Joi, 20 August 2020 20:58

Membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, prezenți la Mănăstirea ,,Sfânta Ana" din Orșova

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, jurnaliștii membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, din mai multe localități ale țării, s-au adunat joi, 20 august 2020, la Mânăstirea ,,Sfânta Ana” din Orșova, ctitorită de marele jurnalist din perioada interbelică, Pamfil Șeicaru care,în anul 1919, la 11 ianuarie a fost inițiatorul și fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

A fost un luptător pentru drepturile românilor, a militat pentru adevăr și dreptate și a lăsat în urma lui ideea conform căreia: ,,Gazetarului nu-i este permis să asiste spectator indiferent, la zbuciumul de fiecare zi al vieţii sociale, să înregistreze pasiv variatele aspecte: el trebuie să trăiască cu intensitate, să participe impetuos la toate întâmplările din care se ţese pânza misterioasă a istoriei. Unicul lui judecător, fără drept de apel, este cititorul.”

Renumitul Pamfil Șeicaru a rămas un reper pentru multe generații de jurnaliști, traversând drumuri sinuoase, dureroase, cum numai o viață intensă, vibrantă le aduce. La mormântul său, aflat la Mănăstirea ,,Sfânta Ana” din Orșova, membrii UZPR, aduc omagiul și venerația lor, în veșnică amintire, an de an.

Evenimentul din acest an a fost inițiat de câțiva membri inimoși ai Filialei UZPR din Caraș-Severin, având susținerea personalului monahal de la lăcașul de cult din Orșova.

Manifestările dedicate acestui eveniment au debutat cu orele 11:⁰⁰, prin slujba Parastasului, săvârșită în cinstea ctitorului Sfintei Mănăstiri, iar mai apoi părintele Mihai Zorilă, Vicar-Eparhial în cadrul Episcopiei Severinului și Strehaiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. În continuare, domnul Doru-Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a prezentat viața jurnalistului interbelic Pamfil Șeicaru și a adus alese mulțumiri tuturor participanților, reprezentanților Centrului Eparhial mehedințean pentru frumoasa colaborare și maicii starețe a obștii monahale de la ,,Sfânta Ana”, stavrofora Iustina Popovici pentru găzduire și buna organizare.

În cea de-a doua parte a evenimetului, domnul profesor Dan Șalapa, membru al Uniunii Ziariștilor, a prezentat două filme-document, fiind intitulate: ,,Drumul Eroilor”, realizat în anul 2001 și ,,Întoarcerea Ctitorului”, realizat în anul 2007, ambele filme fiind realizate în colaborare cu Societatea Cultural-Artistică ,,Dunaris” și postul de televiziune mehedințean, Datina TV, dar și împreună cu alți colaboratori apropiați.

În încheiere, domnul președinte UZP, Doru-Dinu Glăvan a propus o următoare întâlnire în care să fie împărtășite experiențe petrecute de-a lungul timpului sub aspectul de jertfă, întâlnite în viața fiecărui ziarist, iar ,,flacăra ce a fost aprinsă de atâtea lumânări în timpul slujbei de pomenire să ardă în continuare precum conștiința jurnaliștilor în aceste momente grele în care se află țara și noi, jurnaliștii, care trebuie să ne aducem osârdia noastră de înțelepciune, dreptate și profesionalism, dar mai ales de credință și de unitate.”

 

Citit 1710 ori Ultima modificare Joi, 20 August 2020 21:11

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube