Marți, 12 Decembrie 2023 21:02

Tineri colindători pe scena Centrului Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” la debutul festivalului de colinde „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ediţia a XV-a.

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marţi, 12 decembrie 2023, a debutat la Drobeta Turnu Severin festivalul de datini și tradiții românești „Crăciunul de ieri, Crăciunul de azi”, ajuns la ediţia a XV-a.

Manifestarea organizată de Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți, se derulează, vreme de trei zile, în două locaţii din Drobeta Turnu Severin: la Centrul Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” (12-13 decembrie) şi la biserica cu hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul” (14 decembrie).

Îmbrăcaţi în straie populare naţionale, copii de toate vârstele interpretează colinde şi prezintă scenete având ca subiect tradiţia populară românească şi sărbătoarea Naşterii Domnului. Tinerii colindători interpretează și cântări de stea izvorâte din înţelepciunea şi evlavia poporului binecredincios din toate părţile judeţului, cu melodii care constituie un veritabil patrimoniu imaterial. Pe lângă susţinerea din partea părinţilor şi profesorilor, copiii se bucură şi de susţinerea Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a fost prezent alături de elevi.

Festivalul din acest an a adoptat un format deosebit fiind împărţit în două secţiuni în care sunt incluse momentele artistice prezentate de grupurile şcolare.

Secțiunea  I cuprinde:

A. Interpretarea unei colinde din lista propusă de organizatori, colinda fiind aleasă prin tragere la sorți, în ziua concursului.

B. Interpretarea fie a unei colinde la alegerea participanţilor, alta decât colindele din lista propusă de organizatori pentru punctul A.

Secțiunea  a II-a cuprinde tradiții și obiceiuri din zona Mehedințiului - scenete religioase, irozii, vicleiul, ş.a.

Un grup înscris la festival poate participa doar la o singură secţiune, la alegere, pe unul din nivelele: primar, gimnazial, liceal.

În această primă zi, în cele două secţiuni, aproximativ 84 de elevi din învăţământul primar de la aproximativ 6 de unități de învățământ din Drobeta Turnu Severin şi din judeţul Mehedinţi, însoţiţi de profesorii coordonatori, au fost prezenți pe scena Centrului Cultural „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu frumoase momente artistice dedicate perioadei sărbătorilor de iarnă.

În a doua zi a festivalului se vor prezenta grupuri din ciclul gimnazial. Vor urca pe scena Centrului Cultural aproximativ 240 de elevi de la 18 şcoli din judeţ.

Biserica Sfântul Ilie Tesviteanul va fi locul de desfăşurare a celei de-a treia zi a evenimentului dedicat sărbătorilor de iarnă. De această dată vor fi prezente grupuri de elevi din învăţământul liceal, aproximativ 125 elevi de la 9 unităţi şcolare.

Citit 538 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2023 08:12

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube