Astfel în primele patru zile din Postul Mare s-a săvârșit, la ceas de seară, Slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia s-a citit câte un fragment din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, slujba Pavecerniței Mari din primele patru zile ale Postului Mare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei alături de slujitorii Catedralei, iar răspunsurile stranei au fost date de către cele două grupuri psaltice ale sfântului lăcaş.
În Duminica Ortodoxiei, Ierarhul mehedinţean, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală, alături de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei Severinene. În toate Bisericile Ortodoxe s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, care se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.
Slujba euharistică a adunat enoriașii care au venit pentru a participa în duh de rugăciune alături de ierarhul locului. Răspunsurile liturgice au fost date de cele două grupuri psaltice ale sfântului locaș. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Marian Gigină, Consilier în cadrul Sectorului Comunicaţii-Media al Episcopiei Severinului și Strehaiei și slujitor al Catedralei, a dat citire mesajului pastoral al Preafericitului Părinte Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Ortodoxiei.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite în fiecare an, în Duminica Ortodoxiei, o scrisoare pastorală care este citită în toate bisericile din parohii şi mănăstiri. În pastorală se vorbeşte despre importanţa cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credinţei ortodoxe şi se face un apel către toţi credincioşii, să contribuie fiecare la lucrarea misionară a Bisericii, mai ales în parohiile sărace din ţară şi străinătate.
Duminica Ortodoxiei sau Duminica biruinţei Ortodoxiei este sărbătorită în prima duminică a Postului Mare. Instituită în secolul al IX-lea, această sărbătoare este închinată biruinţei dreptei credinţe asupra celor care nu cinsteau icoanele şi asupra tuturor ereziilor.
Icoana are un rol foarte important atât în practica şi viaţa liturgică de zi cu zi a Bisericii, cât şi în stabilirea doctrinală a învăţăturilor de credinţă. Cinstirea icoanelor nu este păcat, nu este idolatrie, ci este mijlocul prin care ne manifestăm adoraţia noastră la adresa lui Dumnezeu, Care din iubire pentru oameni a devenit El Însuşi om. Venerarea icoanei nu se referă la materia din care este făcută, ci la chipul celui care este pictat pe ea.