Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul Psaltic „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
După otpustul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim punctat credincioșilor mehedințeni câteva repere din viața și activitatea Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, ocrotitorul acestei mănăstiri, contemporan al Sfântului Constantin cel Mare. De asemenea, Ierarhul a amintit despre vechea mănăstire de aici, ctitorită de Sfântul Nicodim de la Tismana în urmă cu mai bine de 600 de ani şi despre reconstrucția sa începută după reînființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei. La finalul cuvântului, Preasfinția Sa a mulțumit ctitorilor acestei Sfinte Mănăstiri pentru sprijinul acordat așezământului monahal și a îndemnat pe credincioșii prezenți să sprijine construcția mănăstirii, care la stadiul actual are nevoie de mult ajutor pentru ridicarea clădirii bisericii mari.
******
Vechea mănăstire Coșuștea - Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioadă în zona Ilovățului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de „Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.
În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea mănăstirii Coșuștea - Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul „Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.
Între anii 2009 - 2022 s-au construit și amenajat o parte dintre chiliile și spațiile adiacente acestei mănăstiri, iar la hramul mănăstirii din 15 mai 2022 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din centrul mănăstirii. Construcția bisericii este în momentul actual la stadiul de zidire a pereților de la cota +3 metri până la baza turlelor.
Mănstirea este păstorită de monahia Valentina Pintilie, iar duhovnicul acestei mănăstiri este părintele arhimandrit Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Episcopia Severinului și Strehaiei.
Prin redeschiderea acestei vetre monahale în locurile pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.
Articol scris de Pr. Gigină Marian-Alin