Sâmbătă, 29 Mai 2021 13:53

29 mai - Festivalul poeziei dialecte în cadrul „Zilelor credinței și culturii” în Episcopia Caransebeșului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O serie de acțiuni spiritual-culturale se desfășoară în această perioadă în Episcopia Caransebeșului, în cadrul „Zilelor credinței și culturii”, manifestare ajunsă la cea de-a XIV-a ediție.

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul în Duminica Tomii, prilej cu care au debutat Zilele Credinței și Culturii” în Episcopia Caransebeșului.

Ziua de 29 mai este dedicată poeziei dialecte, care este specifică Banatului şi are peste 200 de ani de existenţă. Poezia în grai, dialectă, are ca scop conservarea graiului bănăţean, a cântecelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor şi a portului popular.

Festivalul Credinţă şi Lumină este organizat de Episcopia Caransebeşului în colaborare cu Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş şi cu Ansamblul Folcloric „Timişul” din Timişoara.

Festivalul a avut o sesiune ştiinţifică şi o sesiune artistică ce a cuprins mai multe momente muzicale, iar toţi copiii participanţi au primit diplome din partea Episcopiei.

La acest eveniment au fost prezenți alături de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, precum și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

„De mult n-am mai asistat la un spectacol în aer liber, dar astăzi ne-am bucurat foarte mult de concertul pregătit cu multă grijă de către acești artiști pe care Preasfințitul Părinte Lucian i-a invitat. Am trăit clipe deosebite, uitând de greutatea provocată de această molimă, care ne induce o frică și durerea despărțirii de cei apropiați. Cu rugăciune nădăjduim că vom trăi momente de liniște și vom prelungii bucuria pascală cât mai mult, trăind de asemenea cu speranță că va fi mai bine”, a subliniat Preasfințitul Părinte Nicodim. 

De asemenea, au luat parte la această manifestare preoți din municipiu, oameni de cultură, oficialități din Caransebeș și credincioși care au respectat măsurile de igienă și distanțare fizică impuse de autorități.  

Ediția din acest an „Zilelor credinței și culturii” se va încheia joi, 10 iunie, la praznicul Înălțării Domnului, prin comemorarea eroilor bănățeni la Crucea-monument de la Domașnea. La acest eveniment vor participa și militari din cadrul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara.

Citit 1318 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Mai 2021 20:47

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube