Ierarhul nostru a săvârșit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Nicodim” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
A devenit o tradiție ca ierarhul mehedințean să sărbătorească în Duminica Rusaliilor, Cincizecimii sau Pogorârii Sfântului Duh, hramul mănăstirii „Sfânta Treime”, atât pentru bucuria obștii monahale, cât și pentru bucuria credincioșilor din localitatea Cerneți care au venit la sfânta mănăstire pentru rugăciune și pentru întâlnirea cu păstorul lor sufletesc.
În prima parte a cuvântului de învățătură Ierarhul mehedințean a tâlcuit Apostolul ce s-a citit la Sfânta Liturghie, vorbind despre Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Ucenici și Apostoli la cincizeci de zile după Învierea Domnului și succesiunea apostolică ce transmite harul Sfântului Duh de la Apostoli și până astăzi prin episcopi, preoți și diaconi.
În partea a doua a cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre importanța participări credincioșilor la sfintele slujbe pentru a primi binecuvântarea de la Dumnezeu prin mijlocirea preotului „acolo - în sfântul Altar - Preotul se roagă ca Dumnezeu să împlinească cererile credincioșilor «Doamne ascultă rugăciunile robilor tăi din biserică »”. De asemenea, a amintit că rugăciunea este „convorbirea omului cu Dumnezeu”, iar această stare de rugăciune deprinsă în timpul slujbelor trebuie dusă mai departe în familiile noastre, dând mărturie cu viața noastră celor din jur. „Pentru cei care ne spun că „avem credința noastră, dar nu participăm la slujbe la biserică, rugaţi-vă mai insistent pentru ei, ca Dumnezeu să-i lumineze".
Mănăstirea datează din 1662
Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana“, pomenită în fiecare an la 29 octombrie.
Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837.
Biserica fortificată are un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneţi.
În data de 5 iunie 2021, la Mănăstirea Cerneți a fost sfințit un cenotaf în memoria eroului național Tudor Vladimirescu, cenotaf ce a fost ridicat de Episcopia Severinului și Strehaiei la împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821.
Articol scris de Arhid. Nicolae Marin