Vineri, 17 Ianuarie 2020 16:16

Sfântul Antonie cel Mare - hramul mănăstirii Vodița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vineri, 17 ianuarie 2020, cinstitul așezământ al Vodiţei și-a serbat unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

Prăznuirea Sfântul Antonie a început din seara zilei de joi, cu săvârşirea Vecerniei Mari cu Litie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească a început în jurul orei 09:⁰⁰, fiind săvârșită de Ierarhul mehedințean.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a prezentat viața și activitatea Sfântului Antonie cel Mare, îndemnând credincioșii la rugăciune, avându-i model în rugăciune pe Cuviosul Antonie împreună cu Sfântul Nicodim. Răspunsurile liturgice au fost date de către protopsalţi ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Mănăstirea Vodița, a cărei piatră de temelie a fost pusă de Sfântul Cuvios Nicodim, este cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și este, de asemenea, primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom, după regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite în canoane de Sfântul Vasile cel Mare.

Acest important așezământ a fost încă de la începuturi o adevărată redută de apărare a credinței ortodoxe în acest colț minunat al României. A fost, de asemenea, un loc al educației, un centru cultural de mare valoare. Mănăstirea Vodița este situată la 8 km de orașul Orșova și la 18 de Drobeta-Turnu Severin, capitala județului. Mănăstirea din prezent a fost ridicată lângă ruinele fostei biserici construite de Sfântul Nicodim, ale cărei ruine se văd și astăzi.

Ruinele mănăstirii ctitorite la 1370 de Sfântul Nicodim amintesc de frumusețea acelui edificiu, de cea mai veche fundație voievodală din Oltenia. Cuviosul Nicodim a traversat Dunărea și a decis să ridice pe valea pârâului Vodița un lăcaș de cult închinat Fecioarei Maria, care i se arătase în vis. „Mănăstirea Vodița a fost întemeiată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniței dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Mănăstirea a fost ridicată între anii 1370-1372, de către Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Voda. (…) Prima mănăstire de pe pământ românesc, cea de la Vodița a fost ridicată de Sfantul Nicodim după ce Maica Domnului i s-a arătat în vis. Ea i-a spus să treacă Dunărea și să ridice o mănăstire La Cascade (…)”, se spune într-un volum dedicat Mănăstirii Vodița.

Citit 2494 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 16:36

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube