Joi, 24 Septembrie 2020 16:07

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul noului an universitar 2020-2021

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Binecuvântare pentru noul an universitar

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul noului an universitar 2020-2021

Cu prilejul noului an universitar 2020-2021, binecuvântăm pe toţi studenții şi profesorii din învățământul universitar și postuniversitar, rugând pe Dumnezeu să le dăruiască sănătate, multă bucurie şi mult ajutor.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2020 ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, dorind să evidențieze importanța familiei pentru educaţia copiilor şi tinerilor.

Astăzi, când familia creştină se confruntă cu multe probleme de ordin sanitar şi moral, social şi spiritual, sunt necesare apărarea, ajutorarea şi promovarea familiei prin cultivarea valorilor credinţei creştine şi a virtuţilor evanghelice netrecătoare, ca libertatea şi responsabilitatea, bunătatea şi solidaritatea.

În contextul pandemiei actuale, când se impune adaptarea mijloacelor de predare și de învățare la noua situaţie, tinerii studenţi au mai multă nevoie de sprijinul Familiei, al Şcolii şi al Bisericii pentru a se forma intelectual şi profesional, dar şi spiritual şi cultural.

Într-o societate informațională și excesiv tehnologizată există riscul ca educația să fie redusă la un proces în care accentul cade aproape exclusiv pe achiziționarea de informații necesare pentru dobândirea unor competențe și abilități, astfel încât tânărul să fie integrat facil și sigur întrun sistem de eficiență practică imediată, dar un sistem tot mai impersonal şi unilateral.

 Tocmai întro asemenea situație este relevantă valorificarea specificului formativ al educației creştine care nu se rezumă la un orizont pământesc limitat și efemer, ci este deschisă spre lumina iubirii eterne a lui Hristos, Care a promis: „Oricine crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11, 25).

Anul acesta, în mod deosebit, avem datoria de a ne aminti cu recunoştinţă de bunicii şi părinţii noştri, dar şi de învățătorii și profesorii noștri, care ne-au educat și ne-au îndrumat pe calea cunoșterii ştiinţifice intelectuale, dar şi a valorilor spirituale permanente.

Perioada actuală de pandemie ne învaţă cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile, reușitele sau eșecurile, așteptările și aspirațiile. Acum înțelegem mai bine adevărul credinţei, şi anume că viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, care trebuie apărate şi cultivate pentru a crește spiritual și a vieţui social ca oameni liberi și responsabili, harnici şi darnici.

Ca şi în anii precedenţi, la începutul acestui nou an universitar (2020-2021), îndemnăm parohiile şi organizaţiile de tineret ale Bisericii noastre să ofere ajutor material şi spiritual studenților care provin din familii defavorizate, pentru a urma studiile universitare, spre a aduce bucurie familiei, şcolii şi poporului român.

Cu multă preţuire şi binecuvântare,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Citit 1296 ori Ultima modificare Joi, 24 Septembrie 2020 16:11

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Septembrie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube