Sâmbătă, 11 Decembrie 2021 16:24

Slujbă arhierească și parastas pentru părintele Grigore Petrescu la Parohia Godeanu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fii duhovniceşti ai parohiei Godeanu au primit cu bucurie în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

 Răspunsurile liturgice au fost date de psaltul Gabriel Lupu, membru al grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură ierarhul mehedințean a subliniat faptul că „se cuvine când intrăm în biserică să ne amintim de înaintașii noștri”. A vorbit şi despre unitatea în credință și dragostea înaintașilor față de biserică care s-a concretizat prin ridicarea și împodobirea lăcaşului de închinare al parohiei care dăinuiește încă de acum 160 ani, de pe vremea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica care a vizitat plaiurile mehedințene și a poposit la schitul Topolniţa”.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa alături de părintele paroh Nicolae Oproiu au împărțit cadouri copiilor prezenți la slujbă. Darurile au fost achiziţionate de Episcopia Severinului şi Strehaiei prin Sectorul Social-Filantropic. Ierarhul și-a exprimat mulțumirea pentru colaborarea dintre biserică, școală și primărie. De asemenea, ierarhul nostru a primit din partea copiilor din parohie un ornament de Crăciun.

La finalul slujbei euharistice, Preasfințitul Părinte Nicodim a oficiat slujba parastasului pentru pomenirea părintelui Grigore Petrescu de la Păuneşti, apoi părintele arhidiacon Constantin Gama, slujitor la Catedrala Episcopala din Drobeta Turnu Severin, a interpretat colinde din Mehedinți.

Satul Godeanu este o așezare risipită, situată pe culmea (cumpăna) dintre bazinele hidrografice Topolnița și Coșuștea, între dealurile Chiciora (721,6 m), la nord, Culmea Bâlvăneștilor (est), Câmpu Lumașului (643 m), la sud, Dealul Năița (sud-vest) și Dealul Culmea (vest). Satul este format din mai multe trupuri (grupări de case, în interiorul proprietății deținute de vechile cete de moșneni), precum Năița, Făgulița, Cătunu Mic, Culmea.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe raza satului mai dăinuiau ruine de cetate în punctul Zidina Dacilor. Potrivit unei informații care nu precizează sursa, moșia Godeanu este menționată documentar la 1601-1611, iar satul în 1721/1722. Satul a fost tot timpul moșnenesc.

Prima biserică a satului Godeanu atestată documentar a fost construită în anii 1783-1786 (Conform Listei monumentelor). A doua oară a fost construită în 1862-1869.

Inițial, a fost o biserică de lemn. Apoi s-a clădit biserică din piatră și cărămidă, zidită în perioada 1862-1869, pe cheltuiala enoriașilor. A sfințit-o în anul 1869 P.S. Calinic al Râmnicului Noul Severin. Este o biserică în formă de navă, cu pridvor, pronaos, naos și altar.

A fost reparată în anul 1887. În anul 1941 preotul Barbu C. Armulescu raporta Mitropoliei Olteniei că biserica se afla în stare mediocră, dar era asigurată.

Alte reparații și lucrări de întreținere și înfrumusețare s-au efectuat în ultimele decenii. Prin atașamentul credincioșilor față de biserică și prin misiunea pastoral-administrativă exercitată de părintele stareț Pavel de la mănăstirea Topolnița și de preotul slujitor Grigore Petrescu s-a refăcut acoperișul, s-au finisat tencuielile exterioare și s-a placat soclul dimprejurul sfântului lăcaș cu piatră. Pe peretele dinspre apus s-a fixat icoana Adormirii Maicii Domnului în mozaic.

Curtea bisericii a fost împrejmuită cu gard de metal pe fundație de piatră, iar împrejurul bisericii s-a semănat gazon. Toate aceste lucrări s-au realizat prin purtarea de grijă a părintelui stareț Pavel de la mănăstirea Topolnița. În ultimii ani s-au făcut noi reparații exterioare și interioare și s-a executat spălarea picturii. Mai mult, cu ajutorul Preasfinţitului Nicodim, fiu al satului, s-a restaurat pictura de către pictorul Eugen Papici. În anul 2008, de hramul bisericii, ierarhul nostru însoțit de Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat slujba de resfințire a bisericii.

Citit 918 ori Ultima modificare Duminică, 12 Decembrie 2021 17:06

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube