Miercuri, 22 Noiembrie 2023 09:17

11 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat împreună cu preoți, diaconi și credincioși în Catedrala Episcopală din Caransebeș cu prilejul sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

11 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat împreună cu preoți, diaconi și credincioși în Catedrala Episcopală din Caransebeș cu prilejul sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Numărul mare de clerici și credincioși a fost prilejuit şi de pomenirea mitropolitului Nicolae Corneanu la 100 de ani de la naștere. Vrednicul ierarh s-a născut cu un secol în urmă în data de 21 noiembrie la Caransebeș.

Anul acesta împlinindu-se centenarul de la nașterea sa, Episcopia Caransebeșului a organizat un eveniment amplu pentru a-l comemora pe cel care a arhipăstorit Banatul peste 52 de ani, fiind cel mai longeviv ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentele au debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului împreună cu ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Ieronim, Episcopul Daciei Felix, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și PS Daniil Stoenescu, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Preasfințitul Părinte Nestor, care a explicat semnificația sărbătorii. De asemenea, făcând referire la rugăciunea Sfinților Părinți Ioachim și a Anei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a îndemnat tinerele familii să se roage și să nască prunci. „În urmă cu 2000 de ani părinții se rugau să aibă prunci, astăzi se roagă Dumnezeu de părinți să nască. Auziți cum s-au schimbat lucrurile, se rugau atunci părinții să odrăslească lăstare ale vieții, acum plânge Dumnezeu în fața tinerelor surori și zice să nască prunci sfinți cu care să împodobească Raiul. Sfinții sunt icoanele cu care împodobește Dumnezeu Raiul, așa cum împodobim casele și bisericile”, a spus Părintele Mitropolit.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșit un Parastas pentru vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu, iar la final au fost evocate câteva crâmpeie din viața și activitatea de arhipăstor al Mitropoliei Banatului.

În continuare ierarhii au mers și la Biserica necropolă a Episcopiei Caransebeșului unde au săvârșit o slujbă de pomenire și pentru părinții mitropolitului Nicolae, aceștia fiind înmormântați în acest cimitir istoric.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie 1923 și a trecut la cele veșnice în 28 septembrie 2014.

„Sufletul lui blând și liniștit se odihnește în Lumina Preasfintei Treimi pentru că mitropolitul nostru a iubit Lumina lui Hristos care luminează tuturor. 52 de ani a ținut în Banatul nostru drag lumina credinței mereu aprinsă și lumina slujirii Bisericii lui Hristos. A înțeles pe deplin mitropolitul Nicolae cuvintele Mântuitorului din Predica de pe munte: « Voi sunteți sarea pământului… Voi sunteți lumina lumii… Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă ei faptele voastre cele bune să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri». Și mitropolitul Nicolae a răspândit lumină în jurul său, multă iubire și ne-a încurajat pe toți să urcăm cu multă răbdare pe treptele desăvârșirii. Ne-a încurajat pe toți să fim demni și fermi și să ne păstrăm identitatea în Biserica noastră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Sursa şi foto credit: episcopiacaransebesului.ro

Citit 595 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2023 09:20

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube