Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 20:48

Parohia Calea Târgu Jiului și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie în biserica severineană din cartierul Calea Târgu Jiului ce îl are pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca ocrotitor.

În ziua în care se face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, se amintește că acesta a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit via văduvei Calitropia. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal, ca după un timp, să fie rechemat înapoi. A fost izgonit şi a treia oară, fiind trimis mai întâi la Aravisson și apoi la Pitius unde a murit în anul 407, urmând să fie îngropat în Comane. Unul dintre ucenicii săi, numit Proclu, ajunge Patriarh de Constantinopol și cere permisiunea împăratului bizantin Teodosie să aducă în Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gură de Aur, lucru care se întâmplă patru ani mai târziu. Prin aducea moaștelor, împăratul Teodosie al II-lea dorea să îndrepte greșeala făcută de părinții săi, Arcadiu și Eudoxia, atunci când l-au înlăturat din scaunul de patriarh și l-au exilat.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Nicodim a vorbit enoriașilor care s-au adunat despre Sfântul Ioan Gură de Aur sau Hristosom. A trăit în secolul al IV-lea, secolul de aur cum a fost numit de către patrologi. Din viața sa este mult de învățat. Tatăl său, comandant în armată, moare la cei doi ani ai lui Ioan. Cea ce este foarte important este că acesta avea o credință foarte mare. Cel mai mare retor din Liban dorea să îl lase urmaș la catedră pe Ioan. După perioada de studiu se retrage în munți devenind monah și începe să scrie numeroase opere teologice. Revine în Constantinopol și este hirotonit mai întâi preot, iar mai apoi este numit, fără voia sa, arhiepiscop sau patriarh al Constantinopolului. Ca arhiepiscop a iubit și a slujit Sfânta Liturghie şi rostea scriptura cu mult temei, devenind model de urmat pentru ucenicii săo şi pentru creştinii din zilele de azi.

Totodata, Preasfinția sa, recomandă credicioșilor să citească cărțile sfinte, să nu treacă zi în care să nu citim din Sfânta Scriptură, din catehism, să participăm la slujbele din biserici şi să ținem la preoți și la călugări.

De asemena, părintele paroh Octavian-Sorin Iliescu, a adus mulțumirile sale ierarhului pe care îl pomenește, dar și Milostivului Dumnezeu pentru slujba frumosă săvârșită. Preacucernicia sa a cerut Sfântului Ioan Gură de Aur să aducă pace, liniște și vindecarea de boli și ispite.

Așa cum Sfântul Ioan Gură de Aur rostea cu atâta foc și credință „Pace Vouă!”, așa și Preamilostivul Dumnezeu să aducă pace și liniște în inimile și sufletele celor ce îi poartă numele și îl cinstesc.

Articol scris de Trăilescu Alexandru Cătălin

Citit 298 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 20:50

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Aprilie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube