Luni, 18 Martie 2019 10:39

Prima duminică a Postului Mare - Duminica Ortodoxiei. Slujire arhierească la Catedrala episcopală.

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminica Ortodoxiei este prima duminică din Postul Sfintelor Paşti. Această duminică aminteşte de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Pentru că aceasta zi a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxie împotriva ereziilor, s-a stabilit că prima duminica din Postul Mare sa fie numită Duminica Ortodoxiei şi să amintească de biruinţa Bisericii asupra ereziilor.

În această duminică, Părintele Episcop Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Claudiu Crăciun, paroh al Catedralei Episcopale a dat citire Pastoralei trimise de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar în încheiere, Preasfințitul Părinte Nicodim a așezat la sufletele credincioșilor un cuvânt de învățătură.

În "Duminica Ortodoxiei", în toate Bisericile Ortodoxe a fost oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, în Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate s-a organizat o colectă pentru constituirea Fondului Central Misionar destinat operei misionare, social-filantropice, educaţionale a Bisericii Ortodoxe Româneşi sprijinirii parohiilor sărace din ţară şi străinătate.

Citit 264 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 10:47

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube