Luni, 30 Octombrie 2023 17:15

În perioada 29-30 octombrie s-a desfăşurat în Episcopia Severinului şi Strehaiei simpozionul intitulat „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”, ajuns la ediţia a II-a.

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În perioada 29-30 octombrie s-a desfăşurat în Episcopia Severinului şi Strehaiei simpozionul intitulat „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”, ajuns la ediţia a II-a, eveniment cultural - liturgic dedicat anului omagial 2023 şi împlinirii a 20 ani de la înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, 640 ani de atestare documentară a județului Mehedinți și 500 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Mraconia.

Manifestarea ştiinţifică şi academică a fost organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului Eparhial.

Programul manifestărilor a debutat duminică, 29 octombrie, prin oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de arhierei sub protia Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Mănăstirea Sfânta Treime din Municipiul Strehaia, aşezământul monahal prăznuindu-şi celui de-al doilea hram, pe Sfânta Teofana Basarab.

În ziua de luni, 30 octombire, s-a desfăşurat la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin, sesiunea de comunicări a simpozionului „Țara Severinului - Oameni. Fapte. Locuri”. În cadrul simpozionului s-au susținut lucrări ce au avut ca subiect teme legate de anul omagial 2023 proclamat de Patriarhia Română drept „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”. De asemenea, temele au mai fost legate şi de împlinirea a 20 ani de la înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, 640 ani de atestare documentară a județului Mehedinți și 500 ani de la prima atestare documentară a Mănăstirii Mraconia.

Cuvântul de întâmpinare a fost susţinut Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Au urmat cuvântările autorităţilor locale reprezentate de Prefectul Judeţului Mehedinţi, domnul Isuf Alin Constantin şi Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, domnul Ionică Negru.

Tot în deschidere au avut loc două momente artistice, primul susţinut de Ziana Filofteia Bârdeanu, cu un repertoriu de balade populare mehedinţene şi cel de-al doilea susţinut de Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub bagheta dirijorală a Pr. Pruiu Iulian, cu un repertoriu de cântece religioase.

La demersul ştiinţific au participat cu lucrări alcătuite după toate rigorile academice Ierarhi, preoţi, profesori de teologie, de istorie, oameni de cultură şi cercetători de prestigiu din România.

În încheierea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Nicodim a mulţumit organizatorilor şi celor invitaţi, pentru osteneala şi pentru valoarea ştiinţifică înaltă a referatelor susţinute în cadrul acestui Simpozion, exprimându-şi speranţa că acest simpozion va deveni o manifestare de tradiţie între alte evenimente culturale, liturgice şi administrative ale Episcopiei noastre.

Citit 826 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2023 17:18

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube