Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost săvârșită de Ierarhul Mehedințean alături de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei Episcopale.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit credincioșilor prezenți despre minunea de vindecare a femeii gârbove , minune istorisită în pericopa evanghelică ce s-a citit la Sfânta Liturghie. De asemenea, Ierarhul a mai vorbit despre păcatul invidiei ce pune stăpânire pe foarte mulți oameni, iar la finalul cuvântului de învățătură a amintit despre trei mari sfinți prăznuiți de biserica noastră la începutul lunii decembrie, Sfânta Mare Muceniță Varvara (4 decembrie), Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie) și Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie).
La final părintele Arhidiacon Mircea Pădureanu, consilier în cadrul Sectorului Media al Episcopiei Severinului a istorisit viața Sfintei Mari Mucenițe Varvara, prăznuită de biserica noastră în data de 4 decembrie.
*
Dorinţa și intenția construirii unei Catedrale în Drobeta-Turnu Severin s-au manifestat după 1989, atunci când preotul severinean Constantin Inescu, fost deținut politic în lagărele comuniste, a ridicat problema construirii unei Catedrale în acest oraş cu peste 100.000 de locuitori, care avea numai patru biserici, adunând în acest sens în jurul său mai mulți preoți, intelectuali și credincioși. Întru aceasta s-a constituit un comitet de inițiativă al cărui scop principal a fost să determine construirea unei biserici impunătoare și încăpătoare, care să satisfacă nevoile spirituale ale locuitorilor și să fie reprezentativă pentru municipiul Drobeta-Turnu Severin.
După ce inițiativa a fost adusă la cunoștința vrednicului de pomenire IPS Nestor Vornicescu și după ce Înaltul Prelat a înștiințat Secretariatul de Stat pentru Culte, în anul 1992 a luat fiinţă parohia ,,Naşterea Domnului” iar Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a hotărât ca Părintele Ioan Tobă să fie numit paroh şi să se ocupe de construirea viitoarei catedrale.
Urmare a demersurilor făcute inclusiv cu implicarea IPS Nestor, prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Drobeta-Turnu Severin nr. 72 din 18 august 1994, s-a concesionat cu titlu gratuit suprafața de 4650 m.p. în centrul municipiului, adică acolo unde și-a dorit și filantropul Ioan Stoian Grecescu să ridice biserica pe care o visa catedrală a orașului.
Pe lângă dispoziția privind amplasamentul catedralei, Hotărârea menționată a mai prevăzut și sursele de finanțare, sens în care s-a constituit un comitet de sprijin al construcției și de strângere de fonduri, precum și încheierea unui parteneriat între Consiliul județean Mehedinți și Apărarea Civilă în vederea construirii unui adăpost antiaerian și antiatomic la subsol, ceea ce s-a și realizat. Construcția adăpostului a impus săparea unui subsol de mare adâncime, pentru care s-au folosit câteva mii de metri cubi de beton armat, structură ce a continuat pe verticală până la finalizarea turlelor.
La 14 aprilie 1995 s-au obținut autorizația de construcție și avizele de construire, iar la 25 martie 1995 Înalt Prea Sfinţitul Părinte Nestor, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a pus piatra de temelie la noua Catedrală, deschizând lucrările potrivit planurilor arhitectului Viorel Voia din Craiova.
În anul 2000 lucrările au stagnat, însă, la cota +4,6 m, dar la 21 aprilie 2002 cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Teofan s-a amenajat subsolul în adăpostul de beton și s-a sfinţit paraclisul, cu hramul ,,Naşterea Domnului”, unde a început oficierea slujbelor, biserica primind și enorie sub parohiatul P.C. Ioan Tobă.
De asemenea, s-a hotărât ca viitoarea catedrală să aibă hramul “Învierea Domnuluiˮ și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă” – ocrotitorul Severinului.
A urmat o altă perioadă în care lucrările de construire au fost întrerupte din cauza lipsurilor financiare, la acestea adăugându-se și necesitatea de definitivare a unor detalii de rezistență și arhitectură, lucrări ce s-au realizat cu sprijinul arhitecților Horațiu și Alina Radu și al inginerului dr. Ionică Gheorghe din București.
Odată cu înfiinţarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi a instalării Prea Sfinţitului Părinte Nicodim ca întâistătător al acestei Eparhii, lucrările de construire la catedrală au fost reîncepute. Totodată, din toamna anului 2005 a urmat o perioadă de lucru mai intens, grație sprijinului acordat de Secretariatul de Stat pentru Culte, de Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin, Consiliul județean și o serie de sponsori și credincioși, încât în toamna anului 2009 s-a ajuns până la stadiul acoperirii sfântului lăcaș cu tablă de cupru.
La 17 martie 2010 au fost aduse clopotele de la Innsbruck (Austria), iar la 22 martie 2010 a fost oficiată sfințirea acestora.
În ultimii ani s-a pictat interiorul catedralei in proportie de 90%. Încă neterminată în anul de la Iisus Hristos 2022, oricine se poate alătura Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei în efortul de a duce la bun sfârşit cât mai repede lucrările de finalizare a Catedralei Episcopale din municipiul Drobeta-Turnu Severin.