Marți, 30 Mai 2023 13:27

Preasfinţitul Nicodim a participat ca invitat special la conferinţa preoţească din Arhiepiscopia Iaşilor

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău, în perioada 29 – 30 mai 2023, a avut loc întâlnirea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu preoți și preotese din Arhiepiscopia Iașilor. Invitatul special al întâlnirii a fost Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei

Evenimentul se înscrie în seria conferințelor preoțești din anul 2023, puse sub genericul „Cercul misionar-mediu de frăţietate şi întrajutorare a preoţilor, în Hristos.”

Întâlnirile sunt organizate de Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Eparhiei, coordonat de părintele consilier Arhim. Nicodim Petre, în contextul anului 2023 „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

Întrunirea a reunit familii de preoți din mai multe protopopiate. Participanții s-au rugat împreună cu Părintele Mitropolit, dar și cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în cadrul celor două Sfinte Liturghii oficiate pe durata conferințelor.

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Nicodim a vorbit celor prezenţi despre frumuseţea şi valoarea preoţiei: „Preoţia este sublimă, este o slujbă deosebit de însemnată. Și spune el - Sfântul Ioan Gură de Aur - că «dacă vrei să afli sublimitatea preoţiei, n-o căuta nici în deplina sănătate a trupului preotului, nici în prestanța lui fizică; n-o căuta nici în cultura lui, în pregătirea lui literară şi ştiinţifică, în formația lui intelectuală. Nu căuta sublimitatea preoției nici în elocinţa preotului, în talentul lui oratoric. Poate mult și cultura și elocința, dar nu sunt sublime!»

Nu! Sublimul preoției este în două lucrări: în puterea de a lega şi a dezlega păcatele și prin rugăciune, epicelza, jertfa, prefacerea prin rugăciuna lui a darurilor de pâine şi vin în Trupul şi Sângele Domnului. «Locuitori ai pământului şi ducându-şi viaţa pe el, preoţii au fost cinstiţi cu încrederea de a administra cele cereşti; ei au primit puterea pe care Dumnezeu nici îngerilor şi nici Arhanghelilor n-a dat-o. Acestora nu li s-a spus: Câte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în ceruri şi câte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în ceruri. Stăpânitorii pământului au puterea de a lega, dar numai trupurile. Lanţul, însă, pe care Dumnezeu l-a dat preoţilor atinge sufletul şi e lung până la ceruri. Cele ce fac preoţii aici jos, Dumnezeu le întăreşte sus şi Stăpânul aprobă hotărârea robilor Săi. Ce altceva le-a dat decât puterea cerească? „Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute” (Ioan 20, 23). Ce autoritate ar putea fi mai mare decât aceasta: „Tatăl a dat Fiului toată judecuta” (Ioan 5, 22). Iar eu văd că toată această putere a fost dată preoţilor de către Fiul»” (Sf. Ioan Gura de Aur, Despre preoţie)

Citit 886 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2023 13:37

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube