Protopopiatul Vânju Mare

11. Cozia - Înălțarea Domnului

biserica cozia

 

Cătun și filie pendinte de comuna și parohia Pristol (în 1887 și 1893); parohie de sine stătătoare în 1941 (235 familii, 1090 suflete), desprinsă din parohia Pristol. În prezent, este parohie pendinte canonic de Protoieria Vânju Mare din Episcopia Severinului și Strehaiei.

 


Hram Sf. Ierarh Nicolae, astăzi Înălțarea Domnului;


 

pr alexandru giurca  

Preot paroh Alexandru Giurcă

  • hirotonit la 22 noiembrie 1978,
  • studii teologice medii,
  • gradul preoțesc II.

Tel.: 0767 100 610

 


 

Satul Cozia aparține de comuna Pristol din 1912 până în prezent. S-a format la începutul secolul al XIX-lea, prin împroprietărire pe moşia statului secularizată în 1863 de la Mănăstirea Cozia. Până în 1925 s-a numit Cuza, apoi Cozia, amintind de mănăstirea omonimă, proprietara moşiei şi a satului până în decembrie 1863.

Biserica a fost construită în anii 1926-1937, sau în anii 1929-1939 (pentru care după 1930 s-au colectat 545.000 de lei) și sfințită la 19 mai 1940 de Î.P.S. Nifon, Mitropolitul Olteniei, protoiereu fiind P.C. Ștefan Pârligras, iar preot paroh Ioan Corlățeanu. Biserica este în formă de cruce, cu trei turle în față, temelie de ciment, ziduri de cărămidă, acoperiș de tablă și pardoseală de gresie. Este pictată în ulei de către pictorii Mustățescu (Gorj) și Ioan Preda, arhitect Strobie. Construcția și pictura sunt bine conservate, după intervenția din anul 2000 de la exteriorul bisericii și la clopotniță, când s-au refăcut tencuielile și s-au schimbat fațadele în strop cu ciment alb. De asemenea, s-au schimbat învelitorile la acoperiș și la biserică și la clopotniță, punându-se tablă zincată. În anii 2004-2005, s-a spălat și restaurat pictura, lucrare încredințată pictorului Constantin Dumitrescu. S-au turnat alei de ciment în curtea sfântului lăcaș, iar gardul vechi ce împrejmuia biserica a fost înlocuit cu unul nou. Toate cheltuielile cerute de aceste lucrări s-au făcut cu contribuția benevolă a locuitorilor, îndrumați de preotul Alexandru Giurcă. A fost posibil astfel ca, la 30 octombrie 2005, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, să săvârșească slujba de resfințire a bisericii.

Preoți: Ioan Corlățeanu, Grigore Trăistaru, Ilie Ștefan, Ion Băltărețu, Dumitru Coca, Nicolae Blujdescu, Valentin Curmei, Vasile Popescu, Dumitru Popii, ion Popescu, Nicolae Petculescu, Ștefan Firoiu, Gheorghe Pace, Alexandru Giurcă.

 

radiolumina logo

 


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl youtube