Biserica închinată „Sfinţilor Nicolae şi Nicodim” din Jirov, judeţul Mehedinţi, a fost „zidită” între anii 1830 și 1833. Reparațiile cunoscute s-au efectuat în anii 1890, 1911, 1932. Din anul 1990 s-au început ample lucrări de consolidare, schimbarea acoperișului, pardoseli interioare, hidroizolații, s-au finalizat spălarea, restaurarea şi consolidarea picturii sub păstorirea P. C. Pr. Cameniţă Ştefan.
Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a Întoarcerii fiului risipitor, este cea de-a doua duminică a Triodului, perioadă care trebuie să constituie, în plan personal, un timp de sfințire a vieții. Este perioada în care „grijile cotidiene” ar trebui să ocupe un loc secund, eforturile noastre duhovniceşti intensificându-se, în vederea întâmpinării marii sărbători a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Pericopa evanghelică ce se citeşte în această duminică, ne aduce în atenţie Pilda fiului risipitor. „Care este scopul pildei? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să vedem de ce a fost Hristos nevoit să spună această pildă. Evanghelistul Luca vorbise cu puțin timp înainte despre Hristos, ca Mântuitor al tuturor ...
Fariseii și cărturarii se scandalizaseră de bunătatea și dragostea Sa pentru oameni. Din răutate și fărădelege, Îl învinovățeau pentru că învăța și primea pe lângă El oameni a căror viață era păcătoasă. De aceea, a fost nevoie ca Hristos să le spună această pildă, arătându-le că Dumnezeul tuturor cere chiar și celui sfânt, ce stă tare și neclintit în credință și care a atins cea mai înaltă treaptă a trăirii după poruncile Domnului, să fie zelos în urmarea lor. Când cineva este chemat să se pocăiască, cel virtuos trebuie să se bucure pentru el, chiar dacă a avut un nume rău, și nu trebuie să se lase pradă întristării datorită pocăinței acestuia.”
(Sfântul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Luca, Omilia 107)