În Duminica a VII-a după Paşti, a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, Părintele Episcop Nicodim a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.
La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au participat aproximativ 150 de credincioși care au înălțat rugăciuni către Bunul Dumnezeu alături de sfințiții slujitori. La ectenia întreită din cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop Nicodim a rostit cereri speciale pentru izbăvirea de boli molipsitoare în contextul pandemiei actuale.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit credincioșilor prezenți despre Rugăciunea lui Iisus(Arhierească) aşa cum este prezentată în capitolul XVII din Sfânta Evanghelie de la Ioan, capitol din care s-a citit pericopa evanghelică din această zi: "Iubiți credincioși, Rugăciunea lui Iisus despre care vreau să vă vorbesc astăzi, nu este rugăciunea pe care o știm noi "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”, ci este vorba despre rugăciunea lui Iisus așa cum este ea prezentată în capitolul VII din Sfânta Evanghelie de la Ioan, cel ce este supranumit de Biserica noastră Teologul. Iisus S-a rugat pentru Sine, S-a rugat pentru apostoli și pentru oameni. Iată, dacă El care este Dumnezeu S-a rugat pentru Sine, cu atât mai mult noi, trebuie să înmulțim rugăciunea". De asemenea Preasfinția sa le-a mai vorbit celor prezenți despre cunoașterea lui Dumnezeu asa cum este prezentată în scrierile câtorva Sfinți Părinți.
Constantin Noica știa bine ce spune când afirma că Europa, ca entitate spirituală și culturală, s-a născut la anul 325 cu Sinodul de la Niceea, convocat chiar de către Constantin, împăratul "de-o seamă cu apostolii", a cărui prezență în calendarul sfințeniei creștine rămâne legitimă dincolo de toate arguțiile criticismului istoric al vremurilor noi.
Românii, cu lamura tradiției lor politice și spirituale, aparțin organic marii comunități ortodoxe a "Noii Rome", iar o autentică renaștere națională, dacă mai este posibilă una în acest târziu de lume, n-ar putea să facă abstracție de această zestre istorică și sufletească, păstrată mai ales prin Biserică.(Răzvan Codrescu)
Conform noilor reglementări, începând cu data de 15 mai, slujbele se săvârşesc în curtea bisericii.
În acest context, slujba s-a oficiat pe esplanada Catedralei Episcopale începând cu orele 8.00.