Episcopia Severinului și Strehaiei - Iunie 2023

Vineri, 30 iunie 2023, când se face prăznuirea Soborului celor 12 Apostoli, biserica nouă a satului Balotești din județul Mehedinți și-a serbat hramul.

Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

Joi, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Părinte Nicodim va face parte din soborul de ierarhi ce va sluji la Catedrala Episcopală din Deva, cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

Publicat în Știri religioase

Duminică, 25 iunie, Preasfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul a avut alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Publicat în Știri religioase

Sâmbătă, 24 iunie 2023, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Publicat în Știri religioase

Sâmbătă, 24 iunie, în ziua prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu din Drobeta Turnu Severin îmbracă straie de sărbătoare, evenimentul fiind prilejuit de praznuirea hramului de vara al vechii catedrale a urbei Severinului.

La bucuria credincioșilor parohiei va lua parte chiriarhul mehedințean, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Preasfinția Sa va liturghisi având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Slujba euharistică va începe în jurul orei 09:00.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba parastasului pentru ctitorii sfântului locaş de închinare.

Duminică, 25 iunie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Cuvântul Domnului din această duminică este un alt fragment din Predica de pe Munte, dedicat priorităților omului, aflat adesea între grija pentru cele lumești, necesare dar trecătoare și grija pentru cele cerești și veșnice.

Hristos ne atenționează ca să ne trezim. Florile câmpului, care ne apar extrem de efemere, sunt îmbrăcate de Dumnezeu mai frumos decât se înveșmântase odinioară regele Solomon, cel vestit pentru bogăția sa. Păsările cerului, care au cuiburi atât de fragile, găsesc prin mila lui Dumnezeu hrana cea de toate zilele. Iar dacă aceste vietăți nesemnificative, de la plante efemere la gâze și păsări, sunt ținute de purtarea de grijă dumnezeiască, atunci cu siguranță că nici noi nu vom fi uitați.

Publicat în Știri religioase

Joi, 22 iunie 2023, biserica din satul Marga și-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Grigorie Dascălul. Cu acest prilej comunitatea credincioșilor din Parohia Marga a primit în mijlocul ei pe întâistătătorul Eparhiei Severinului și Strehaiei care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

În duminica a doua după Rusalii, străvechea vatră monahală a Vodiţei a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de sărbătoarea care adună an de an la Mănăstirea Vodița un numar mare de credinciosi, Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinţilor Români.

Publicat în Știri religioase

La sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiţei îmbrăcă veșminte de sărbătoare, eveniment prilejuit de noul hram: Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinţilor Români. În cinstitul așezământ slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Publicat în Știri religioase

Fundaţia Culturală Lumina, organizaţie non-guvernamentală de interes comunitar a organizat în această perioadă în parteneriat cu Episcopia Severinului şi Strehaiei, Consiliul Judeţean Mehedinţi, Primăria Drobeta Turnu Severin, Centrul cultural „Nichita Stănescu”, Filiala Craiova Uniunii Scriitorilor din România şi Palatul Culturii, Festivalul Transfrontalier de Literatură „Mihai Eminescu”, manifestare culturală dedicată aniversării a 134 de ani de la trecerea la cele veşnice a „poetului nepereche”. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de sănătate a medicului Şuţu din București. „Luceafărul poeziei românești” este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

În Duminica Tuturor Sfinților – prima după Rusalii, 11 iunie 2023, la Mănăstirea Măgureni a fost sfințit Paraclisul cu hramurile „Sfântul Ierarh Luca – arhiepiscopul Crimeei” – a cărui pomenire se face în această zi – și „Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul”. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu soborul de preoți și diaconi. În continuare a fost săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 2


mbl live


mbl youtube