Marți, 21 Ianuarie 2020 11:41

Sfântul Grigorie Teologul - hramul Seminarului Teologic din Craiova

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sfântul Grigorie Teologul va fi cinstit sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în străvechea vatră monahală de la Coşuna, unde străjuieşte de mai bine de jumătate de secol Seminarul Teologic din Craiova. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,  înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi.

Profesorii şi elevii Seminarului Teologic din Craiova îl prăznuiesc sâmbătă, 25 ianuarie 2020, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, patronul duhovnicesc al celui mai vechi aşezământ de învăţământ teologic din Arhiepiscopia Craiovei.

Cu acest prilej, la Altarul Paraclisului cu hramul „Sfântul Grigorie Teologul”, IPS Părinte Mitropolit Irineu va sluji Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, fiind deja tradiție ca la acest eveniment istoric să fie prezent și Ierarhul mehedințean.

Evenimentul Euharistic va fi urmat de un moment festiv, închinat Sfântului Părinte ocrotitor, în cadrul căruia îşi vor da concursul membrii Corului Seminarului Teologic, dirijat de asist. univ. dr. Victor Şapcă, intepreţi de muzică populară, oameni de cultură şi invitaţi de seamă din Cetate.

 Istorie, cultură şi învăţământ teologic, la Coşuna

Istoria Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” este strâns legată de Mănăstirea Coşuna, în chiliile căreia s-a format în urmă cu mai bine de o jumătate de secol. Perioada de început a fost una foarte grea, încărcată de fel de fel de lipsuri. Orele de curs se desfăşurau în vechile chilii ale mănăstirii, spaţii foarte mici şi improprii pentru derularea programului şcolar. În numai câţiva ani, la iniţiativa părintelui arhimandrit Teofil Niculescu, directorul şcolii, au fost amenajate noi săli de curs şi dormitoare pentru elevi. Tot prin mijlocirea părintelui director şi cu aportul profesorului de psaltichie Chiril Popescu, corul seminarului a ajuns să fie apreciat la nivel naţional. În perioada 1974-1976, şcoala a trecut printr-un proces de transformare radicală. Cu binecuvântarea Mitropolitului Firmilian Marin, vechile chilii au fost demolate, iar corpurile de clădiri ale părintelui Teofil au fost integrate într-un adevărat ansamblu arhitectural.

În decursul timpului, programul liturgic s-a desfăşurat în mare parte în vechea biserică a Mănăstirii Coşuna, pusă sub hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. După cutremurul din 1977, sfântul locaş a trecut printr-o perioadă nefastă, fiind închis pentru mai multă vreme.

După un amplu proces de restaurare, bătrâna biserică a revenit în viaţa elevilor seminarişti. A funcţionat ca paraclis al şcolii, până după anul 2004, atunci când s-a construit un nou paraclis, închinat Sfântului Grigorie Teologul. Perioada 2008-2010 a marcat o nouă etapă în viaţa Seminarului Teologic din Craiova, fiind duse la bun sfârşit lucrările de restaurare şi modernizare a şcolii. Întregul ansamblu a fost integral refăcut, atât la exterior, cât şi la interior.

Citit 2022 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2020 11:58

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube