Mântuitorul se apropie de el și îi zice pe nume: „Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân. Şi a coborât degrabă şi L-a primit, bucurându-se.”(Luca 19,5-6). Sfântul Apostol și Evanghelist Luca spune că toți murmurau ca a intrat să stea la un om păcătos. Însă, „s-a întâmplat ceva în inima lui” a spus Preasfinţitul Nicodim. Dacă Zaheu nu ar fi fost curios să Îl cunoască pe Hristos, probabil nu ar fi primit chemarea Mântuitorului de a-i păși pragul casei şi apoi binecuvântarea şi iertarea Lui. Așadar, intrăm în biserică, în casa Domnului, pentru a-L cunoaște, pentru a-L primi pe Dumnezeu în sufletele noastre.
Tot în ziua de 21 ianuarie se face prăznuirea Sfântul Maxim Mărturisitorul, acesta a fost unul dintre cei mai luminați părinți ai Bisericii Ortodoxe. Sfântul Maxim menționează că omul să nu lipsească din biserică și de la sfintele slujbe. Despre acesta se afirmă că a fost unul dintre cei mai străluciți teologi din secolul al VII-lea. Sfântul Maxim împreună cu Sfântul Sofronie al Ierusalimului au ținut credința cea adevărată, ortodoxă, împotriva monoteliților. Pentru a nu mai putea scrie i s-a tăiat mâna, iar pentru a nu mai putea vorbi i s-a tăiat limba. Sfântul Maxim moare la anul 662.
De la acest sfânt și de la toți sfinții trebuie să învățăm să mărturisim pe Hristos, să Îl căutam asemnea lui Zaheu și să dobândim mântuirea sufletelor noastre.
Articol scris de Alexandru Cătălin Trăilescu