După întâmpinarea ierarhului, credincioșii, ținând în mâini candele aprinse, au înconjurat biserica, cerându-i Sfântului Mare Mucenic Dimitrie să se milostivească și să ocrotească sfântul locaș al localităţii Cordun, reușind astfel să mențină vie candela credinţei pe aceste meleaguri. Părintele Episcop a târnosit Sfânta Masă, iar mai apoi a sfințit catapeteasma și pictura.
După încheierea slujbei de sfințire, Preacucernicul Părinte Antonie Olarean a dat citire cuvântului de binecuvântare, după care a început Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia Preasfințitul Părinte Nicodim, alături de cler și de credincioșii de față, s-a rugat către Milostivul Dumnezeu pentru pacea și binele lumii, dar și pentru sănătatea și bucuria tuturor. Această bucurie, simțită prin comuniune liturgică, s-a citit pe chipurile enoriașilor în momentul în care s-au apropiat de potir și L-au primit pe Mântuitorul Iisus Hristos prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Său.
La finalul Liturghiei, Preasfinția Sa și-a exprimat bucuria pe care a simțit-o, să vadă această mulţime de oameni, care au lăsat grijile casei și au venit să participe la slujbă, fiind un sat destul de micuț, dar mai ales pentru numeroșii copilași care s-au împărtășit. În alt rând, ierarhul a tâlcuit cuvântul evangheliei, subliniind faptul că așa cum Mântuitorul a înviat pe fiul văduvei din Nain, dar și pe Lazăr care murise de 4 zile, Dumnezeu ne va învia și pe noi, cei care am ascultat Cuvântul Său și am păzit Poruncile Sale.
Pentru activitatea sa rodnică și munca depusă, Preacucernicului Părinte Gheorghiță Marian Covrig i-a fost acordat rangul de Iconom Stavrofor. În același timp au fost înmânate gramate de vrednicie celor ce s-au ostenit și s-au jertfit pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii.
Biserica parohiei Cordun a fost zidită între anii 1973 – 1990, iar ca ocrotitor i-a fost rânduit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Ea a fost sfințită în vremea arhipăstoririi vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul părinte Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei.
Lucrările actuale de restaurare au fost săvârşite începând cu anul 2022 şi până în prezent.
Printre lucrările sale de reabilitate se enumeră: s-a vopsit acoperișul, s-au montat jgheaburi la acoperişul bisericii, s-a schimbat asteriala, s-au turnat aleile interioare și s-a repart și finalizat clopotnița. De asemenea, s-a cumpărat o strană și cărți pentru slujbe, iar mai apoi s-a spălat și restaurat pictura.
Articol scris de Trăilescu Alexandru Cătălin