Episcopia Severinului și Strehaiei - Martie 2020

Într-o perioadă marcată din ce în ce mai mult de criza medicală cu consecințe sociale provocată de pandemia cu noul coronavirus (COVID - 19), Patriarhia Română i-a îndemnat pe ierarhi și pe preoți să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete ale Bisericii. Acestea sunt rodul firesc al iubirii și solidarității față de cei ce suferă deja consecințele dureroase ale acestei situații de criză: oamenii vârstnici și săraci, dar și cei aflați temporar în izolare sau în carantină. Intensificarea implicării sociale a Bisericii reflectă în aceste zile și prețuirea deosebită față de toți cei care, în frunte cu medicii, lucrează în spitale și în alte așezăminte medicale.

Răspunzând chemării Patriarhiei Române, centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat social-filantropic și au raportat până în prezent un ajutor financiar și material în cuantum de 4.105.002 lei.

La acest sprijin social-filantropic în derulare se adaugă donația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în valoare de 10.000 lei din salariul personal, depusă în contul platformei „Ajută cu bucurie” (ajutacubucurie.ro) în scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii activi în acest proiect sprijinit de Patriarhia Română și de Federația „Filantropia”.

Patriarhia Română apreciază orice donaţie, mică sau mare, pentru a ajuta pe toţi cei greu încercați de efectele acestei epidemii să depășească mai ușor momentele grele prin care trec.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Publicat în Comunicate

În contextul pandemiei cu noul coronavirus (COVID - 19) şi a instituirii stării de urgenţă naţională, Biserica Ortodoxă Română, prin structurile sale (centre eparhiale, protopopiate, parohii și mănăstiri), precum și prin intermediul ONG-urilor ce funcționează în cadrul eparhiilor, participă încă de la început la efortul comun de susţinere a persoanelor vulnerabile, împreună cu autoritățile centrale și locale.

Publicat în Comunicate

În binecuvântata zi de 29 martie, Duminica a IV – a din Postul Mare, Ierarhul mehedinţenilor Preasfinţitul Episcop Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, având alături de preoţii şi diaconii Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de psalţii sfântului lăcaş.

Publicat în Știri religioase
Marți, 24 Martie 2020 18:06

Rugăciune comună la mijlocul zilei

Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei.

Publicat în Comunicate

Biserica Ortodoxă serbează pe 25 martie Buna Vestire, unul din marile praznice închinate Sfintei Fecioare. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni se va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia, ca un prinos de mulţumire adus Împărătesei neamurilor.

Publicat în Știri religioase

Patriarhia Română și Federația Filantropia pun la dispoziţie o platformă online pentru a ajuta persoanele afectate de măsurile luate în vederea stopării Covid-19 să depăşească această perioadă dificilă.

Pe baza Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

Publicat în Comunicate

În contextul stării de urgență în care se află România din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus, Patriarhia Română transmite un îndemn la responsabilitate, echilibru și solidaritate.

            Patriarhia Română îi îndeamnă pe toţi preoții Bisericii Ortodoxe Române să pună în aplicare cu realism, luciditate și încredere măsurile impuse de autoritățile statului, măsuri care afectează temporar şi viaţa liturgică a Bisericii. Aceste reglementări au ca scop diminuarea și oprirea actualei epidemii pe care toate autoritățile medicale internaţionale o consideră ca fiind extrem de gravă. În vederea aplicării coerente și uniforme a tuturor reglementărilor care afectează temporar viața liturgică a Bisericii, Patriarhia Română, în consultare cu eparhiile ei, va elabora periodic și va transmite clerului şi credincioşilor îndrumări pastorale unitare care vor fi aplicate în toată Biserica Ortodoxă Română. De aceea, este mare nevoie de consultare şi cooperare în toate acţiunile pe care le desfăşurăm.

            În această perioadă critică, sunt esenţiale şi prioritare: rugăciunea şi responsabilitatea pentru sănătatea personală şi socială, precum şi ajutorarea concretă a celor aflaţi în nevoi, protejându-i prin respectarea distanței sociale recomandate şi prin ajutor material oferit în mod voluntar organizat.

Să traversăm acest timp de încercare și suferință, în rugăciune şi în fapte bune, fără panică şi teamă, având deplină încredere în Dumnezeu şi speranţă izvorâtă din credinţă!

Să ne rugăm Mântuitorului Hristos, zilnic, individual în biserică sau acasă împreună cu familia, pentru toți cei bolnavi, pentru grabnica lor însănătoșire, pentru medici și pentru toți cei activi în ajutorarea oamenilor, ca Dumnezeu să-i ocrotească și să ne ajute să revenim cât mai curând la normalitatea vieții sociale și religioase.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Publicat în Comunicate

Sâmbătă, 21 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va sluji Sfânta Liturghie la mănăstirea cu Vodița.

De asemenea, drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a III-a a Sfântului şi Marelui Post închinată Sfintei Cruci, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

În contextul epidemiei de coronavirus, slujba se va oficia pe esplanada Catedralei Episcopale începând cu orele 8.00.

Publicat în Știri religioase

În contextul răspândirii epidemiei de Coronavirus, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență prin Hotărârea nr.11/17.03.2020, prevede, pentru protejarea populaţiei, printre alte măsuri, suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală realizate în spații închise.

De asemenea, se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise.

Slujbele religioase (Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, Înmormântările, precum și orice altă slujbă) se vor desfășura în aer liber (în curtea bisericii, în altarul de vară) cu participarea a maximum 100 de credincioși, păstrându-se distanța de minimum un metru între cei prezenți.

Îndemnăm pe toţi preoţii şi credincioşii din cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei să respecte măsurile şi îndemnurile dispuse de autoritățile publice, respectându-se, totodată, libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă.

Înainte de Otpustul Slujbei (Sfânta Liturghie, Vecernie sau Pavecerniță) se vor rosti atât Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii trimisă de Patriarhia Română, precum şi Rugăciunea pentru chemarea milei lui Dumnezeu la toată primejdia de obşte şi neputinţa din Molitfelnice sau Aghiasmatare.

Biroul de presă
al Episcopiei Severinului şi Strehaiei

Publicat în Comunicate
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube