Slujba arhierească a fost prilejuită de hirotonia și instalarea noului preot paroh al acestei Parohii. Astfel, Părintele diacon Valentin Marius Gonciulea, originar din satul Lupșa de Sus, a primit taina hirotoniei întru preot prin punerea mâinilor Ierarhului, în cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit.
La slujba euharistică a participat în duh de rugăciune un numeros sobor de preoți ce au venit pentru a fi alături de părintele Valentin Marius la acest moment de mare încărcătură emoțională.
De asemenea, slujba a fost înfrumusețată prin frumoasele cântări psalmodiate de Grupul Psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, dar și prin prezența unui numar mare de credincioși care au venit să-și întâmpine noul păstor.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele protoiereu Ionuț Semenescu de la Protoieria Drobeta Turnu Severin a pus la inimile credincioșilor prezenți câteva gânduri exprimând bucuria și binecuvântarea ce se revarsă într-o parohie atunci când este hirotonit un păstor de suflete.
După acest moment părintele protoiereu a dat citire actului de instalare a noului preot Valentin Marius Gonciulea. După citirea actului de instalare, Preasfințitul Părinte Nicodim l-a instalat pe părintele Valentin Marius ca paroh în postul rămas vacant și care a fost suplinit o perioadă de timp de un preot dintr-o parohie învecinată.
Dupa ce a fost instalat, părintele Valentin Marius a pus la inimile credincioșilor prezenți câteva gânduri la început de drum în această misiune.
La slujba Sfintei Liturghii a fost prezent și Părintele Pătruț Nicolae Bănăduc de la Seminarul Teologic din Caransebeș, cel care i-a fost profesor părintelui Valentin în timpul celor cinci ani de Seminar între anii 2004-2009.
Ierarhul mehedințean, Preasfințitul Părinte Nicodim, a încheiat momentele emoționante de la finalul Sfintei Liturghii prin îndemnul către credincioșii parohiei Crăguiești de a-l sprijini pe părintele Valentin Marius Gonciulea în misiunea ce i s-a încredințat. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre sprijinul pe care un preot trebuie să il aibă în Parohie din partea enoriașilor, dar și din partea preotesei ce îi este alături preotului precum un Simon din Cirene în purtarea crucii de preot.
Părintele Valentin Marius Gonciulea a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș între anii 2004-2009, cursurile Facultății de Teologie din Sibiu între anii 2009-2013,iar din anul 2013 până în anul 2015 a fost masterand al aceleiași Facultăți de Teologie din Sibiu.
În prezent Părintele Valentin Marius este profesor titular la catedra de Religie a Liceului din localitatea Șișești din Județul Mehedinți.
*
Crăguiești este sat al comunei Şişeşti, din mai 1968, aşezat în vestul acesteia, în Culoarul depresionar mehedinţean. Atestări: 1617 (jupaniţa Dochia vistiereasa dăruieşte partea sa de pădure cu vecini din satul Crăgueşti, moştenit de la tatăl ei, Mănăstirii Strâmba); 1624 (Alexandru Coconul vv. întăreşte popii Dragul şi fiilor lui o livadă la Crăgueşti, în valea Iugăi); 1696 (Aldea ceauşul din Colibaşi, întărit de Constantin Brâncoveanu să stăpânească funiile Lăzărească, Negulească şi altele, cumpărate anterior);
Inițial, a existat probabil o biserică de lemn, construită la o dată ce nu poate fi precizată. Cu certitudine se știe că în 1887 era ruinată. În anii 1892-1898 s-a construit o altă biserică, din cărămidă, de către meșteri italieni, la inițiativa preotului Constantin Fusescu, cu sprijinul obștii satului. Biserica este în formă de cruce, fără temelie în pământ, dar pe soclu de piatră de granit adusă de la munte. Are o turlă pe pronaos. Este lungă de 25,00 m, lată de 10,00 m și înaltă de 8,00 m. Partea din față are 120 m.p., partea sudică 210 m.p., partea din spate 60 m.p. iar partea nordică 210 m.p.
De-a lungul timpului, a cunoscut mai multe lucrări de reparații și restaurare. Astfel, în anul 1931 a fost reacoperită, iar în anul 1941 se aprecia că era în bună stare, dar neasigurată. În 1944 a trecut prin cea mai amplă reparație, după avariile produse de cutremurul din noiembrie 1940. Acum s-a restaurat și pictura în ulei de către pictorul bisericesc T. Ionescu. O nouă restaurare a avut loc în anul 2005, cuprinzând decopertarea vechii tencuieli, refacerea, izolarea și vopsirea celei noi, renovarea acoperișului prin înlocuirea tablei celei vechi cu una nouă grunduită și vopsită, împodobirea cu icoane a exteriorului și restaurarea integrală a picturii interioare. Pictor: Teodor Păltinean.