Un sobor de preoți din parohiile alăturate, dar și numeroși enoriași au fost prezenţi pentru primirea celor doi ierarhi. Programul liturgic a debutat cu săvârşirea slujbei de sfinţire a lăcaşului de cult, urmată de oficierea Sfintei Liturghii.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de către grupul psaltic „Sf. Cuv. Nicodim” al Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin.
În cuvântul de folos duhovnicesc, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre minunea vindecării fiicei femeii canaanence. Femeie striga în urma Mântuitorului: „Iisuse Fiul lui David, fie-ți milă de mine, fiica mea este rău chinuită de un diavol”. Iisus iarăși se comportă atipic și tulbură. Ignoră cererea femeii și se arată ca un iudeu veritabil vorbind cu ucenicii, împrospătându-le memoria de iudei-credincioși: „Nu sunt trimis decât către oile pierdute ale casei lui Israel” (Matei 15, 21). Le dă o lecție de teologie și de misiune: Mesia vine cu vestea Împărăției întâi la iudei și apoi la păgâni. Lucru pe care, cu ceva timp în urmă, chiar îl făcuse cu apostolii pe care i-a trimis să vestească Împărăția în toate laturile Țării Sfinte, primind înadins porunca să nu meargă în cetățile păgâne sau samarinene (Matei 10, 5). Pe loc, ucenicilor le-au dispărut toate „amneziile teologice” și și-au venit în fire. Este ca și cum le-a spus: misiunea Mea este să refac Israelul, iar misiunea voastră este să extindeți Israelul între toate popoarele lumii, la păgâni. Indirect, este și un semnal pentru femeie că nu are nicio șansă cu cererea ei, Mesia fiind doar pentru iudei. Cu adevărat șocant și tulburător, dar foarte corect după mentalitatea iudeilor din vremea lui Hristos. Un tablou realist al iubirii înțelese la acea vreme de iudei.
Iisus se lasă copleșit, admiră pe femeie și face o exclamație sau chiar aclamație, cuvinte pe care rar le spune în public: „Femeie, mare este credința ta. Fie ție după cum voiești!” (Matei 15, 28). Suntem doar la un pas de lauda pe care o făcuse față de centurionul păgân, Hristos fiind și atunci în aceeași uimire și admirație, ambele cazuri dezvăluindu-I frumuseți de gând și de gesturi pentru care, și-ar fi zis: pentru așa ceva, se merită să mori! Și cumva, în chiar acel moment, cumva a murit Hristos, altfel fiica femeii nu s-ar fi tămăduit pe loc (Matei 15, 28). Demonul nu mai are loc în iubirea care merge până la capăt, în iubirea care moare cu totul pentru sine, ca să trăiască celălalt. Femeia, prin atitudinea ei, anticipează gestul lui Hristos pe cruce, gest de coborâre totală, de supremă smerenie, în care sunt recapitulați nu doar iudeii, copiii lui Dumnezeu, ci toți „câinii” lumii, pentru care s-ar crede că nu mai exista nicio speranță.
Sufletul ei s-a bucurat la asemenea vorbe, dar și credința în Mântuitorul s-a mărit. Dumnezeu a îndeplinit cererea și rugăciunea acesteia, iar fiica ei şi-a recăpătat sănătatea.
De asemenea, Preasfinția Sa îndeamnă să ne întărim inimile și sufletele spre Dumnezeu; „Orice s-ar întâmpla să nu fim îngroziți, să nu fim speriați de orice ar veni peste lume sau peste noi, ci să ne întărim în credința pe care o avem”.
La finalul cuvântului, cu mare bucurie, Preasfințitul Părinte Siluan a felicitat pe preotului paroh pentru implicarea sa, dar și pe credincioșii care s-au ostenit și au contribuit la finalizarea acestor lucrări.
Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit Preasfințitului Siluan pentru comuniunea liturgică și pentru dorința de a participa la târnosirea frumoasei biserici. Totodată, Preasfinția Sa, a îndeamnat pe credincioși să participe la slujbele Bisericii pentru dobândirea liniștii și păcii sufleteşti.
Preacucernicul Părinte Claudiu Pițiga a adus mulțumirile sale celor doi ierarhi, oficialităților locale și centrale pentru încrederea acordată și sprijinul primit. De asemnea, a mulţumit doamnei pictor Elena Pretuleac pentru împodobirea bisericii, dar și credincioșilor care au contribuit pentru realizarea şi finalizarea tuturor lucrărilor.
La final, Preasfințitul Nicodim a hirotesit pe părintele Ionel Daniel Birău și pe părintele paroh Claudiu Pițiga în rangul de iconom-stravrofor, pentru toată truda și osteneala pe care au oferit-o casei Lui Dumnezeu.
Dintre lucrările săvârșite: în perioada 2004-2005, preotul paroh a renovat exteriorul bisericii; în 2012 părintele Ionel Birău împreună cu sătenii a schimbat acoperișul; între 2013-2018 s-a dat jos tencuiala și au început lucrările pentru zidire și pictură, iar la finalul anului 2017 aproximativ 50% din suprafața bisericii era pictată. Din anul 2018, după numirea părintelui Claudiu Pițiga ca paroh s-au continuat lucrările de pictură și amenjare, s-a refăcut întreaga catapeteasmă, ambele abside, jumătatea arcului central, s-a reparat și vopsit întregului cafas, dar și reparat și vopsit exteriorului Bisericii. Lucrările au fost finalizate în anului 2023.
Articol scris de Trăilescu Cătălin Alexandru