Sâmbătă, 05 Iunie 2021 16:09

Manifestări culturale dedicate bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu la Mănăstirea Cerneți

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sâmbătă 5 iunie, la mănăstirea Cerneţi, a avut loc un eveniment important pentru cinstirea memoriei lui Tudor Vladimirescu organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Primăria Comunei Şimian: Slujba de sfințire a cenotafului ridicat de către Episcopia Severinului și Strehaiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Nicodim, spre veșnică pomenire a eroului național, la împlinirea a 200 ani de la revoluția sa (1821-2021).

La slujba de sfinţire a cenotafului au participat personalități de seamă ale județului Mehedinți și nu numai. De asemenea, la acest eveniment important a participat și ministrul energiei Virgil Popescu, care este originar din această zonă a țării.

A urmat slujba parastasului pentru Tudor Vladimirescu, iar mai apoi a fost deschis simpozionul dedicat bicentenarului revoluției lui Tudor Vladimirescu. În deschiderea simpozionului Preasfințitul Părinte Nicodim a vorbit despre acest important moment şi a adăugat în cuvântul său câteva repere biografice din viața lui Tudor Vladimirescu arătând și câteva din realizările rămase pentru posteritate.

Simpozionul a fost presărat cu momente artistice. Imediat după deschiderea simpozionului membrii Grupului folcloric „Izvorașul” al Episcopiei Severinului și Strehaiei au intonat imnul Revoluției de la 1821 – „Mugur, mugurel”.

Programul manifestărilor a continuat cu alocuţiunea ministrului Virgil Popescu și a primarului comunei Șimian, domnul Constantin Truşcă. Domnul regizor Marian Ciripan directorul companiei de teatru Civic Art CVM din București alături de tânăra profesoara de nai, Denise Gagiu, au prezentat un frumos program artistic ce a cuprins un recital de poezie, cuvânt de învățătură și muzică tradițională românească „Datină și Credință”, dedicat credinței ortodoxe strămoșești, eroului național Tudor Vladimirescu, cinstirii înaintașilor și identității românești.

Sesiunea de comunicări a debutat la orele 11.00 cu prezentarea domnul Prof. univ. dr Radu Ștefan Vergatti şi a continuat cu expunerea lucrărilor de către personalităţi de seamă ale culturii româneşti cu expertiză în domeniul istoriei, toate având ca temă centrală viaţa şi personalitatea lui Tudor Vladimirescu.

Între luările de cuvânt, un alt moment artistic a fost prezentat de rapsodul oltean Ion Crețeanu directorul Ansamblului „Doina Oltului”.

În cadrul simpozionului Preasfințitul părinte Nicodim a primit din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană „Matei Basarab”, jud. Vâlcea, o monedă aniversară și o diplomă cu prilejul aniversării a 100 de ani de la recunoașterea Marii Uniri de la 1918 prin semnarea tratatului de pace de la Trianon din 1920. Această monedă aniversară a fost emisă în data de 4 iunie 2020, dar din cauza restricțiilor cauzate de pandemia actuală a fost înmânată în cadrul acestui eveniment de către domnul președinte al filialei Vâlcene a Asociației, domnul Eugen Petrescu.

Manifestările vor continua și în data de 6 iunie la Prejna cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei și un nou simpozion dedicat memoriei lui Tudor Vladimirescu. 

Citit 1924 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iunie 2021 22:47

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube