Programul liturgic al hramului a început în seara zilei de luni, 5 august, când la Schitul Locurele Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu: Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria; Preasfinţitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova. În calitate de invitat special, amintim pe Excelența Sa, Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Credincioșilor participanți la sărbătoare li s-a alăturat Excelența Sa, Laura Popescu, Ambasadoarea României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Grupului Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre întruparea Fiului lui Dumnezeu și de răscumpărarea firii umane: „Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este praznicul de astăzi care ne-a înflăcărat inimile la Sfânta Liturghie, pe tonurile muzicale pe care le-am auzit. Sufletele noastre s-au înălțat la ceruri, în rugăciune de preamărire adusă lui Dumnezeu, care S-a făcut Om pentru mântuirea noastră, S-a răstignit pe cruce și a înviat a treia zi din morți. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a luat firea noastră omenească pentru ca prin ea să ne curățească de păcatele străvechi, pe care omenirea le-a făcut de la căderea lui Adam. Pe toate acestea, Mântuitorul Hristos le-a cuprins în firea Sa umană. Așa cum în Adam am moștenit păcatul strămoșesc, în Mântuitorul Hristos, Adam cel nou, noi am primit iarăși slava cerească. În Adam, noi am greșit, iar în Mântuitorul Hristos ne-am îndreptat spre Tatăl cel ceresc și am revenit în iubirea părintească. Ca să ne arate Mântuitorul Hristos că El este Fiul lui Dumnezeu, în multe locuri și în multe chipuri, S-a descoperit Sfinților Apostoli. Întrucât a luat firea omenească, El S-a smerit pe Sine, pentru că această natură umană a luat-o cu toate slăbiciunile și neputințele sale. Îmbrăcându-Se în chipul și firea noastră omenească, Mântuitorul Iisus Hristos nu a încetat să fie și Dumnezeu adevărat. Deși S-a făcut Om și lumea L-a văzut în chip uman, El a rămas Dumnezeu adevărat, din Dumnezeu adevărat, deoființă cu Tatăl. El este în cer și pe pământ, El este Dumnezeu și Om”.
La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a dăruit patru fragmente din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici. Gramatele au fost citite de Părintele Dan Camen, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.
Odoarele au ajuns la parohiile Mătăsari II din Arhiepiscopia Craiovei, Sfânta Sofia din Arhiepiscopia Bucureștilor, Văleni I din Episcopia Slatinei și Romanaților, respectiv Leicești din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a oferit câte o raclă din lemn sculptat pentru fragmentele din sfintele moaște.
Surse articol: Mitropolia Olteniei şi Basilica.ro
Foto credit: Mitropolia Olteniei