Joi, 26 Decembrie 2019 16:30

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana - Ocrotitorul Episcopiei Severinului și Strehaiei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum mai bine de 600 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte 3 mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Nicodim, Ocrotitorului Eparhiei Severinului și Strehaiei, în fiecare an, la bucuria credincioşilor mehedinţeni iau parte oaspeţi veniţi atât de aproape cât şi de departe. În acest an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu-Severin, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul, alături de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Gurie, Epsicopul Devei și Hunedoarei a hirotonit întru diacon pe domnul Gîru Vasile pe seama Catedralei Episcopale.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele diacon Alin-Gheorghe Logofătu de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu-Severin a fost hirotesit arhidiacon. 

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către Corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, dirijat cu măiestrie de către Preacucernicul Părinte Iulian Pruiu, secretar eparhial în cadrul Centrului Eparhial mehedințean. 

În cuvântul de învățătură rostit,  Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a prezentat viața Preacuviosului Nicodim de la Tismana, iar Preasfințitul Părinte Nicodim a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți la această mare sărbătoare.

Rugăciunile drept-slăvitorilor creştini au fost îndreptate şi către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos şi al cărei Sobor a fost prăznuit în aceaşi zi.

Citit 3313 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2019 23:55

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iunie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube