Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii cu privegherea săvârșită de un sobor de preoți, iar răspunsurile au fost date de membrii grupurilor psaltice „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Nicodim de la Tismama” ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
Bucuria credincioșilor mehedințeni a fost mare și la primirea în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.
La sfârșitul slujbei euharistice, Preasfințitul Părinte Varlaam a ținut cuvânt de învățătură în care a tâlcuit credincioșilor prezenți ultima parte a pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii „Luați seama, deci, la felul cum auziți: Celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, și ce i se pare că are se va lua de la el. Și au venit la El mama Lui și frații Lui; dar nu puteau să se apropie de El din pricina mulțimii. Și I s-a vestit: Mama Ta și frații Tăi stau afară și voiesc să Te vadă. Iar El, răspunzând, a zis către ei: Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc.”(Lc. 8, 18-21): „Cel care vine la Biserică şi ascultă cuvântul Evangheliei, cel care citeşte Evanghelia la el acasă sau o aude acum, mai nou, prin intermediul Radioului Trinitas şi îşi luminează viaţa cu învăţătura ei, la darurile pe care le-a primit de la botez şi pe cele adunate cu osteneală şi râvnă de-a lungul vieţii, se adună noi şi noi binecuvântări de la Dumnezeu. Celui care trăieşte viaţa de creştin cu superficialitate şi aude din întâmplare cuvântul Evangheliei, îi intră pe o ureche şi îi iasă pe cealaltă, rămânând nepăsător la mesajul Cuvântului lui Dumnezeu. Aceluia, şi ce i se pare că are, ce a mai rămas din darul botezului, şi aceea i se va lua.
Şi vă spuneam că aceste cuvinte sunt luminate de finalul evangheliei de astăzi care ne spune că acolo, într-o casă, unde Hristos predica Evanghelia, au venit Mama Lui şi verişorii Lui, dar de mulţimea ascultătorilor nu puteau intra în locuinţă. Cineva din mulţime Îl anunţă pe Hristos că «iată Mama Ta şi verişorii Tăi sunt afară şi doresc să Te vadă». Dar Mântuitorul constatând că este ascultat cu dragoste şi cu mare atenţie de cei de faţă, privind la ei le spune: «Mama Mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc.» Iată dezlegarea acestor cuvinte cu cel care are şi încă mai primeşte şi cu cel care care nu are şi ce are i se va lua.
Mântuitorul în mai multe rânduri atrage atenţia asupra necesităţii ascultării şi împlinirii cuvântului lui Dumnezeu. Într-o altă împrejurare legată de Sfânta Sa Mamă, Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, cei care Îl ascultau erau uimiţi de înţelepciunea cuvintelor care ieşeau din gura Lui. Şi o femeie din popor, căreia evanghelia nu-i reţine numele ca să arate că vorbeşte în numele întregii umanităţi, ridicându-şi glasul a zis: «Fericit este pântecele care Te-a purtat şi pieptul la care ai fost alăptat». Adică, ascultându-L pe Fiu şi împărtăşindu-se din înţelepciunea Lui dumnezeiască, această femeie o fericeşte pe Mama Lui, arătând legătura indestructibilă dintre Mamă şi Fiu. De aceea, Ea este mijlocitoarea nostră cea mai fierbinte către Izvorul Dumnezeirii. Mântuitorul confirmă spusele acelei femei, dar accentuează rolul ascultării de cuvântul lui Dumnezeu: «Așa este, dar fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el.» (Lc. 11, 27-28). În altă împrejurare, Mântuitorul spune: «Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă.» (In. 5, 24)
Iată că prin ascultarea şi împlinirea cuvântului lui Dumnezau noi devenim rudele cele mai intime, cele mai apropiate ale lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Evanghelistul evidenţiează realitatea aceasta: «Şi celor câţi L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut.» (In. 1, 12-13).”
La sfârșitul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a mulțumit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, precum și Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, pentru participarea la Slujba euharistică. De asemenea, a mulțumit preoților care au venit şi au slujit în sobor, Preacuvioasei Maicii Starețe Iustina Stavrofora care din 1990 poartă de grijă acestei mănăstiri, membrilor celor două grupuri psaltice de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin și credincioșilor care au participat la această Sfântă Liturghie.
Evenimentul liturgic s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a ctitorilor acestei mănăstiri.