Duminică, 02 Iulie 2023 17:58

Eroii anticomuniști din nordul județului Mehedinți au fost pomeniţi în parohia Isverna

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În comuna Isverna, județul Mehedinți, au avut loc duminică, 2 iulie 2023, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomuniști.

Oamenii muntelui, îmbrăcați în straie populare de sărbătoare, au sosit cu mic, cu mare la vechea ctitorie a părinților și străbunilor lor pentru a fi în duh de rugăciune cu distinșii oaspeți și cu delegaţia din partea Episcopiei Severinului şi Strehaiei condusă de Pr. Zorilă Mihai, Vicar Eparhial.

A devenit deja o tradiție ca la finalul lunii iunie sau începutul lunii iulie să fie săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Isverna și să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în Munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist.

După slujba euharistică a fost săvârșită slujba parastasului pentru eroii anticomunişti, de cele necesare pentru această ierurgie îngrijindu-se reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți.

Cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Părintele Mihai Zorilă, care a tâlcuit pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie și a vorbit depre suferința rămasă în familiile celor trei tineri uciși pentru ca au încercat să se opună regimului comunist.

Doamna Ileana Mateescu, președintele AFDPR Mehedinți a evidențiat suferințele ce au fost pricinuite de regimul totalitar poporului român, atrăgând atenția și asupra direcției în care se îndreaptă societatea de azi. În scurte cuvinte a fost prezentată și viața celor trei martiri care și-au lăsat trupul în acest pământ secular: Eugen Bocârnea (student în anul III la Medicină în București), Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian). Toți trei, originari din Turnu Severin, văzând asupririle comuniștilor asupra poporului, au hotărât să se alăture grupului de partizani ce se aflau în Munții Mehedințiului. Însoțiți de un alt tânăr, căruia i s-a pierdut urma, au ajuns în Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți, ulterior dorind să se întâlnească cu această grupare la Băile Herculane. Greșind drumurile abrupte ale munților, au ieșit la Isverna, unde au și fost prinși de autoritățile locale și împușcați mișelește la 31 martie 1949, fără nicio condamnare.

Citit 782 ori Ultima modificare Duminică, 02 Iulie 2023 18:03

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube