Duminică, 29 Ianuarie 2023 15:17

Un nou preot paroh la Parohia Jidoștita

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminică, 29 ianuarie 2023, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

 

Vizita pastorală a fost prilejuită de instalarea noului preot paroh în persoana părintelui Valentin Moșurlea transferat de la Parohia Peri din Protopopiatul Strehaia unde a slujit între anii 2004-2023.

Postul de preot paroh al Parohiei Jidoștița, cu filia Șușița, a rămas vacant în urma transferului părintelui Dănuț-Ion Bușan la Parohia Calapăru din Protoieria Târgu Jiu, Arhiepiscopia Craiovei.

Alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, a slujit un ales slobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul Psaltic Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. La slujba a fost present și părintele Mihai Zorilă, vicarul eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, dar și părintele Dănuț Ion Bușan, care a păstorit această parohie din anul 2019 până în anul 2022.

După Sfânta Liturghie Părintele Adrian Olarean,Consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei a dat citire actului de instalare a părintelui Valentin Moșurlea în postul de preot paroh al Parohiei Jidoștița iar după acest moment Preasfințitul Părinte Nicodim l-a instalat ca preot paroh, înmânându-I însemnele specifice acestei demnități, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheia Bisericii.

Satul Jidoștița aparține comunei Brezniţa-Ocol, din mai 1968, fiind situat în nord-vestul acesteia şi al Depresiunii Severinului, la est de contactul acesteia cu Podişul carstic al Mehedinţiului, într-o zonă de dealuri şi văi, traversate de pârâul Jidoştiţa şi afluenţii ei, Luchiţa Mare, Cărăbăşiţa ş.a.

Sfânta biserică cu hramul Naşterea Maicii Domnului, din satul Jidoştiţa, comuna Breznița de ocol, Judeţul Mehedinţi, s-a zidit prin osârdia credincioşilor, la stăruinţa Pr. Ioan Ancuceanu, pe locul unei biserici de lemn, despre care tradiţia spune că a fost ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana şi a fost sfinţită în timpul episcopului Iosif Ioan Bobulescu al Râmnicului şi Noului Severin.

Biserica a fost restaurată între anii 2020-2022 prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Bușan Dănuț-Ion, cu sprijinul financiar al enoriaşilor şi al primăriei Breznița de Ocol.

La final tatăl părintelui Valentin Moșurlea precum și cântărețul parohiei Jidoștița au primit din partea Preasfințitului Părinte Nicodim câte o gramată de cinstire pentru sprijinul necontenit adus la restaurarea bisericii din Jidoștita precum și la biserica din satul Șușița.

Citit 1152 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube