Luni, 21 Noiembrie 2022 16:37

Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți 14 ierarhi la hramul Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ziua de pomenire a ocrotitorului mănăstirii și a întregului ținut al Vâlcii, foarte mulți credincioși au luat parte cu bucurie la sărbătoarea Mănăstirii Bistrița, închinându-se cu evlavie la moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, așezate în exteriorul lăcașului de rugăciune, și cerându-i binecuvântarea și mijlocirea.

Mitropolitul Olteniei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți 14 ierarhi la hramul Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea, duminică, 20 noiembrie 2022, de sărbătoarea Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul.

În sobor au slujit arhiepiscopii Teodosie al Tomisului și Varsanufie al Râmnicului, episcopii Ignatie al Hușilor, Lucian al Caransebeșului, Nicodim al Severinului și Strehaiei, Veniamin al Basarabiei de Sud,  Andrei al Covasnei și Harghitei, Sebastian al Slatinei și Romanaților, Visarion, al Tulcii, Nestor al Devei și Hunedoarei și Siluan al Ungariei, precum și episcopii-vicari Benedict Bistrițeanul al Vadului, Feleacului și Clujului, Paisie Lugojeanul al Timișoarei și Damaschin Dorneanul al Sucevei și Rădăuților.

Moaștele întregi ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, ocrotitorul sfântului așezământ, au fost așezate în curte pentru a fi cinstite de credincioșii care au participat în număr mare la sărbătoare.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în cuvântul de învățătură împărtășit celor care au dorit să-l cinstească în această zi în chip deosebit pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, a tâlcuit pericopa evanghelică a Bogatului nemislotiv căruia i-a rodit țarina și a accentuat că „bogatul acesta este unul dintre noi, cei care am dobândit de la Dumnezeu multă roadă. Toți am primit de la Cel Atotputernic talanți, daruri deosebit de importante, încât niciunul dintre noi nu este lipsit de dragostea Creatorului nostru. Părintele Ceresc a fost atât de bogat și ne-a dat atâtea lucruri minunate. Nu mai vorbim de câte sunt pentru noi în sufletul nostru, în mintea noastră și în trupul nostru. Dacă am lua fiecare din aceste daruri am constata că suntem foarte bogați, mult mai bogați decât cel din evanghelia de astăzi.”

Sfântul Grigorie Decapolitul, cunoscut în aghiografie pentru modul în care a alăturat trăirii monahale, de influenţă isihastă, o profundă cunoaștere teologică mărturisită apologetic în timpul disputelor iconoclaste, s-a bucurat de o cinstire aparte în spațiul românesc după așezarea sfintelor sale moaște în 1497 la Mănăstirea Bistrița, căreia i-a devenit ocrotitor și unde, nu în puține rânduri, s-a arătat a fi făcător de minuni. Mărturii despre minunile săvârșite de către Sfântul Grigorie au fost păstrate în scrierile aghiografice, însă destul de numeroase sunt cele contemporane, sfântul bucurându-se de o cinstire deosebită din partea obștii monahale, a clericilor și credincioșilor din Oltenia de sub munte, dar și a pelerinilor din întreaga țară. 

Sursa şi fotocredit: arhiepiscopiaramnicului.ro

Citit 1300 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2022 16:41

Cele mai citite articole

radiolumina logo

 
« Octombrie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube