Joi, 24 Iunie 2021 22:29

Părintele Grigore Petrescu a trecut la cele veşnice

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu multă durere am aflat vestea trecerii la cele veșnice, în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, după o îndelungată suferinţă, a venerabilului Părinte Grigore Petrescu. Râu de lacrimi, la trecerea Sfinției Sale în veșnicie! A fost atât de bun, de blând, de milostiv...

Preotul Grigore Petrescu a fost unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi slujitori din Episcopia Mehedinţiului şi Strehaiei.

Cu greu se pot găsi cuvinte prin care poporul credincios al Mehedinţiului să-şi poată arăta recunoștința pentru tot ce a înfăptuit părintele Grigore Petrescu în cei 83 de ani de viaţă şi ca slujitor al lui Dumnezeu timp de 50 de ani. Jertfelnicia specifică sufletelor nobile l-a caracterizat şi pe părintele care şi-a închinat viaţa slujirii lui Hristos şi a credincioşilor, trudind cu o impresionantă dăruire la propășirea Bisericii lui Hristos în parohiile pe care le-a păstorit.

S-a născut la 11 septembrie 1938, ca al treilea copil al lui Nicolae și Alexandrina Petrescu din comuna Godeanu, județul Mehedinți. Tatăl său a fost cântăreț bisericesc, iar mama casnică, având două surori, Anica și Elena. A urmat Seminarul Teologic de la Mofleni (Dolj), absolvindu-i cursurile în 1958, iar în 1961 s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă de Grad Universitar din București, pe care a absolvit-o în 1965. 1966 a fost anul chemării către cinstea preoţiei, fiind hirotonit de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei.

Păstor jertfelnic şi dăruitor pentru oile cele cuvântătoare

A fost unul dintre cei mai respectaţi preoţi pe care i-a avut Severinul şi Mehedinţiul. A slujit cu evlavie, credinţă şi tact pastoral Biserica lui Hristos timp de 50 de ani, fiind foarte stimat de credincioşii din parohiile Godeanu, Marga, Cireşu, Bunoaica şi „Sfântul Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. Pentru slujirea jertfelnică, calităţile de bun chivernisitor al treburilor bisericeşti şi pentru pregătirea teologică a fost apreciat şi respectat de clerul şi ierarhii din Oltenia. Toate aceste calităţi pastorale au făcut să îi fie încredinţate responsabilităţi administrative, fiind pe rând: inspector misionar, secretar la Protoieria Drobeta-Turnu Severin, apoi, din 1985, protopop al acestui protopopiat, iar din 2004 până în 2009 îndeplinind cinstea de vicar eparhial. După pensionarea din anul 2009 s-a întors alături de enoriaşii din satele Godeanu şi Păuneşti, pe care i-a păstorit cu aceeaşi dedicare şi dragoste ca în primii ani de preoţie.

În anul 1975, când a fost transferat la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin, o adâncă tristeţe a umplut inimile credincioşilor din Parohia Godeanu, care s-au despărţit plângând de părintele lor. Au fost solicitări către Arhiepiscopia Craiovei ca el să revină, pentru că enoriaşii sufereau după păstorul lor, iar părintele Grigore, ataşat de ei, după un an şi jumătate a cerut să-i fie aprobată reîntoarcerea la Parohia Godeanu. Gestul părintelui l-a impresionat pe Mitropolitul Teoctist, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pe membrii Departamentului Cultelor, care au rămas miraţi că un preot din România lasă o parohie bună, de oraş, şi se întoarce la o parohie de ţară. În tot acest timp, părintele Grigore Petrescu şi-a arătat dragostea sau ataşamentul faţă de valorile perene ale Bisericii şi neamului nostru românesc, precum şi vivacitatea ori tinereţea spirituală cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe devotatul şi iubitul Său fiu slujitor.

Prin dragoste, părintele a ştiut să râdă cu cel care râde, să plângă împreună cu cel care plânge, să se bucure cu cel care se bucură şi, mai ales, să se roage, în comuniune deplină cu cel care a venit să se roage!

Slujba de prohodire va avea loc în biserica din Păuneşti, filie a parohiei Godeanu, sâmbătă începând cu orele 10.30.

Astăzi am pierdut un părinte vrednic, un om deosebit, dar am câștigat în ceruri un rugător neobosit pentru noi toți.

Bunul Dumnezeu să îl ierte şi cu drepţii să îl numere!

Citit 2986 ori Ultima modificare Vineri, 25 Iunie 2021 00:00

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube