Sâmbătă, 10 Decembrie 2022 15:54

Corul Kinonia a susținut primul concert de colinde din acest an

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În preajma Sfintelor Sărbători de iarnă, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei susţine în mai multe locaţii concertul de colinde intitulat „Hristos se naște, slăviţi-L!”.

Astfel în data de 9 decembrie 2022 corul Kinonia a susținut primul concert de colinde din acest an în biserica Parohiei Izvoru Bârzii. Concertul a făcut parte dintr-un amplu program duhovnicesc fiind precedat de Taina Sfântului Maslu oficiată de un sobor de șapte preoți de la parohiile învecinate, alături de părintele paroh Ștefan Manolea.

Concertul Corului Kinonia a fost precedat de câteva momente poetice susținute de câțiva copii din parohia Izvoru Bârzii, iar printre momentele artistice susținute de corul Kinonia, Profesorul Dan Șalapa, care a fost și prezentatorul acestui eveniment, a adus în fața ochilor minții celor prezenți momente poetice și cuvinte de suflet, pentru a amplifica, pe lângă reprezentația excepțională a Corului Kinonia, bucuria Nașterii Domnului nostru IIsus Hristos.

Corul Kinonia a susținut un repertoriu format din mai multe colinde tradiționale scrise pe notație psaltică, colinde corale armonizate scrise în notație liniară, colinde tradiționale din nordul Județului Mehedinți și din Ardeal.

Credincioșii s-au bucurat nespus pentru că părintele lor paroh, Ștefan Manolea, care este și membru din acest an al Corului Kinonia, le-a făcut această mare bucurie duhovnicească.

La eveniment a participat, tot la invitația Părintelui Paroh, și rapsodul oltean Ion Crețeanu, căruia i s-a acordat în anul 2020 titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii.

*

Izvoru Bârzii este comună aşezată pe valea râului Topolniţa, la 10 km nord de Drobeta-Turnu Severin, în nordul Depresiunii Severinului şi extremitatea sud-estică a Podişului Mehedinţi. Satul omonim şi reşedinţă a acesteia se află în centrul său, în nordul Depresiunii Severinului, pe valea Topolniţei.

Biserica satului este atestată documentar la 14 octombrie 1795, făcută de “Alexandru Mitrescu i Mihai Gârboveanu i popa Nicola și ceilalți lăcuitoriˮ (Catagrafia mănăstirilor și bisericilor din Mehedinți, 30 martie 1840). Un Triodion din 1798 ce cuprinde slujba tuturor sfinților de la 1 februarie la 31 august are două iscălituri din 1799, ceea ce sugerează că la acea dată biserica exista. Biserica a fost reconstruită în anii 1904-1906.

Prima biserică a fost de lemn și a fost construită pe proprietatea Mănăstirii Topolnița și pe proprietate megieșească. Foarte probabil, biserica a fost reparată în 1864, pentru ca în anii 1901-1906 să fie reconstruită din cărămidă, biserica de lemn devenind neîncăpătoare, afectată de ruină (tâmplăria putrezise) și șubredă, aplecându-se într-o parte Biserica cea nouă a fost începută în 1901 și s-a terminat în septembrie 1906. Este construită din cărămidă, cu ziduri de 80 cm și de plan trilobat.

La interior este lungă de 23,00 m. Pronaosul are o lățime la interior de 7,50 m. În naos, de la sânul stâng la cel drept are 12,00 m, iar în altar sunt 5,00 m. Înălțimea, incluzând și crucea, atinge 24,00 de metri. Biserica are o singură turlă, din cărămidă, de formă octogonală, situată deasupra pronaosului și acoperită cu tablă. În turlă se află și clopotul. Pridvorul este susținut de patru coloane oferind un profil arhitectonic interesant. Catapeteasma este din zid gros de 50 de centimetri.

Deasupra pronaosului este un cafas de lemn pentru corul bisericesc. La terminarea lucrărilor în 1906, biserica a fost pictată în ulei de Gheorghe Bărbulescu din Tismana. În pridvor, în stânga intrării este reprezentat Sf.. Apostol Petru, iar în dreapta Sf. Apostol Pavel. În anul 1922, bisericii i s-a distrus turla în urma unui trăsnet și a fost refăcută pe cheltuiala inginerului Gheorghe Dancău.

A fost apoi grav avariată de cutremurul din noiembrie 1940 și reparată cu contribuția credincioșilor. În anul 1995 a avut loc restaurarea picturii de către pictorul I. Dragotă și D. Vasile și după efectuarea unor noi reparații la exterior, la 24 august 2003, biserica a fost târnosită de P.S. Gurie Strehăianul, preot paroh Gheorghe Matei și protoiereu Grigire Petrescu. În anul 2014, cu binecuvântarea P.S. Nicodim, la biserică au fost deschise reparații capitale.

Au fost sfințite două cruci care vor fi așezate pe sfântul lăcaș. S-a înlocuit în întregime structura de lemn a acoperișului, la nivelul turlei folosindu-se tablă de cupru. Turla a fost consolidată și încărcată în întregime, iar fațada finisată cu vopsea lavabilă. Biserica are încălzire centrală și o magazie pe post de depozit. În anul 2016 s-a schimbat integral acoperișul, fiind montat un sistem de parazăpezi, puse jgheaburi de cupru și scurgeri. S-a montat asterială de brad, conservată prin lăcuire. De asemenea, s-a refăcut în întregime tencuiala exterioară, păstrându-se caracteristicile ornamentației inițiale.

Parohia Izvoru Bârzii este păstorită de părintele Ștefan Manolea din anul 2021.

Citit 778 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 21:26

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube