Joi, 09 Noiembrie 2023 23:34

Conferinţa pastoral-misionară de toamnă-iarnă a fost marcată de lansarea volumului „Episcopia Severinului și Strehaiei - Monografia eclesiastică” unul dintre demersurile culturale esențiale pe care Episcopia Severinului și Strehaiei și le-a propus în

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joi, 9 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de toamnă-iarnă a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2023 ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Evenimentul a fost marcat de lansarea volumului „Episcopia Severinului și Strehaiei - Monografia eclesiastică” unul dintre demersurile culturale esențiale pe care Episcopia Severinului și Strehaiei și le-a propus în vederea păstrării și promovării zestrei cultural-religioase a județului nostru.

Lucrarea este rezultatul unei inițiative lansate în Adunarea Eparhială din ianuarie 2019, când s-a decis ca un astfel de demers să constituie una dintre modalitățile de întâmpinare a împlinirii celor 650 de ani de la înființarea, în 1370, a Mitropoliei Severinului, a doua eparhie cu acest rang din Țara Românească.

O lucrare cu acest subiect era necesară, fiind pentru Mehedinți prima reluare sui generis, după 80 de ani, a eseului similar publicat în 1941 pentru întreaga Oltenie sub titlul „Vieața Bisericească în Oltenia. Anuarul Mitropoliei Olteniei pe anul 1940”.

În sensul atingerii obiectivului fixat în Adunarea Eparhială menționată, în succesiunea acesteia, autorii care s-au angajat să împlinească demersul asumat, Conf. univ. dr. Tudor Rățoi şi Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, cu sprijinul Episcopiei Severinului și Strehaiei au difuzat în teritoriu un chestionar, având ca scop culegerea informațiilor mai vechi sau mai noi existente în arhiva fiecărei parohii în parte, iar acolo unde ar fi fost cazul, chiar în arhivele filiilor. Aceste informații urmau a fi completate cu cele extrase din documentele păstrate la Arhivele Naționale Mehedinți, unde se află fondul fostei Protoierii a acestui județ, precum și cu datele și informațiile furnizate de bibliografia apărută până în prezent.

De-a lungul unui efort desfășurat pe un parcurs de aproape trei ani, care a depășit, din păcate, momentul aniversar, a rezultat un volum în care fiecare sfânt locaș mehedințean își are locul său, mai întins sau mai restrâns, după cum și datele identificate în arhivalii sau cele primite din partea parohiilor au fost mai mult sau mai puțin consistente.

Structural, materia interioară a volumului a fost organizată alfabetic, pe localități de reședință și localități subordonate (sate sau cătune), urmând cele zece puncte stabilite prin chestionar, care au fost numerotate cu cifre romane de la I la X.

„Întreaga materie a avut la bază perspectiva istorică asupra faptelor tratate, începând cu organizarea și evoluția parohiilor, radiografia istorică rezumativă a localităților în care au existat și funcționat bisericile, datele istorice referitoare la acestea, arhitectura și programul lor iconografic, personalul bisericesc, patrimoniul sfintelor lăcașuri, evenimentele prin care au trecut, faptele de seamă ale preoților și celorlalți funcționari bisericești unde a fost cazul, eroii localităților (mai puțin cei din cel De-al Doilea Război Mondial din cauza lipsei datelor documentare), consemnările călătorilor străini și ale personalităților de seamă cu privire la lăcașurile care au ocazionat astfel de mărturii, etc.

În final a rezultat o lucrare care să pună la dispoziție o imagine veridică a vieții religioase din cuprinsul Eparhiei Severinului și Strehaiei, precum și asupra valorilor unice de viață identitară din acest colț de țară în care faptele strămoșilor să reprezinte pentru cei de astăzi și de mâine un model de autentică trăire creștină, de vreme ce, odată zămislit și impus ca lege, acest model s-a bucurat de trăinicie peste secole și chiar peste milenii.

Volumul însumează 1052 pagini. Dată fiind valoarea lucrării și importanța ei atât pentru locuitorii județului nostru, dar și ca pașaport cultural-religios în raport cu vizitatorii și alte categorii profesionale ce pot intra în interacțiune cu Mehedințiul, ne-am propus o realizare grafică în condiții demne de o astfel de operă (format finit 16/23 cm., interior: 1052 pagini, tipar față-verso 4 culori, hârtie offset ivoire 80 gr./mp., fălţuire, intercalare, adunare, bloc cusut cu aţă, încleiat la cotor, 3 semne de carte în culorile tricolorului, coperta: suport de pânză, caşerată pe carton de legătorie import 2 mm, forzat față/verso din carton velin import 140gr/mp, legat 1/1;)” a declarat dl. Mihai Corcodel, Consilier Cultural al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

În cuvântul de deschidere al evenimentului cultural-pastoral, Preasfinţitul Nicodim a mulţimit autorităţilor locale pentru sprijin, în special dl. Aladin Georgescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, pentru susţinerea financiară din fondurile acestui organism din administraţia judeţeană, necesară pentru ca această lucrare să vadă lumina tiparului. De asemenea, a apreciat valoarea culturală a volumului „Episcopia Severinului și Strehaiei - Monografia eclesiastică”: „Este o lucrare monumentală, o lucrare de mare valoare care, cu cât timpul va trece, peste zeci de ani, va deveni şi mai valoroasă ca lucrare importantă pentru cercetare, pentru aceia care peste 50 sau 100 de ani vor dori să afle lucruri despre localităţile natale, despre parohiile judeţului nostru.”

Prezent la eveniment, dl Aladin Georgescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi a declarat: „Vă mulțumesc pentru invitația de a fi alături de dumneavoastră la conferința pastoral-misionară din acest sezon.

Salut demersul cultural în vederea păstrării și promovării zestrei cultural-religioase a Județului Mehedinți, prin realizarea Monografiei Eclesiastice a Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Îi felicit pe autori și pe toți cei care au contribuit la concretizarea acestui proiect! Consider că este o lucrare care vorbește despre trecutul județului Mehedinți, o lucrare importantă pentru prezent și pentru viitor.

Tocmai din acest motiv, am răspuns fără ezitare, propunerii care a venit către Consiliul Județean Mehedinți, pentru a sprijini editarea monografiei cu  ocazia împlinirii celor 650 de ani de la înființarea, în 1370, a Mitropoliei Severinului.

Apreciez că nu este doar o lucrare științifică, ci poate fi un volum de interes pentru oricine alege să îl răsfoiască și este considerat un pașaport cultural-religios pentru cei care aleg să viziteze județul și să cunoască istoria din această perspectivă.”

Un alt invitat din partea autorităţilor locale şi judeţene a fost dl. Isuf Alin Constantin, Prefectul Judeţului Mehedinţi, care a apreciat activitatea culturală a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, menţionând evenimentele cultural-religioase petrecute în ultima perioadă de timp, fiind prezent la acestea, susţinând că „ele sunt de fiecare dată adevărate lecţii de cultură, de istorie, de tradiţie, de zestre. Şi la fel stau lucrurile cu lansarea acestei cărţi, o lucrare impresionantă apărută cu osteneala celor doi autori dl. Conf. univ. dr. Tudor Răţoi şi dl. Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, precum şi a preoţilor din parohiile Mehedinţiului”.

De recenzia acestui volum s-a ocupat dl. Prof. dr. Marius Arbănași, descriind cartea ca un adevărat lobby pentu creştinătatea poporului român: „Am fost impresionat de felul cum a fost alcătuită lucrarea. Cartea este plină de istorie încărcată, densă de evenimente, de argumente. Aici se vede mâna istoricului plin de profesionalism, plin de dăruire şi mai ales se vede sufletul lui printre evenimente. Acesta ia atitudine şi laudă faptele istorice care au împins România înainte.

Este o carte care nu trebuie să lipsească din bibliotecile dumneavostră, este o carte de care nu trebuie să nu ştie tinerimea. Această carte este un lobby nemaipomenit pentru creştinătate, pentru ca românii să rămână creştini.”

La finalul evenimentului, pentru osteneala şi grija avute în realizarea acestei lucrări, dl. Conf. univ. dr. Tudor Răţoi şi dl. Prof. univ. dr. Dinică Ciobotea au primit din partea Preasfinţitului Nicodim cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Crucea Mehedinţeană pentru mireni.

Citit 561 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2023 23:36

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube