Evenimentul aniversar a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum de către cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri pentru pomenirea sufletelor cadrelor didactice, ale ostenitorilor facultății și absolvenților trecuți în veșnicie.
La finalul sfintelor rânduieli, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea organizării acestui eveniment, subliniind importanța misiunii clericale alese de majoritatea absolvenților acestei generații: „Fiecare dintre noi am venit aici, ca și mai înainte la seminariile teologice din zonele unde ne-am născut, cu dorința de a deveni preoți, cu dorința de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor. Poate la tinerețe nu am cunoscut mai profund preoția. Am reușit fiecare să o înțelegem ca misiune, nu ca meserie. Preoția este sublimă. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea aceasta pentru două lucruri. Preotul, oricât de tânăr ar fi, în urma hirotoniei, poate oficia două lucruri pe care ceilalți oameni nu pot: prefacerea darurilor de pâine și vin în Trupul și Sângele Domnului, precum și legarea și dezlegarea păcatelor”.
În continuare, în Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman” a urmat cursul festiv, moderat de lect. dr. Laurențiu Tănase, care a adresat un cuvânt de bun-venit participanților.
Primul vorbitor a fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Totodată, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a exprimat și câteva gânduri din postura de student-teolog al acestei generații: „Trăim într-o lume care prețuiește tot mai puțin pe celălalt. Foarte rar întâlnim oameni care aduc celor de lângă ei gânduri luminoase. De aceea, cred că la o astfel de întâlnire trebuie să punem mai mare accent pe prețuirea darurilor oferite de alții. Un alt gând este acela că în anul când am început cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar, Patriarhul de fericită pomenire Teoctist a aprobat un număr foarte mare de locuri pentru monahi și monahii. Probabil a fost promoția cu cei mai mulți monahi, aproape 30 la număr. Toți aceștia am avut binecuvântarea Patriarhului și intervenția lui specială pentru înscriere. Am început anul I cu aproximativ 90 de studenți. Îndată după evenimentele din 1989, încă 200 și mai bine de candidați care nu se încadraseră în numărul de locuri aprobat s-au putut înscrie. Astfel, la începutul anului I erau înscriși puțin peste 300 de studenți. Și din acest punct de vedere a fost un număr nemaiîntâlnit de studenți din istoria ultimilor 50 de ani ai acestei școli superioare de teologie”.
Invitatul special al evenimentului a fost rectorul de la începutul anilor 1990 al Universității din București și apoi președinte al României, prof. Emil Constantinescu, în timpul căruia Facultatea de Teologie a fost reintegrată în cadrul universității bucureștene. Excelența Sa a transmis un mesaj de felicitare și a vorbit despre acest moment al reincluderii facultății bucureștene în cadrul învățământului de stat ca pe o misiune pe care a primit-o de la formatorii săi.
„Reintegrarea Facultății de Teologie în cadrul Universității din București a fost un eveniment istoric cu consecințe profunde asupra dezvoltării nu numai spirituale, dar și asupra dezvoltării României în toate domeniile, dar mai ales la reconstrucția morală după anii de dictatură comunistă. (…) De la nașul meu, profesorul Constantin Tomescu, am primit această misiune, el spunând că «locul Teologiei este la Universitate». Cu acest gând am trăit toată viața. Decizia reintegrării Facultății de Teologie în cadrul Universității a fost istorică pentru că Teologia, spre deosebire de alte științe, are un spațiu infinit și neîngrădit. Or, revenirea Facultății de Teologie nu a fost o măsură administrativă. Prin această revenire s-a deschis spațiul academic al dialogului între Teologia Ortodoxă românească și spațiul academic al Teologiilor pe plan european și mondial. Aceasta a fost decisivă și pentru integrarea europeană a României, care s-a făcut, în primul rând, ca un fenomen cultural. Aceasta a fost misiunea pe care am primit-o și Dumnezeu mi-a dat zile pentru a vedea cum ea s-a valorificat”, a spus Excelența Sa.
Cuvinte de felicitare, de recunoștință și rememorare au mai adresat și Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim; pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, decanul facultății bucureștene; pr. prof. univ. dr. emerit Ștefan Buchiu; pr. prof. univ. dr. Constantin Coman; pr. prof. univ. dr. Vasile Răducă și pr. prof. univ. dr. Alexandru Ioniță.
În continuare, foștii absolvenți participanți la eveniment au fost invitați să își exprime gândurile la aniversarea celor trei decenii de la finalizarea studiilor universitare, la despărțire primind din partea organizatorilor câte un volum din lucrarea „Istoricul Facultății de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» a Universității din București (1881-2013)”, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
Sursa: ziarullumina.ro