Marți, 22 Noiembrie 2022 08:25

Schimb de generații la parohia Izimșa

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, credincioșii Parohiei Izimșa, din Protopopiatul Vânju Mare, au avut parte de o bucurie duhovnicească deosebită primind în mijlocul lor pe Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

La Slujba Euharistică a luat parte un ales sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte părintele Consilier Cătălin Țăruș de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, părintele Vasile Ghițan, Protopopul Protoieriei Vânju Mare, precum și preoți din parohiile învecinate.

Răspunsurile Liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Slujba arhierească din această zi de praznic a fost prilejuită de două evenimente deosebite pentru parohia Izimșa, și anume: pensionarea părintelui Florea Dobre care a slujit aici 46 de ani ca preot paroh și hirotonia și instalarea noului preot paroh Ionuț Barbu, fiu al acestor locuri.

Alături de credincioșii parohiei a participat și doamna Marinela Dumitrele, primarul comunei Obârșia de Câmp, comună de care aparține administrativ satul Izimșa.

După momentul Heruvicului din cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia întru preot a tânărului diacon Ionuț Barbu, moment emoționant şi de neuitat pentru toți cei prezenți, pentru că hirotonia unui preot în biserica în care va fi instalat crează o legătură de suflet între preot și credincioșii pe care îi va păstori.

La finalul sfintei Liturghii părintele protoiereu Vasile Ghițan a dat citire actului de instalare a noului preot paroh, iar după acest moment părintele nou hirotonit a rostit câteva cuvinte, punând la inimile credincioșilor prezenți câteva gânduri la începutul misiunii sale ca păstor de suflete.

Apoi părintele Florea Dobre a rememorat câteva momente din lunga sa păstorire în ogorul Domnului, iar pentru vrednica sa lucrare, părintele a fost ridicat la rangul de Iconom Stavrofor.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a tâlcuit pericopa evanghelică la acest mare Praznic al Intrării Maicii Domnului în Biserică. De asemenea, ierarhul a îndemnat credincioșii prezenți să îl sprijine pe noul preot paroh aşa cum au fost alături și de părintele Florea Dobre în cei peste 46 de ani de păstorire.

Izimșa este sat al comunei Obârşia de Câmp, din 1951 (în anii 1951-1952, pendinte de raionul Pleniţa, în 1952-1961 de raionul Cujmir şi în 1962-1968 de raionul Calafat), situat în sudul județului și al Câmpiei Blahniţei. Atestat documentar în: 1623 (menţionat Laţco comis din satul Ezemşa, în vremea lui Radu Mihnea vv.);

Prima biserică a satului Izâmșa a fost construită în 1780 de dvornicul Iordake Benescu (Catagrafia mănăstirilor și bisericilor din Mehedinți, 30 martie 1840).

A fost biserică de lemn despre care lucrarea „Vieața Bisericească în Oltenia…”, apărută în 1941, spune că a fost ctitorită în 1866. În realitate, la această dată a putut avea loc o reparare a vechiului lăcaș. Există și opinia că biserica ar fi fost construită în 1870 de către meșteri de origine bulgară. Mai târziu, în 1892 preotul exarh, G. Pușcășianu, constata că aceasta avea din nou o stare precară, recomandând repararea ei. Locuitorii au răspuns că o reparație ar fi fost prea puțin, impunându-se mai degrabă reconstrucția bisericii, pentru care nu erau însă pregătiți, dispunând doar de suma de 3.000 de lei. În final, s-a optat tot pentru repararea ei, terminată în 1895, când mai rămăsese doar pictura, pentru care proprietarul moșiei, Alexandru A. Plagino, donase suma de 1.000 de lei și epitropia solicita să i se recomande un pictor autorizat care să execute lucrarea. E posibil ca situația de provizorat să fi durat până în 1902, dacă nu cumva în acest an a intervenit o nouă reparație. La sfârșitul perioadei interbelice, situația bisericii era mediocră. Este o biserică în formă de corabie, cu temelie de piatră rotundă de râu, corpul fiind din bârne de lemn. A fost pardosită cu ciment, acoperiș din tablă galvanizată. Biserica a fost pictată în două rânduri, prima dată în 1872, în ulei, dar nu se știe pictorul, a doua oară în 1957, tot în ulei, lucrarea fiind executată de pictorul Mihai Bălășescu din Craiova. În același an a avut loc și sfințirea bisericii, oficiată de către Î.P.S. Firmilian, Mitropolitul Olteniei. După 1990, biserica a beneficiat de o reparație capitală, refăcându-se integral la exterior, la acoperiș, la uși, ferestre, și pardoseală. Toate lucrările s-au efectuat cu sprijinul enoriașilor și prin stăruința preotului Florea Dobre cel care a păstorit această parohie din 1 noiembrie 1976 până în 21 noiembrie 2022.

Citit 1355 ori Ultima modificare Marți, 22 Noiembrie 2022 09:44

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube