Duminică, 07 August 2022 13:19

Biserica „Sfântul Dorotei din Gaza" din localitatea Șimian, județul Mehedinți și-a cinstit ocrotitorul spiritual duminică, 7 august 2022

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Hramul acestei parohii a început din seara zilei de 6 august, atunci când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfântului Dorotei. S-a îndătinat ca în fiecare an, în duminica de dinainte de 13 august – zi în care este pomenit Sfântul Dorotei din Gaza – să fie serbat Hramul bisericii de pe Calea Hinovei din localitatea Șimian.

 

În dimineața zilei de duminică, programul liturgic a continuat începând cu ora 8:⁰⁰, când a fost săvârșită Utrenia, iar începând cu ora 9:⁰⁰ a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor a facut parte și preacuviosul Părinte Arhimandrit Gherasim Armulescu – starețul Mănăstirii Topolnița și părintele Adrian-Antonie Olarean, Consilierul Administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei și Parohul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către psalţi ai Catedralei severinene.

Biserica cu hramul „Sf. Dorotei din Gaza” gazduiește de la hramul din anul 2021 o copie a  icoanei Maica Domnului-Pantanassa, realizată de pictorul bisericesc Costel Olarean, cel care a început lucrarea de înfrumusețare cu veșmântul picturii al acestei biserici. Icoana înfrumusețează sfântul locaș pentru a fi mijlocitoare pentru toți cei ce vor îngenunchea, în rugăciune, în fața ei.

În cuvântul de învățătură rostit, Ierarhul mehedințean a tâlcuit pericopa evanghelică din duminica a VIII-a după Rusalii, pericopă ce vorbește despre minunea înmulțirii pâinilor pentru cinci mii de bărbați in afară de femei și copii. De asemenea ierarhul a pus la inimile credincioșilor prezenți două pilde folositoare de suflet. În finalul cuvântului Preasfințitul Părinte Nicodim a mulțumit părintelui secretar eparhial Daniel Vătuiu, parohul bisericii din Calea Hinovei – Șimian pentru realizările săvârșite în această parohie și mai cu seamă pentru frumoasa lucrare de înfrumusețare a bisericii cu pictură desfășurată aici în această parohie. 

În continuare, Părintele Daniel Vătuiu, secretarul eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, parohul acestei biserici, a vorbit despre importanța acestei zile, când toată comunitatea a participat la Sfânta Liturghie de hram. De asemenea, părintele a adus mulțumire lui Dumnezeu și Preasfințitului Părinte Nicodim pentru misiunea încredințată acum cinci ani ca preot paroh al acestei parohii, dar și pentru misiunea încredințată în data de 1 august 2022 când a fost numit în postul de Secretar Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei. La final  a mulțumit domnului pictor Costel Olarean pentru frumoasa pictură ce împodobește această biserică, la momentul actual în proporție de 80%, dar și tuturor sprijinitorilor acestei biserici fără de care nu s-ar fi putut realiza lucrările demarate la împodobirea și înfrumusețarea cu pictură a acestei biserici. Părintele paroh Daniel Vătuiu a încheiat cuvântul său îndemnând credincioșii prezenți să participe în număr cât mai mare la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie precum au venit în această zi de hram.

La eveniment au fost prezenți pe lângă credincioșii acestei parohii și autorități locale.

Piatra de temelie a bisericii parohiei Calea Hinovei din comuna Șimian, județul Mehedinți a fost pusă în luna mai 2009, în anul 2011 a fost sfințit paraclisul de la demisolul bisericii, iar biserica a fost sfințită în data de 9 septembrie 2017, dată la care a fost hirotonit și instalat actualul Paroh al acestei Parohii, Părintele Daniel Vătuiu.

foto credit: Angel Semenescu

Citit 1057 ori Ultima modificare Duminică, 07 August 2022 21:26

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube